Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 24
(#) netuddki válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 23, 2016
Több tipusú kijelzőim vannak, (pl CA56-21EWA) de úgy gondolom, mivelhogy a kijelzők külön panelen vannak nem nagy gond összevezetékelni. Tulajdonképpen méretarányos ic beültetés miatt kellene LAY terv.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) orcika70 válasza netuddki hozzászólására (») Feb 23, 2016
Szerinted aki készített már led-es feszültség mérőt, az majd passzolni fog ami neked van ahhoz is? Mikor még azt sem tudattad hogy egyáltalán milyen típusú a te kijelződ fizikai méretei.
(#) netuddki hozzászólása Feb 23, 2016
Sziasztok!
Szeretnék a jól bevált akku töltőmre voltmérőt készíteni. Van néhány LEDes kijelzőm amit szeretnék erre felhasználni. ha valaki tudna feltenni LAY-ban valamilyen egyszerű kapcsolást, nagyon megköszönném!

névtelen.JPG

(#) kila válasza sadam90 hozzászólására (») Feb 4, 2016
A második jó lesz, készíts neki egy külön tápot 4,5-30V.
(#) sadam90 hozzászólása Feb 4, 2016
(#) kila válasza sadam90 hozzászólására (») Feb 4, 2016
Az Ön által keresett oldal nem található... Orbán József kolléga fentebb mutatott műszer kombója neked is jó lehet...
Persze segédtápról.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) orcika70 válasza sadam90 hozzászólására (») Feb 4, 2016
Ebből most nekünk kell kitalálni mely szerkentyűre gondoltál?
(#) sadam90 hozzászólása Feb 4, 2016
Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni digitális panelmérőkkel kapcsolatban !
Építettem egy edison féle Stabilizált labortápegységet ( 0-30V 2mA-3A )

Szeretnék ehhez rendelni valahonnan áram és feszültségmérőt !
( lehetőleg olyat amiben beépített sönt van )

Eléggé kezdő vagyok az elektronika terén ...

Erre gondoltam :

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/dig...3.html

Mit szóltok ?

Köszönöm előre is a segítséget !
(#) Orbán József válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2016
A pontokat lefestem , ha megjönnek, ki tudom próbálni, mit tudok kihozni belőle...
(#) Kovidivi válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 31, 2016
Az a baj, hogy ez a kijelző nem sima 200mV-os, hogy át lehessen könnyen alakítani. Ha le is osztod az 1000V-ot max. 100V-ra, akkor is 100 fog megjelenni a kijelzőn. A kijelző mellé rajzolsz még egy nullát, vagy fejben felszorzod tízzel? Az árammérés résznél pedig 10.0 a max kijelzés, ebből sehogy sem lesz 100, maximum, ha a pontot figyelmen kívül hagyod. Meg kell nézni egy youtube videót, hogy van-e méréshatár váltás.
(#) Orbán József válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2016
Üdv!
Köszönöm a választ...
Tovább megyek, 100mA lesz a kívánatos max árammérés, ide lesz belőve egy áramgenerátor is. Kérdés, hogy erre az áramra mit változik a sönt ellenállása.
A Voltmérő kizárólag 1000V-os (ca. 100-500V=) feszültségeket hivatott kijelezni, remélem így nem fog vándorolni a kijelzés...
(#) proli007 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 30, 2016
Hello! A söntöt manganinból szokás készíteni. De ezt a keresztmetszetének tizedére csiszolni necces feladat lesz. (Nekem nincs ilyenem, de ha jól emlékszem arra amit olvastam, 75mV-os a sönt.) De kérdés, hogy a tizedesponttal mit fogsz kezdeni. Mert maximum le lehet ragasztani/festeni, viszont tudtommal ez méréshatárt szokott váltani. Vagy is pld. ha a feszültséget 10V alá letekered, fel fog "ugrani" a szám egy helyértéket..
(#) Orbán József hozzászólása Jan 30, 2016
Üdv!
Ha igaz, a selyemúton van már a képen látható kombi mérő, 100V-os és 10A-es mérési lehetőséggel.
Egy elektroncsövekhez használható, állítható tápegységbe szánom, ahol 4-500V-os és 1A-es méréshatár lenne szükséges.
Praktikusan a söntöt átvariálom 10-ed részére, valamint egy külső osztóval megoldom az 1000V-os méréshatár bővítést.

Az 1A-es söntöt miből célszerű megcsinálni?
(Vagy próbáljam meg az eredeti söntöt kiépítés után elcsiszolni vékonyra...?)
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016

mostjön.jpg

(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 17, 2015
Hello! Nem fog füstölni, de neked a gondot itt lesz.."3Voltól 1tizet Voltonként tudom a feszültséget állítani 6Voltig." Mert szerintem ezzel a megoldással, csak egyetlen feszültség értéknél lesz a műszered pontos. A 3..6V tartományban félek nem fog jó értékeket mutatni.
Régen a dióda nyitófeszültség veszteségének problémáját úgy oldották meg, hogy feltranszformálták a feszültséget egy kis trafóval 40V környékére. Ott egyenirányították és germánium egyenirányítóval. Aztán visszaosztották az egyenfeszültséget a műszeráramkör számára. A 40V feszültség mellet, a 200mV dióda feszültsége már elhanyagolható volt, hiszen már csak 0,5% hibát okozott. Példa erre, a GANZUNIV-3 műszere.. (Ami egyébként szerintem egy GOERTZ koppintás volt.)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) dravecz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2015
Hello Gábor!
Az egyutas egyenirányítással közelebb kerültem a valós Volt értékhez.
TP pont bemenetére három diódával elértem (nem volt tudatos csak próbálkoztam)
azt a pontosságot, amit szerettem volna.
Remélem így is marad és nem fog füstölni semmi.
Köszi, a segítséget.
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 15, 2015
Hello!
- Én nem tudom mekkora a tápfesz igénye, ezt adatlapról kellene leolvasni. De általában az ilyen "egypaneles" műszerek tápfesz igénye 5..12V között szokott lenni. (Van benne stabilizátor.)
- Az egy kondi-egy diódát az egyszerű egyutas egyenirányításra értem. De ez kalibrálási célra nem való. Hiszen a dióda nyitófeszültségével gondok lesznek. A kézi műszerek is tartalmaznak mérő-egyenirányítót, váltakozófeszültsége méréséhez. De ezek sem a szinusz effektív értékét mérik, hanem vagy a csúcsértéket, vagy átlagértéket. (Vannak TRUE RMS mérő műszerek, de az egy másik történet.) Csak éppen effektívben van kalibrálva, ami csak szinuszos jelek mérésénél igaz. Tehát ez így kalibrálásra nem alkalmas.
- Ha a mérési pontosság a kritikus, akkor már egy mezei trafó sem megfelelő, hiszen a hálózati feszültség állandóan változik. Egy AC kalibrátor, messze nem olyan egyszerű dolog, mint elsőre látszik. Valamint a trafóról levehető jelalak is a legritkább esetben szinuszos. Tehát ha másik műszert fogsz vele "kalibrálni", akkor sem mindegy az mit és hogyan mér. ?ert csak azonos mérési elmélettel rendelkező készülék és kalibrátor esetén számíthatsz valami koherens eredményre.
- Minden estre "ugyan arról a tekercsről", csak akkor tudod táplálni a műszeredet és mérni is, ha egyutas egyenirányítást használsz. Mert ott a GND potenciál a kettőnél vallóban azonos. Az egyenirányító híd GND pontja nem közös a trafó pontjával, hiszen ott vannak a diódák.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) dravecz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 15, 2015
Hello Gábor!
Köszönöm az infót.
Sikerült kicsalni belőle, hogy mérjen. Külön tápfeszt adtam a műszernek 14Volt.
Hány Volt tápot kapjon minimum maximum?
A használt áramot nem használhatnám fel tápnak?
Mint írtad "nem a valós értéket mutatja".
Ezt be tudnám kalibrálni? (jó lenne)
Írod „A mért feszültséget is egyen irányítani kell, (elég egy dióda + kondi)”
Az egy diódát nem értem. Hogy és hova?
UCC= Tápfesz (pozitív)
GND= Tápfesz + mérendő áram (negatív)
TP= Mérendő (pozitív)
A kalibrálás (mérési pontosság) lenne a leg fontosabb.
Köszi, az eddigit. Félek, még fogok kérdezni.
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 15, 2015
Hello! A műszer egyenfeszültséget mér. Trafót így közvetlen nem tudod megmérni. A három vezeték közül a GND a tápfesz negatív pontja, és egyben a mérendő feszültségnek is negatív pontja. Az Ucc a műszer tápfeszültsége. Most vélhetően erre adtad az egyenirányított tápot, így 00-át mutat. A mérendő feszültséget a TP pontra kell adni. De ennek is egyenfeszültségnek kell lenni, és a tápláló áramnak és a mérendő áramnak a GND-ponton közösnek kell lenni.
A mért feszültséget is egyenirányítani kell, (elég egy dióda + kondi) de a mért érték nem lesz pontos, mert annak csúcsértékét fogja mutatni. Tehát azt is le kell osztani és kalibrálni.
De nem lehet tudni a képből, hogy a műszert tápláló trafó tekercs független-e a mérni kívánt trafótekercsektől vagy sem..
(#) dravecz hozzászólása Szept 14, 2015
Sziasztok! Segítséget kérek!
Vettem (3-jegyű voltmérő elektromos motorkerékpár (0V ~ 99.9v)
http://www.miniinthebox.com/hu/3-jegyu-voltmero-elektromos-motorker...4.html
Sajnos nem tudom bekötni. Van egy trafóm, amin 3Voltól 1tizet Voltonként tudom a feszültséget állítani 6Voltig. Erre szántam a műszert, hogy lássam pont mennyi a kimeneti feszültség.
A műszer miatt egyenirányítottam a pont kimenő feszültséget és azt kötöttem a műszerre ekkor 0.0.0. mutat.
A harmadik vezetéket nem tudom hova kössem, hogy azt mutassa, amire éppen be van állítva a trafó.
Kérem aki tus segítsen a bekötéssel kapcsolatban?
Köszönöm
(#) Toth Attila hozzászólása Júl 12, 2015
Sziasztok!
Sikerült megtalálnom a labortáp kijelzőjének a hibáját. Ahelyett hogy alaposan átmértem volna mindent, itt siránkozok segítségért. Magam mellett szóljon annyi, hogy három napig ágynak estem derékbántalmaim miatt és nem tudtam a műhely asztalhoz ülni, közben az ágyban elméleteket gyártottam, hogy miért nem működik helyesen a kijelző.
Ma sikerült asztalhoz ülnöm, és kivettem mindent ami ic foglaltban volt a függőleges panelen. Egyenként elkezdtem leellenőrizni a vezető sávokat és közben zárlatot is keresni. Hamar meg lett a baj, a kijelző szegmenseknél zárlat volt az "a" és "g" szegmensek között. Szemmel alig látható ón volt a hibás a vezető sávok között. Természetesen a hibát kijavítva, működik a kijelző ahogy kell.
A fő tápot ráadva szépen kiírja a beállított értéket. Eddig csak 100-200 mA-rel próbáltam le a labortápot. A napokban szeretném leellenőrizni az előszabályzót, és csak ez után merem jobban leterhelni a tápegységet (1-8A), de azt is csak apránként. Nem szeretnék úgy járni, hogy az előszabályzó rossz működése miatt elfüstölnének a fet-ek.
Köszönöm mindenkinek aki olvasta a problémám és gondolkozott rajta.
(#) Toth Attila hozzászólása Júl 11, 2015
Sziasztok!
Építettem egy kapcsolást, melyben található egy led kijelzős volt/amper mérő. A kijelzővel vannak problémáim és nem tudom eldönteni, hogy hol lehet a hiba. A mellékelt fotók alapján minden érthető lesz. A panelmérő nem kap semmilyen mérendő feszültséget, mégsem mutat nullát sem volt sem amper állásban. Az ne555, sn74ls47, icl 7135- ic-ék lábain megvannak a tápfeszültségek, a referencia ami jelen esetben 1 volt, hajszál pontosan 1,000 V. A komplett kapcsolás segéd tápja működik csak, amiről üzemel a panelmérő, a kapcsolás szerinti leírás alapján próbálom éleszteni. A fő táp nincs üzemben. Próbáltam az icl 7135 10-es lábát (amire érkezne a fő táp ráadása után, a mérendő feszültség) test pontra tenni de akkor sem mutat nullát a kijelző. Alkatrészek helyes beültetését sokszor átnéztem már. Zárlatot, fólia szakadást nem találtam. Kifogytam az ötletekből és segítségre lenne szükségem. Az is eszembe jutott már, hogy kifogtam egy selejtes icl 7135-öt, vagy egy sn74ls47-et.
Akinek van valami ötlete kérem segítsen!
Üdv: Attila
(#) proli007 válasza Zaustuv hozzászólására (») Feb 19, 2015
" hálózati földpontra" Esetleg lerajzolnád, mit hogy kötöttél?
(#) Zaustuv válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2015
Pfft, hát nem tudom. Így is megmértem most az áramkört, egy labortáppal, 25,6V-os kimeneti feszültséggel egy 330Ohmos ellenállást közbeiktatva, majd annak a kimenetét rákötve a panelmérő negatív kimenetére, a negatív bemenetet pedig a hálózati földpontra, és semmit nem ír ki a panelmérő így sem, miközben a multiméteremen 0,076A látható.
Mint mondtam, nem ismerem. De a bekötésből látható a mérési elmélete. Megkapja a tápot, ami táplálja a műszeráramkört. A ki és bemeneten a pozitív közös. A ki és bementi negatív oldalán van beépítve a Shunt amin az áramot méri. Ekkor a kimenetoldali "-" a Shunt + fele, a bemenetoldali "-" pedig a Shunt "-" fele. Nyilván ha bent a Jumper, akkor a feszültségmérő bemenete is megkapja a plusz kimenti feszültséget.
(#) Zaustuv válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2015
Ez az a másik változat, amit mondtam, ennek van belül egy megszakítható jumper-e, ha leszeded a hátulját, és úgy tudsz külső tápot adni neki. Az enyémen viszont nincs ilyen, és a nyák elrendezése is teljesen más.
Hello! Nem ismerem, de a hálón itt látszik a bekötése..
(#) Zaustuv hozzászólása Feb 19, 2015
Sziasztok!

Volt valakinek szerencséje egy VAM9020-as panelmérőhöz, annak is ehhez a fajtájához: Bővebben: Link ?
Minden neten található leírásban ennek egy másik változatát taglalják, és azt is elég szűkszavúan, és a sok próbálkozás ellenére nem tudok rájönni, hogy hogyan lehet vele áramot mérni. Minden segítséget köszönök!
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 16, 2014
Hello! A feszültségek nem jelenthetnek gondot. Ha kijelző nélkül is sok a fogyasztás, akkor ott gond van..
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014
Szia! Elnézést a hosszú hallgatásért, de most jutottam oda, hogy érdemben válaszoljak.
Idézet:
„Mert a kijelző nélkül, megadva az IC-nek a +-5V feszültséget, csak pár mA fogyasztása lehet.”

A fentebb mért értékeket a ledek nélkül mértem, ha így érted...

Idézet:
„Ha a 32-es láb nincs a GND-re kötve, akkor azon a +5V-hoz képest kb. 2,8..3V referencia feszültség mérhető.”

A labortápom sajnos nem szimmetrikus, így más megoldást kellett keresnem. Kerítettem egy beáldozható pc-tápot. +5 V helyett 5,27 (20A), -5 V helyett -4,89 V (0,5A) a feszültség eltérése nem tudom, okozhat-e problémát ebben az áramkörben. A teljesítményről úgy gondolom, elég kellene legyen. Mindenesetre megcsináltam a panelon a próbát. Az alábbi értékeket mértem:

A fentebb vázolt módon: 4,51V
A +5V-ot labortápról adva: 4,22V
A -5v-ot lekapcsolva: 5,09V

A frekvenciamérő nem mutatott semmit.
Erős a gyanúm, hogy nem jó már ez az IC.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 8, 2014
A -5V-ot előállító áramköröd kis teljesítményű. Ha azt túlterheled, akkor felemelkedhet a + tartományba is. Ezt talán ki lehet deríteni labortáppal is. Mert a kijelző nélkül, megadva az IC-nek a +-5V feszültséget, csak pár mA fogyasztása lehet. (+5V=1..1,8mA -5V=0,6..1,8mA)
Én ugyan még soha nem mértem ilyen formában. De ha van táp, azt a pár alkatrészt hozzá lehet dugdosni próbapanelen is, amitől működik, kijelző nélkül. (adatlap 2-es ábra)
Ha a 32-es láb nincs a GND-re kötve, akkor azon a +5V-hoz képest kb. 2,8..3V referencia feszültség mérhető. Ha az megvan, akkor már valahogy működik belül az analóg rész.
Az osci frekit is le lehet ellenőrizni a 38-as lábon.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
Következő: »»   2 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem