Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 107
(#) gg630504 válasza bitboy95 hozzászólására (») Aug 8, 2022
Maximálisan eldisszipálható teljesítmény
PD = 625 mW

Bázisáram:
R = 47 kΩ
U_eff = 11,4 V

I_eff = 242,6 μA

hFE = 200 esetén kollektoráram:
242,6 μA * 200 = 48,52 mA.

Eldisszipálandó teljesítmény:
I_eff = 48,52 mA
U_eff = 12 V

P = 582,2 mW
Q.E.D.
Én R6-ot megtízszerezném.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2022
Ezek rádiófrekvenciás tranzisztorok nagyon kis áramúak, oda nem lennének jók. Azok a hangfrekis tranzisztorok pedig tökéletesek ahhoz a beállításhoz. A melegedés pedig normális jelenség, ez így adja ki.
(#) pucuka válasza bitboy95 hozzászólására (») Aug 8, 2022
RF erősítésre nem igazán jó megoldás hangfrekvenciás tranzisztort használni, mert vagy beválik, vagy nem. A HF tranzisztorok látszólag nagy határfrekvenciával rendelkeznek, de a belső kapacitásai viszonylag nagyok.
Inkább BF199, vagy BF240 tranzisztor használatát ajánlom.
Az L2 fojtó egyenáramú ellenállása megegyezik a vídeóban alkalmazottal, mert ez korlátozza a tranzisztor áramát. Ha arról nincs infó, akkor az emitterbe tegyél egy 1 Ω -os ellenállást, amin mérheted a tranzisztor áramát is. Az emitter áram ne legyen 10 mA -nél több.
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2022
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2022
A videó leírásában ott az alkatrészlista, elvileg 2N3904.
(#) pucuka válasza bitboy95 hozzászólására (») Aug 8, 2022
Milyen tranzisztor a Q2 ?
(#) bitboy95 hozzászólása Aug 8, 2022
Sziasztok!

Megépítettem ezt a FM adót ami ebben a videóban szerepel :
Bővebben: Link

12.-dik percnél látszódik a kapcsolási rajz.
Teljesen jól működik, és kifejezetten stabil is.
De az viszont mitől lehet hogy a Q2-es tranzisztor nagyon felmelegszik?
12V-ról táplálom, de 9V-ról táplálva is nagyon fel melegedett a Q2-es tranzisztor.
Minden jól van bekötve pedig, többször is átnéztem.
(#) pucuka válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021
Tájékozódj az NMHH ügyfélszolgálatánál.
(#) pucuka válasza mate886 hozzászólására (») Jún 19, 2021
Én azért másképp látom.
Ami a "csövön kifér" dolog sem működik.
Egy már típus, vagy egyedi engedéllyel rendelkező rádióadó használatával is el kell készíteni "hálózat tervet" ami tartalmazza a besugárzott terület számításait, és a zavartatási számírásokat. Ennek alapján állítják ki a rádióengedélyt. Ez tartalmazza a kisugárzott teljesítményt is. A tényleges műsorszóráshoz (adóberendezés használatához) a Média tanács engedélyére is szükség van.
Az adóteljesítményt ellenőrzik, ha túlléped felszólítás, bünti, esetleg a frekvencia használati engedély visszavonása.
A középhullámú műsorszóró sávban a nemzetközi felosztás szerint 5, azaz öt felhasználható frekvencia jutott. Egy országos lefedettséget biztosító, és négy regionális. Ezek mindegyikén van műsorszóró adó, tehát szabad felhasználás nincs.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2021
(#) Nasir Pirooz válasza mate886 hozzászólására (») Jún 19, 2021
Hogyan kell helyi rádiót engedélyeztetni?
Egy elektronikus áramkörből, oszcillátorból akkor lesz adó(berendezés), ha antennát kötsz rá.
Ha építesz egy olyan elektronikus berendezést (oszcillátort, generátort), aminek az üzeméhez antennát használsz, akkor már adóberendezést építesz, ami engedélyköteles frekvenciától, teljesítménytől, modulációs módtól függetlenül.
Bizonyos meghatározott frekvenciák használata (és kizárólag használata) nem engedély köteles, azonban ezesetben a használt adóberendezésnek engedély(ekk)el kell rendelkeznie.
Az engedélyeket, építési (előállítási) forgalombahozatali (árusítás, más, nem saját használatra készült), és használati engedélyeket külön külön meg kell szerezni.
(#) mate886 válasza mate886 hozzászólására (») Jún 19, 2021
De amúgy "helyi rádió" engedélyezése nem egy olyan nagy mutatvány, és akkor ki lehet engedni Wattokat is a csövön, legálisan. AM-en meg szerintem mégkönnyebb a dolog, mert idehaza szinte csak a Kossuth fogható 540kHz-en.
(#) mate886 válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021
Röviden: minden adó üzemeltetése engedélyköteles.
Az más tészta, ha a kimenő teljesítmény arra elég, hogy pár méterre elsugározza a jelet, és egy régi rádiónak "új életet adhass". Nyílván az se szabályos, de ha üres frekire állítod, szerintem nagy baj nem lehet.
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Jún 19, 2021
Mármint az építése és a használata.
AM transmitter is engedélyköteles?
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Jún 19, 2021
Mindjárt az első hozzászólásomban leírtam ezt is. De további részletekre is kíváncsi volt.
Annyi gond van még az ilyesmi kapcsolással, hogy csak régebbi analóg tunerrel fog tudni együttműködni, a digitális hangolásúakkal nagy valószínűleg nem, mert az áramkör frekvencia stabilitása ehhez kevés.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2021
Egy, max két falon átmenő játékadóval max a szomszédot bosszantja. Jogilag persze tilos, de szerintem nagyon sok kezdő elkészítette a maga rádióját. Ezzel a kapcsolással, hacsak direkt nem rádió adóra áll ( akkor megérdemli a büntetést is), nagy valószínűséggel észrevétlen, így büntetlen marad.
(#) pucuka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 19, 2021
Próbáltam leírni, hogy mennyire lehetetlen dolgot szeretne. Tudom, mindenki szeretne kezdőként adót építeni, (én is anno) de ez a terület talán a világ legszabályozottabb, és a legjobban ellenőrzött területe. Nem véletlenül, mert frekvencia készlet egy van, és ehhez hozzáférni a világ emberiségének egyenlő jogai vannak. Igyekeznek ennek érvényt is szerezni, nemzetközi szervezetek, egyezmények ellenőrző szervezetek.
Ma már egy adóval az éterben megjelenni, csak igen szigorú előírásokat teljesítő eszközökkel lehet, ami nem kezdőknek való feladat. Egy ilyen igen szigorú kritériumoknak megfelelő adót asztalsarkán megépíteni nem lehet. Persze megvehető készen is egy adó, de Ő építeni szeretne.
Egy adó megépítése mit ér, ha a használatához is rengeteg körülménynek kell megfelelni, amit magánemberként sem költségileg, sem jogilag nem éri meg teljesíteni.
Az eredeti hozzászólásban jelzett kapcsolása semmilyen paramétere nem teljesíti az előírt követelményeket, sem frekvencia stabilitásban, sem zavarsugárzásban, de a szükséges átviteli paraméterekben sem. És ez csak a dolog műszaki része.
Jogilag, pedig, ahogy hosszasan próbáltam magyarázni. A műsorszóró sávokban a frekvencia használatot árverésen osztogatják, és ki tudja mennyi lesz számla vége, de a sok szám után 6 - 7 nulla szokott állni.
(#) dB_Thunder válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021
Pucuka!

Ne vadítsd szegényt!
A büdös életbe nem lesz neki FM sávba engedélye! Súlyos tízmilliók kellene ahhoz a zsebbe!!
És még ez sem biztosíték! Aztán az üzemeltetés további millák havonta...

Egyébként az ehhez szükséges összes technika megvehető készen, amit érvényes frekiengedéllyel használhat is, csak a frekiengedélyre nem lesz pénze...

Rádióamatőr lehet, amatőr sávok valamelyikén.
(#) dB_Thunder válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021
Ez egy lókaka!!
Instabil vacak! Legalább 3 tranyó kell, az RF jelet le kell választani az oszcillátor fokozatról még 1 tranyóval.
Egyébként illegális, bár nagyon kicsi az esélye, hogy megfognak vele, mivel kicsi a teljesítménye! Lényeg, ne zavarj másik adót, ha már játszol!
Annó egy ehhez hasonló kapcsolással sugároztunk kalózrádiót egy bő 500méteres sugarú területen. Tulajdonképp lefedtünk egy városrészt, ahol haverok hallgatták..
A legegyszerűbb, ha Rádióamatőr leszel. A rádióamatőr engedély feljogosít arra, hogy az engedély birtokában a típusának megfelelő teljesítményű adót építhess, és üzemeltess a rádióamatőr sávban. Érdeklődni Az NMHH oldalán, vagy valamelyik közeledben levő rádióamatőr klubban lehet.
Tanulás, vizsga után szabad a pálya.
Vásárolsz egy engedélyezett típusú CB (27 MHz) készüléket, aztán vagy jó lesz, vagy nem.
Műsorszóró sávban működő adó készítésének elindításához az NMHH ügyfélszolgálatán beadsz egy kérelmet, ami tartalmazza az adó műszaki paramétereit, (a kiadott műszaki előírásokkal összhangban) azt elbírálják, és kiadnak egy frekvencia kijelölési határozatot. (illeték köteles) Ezekután megépíted a készülékedet, és egyedi vizsgálatra beadod az NMHH mérőszolgálatának. (jelentős díja van, ha átmegy, ha nem) Ha megfelelt a követelményeknek, lesz egy egyedi engedéllyel rendelkező adóberendezésed.
Ezekután ezt az egyedi engedélyezett adóberendezést csak akkor használhatod, ha a frekvencia kijelölés birtokában a Média tanácstól is engedély szereztél a használatára besugárzási tervekkel együtt pályázhatsz egy felszabaduló frekvenciára.
Egy Állandóhelyű, és mozgó frekvencia sávban üzemelő adóberendezésre ugyanúgy szerezhetsz engedély, mint az előbbi esetben, a médiatanács helyett a használatához frekvencia kijelölési határozatot kell kérelmezni, amiben leírod, hogy milyen módon kívánod használni, elkésztteted (tervezői névjegyzékben szereplő tervező szükséges)
Mikor mindezen túl vagy lesz egy frekvencia engedélyed, aminek birtokában felépítheted a hálózatod, (bármilyen egyszerű is) és használhatod. Pl két pont közötti állandóhelyű összeköttetés.
Ez rengeteg idő, és pénz.
(#) HA5AWS válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 19, 2021
Szia!
Szerintem ez a készülék nem haladja meg egy FM transzmitter teljesítményét. A frekvencia stabilitása viszont nem a legjobb. A rajzon jelzett antennával szűk körben használhatod.
Üdv: Gábor
És hol lehet ilyen engedélyt szerezni?
(#) pucuka válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Jún 18, 2021
A helyzet az, hogy az EHT (Egységes Hírközlési Törvény) szerint rádióberendezést készíteni, előállítani csak Rádióengedély alapján lehet. Tehát bármilyen adót építesz előzetes engedély nélkül, az illegális. Némelyik, előzőleg engedéllyel megépített, és forgalombahozatali engedéllyel rendelkező adó használatához nem kell engedély.
De ha megépíted ezt a kapcsolást, és azt az antennát teszed rá, ami a leírásban szerepel, a kisugárzott kis teljesítmény miatt a lebukás esélye igen kicsi. Más lesz a helyzet, ha rezonáns, illesztett antennát teszel rá. Bár a képen látható kapcsoláson antenna illesztő áramkör nem szerepel.
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Jún 18, 2021
Sziasztok! Találtam az interneten egy fm adó kapcsolást és azt szeretném tudni, hogy ez magyarországon még a legális kategóriába tartozik, vagy ez már illegális. Remélem valaki tud válaszolni. A rojzot csatolom.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) Medve válasza bitboy95 hozzászólására (») Dec 9, 2020
Szia, az "audio input"-ra, (Vélhetőleg az ott lévő szűrés nem befolyásolja a sztereó adást)
(#) bitboy95 hozzászólása Dec 9, 2020
Sziasztok! Megépítettem a napokban EZT a 200mW-os FM transmittert, ami meglepően stabil PLL nélkül is, és a hangját is jónak mondanám. Viszont a belinkelt oldalon írják azt is hogy stereo encodert is rá lehet csatlakoztatni, de azt nem írják hogy hova, hogyan, miképpen kéne megoldani, és ebben kérném a segítségeteket hogy végülis hova is kell csatlakoztatnom az MPX jelet a transmitteren?
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 22, 2020
Nem tudom, az adatlapja szerint 75 - 108 MHz -ig megy. Ki kell próbálni. Az OIRT 68 - 73 MHz, még akár működhet is,
Az OIRT -ben az előkiemelés 50 us, a CCIR .ben 75 us. De ettől még működne.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 22, 2020
Sziasztok!

Nem találtam rá információt, de elsőre elvi akadályát nem látom. A többször szóba került BA1404 IC-s kapcsolást, módosított rezgőköri elemekkel meg lehetne építeni OIRT sávosra is?
Azért gondoltam erre, mert persze konvertert is építhetnék, de ha már ez régi készülékeknél jöhet jól, akkor akár szólhatna rajtuk korabeli műsor is. Természetesen csak lakáson belüli hatótávon.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
(#) llax válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 24, 2020
A nyák-ra szitázott feliratok jók a kapcsolóknál. A DIP kapcsoló saját feliratait nem szabad nézni.
Következő: »»   2 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem