Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 3
(#) ZSozsóó válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 4, 2010
Hát a Variac-ot kicsit fenntartással kezelem, azt írják neten, hogy 90-100V körülire "variac"-olta le. Azt azért ne felejtsük el, hogy amerikában 110V a hálózati fesz, ha jól tudom, szóval egyrészt ez nem olyan nagy osztás. Én valószínűbbnek tartom, hogy a nagyfeszt osztották egy soros ellenállással vissza. Erről sok a legenda. A műterhelés meg ellenállás az csak a leosztásra kell, a tranyós erősítő, meg hogy hangosabb legyen.de azt már lehet szabályozni milyen hangos. Ebben semmi extra nincs. Pont ezt csinálja a THD hotplate, a Marshall Power Brake stb stb. VH még néha meg is effektezte ezt a hangzást a tranyós előtt, ha jól tudom..Ez is egy egyedi hangzás.. Nála minden az egyediségre megy, de a fej alapból stock, egy két alkatrész érték varia van, gain növelve a második fokozatnál a byp kondi értéke µF es tartományban mozog, a "keverő" ellenálláson levő kapac sem eredeti érték, meg talán a hangszín kör magas kondija hangolt, meg bizony a fázishasító 47pF es kondija van megnövelve, egyesek szerint 100pF-re, ez még jobban vesz el az élességből. No, abbahagyom az OFF-ot

Soldano jó cucc, a legagyobb torzítású állás annyira nem jött be, de a tiszta/kráncs az tetszett. Jó csövekre meg érdemes áldozni, mert nagy nagy különbség van cső és cső között..

Zsolti
(#) NagyKrisz válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 4, 2010
Van Halen brown soundja, variac(változtatható kimenő feszültség toroid), plexi fej, kimenetén ellenállás, műterhelés, majd egy tranzisztoros végfok. Picit beteg.

Láttam már ezt a fázisfordító után duplapotis hangerőszabályzót.
Nekem speciel a Mesa Boogie Mark I és IIC+ hang jön be a legjobban. Marshall visítástól mered a hajam.

Lényeg a srác mit akar kihozni a sztoriból, atomic16 egy gyári kapcsolás a soldanotól ugyanazt tudja majdnem.
(#) 187BodyGuard válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 4, 2010
Én játszogattam ezekkel a torzításokkal. És eddig a legjobb amit dupla trioda adott az az előbbi hozzászólásomban mellékelt képű erősítőből fakad (igaz ez egy ECC82 de elég jó). Mellékeltem néhány hangmintát, Tiszta, Overdive és Distortion hangzásról. Remélem az SLO100 Az nem okoz nagyobb problémát mint ennek az összeállítása. Ezt az erősítőt 3 délután alatt raktam össze. A Soldano-t remélhetőleg 1 hét alatt megtudom oldani, csak a csövek beszerzése lesz a gáz mert eléggé húzós az ára (a 2db EL84 megvan már). De van egy olyan érzésem hogy nem bánom meg ha megépítem!
Hali!

Éppen erről beszélek. Sok a misztikum. Fogj egy sztereó potit a plexiben és tedd be a fázisfordító után, majd húzd le 10% ig. Aztán előtte mindent feltekerhetsz nyugodtan.
És milyen lesz a hang? Érdekes, nagyrészt olyan, mintha nem lenne benne a poti, csak épp halkabb így. Miért? Mert nem tesz bele "annyit" az a bizonyos pentóda, kimenőtrafó telítés. A kimenő sem "ugathat" vissza a visszacsatoláson keresztül, mert nincs miből visszacsatolni, emiatt ad neki egy mély emelést a hangszóró rezónál meg a magasakban, mivel illesztett a végfok impedanciára. Megint csak az az állapot, mint amikor csutra van tekerve, betorzul a pentóda és a vcs megszűnik. A plexikbe évjárattól függően más más kimenőket tettek, de szerintem ahhoz a lájt kráncshoz még így is nagy, szóval az sem ad hozzá vagy vesz el olyan nagyon sok mindent.
Próbáld ki ezt a ppimv-t, aztán akár vidd rá egy félvezetős végre, meg fogsz lepődni ,azt garantálom. A nagy "szand" nem a mítoszokban van.
Van Halen meg igen, egy érdekes kérdés, a nagy "brown sound"-ja egy teljesen gyári, talán 68as plexi, ha jól tudom..

Zsolti
(#) NagyKrisz válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 4, 2010
Tipikus példa amit írtam a Marshall plexi-széria, áthidalt bemenettel, dupla hangszedővel, és minden agyig tekerve. Ott már aztán minden telítésben van. És ott van a csodálatos crunch hang. Ugye egy laza DS-1, TS-9 pici overdrive és hippi.
Modern high.gain persze az előfokban teremtődik meg, a de régi overdrive az egész láncban. Amúgy meg a szánd a kézben lakozik. Van Halen mindegy mi a lótuszon tolja, akkor is ott az ami Ő.
Valahol olvastam, hogy a mai Marshalloknak az előfokjában, ott van a plexi hang, úgy van hangolva, de ott nem torzít az EL34, nem is olyan, mint a legendás eredeti plexi fej.
Én még mindig azt mondom, kellene építeni egy eredeti SLO-100at és végig mérni a csöveket, hogy melyik mennyit ad a hangba, majd utána illeszteni hozzá egy EL84 végfokot. Kimenő se egy kutya amúgy, mert sokszor direkt kis vasra csinálják, hogy kompresszálja a hangot, sávhatárolja. Nagy misztikum ez.
Hello!

Igazat adok, annyiban nem értenék egyet, hogy a szentháromság "súlyozása" épp az általad leírt sorrendben igaz. Főleg torzított fejnél. A "csoda" szerintem kb a fázisfordítónál végződik, onnan már csak a nüanszok vannak, mint végfok ( persze itt is sokmidnen van, milyen a fázisfordító, hogy tudja a végfokot hajtani stb stb ) ,kimenőtrafó, ott is inkább a méret a lényeg, tisztára kell vagy inkább torzra..
Terjed manapság a PPIMV (post phase inverter master volume ) ,magyarul a fázisfordító utáni hangerő szabályozás,k pl a vintage marshalloknál nagyon jól működik. Kis hangerőn is a kihajtotthoz hasonló hangzás. Magyarán a "csoda" nagy része a fázisfordítóig tart, onnan a vég már csak erősít. Ha osztunk a fázisfordító után , pláne nagyot, akkor a vcs is felszakad, kis jelnél nem szaturálódik sem a végcső, sem a kimenő, mégis nagyon nagyon hasonló a hang, mintha fel lenne tekerve maximumra. Ez mindenesetre elgondolkodtatott .
Persze az ilyen nagy gainű dolgoknál, mint a SLO meg a Recto, ott nem téma, mert a nagyját az előfok adja a torzításnak.
Ettől függetlenül én is azt mondom, van abban valami, ha fullcső a dolog, pláne ha az egyenirányító is lámpás Annak meg van a maga nagyon ütős "feel"-je

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza bundzsy hozzászólására (») Márc 4, 2010
Hello!

jFettel lehet hasonlót az igaz, de az tényleg csak a nagy gain tartományban az igazi. Továbbá úgy vettem észre, hogy a mély tartománya sokkal "elkentebb" az említett torzítónál, csináltam párat, moddolgattam is, egyik topicban egy sráccal elég jól a végére jártunk a lehetőségeknek. A mély szerintem nem olyan levegős, de az tény, hogy kompromisszumnak első osztályú, mert tényleg filléres, egy ENGL után próbáltam úgy, hogy jfet elő+csöves vég, jfet elő + félvezetős vég és midnegyik jól szólt.
De az a hangzás, mint a SLO100 kráncs csatornája, azt nem lehet ezzel utánozni, még csak megközelíteni sem. Épp a múltkor volt alkalmam sokat pengetni rajta mesteremnél.
Optóval kapcsolatban meg annyi, hogy van jó pár olyan fotoellenállás, aminek elég nagy a sötét ellenállása, meg gyors a válaszideje, ezt egy leddel kombinálva, zsugorcsőbe betéve első osztályú LDR-t lehet csinálni. Egyik fejemben LDR -es zajzárat terveztem, 5C1 van benne, de simán gyorsabbat sikerült összehozni ilyen fabrikált LDR-el.

Zsolti
(#) NagyKrisz válasza bundzsy hozzászólására (») Márc 4, 2010
Fetnek részben csöves a karakterisztikája, de soha nem lesz olyan mint az igazi csöves gitárerősítő. Nagy cégek is kísérleteztek a tranzistoros, fetes, hibrid dolgokkal. Hülye gitáros azonban csak a dög nehéz lámpás cuccok hangjára gerjed. Igazából az a torzítás amit hallani akarunk az a 12ax7 és valamilyen végpentóda, tetróda és transzformátor szentháromságból jön ki. Szimulálni lehet, de soha nem olyan, mint az eredeti.
Neten barangolva láthatod, hogy kis millió cég csinál csöves gitármotyókat.
Biztos jó a fetes kapcsolás is. ZS-betűs hangzást tuti ad.

Csőre fel, égjen a fűtés!
(#) 187BodyGuard válasza bundzsy hozzászólására (») Márc 4, 2010
Köszi szépen! Igaz hogy olcsóbb, de nem olyan mutatós mint a cső. Majd persze megépítem ezt is valamikor. Nomeg úgy vagyok vele ha már lúd legyen kövér. Igazából, nem olyan nagyon nehéz csöves cuccost összerakni, már lassan 3 éve ezzel foglalkozom, és eddig mindig összejött. Itt is egy újabb melléklet.
(#) bundzsy válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Márc 3, 2010
Szia testor.......

kicsit kesve de itt az fotoellenallas adatlapja.
Valamikor javitottam ilyen erositot.
Itt az a kapcsolas amibol kisilabizaltam. Az sch jobb also sarkaban ott van az alkatreszad neve: vtl5c1
Viszont megeri neked ezzel kuzdeni?
Egy kolega ez elott mar kifejtette, hogy fettel lehet kesziteni hasonlo dolgot.
Mint tudjuk a fetek karakterisztikaja hasonlit a csovekehez.
Egy szimulatorban gyorsan feny derulne ra esetleg.
Itt a fetes cucc is /dr.boogey/ ha gondolod, a youtube-on keress ra ott meg is hallgathatod. es ez sokkal olcsobb.
Jo munkat.
(#) 187BodyGuard válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 28, 2010
Külön tekercs a táptrafón feszduplázóval.
(#) NagyKrisz válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 28, 2010
Igen megcsinálható, ha tudod, hogy a ECC83 munkapontokban mennyit erősítenek Tényleg azon gondolkoztam, hogyan oldod meg a előfokcsövek tápját (Kb400V) ?
(#) 187BodyGuard válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 28, 2010
Lehet hogy az SLO 100-as copy-m jobban szólna ECC85-el? Mert akkor elég olcsón megúsznám, mert abból van jópár darab.
(#) NagyKrisz válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 27, 2010
Jaja, hiszen a ECC85nek nagyobb az erősítési tényező mint a ECC83nak és fűtőárama is kb 1,5szerese Nem csodálkozom, hogy tápja kipukkant.
(#) 187BodyGuard válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 27, 2010
Nekem egy ismerősnek van Mesa V-Twin kipróbáltuk ECC85-el nagyon állat csak sajna ugye más a fűtőáram és megnyuvvadt a mesa tápja úgyhogy egy gyors csere után már ment is. Sokkal harapósabb amúgy az ECC85!
Vannak gyári kapcsolások overdrive-ra amik ilyen pici feszültséggel mennek. Overdrivenak használod? Kíváncsi lennék a hangjára amúgy. Nekem anno ovlt egy mesa boogie v-twinem állatra szerettem. Ma már azonban csak nejlonhúroson pötyögök.
Igen, ez is beleértendő, habár kikisérleteztem egy csöves előfokot ECC85-el ami 12V tápfesszel működik, és tényleg jól üzemel
Még némi csatlakozó, és persze rézdrót vasmaggal
(#) 187BodyGuard válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 27, 2010
Egyelőre semmit, de lesz majd egy csöves előfok, mert gyenge a mikinek a jelszintje. És most őszintén, miből áll egy olyat összerakni? Kell egy ECC85 és 3 ellenállás + 2 csatoló kondi
(#) ZSozsóó válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 27, 2010
Bocs Király!!
Várom a fejleményeket! Mikrofonozásra mit szoktál használni?

Zsolti
(#) 187BodyGuard válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 27, 2010
Ne aggódj, tök más lesz a tápegységem. nem így lesz megoldva. Amit építettem CSŐ+TDA párost, a Neten is van róla videó, azon is a testen ott vigyorog a 125 egyenfesz GND-je. Semmi gond nincs vele. Igaz az érintésvédelme -5 Osztályú, de itthonra teljesen jó. A Soldano SLO-t máshogy fogom csinálni, az szép rendezett lesz majd.

DSCN0229.JPG

(#) ZSozsóó válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 27, 2010
Hello!

Kondi kérdésben én is egyetértenék! Javítsatok ki, ha tévednék, de azoknak a fém házas régi kondiknak nincs kinn véletlenül a negatív fegyverzete a házon? Csak mert, ha 2-t sorba kötsz, ahogy a táp rajzon van, akkor ott vigyorog több száz V! Sasszitól sem utolsó dolog ilyenkor jól elszigetelni, ha nem akar az ember füstgépet építeni, meg életvédelmileg sem jó a dolog. Bár gondolom 2 EL84- hez nem kell akkora delej, hogy 2 kondit kéne sorba kötni a feszültség miatt.

Zsolti
Én a helyedben megnézném melyik hány VAes, és rátekernék egy normális tekercs szekundert úgy emlékszem valami 200-230V kell EL84nek. Vegyél orosz 6n2PI-t az ECC83 helyett valami 1500ft darabja a neten. Különbség hogy csak 6,3Vtal lehet fűteni, míg az ECC83at lehet 12.6tal is. Novál kerámia foglalot gugliz egész olcsón van kb 800ft/db. És mindjárt marad pénz egy két kisebb kondira.

Na cső veled!
Nyomtatott lapra készül majd el az erősítő. Azért van 2db trafó, mert az egyik az 230V/12V,12V,6.3V a másik az 12V/180V az az, az lesz az anódtáp. Így nem kell egy trafóra rászenvedni sok menetet. És nagyon jól látod, spórolósban nyomom, mert nem vagyok egy gazdag Rocker. Azért EL84-re és ECC83-ra építkezek, mert ezeket szinte a világvégig gyártják amíg vannak csöves gitárerősítők. És EL84-ből van is itthon nekem elfekvőben. Az ECC83-kat kel majd venni meg a foglalatokat, az az így is ott tartok, hogy: Foglalat: 6500Ft az előfokcsövek meg: 16500. Szóval, egy darabig nem tudom majd tesztelni. Vagy esetleg ECC85-el helyettesítem addig.
Igen a hangfal is beleszól, pontosan dampf faktora van azaz csillapítás, hangszórótekercs és a szekunder alkot egy párhuzamos kört.
Ponttól pontig huzalozást választod, szerelőlapon, csőszegecsekkel vagy nyomtatottpanel és kábelek?
Farnellnál 4€ darabja a vtl5c1nek pl. de tehetsz oda relét is. Nézd meg a VTL5Cxből melyik kell bele, szed le az adatlapját, majd lesd ki, hogy mennyi a vezető állásban az ellenállás, kösd sorba a záróérintkezőivel és lehet jó lesz, ívkioltásra is figyelj. Peavey, Hughes-Kettner rajzokon van relés megoldás, nézd meg hogyan oldják meg a kérdést. Nem kell oda ldr, látom ilyen spórolósba tolod. 2db hálózati trafód van?

PL50xek 27Vos fűtőfeszültségű EL50xeknek felelnek meg. EL50x sorozatot ma is gyártják beszerezhető, de nem AF pentóda, hanem TV sorcső.
A PL50X-et el felejtettem már, mert nehéz lenne pótolni. Ami pedig az EL84 PP-t illeti, 250-300V-al lesz hajtva. Azt is megfigyeltem, hogy a hangképbe, nemcsak a cső szól bele, hanem a hangfal is. Nekem a 4X8"-os hangszóróim bőven adják azt amit elvárok tőlük. Közben megszületett a végleges alkatrész elrendezés. Az egész RACK egy szép fadobozba fog kerülni majd. Azon gondolkozom még, hogy az az LDR = VTL5C1 az marha drága, lehetne-e helyette kapcsolót használni esetleg? Most +/- egy kapcsoló nem számít a dobozon, így is van elég hely!
PL50xet gyorsan felejtsd el. Nem lesz belőle igazi gitárerősítő soha! EL84 is pentóda lásd EL34, de a 6L6 az tetróda ugyebár. Magadnak tekered a EI84/42 kimenőt?
Anódfesz? 300V? vagy szénné hajtod majd 400V-tal? Én építettem annak idején El84essel 50Wos végfokot forszírozott léghűtéssel, de nem jött ki belőle a várt hang, meg maradt a naturális hangzás.
Kész van tegyél fel hangmintát, bár igazi egy AB teszt lenne.
(#) 187BodyGuard válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 26, 2010
Kimértem a kondikat, mindegyik pont jó amik bekövesedtek azokat kidobáltam rég...

Szerintem az EL84 PP is elég jó lesz hozzá. 6L6-ot nem véletlen nem akarok bele, drága, és kimenőt is nehéz készíteni hozzá. EL34 ugyan így. Ami még szóba jött volna a PL500-504-509 csak ezeket meg hogy cserélem ha kikopik? Nem lehet kapni. Ezért maradtam az EL84 nél, olcsó és elég hangos.
(#) NagyKrisz válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 26, 2010
Javaslom mérd ki a kondikat kapacitás és ESR szerint, mert kb 20 évesnek néznek ki. Bonts PC tápból azok biztos jó lesznek neked is.
Sok sikert az építéshez.

Én úgy gondolom, ha tényleg az SLO igazi hangját akarod, az EL84 ellenütemű nem fogja hozni, ami még fontos, hogy a kimenő is résztvesz a torzításban a'la marshall jmp széria kráncs hangzása, a modern high gain csak a 12AX7/ECC83 és 6L6 csövekkel hozható ki tisztességesen. Pl Mesa Rectifier széria. Volt szerencsém ilyeneken játszani, hát hogyis mondjam a lelkük a jól méretezett alkatrészbázis.
(#) 187BodyGuard válasza NagyKrisz hozzászólására (») Feb 26, 2010
A fázisfordító elött vágom le, teljesen új végfok lesz EL84PP ben. Persze azért figyelek az illesztésre
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem