Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   107 / 108
(#) Frankye válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 21, 2006
Szabi! Kifejtenéd egy kicsit bővebben azt, hogy mi az elve a "vázlat"-on szereplő megoldásnak? (Lehet, sőt biztos, hogy nehézfejű vagyok, de nem teljesen értem...)
Amúgy egy jó sörözés jó társaságban nem rossz, ahogy isa írta, ha mindenki tudja, hol a határ! Ja, és a makacskodásod tetszik! (5 x 555!)
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 20, 2006
Kiváncsian várom milyen lesz.... Sok szerencsét.
Mi sem vagyunk alkoholisták, de egy-két feles vagy sőr nem is tesz azzá. A jó társaság a lényeg
(#) szabi83 válasza Ernőke hozzászólására (») Ápr 20, 2006
egy páran ismernek, és segítenek. sorry

amugy antialkoholista vagyok :yes:
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 20, 2006
nah, alakult a cucc

nagy vonalakban:
- elektro rész:
5db 555-s időzítő lesz(igen makacs vagyok!!!), 3 relé, 1 készenlét-trafó, 1 telj. trafó, 2 db Trabant ablaktörlő moci.

mechanika
az brutál egyszerü lecc..
van 20*40 es zárt szelvén, ezt elvágom 2-é...
inkább rajzolok
lsd csatiban!

a menetes szár "édesanya"-ba megy a menet, a menetes szár végén a moci.
mocit meg 1 T alakon rögzitem a kapufélfán

ennyi!
jövöhéten "lehet" h el is készül

vázlat.JPG

(#) Ernőke válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 15, 2006
Hali Szabi!Dobtam mailt a menetesszárakkal és az anyákkal kapcsolatban.Olvasd el,és a többit priviben mert ez elég hosszú projekt,de van olcsóbb megoldás mint 70 e forint.A negyedéből kijön és még be is rugunk.
(#) szabi83 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 14, 2006
feladtad a leckét, van min gondolkodni..

kicsit fabrikáltam...
sztem egész jó megoldás, de majd központosítani kell..
a menetes szárba furtam 5mm-es furatot, majd bevágtam, a motor-tengelyt beledugtam az anyát ráhúztam és egész jól fog..
(#) Inhouse válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 14, 2006
A végállás és a határolás hasonló probléma, de szét kell választani. A megoldás viszont hasonló, lehet, ugyanaz az elv. A végálláshoz jó a mikrokapcsoló is, vagy a következők egyike...
Vagy mechanikai határolást csinálsz, valamilyen kuplungszerűt (ilyen van a gyáriakon), mert nem mehet full erővel, ha közben vkit, vmit odacsukott...az időzítő pedig majd lenyomja.
Vagy elektronikait, ahol azt kell figyelned, hogy a 2 végállás között valami lefogja, akkor gond van, jobb lesz megállítani. Erre igen sok féle megoldás lehet:
- áramfigyelés1: a motorral sorbakötött ellenálláson eső feszültséget kell figyelni, ami arányos a motor terheltségével (nem egy az egyben sajna)
- áramfigyelés2: tekercset raksz sorba a motorral, és ennek a mágnesességét érzékeled, vagy reed patron (egy fix határ), vagy hall elem segítségével
- forgásfigyelés1: optikai úton, pl. egérből kitermelt tárcsával és optokapuval, ha forog a motor, akkor van impulzus, ha nem, vagy nagyon belassult, akkor gáz van
- forgásfigyelés2: mágnes(ek) a tengelyre és hall elem(ek) egy rögzített pontra, amúgy ua., mint előbb
- ...
Szoktak rakni a gyáriakhoz 2pár infrasorompót, hogyha bármilyen nagyobb tárgy eltakarja a kaput, akkor nem megy, leáll. (Eddig ahol élőben láttam ilyet, nem volt felrakva... )

Üdv
Inhouse
elmélkedek , jövöhéten lesz gyakszi

"Az időzítő megában kevés lesz, kell határoló elem a végállásoknál."
ezt kifejthetnéd jobban h értsem mire kéne gondolni, esetleg vmi rajzika vagy miből áll ?
(#) Inhouse válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 14, 2006
Próbára is felesleges a csengő...
Raksz közvetlenül az elektronikára gombot, vészleállítót és lehet próbálni, utána ráérsz a távirányítással foglalkozni.
Először kipróbálhatod úgy, hogy egy kapcsolóval közvetlenül adsz neki áramot egyik irányba, aztán a másikba. Ha jó, nem akad, jó a sebesség, nem hullik szét, akkor jöhet a forgásirányváltás kitalálása. Ami vagy H-híd tranzisztorral (fettel), vagy ugyanez hagyományosan relékkel.
Hogyan akarod vezérelni, egy gombbal, 2 gombbal?
Az időzítő megában kevés lesz, kell határoló elem a végállásoknál.

Üdv
Inhouse
vettem M16 -os 1m -es menetes szárat potom 600ft, a hódnál is olcsóbban
és voltam bontóba is

vettem egy Trabant ablaktörlő motort, ami elég bika erős azt gondolom. áttételét pontossan nem tudom, de a motor tengelyén kicsi fogaskerék hajt egy nagyot, ennek a nagynak a közepén ismét 1 kicsi és ez a kicsi hajt ismét egy nagyot.
12v -os, U-alaku mágnes két szára között van a forgó rész..

12v -on 2 A-t vesz fel, cserébe add 2.33 fordulat/másodperc

mérete kicsi, 3 db csavarral rögzíthető(ez adott) van védő burkolata(müa)
a tengelye 5 mm.
itt a 7-es lesz az

meg van itthol egy használaton kívüli vez.nélküli csengő kezdetben ez is meg tenné az írányítást.

addig oké, hogy egy tranyóval működtettek egy 555-s időzítő kapcsolást, amíg kinyit a kapu és bezárul, aztán 555 újra várja a jelet a tranyóról..

hogyan tovább? :help:
kell egy olyan kapcsolás ami a polarítást váltja/forgatja, ez lenne a h - híd ?
(#) Frankye válasza petike hozzászólására (») Feb 10, 2006
Bocsesz, nem bántó szándékkal írtam!!! Tényleg szépen megcsináltad, ezért bántotta a szemem a szigszalagos megoldás...
Különben pedig gratula!
(#) petike válasza Frankye hozzászólására (») Feb 9, 2006
Részben igazad van a körbetekert szigetelőszalaggal kapcsolatan. Valóban megoldhatam volna esztétikusabban is a dolgot, de a szigetelőszalag nem érintésvédelmi hanem üzemi szigetelés szerepét tölti be (nem túl szépen de megfelelően). Az üzemi szigetelésnek nem feladata a berendezés érintésvédelmét biztosítani. Mint az a képen is látszik ez a kapumozgató az I. érintésvedelmi osztályba tartozik vagyis védőföldelt. Az üzemi szigetelés meghibásodása esetén a berendezés megérinthető részein kialakuló feszültséget ez korlátozza a szabványban előírt érték alá.

Az érintésvédelmi relé ugyan nem kötelező a kapumozgatókhoz, de én ajánlom mindenkinek.

A legjobb megoldás valóban a törpefeszültség használata.

Minden villamos berendezés legfontossabb része az ÉRITÉSVÉDELEM.

üdv
petike
(#) Frankye válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 9, 2006
Idézet:
„Kérek engedélyt meghunyászkodni,...”

Az engedélyt megodm, huny-huny...

A lényeg a lényeg, azért a 12V-osnál is jó ha jó a szigetelés! (Na, ezt jól "megmagyartam"...:yes: )
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Feb 9, 2006
Idézet:
„500V alatt kisfeszültségről beszélünk (vagy 1000 alatt?), majd 50V alatt törpefesz - bocs.”

Kérek engedélyt meghunyászkodni, valóban...

Arra gondoltam, hogy ez a hálózati feszültséggel üzemelő motor komoly veszélyforrás egy vaskapunál. Az enyém 12V-os lesz.

Üdv
Inhouse
(#) Frankye válasza damatic hozzászólására (») Feb 9, 2006
Ebben - alapvetően - igazad van, de azért a 230V-os bekötésnél illett volna a "kék-szigszalaggal-körbetekerem-oszt-jóvan" megoldásnál kicsit biztonságosabb kivitelben megoldani az áramellátást...
"Attól, hogy nem vagy villanyszerelő, még felelős vagy a tetteidért" (Öreg, villanyszerelő szaki, aki a szakma csínjára-bínjára +tanított)
(#) damatic válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 9, 2006
500V alatt kisfeszültségről beszélünk (vagy 1000 alatt?), majd 50V alatt törpefesz - bocs.
(#) Inhouse válasza (») Feb 9, 2006
Kössz az infót, akkor legalább menyugodhatok, hogy a 16mm-es szár jó lesz nekem is.

Ui.: Az érintésvédelemre tényleg nem árt odafigyelni. Ha jól tudom, nagyfeszültségű (pl. 230V) motorokkal hajtott kapuknál már kötelező az érintésvédelmi relé is!

Üdv
Inhouse
(#) Rendszer válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 6, 2006
Sziasztok.

Az ékszíjat nem terveztem kuplungnak, de azért néha megcsúszik ami nem baj legalább védi a motort.
A végálláskapcsolók az elektronikát vezérlik.
Az elektronika na igen azt nem egésszen én csináltam. Kaptam egy rossz egyszárnyú tolókapuvezérlőt, amiről kiderült hogy semmi baja. Egy kicsit kibővítettem pár darab relével és már viszi is a két szárnyat. A távirányító modult készen vettem. Szerintem ezt nehéz volna megépíteni az adónak valami formás kis doboz kell amit nehéz megcsinálni (nekem is sok gondom van a dobozolással). Nem ugrókódos aki be akar jönni az inkább bemászik minthogy a kódot visszafejtse. A nyitási idő kb 20 másodperc. Szélben jól működik csak a hideget nembírja, az éjszakai fagyok után reggel nehezen indul, de utánna egész nap jól működik. A motor egy 2800-as fordulatszámú, 90W-os, 220/380V-os, csillag/delta motor egyfázisról működtetve kondenzátoros indítással. A menetesszár 16 mm-es normál bolti darab. A csapágy méretét most nem tudom, de kettő van az esztergált csapágyházban. Ami nem tetszik az egészben az az hogy elég zajos. A másik mondjuk a szárnyaskapu hibája, el kell lapátolni előle a havat. Nyáron talán átépítem az egésszet tolókapura. Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdés állok rendelkezésre. Üdv petike
(#) Frankye válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 6, 2006
Idézet:
„Megegyezek magammal!”

Ez jó!!!!
(#) Frankye válasza petike hozzászólására (») Feb 6, 2006
Különösen az érintésvédelem szuper a kondin, am a segédfázist adja (ha jól sejtem)!
A középső (kapu1.jpg) képen látszik kiválóan!
De különben tényleg jó!
(#) Inhouse válasza petike hozzászólására (») Feb 6, 2006
Petike!

Gratula!
Írhatnál bővebben egy kicsit! Az ékszíj egyben kuplungol is? Látom van végállás, közvetlenül motort szakít, elektronika? Nyitási idő? Szélben is oké? Milyen motor ez? Milyen a menetes szár? Csapágy?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 6, 2006
Idézet:
„biztossan megegyezik, de a terminálon még nem jártam majd oda is eljutok..”

Azzal kezdtem a mondókámat, hogy nézz el a terminal-ra, ott elég jól kiveséztük a dolgot. Vannak fél/teljes megvalósítások is.
Az én cuccom most áll, mert ilyen hidegben nem akarok semmit csinálni. Ahogy jön a jóidő megcsinálom.
Az én megoldásom a másik fajta lesz, nem a 2 egymásban futó cső...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Gabi hozzászólására (») Feb 6, 2006
Megegyezek magammal!

Nem kötelező rám hallgatni, én csak segíteni akarok...

Üdv
Inhouse
(#) szabi83 válasza petike hozzászólására (») Feb 3, 2006
aham klassz

ami a kapu szárnyon van arra én is ezt a megoldást gondoltam(mivel akkor így "zárt" helyen lenne a menetes szár), csak éppenséggel 3/4 -es gáz cső, a végére egy 1/2 colos (ez lenne a szárnyon, 1 U alak között.). a 3/4 es cső másik felére rakni akkor azt a menetes összefogattot, vagy a 1/2 collosból vágni mondjuk 2-5 cm-t és abba fúrni menetett, mert a fél coloson kicsit csiszolsz akkor pontossan illeszkedik a 3/4-essel, ezt meg is lehet fixálni egy kissebb csavarral 2-4 mmessel, így nem mozdul el a 1/2-es a 3/4-esben.
megjegyzem azt nem mértem még hogy a 1/2 collosnak mekkora a belső átmérője.
onnan meg megy a menetes szár a motorhoz.
ez a része a dolognak így sztem megoldható, a másik oldal az még időt kér enni részemről
(#) petike válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 3, 2006
Hello
Küldök pár képet a kapumozgatómrol. Kicsit viharvert de müködik már vagy négy éve.
(#) szabi83 válasza Gabi hozzászólására (») Feb 3, 2006
aha

Inhouse, hogy áll a projekt ?
(#) Gabi válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 3, 2006
(#) szabi83 válasza Gabi hozzászólására (») Feb 3, 2006
biztossan megegyezik, de a terminálon még nem jártam majd oda is eljutok..

az oldal meg jöhet, ha jó akkor meg úgysem árt egy kis marketing neki!
(#) Gabi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2006
Nem akarok okoskodni, de szerintem ha a két Inhouse megegyezik (terminal.hu és hobbielektronika.hu) akkor szabi83 kollégának kellene hallgatni Inhouse kollégára, mert ő már továbbjutott az elképzeléseivel. Nem akarom kéretlenül reklámozni, de van egy oldal(a) ahol látványos dolgok vannak, legalábbis nekem tetszik.
(#) Inhouse válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 3, 2006
Miért is kellene 2 adó és 4 vevő?

1 adó és 1 vevő kell. Ha logikailag megoldod, akkor 1 gomb elég az egészre, tehát 1 csatorna. Így működik a gyáriak többsége.

Ettől függetlenül a vezetéknélküli csengő azért erre nem igazán jó. Ha építesz belőle egy kis távirányítós játékot arra jó, de én kaput nem bíznék rá...
Az elektronikai boltokban kapható adó/vevő modulok is 443MHz-en mennek és kicsit nagyobb a kódok variációja, nem véletlenszerű, mint a csengőnél, hogyha a szomszéd is ilyet vesz, akkor nálad is csengetnek...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   107 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem