Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy pár napig jól működött, egyik pillanatról a másikra lett ilyen.
Szia!
Ne aggódj, ha a tápra azonos a kontraszt, akkor a programod túl gyorsan változtatja a vezérlő jeleket, és ezért az LCD nem rendesen értelmezi őket. - Nézd meg betartod-e az időzítéseket. A PicKit2 klónban 3 csatornás logikai analizátorod is van, - A PC-s fordító programban néha elég az optimalizálási mód megváltoztatása, az eredmény teljesen másként futó program, - Lassítsd le a programot. A másik lehetséges ok a vezetékezésban keresendő: - Egy vagy több vezeték nem érintkezik, esetleg zárlatos, forrasztás letört, - Az LPT csatlakozó nem érintkezik megfelelően. És még az is lehetséges, hogy a Wind@ws nyomtatót keres a porton, és beleszól a jelek vezérlésébe.
Ha tápot kap az LCD, azonos kontraszttal jelenik meg az első sor, de a programban nem történ semmi változtatás, egyik pillanatról a másikra lett ilyen. Majd megnézem PIC-kel is...
Van egy kis problémám. A csatolt képen lehet látni, hogy az első 8 oszlopban nagyon halványan jelennek meg a pixelek. Ez mitől lehet?
Hali
Rossz az inicializalas. Eloszor ki kell kuldeni a 8 bites modot, majd 2x a 4 bites modot. Elo kell venni a 44780 adatlapjat ott mindent leirnak a vezerlesrol. A leirt idoziteseket be kell tartani kulonben a kijelzo nem szeret dolgozni. El kellene felejteni ezt a hulye szimulatorokat. MPLAB a lelke a dolognak. Udv Vili
Rosszul írtam. RA0 és RA1 a vezérlő. RW földön
Sziasztok!
Pár napja LCD-PIC kombinációval szórakozom, de az LCD nem csinál semmit... Egyelőre csak annyit kellene csinálnia, hogy megjeleníti a kurzort és villog. PIC simulatoron rendesen megy, de a kapcsolásban nem akar életre kelni... Mindent jól kötöttem össze, ellenőriztem már jó párszor. (DB-ket RB-kel, vezérlők RA0, RA2) RW földön. A kijelző típusa: EW16410BMW PIC: 16F819 Most programozok LCD-t először és nem tudom hol a hiba... Mellékeltem a forrást
Sziasztok
Vettem egy PQC1601A1-SYL karakteres kijelzőt és nem találok normális dokumentációt a lábkiosztásról valaki, tud segíteni?
Sziasztok!
Ha volna egy kis időtök és ránéznétek a kódomra, h mi a bántért nem inicializálja a 2x16 os kijelzőmet hálás lennék érte: bekötés rendben van, kontakt hiba ilyesmi nincs, az LCD 16f-es pic-vel megy, 18f-vel nem tudom megszólaltatni. Köszi! LCD2.h: #define use_portb_lcd TRUE struct lcd_pin_map { // This structure is overlayed BOOLEAN enable; // on to an I/O port to gain BOOLEAN rs; // access to the LCD pins. BOOLEAN rw; // The bits are allocated from BOOLEAN unused; // low order up. ENABLE will int data : 4; // be pin B0. } lcd; #if defined use_portb_lcd //#locate lcd = getenv("sfr ORTB") // This puts the entire structure over the port#ifdef __pch__ #locate lcd = 0xf81 #else #locate lcd = 6 #endif #define set_tris_lcd(x) set_tris_b(x) #else //#locate lcd = getenv("sfr ORTD") // This puts the entire structure over the port#ifdef __pch__ #locate lcd = 0xf83 #else #locate lcd = 8 #endif #define set_tris_lcd(x) set_tris_d(x) #endif #ifndef lcd_type #define lcd_type 2 // 0=5x7, 1=5x10, 2=2 lines #endif #define lcd_line_two 0x40 // LCD RAM address for the second line BYTE const LCD_INIT_STRING[4] = {0x20 | (lcd_type << 2), 0xc, 1, 6}; // These bytes need to be sent to the LCD // to start it up. // The following are used for setting // the I/O port direction register. struct lcd_pin_map const LCD_WRITE = {0,0,0,0,0}; // For write mode all pins are out struct lcd_pin_map const LCD_READ = {0,0,0,0,15}; // For read mode data pins are in BYTE lcd_read_byte() { BYTE low,high; set_tris_lcd(LCD_READ); lcd.rw = 1; delay_cycles(1); lcd.enable = 1; delay_cycles(1); high = lcd.data; lcd.enable = 0; delay_cycles(1); lcd.enable = 1; delay_us(1); low = lcd.data; lcd.enable = 0; set_tris_lcd(LCD_WRITE); return( (high<<4) | low); } void lcd_send_nibble( BYTE n ) { lcd.data = n; delay_cycles(1); lcd.enable = 1; delay_us(2); lcd.enable = 0; } void lcd_send_byte( BYTE address, BYTE n ) { lcd.rs = 0; while ( bit_test(lcd_read_byte(),7) ) ; lcd.rs = address; delay_cycles(1); lcd.rw = 0; delay_cycles(1); lcd.enable = 0; lcd_send_nibble(n >> 4); lcd_send_nibble(n & 0xf); } void lcd_init() { BYTE i; set_tris_lcd(LCD_WRITE); lcd.rs = 0; lcd.rw = 0; lcd.enable = 0; delay_ms(15); for(i=1;i<=3;++i) { lcd_send_nibble(3); delay_ms(5); } lcd_send_nibble(2); for(i=0;i<=3;++i) lcd_send_byte(0,LCD_INIT_STRING[i]); } void lcd_gotoxy( BYTE x, BYTE y) { BYTE address; if(y!=1) address=lcd_line_two; else address=0; address+=x-1; lcd_send_byte(0,0x80|address); } void lcd_putc( char c) { switch (c) { case '\f' : lcd_send_byte(0,1); delay_ms(2); break; case '\n' : lcd_gotoxy(1,2); break; case '\b' : lcd_send_byte(0,0x10); break; default : lcd_send_byte(1,c); break; } } char lcd_getc( BYTE x, BYTE y) { char value; lcd_gotoxy(x,y); while ( bit_test(lcd_read_byte(),7) ); // wait until busy flag is low lcd.rs=1; value = lcd_read_byte(); lcd.rs=0; return(value); } #include <18F6622.h> #fuses NOWDT,NOPROTECT,NOLVP,INTRC_IO #use delay (clock= 10000000) #include "LCD2.h" void main() { lcd_init(); for(; {output_high(PIN_G3); lcd_gotoxy(1,1); printf(lcd_putc,"Hola Mundo ESP"); lcd_gotoxy(1,2); printf(lcd_putc,"Hello Word ENG"); } }>>>>
44780 a felső 4-el működik, általában az alsó 4 bit közömbös, én le szoktam kötni földre
Hello !
Hagyományos karakteres lcd..... Ha a 8 adatláb közül csak 4-et akarok használni akkor mindegy hogy melyik négyet ? Illetve a többit le kell földelni vagy ilyesmi ? Köszi
Okés úgy csinálom ahogy mondtad. Köszi szépen.
Persze. Csak akkor nem fog működni. Kb. 04-06V kell a V0 lábnak.
Hagyhatom a poti GND-re menő lábát lógva ?
1k~10k-s poti egyik szélső=+5V, másik szélső=GND, közepe(csúszka)=LCD kontraszt.
Bővebben: Link
Sziasztok !
Egy 16x2-es karakteres lcd-n a kontrasztot hogyan tudom állítani ? Földre vagy tápra kell potméterrel csatlakoztatni a megfelelő lábat ? Köszi
Csak azt felejtetted el közölni, mire szeretnéd használni, több száz féle pic létezik...
Szerintem keress egy kapcsi rajzot, hozzá való szoftverrel és építsd meg, google segít neked, de itt a fórumon a kapcsolások között is ezer LCD-s van. Ha lcdsmartie-ből szeretnéd vezérelni, a weboldalamon találsz rajzot pic-re és atmegára
Sziasztok!
Most kezdek el foglalkozni karakteres LCD kijelzőkkel és szeretnék segítséget kérni a bekötésben. Ilyen LCD-t vettem. Az adatlap szerint ez atm1602b de a készülék hátuljára 1602a van írva számít ez valamit? A tápellátást usb-ről a pic-en keresztül szeretném adni neki, a kérdés, hogy hova milyen értékű ellenállásokat, potmétert tegyek?
Vo szerintem a kontraszt lesz. Volt olyan LCD-m ami ment akkor is ha ezt nem bántottam, de ami most van annak kellett oda leosztani feszültséget.
Hali!
Vásároltam egy KS0063 vezérlő IC-vl ellátott 204B típusú LCD kijelzőt. A háttérvilágítás jó rajta, de ha az 1-es lábra a földet és 2-es lábra a 5V-t kapcsolok nem történik semmi! Pedig tudtommal valamit kéne látni. A hármas lábra valami bemenetet ír. Az lenne a kontraszt? Lehet h mindenképp oda is kell adni egy leosztott feszültséget, h működjön??? Mellékeltem a kijelző doksiját.
Fától az erdőt
![]() Mentségemre első LCD-s vállalkozásom volt.
Itt egy ilyen projekt.Bővebben: Link
Üdv mindenkinek!
Ha valaki felismerné a lenti kijelzőt, és tud valami infót róla, akkor ossza meg velem legyen szíves. Egy HP laserjet-ben volt, aminek végzetes hibája lett, de a kijelző még frankón muzsikált benne, ezért kitermeltem. Egy 16os csatival megy rá egy alaplapra a nyomtató belsejébe. Ennek a 16os csatinak az első 8 pontja egy az egyben továbbmegy egy másik panelra a kezelőgombokhoz, leágazás nélkül. A maradékok közül kettő a táp, ami szintén eljut a gombokhoz, de ezt már a kijelző is innen kapja. Összesen 6 vezeték marad ami a kijelző chipbe megy. Kerestem minden rajta szereplő felirattal, de nem jártam sikerrel. Előre is köszi. "Elszúrt" képek, linkek törölve. -- kobold
Hello, ugy, hogy fogsz egy PIC-et, vagy egy AVR-t, arra letöltesz (netán irsz) egy programot, és azzal meghajtod ezt az LCD-t.
Sziasztok!
Van itthon egy 2x 24 karakteres kijelzőm. Hogy tudnám ezt arra használni hogy a tápegységembe mutassa hogy hány volt illetve hány amper van a kimeneten? Ugy képzeltem hogy a felső sorban a voltot irja ki az alsóban pedig, az ampert Váro segitségeteket! A hátulján lévő ic-k: LC 7930 2db és egy LC 7985NA (HD44780 kompatibilis a kijelző) Amugy a tipusa M2423Pár kép róla:
Sziasztok van elfekvőben pár Kilyelzőm az egyikhez meghajtó panel is van.Ha valaki építése adná a fejét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

ORTB") // This puts the entire structure over the port
{
M2423