Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sztem nézd meg ezt: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=26:thumbup:
Akor egy sima ellenálásal is menne?
Hány vatos legyen? Én egyszer mikor raktam az enyémre elégé melegedett.... Kinek mekora fordulaton felel meg a venti hangja? (Én everestel néztem.)
és ennél akapcsolásnál a poti egyik lábát szabadon kell hagyni???
a kapcsolásról:
1k ellenállás 1k potméter 12V ennyi a problémám: amikor bekapcsolom a ventillátort akkor lassan forog és ha még a potival még lejjebb csavarom akkor aztán már majdnem leáll ! hogy lehetne hogy kezdésnél gyorsan forogjon és aztán a potival lejjebb lehessen venni? az 1k ellenállással? (nem hinném) lécci segítsetek!
Szisztok!
Én arra szeretnék megoldást találni hogy a számítógépemben lévő 2db ledes ventimet szabályozzam de nem akárhogy! Úgy mint egy strobi müködik. Pl. ha tapcolok egyet akkor egy pillanatra kialszik majd vusszagyulladnak a ledek.magyarán ütemre villogjanak.Hallottam már errül de nem tudtam utánajárni hogy hogyis lehetne megoldani az elektrónikáját.Előre is köszi
Szia !
Igy van. Mivel nálam az alaplap 8 - 12V közt szabályoz, ezért ugy csináltam, hogy beállítottam egy tápot 8V-ra és csak annyi fokozatot készítettem, hogy ha a 8V -ot bekapcsoltam a ventillátor stabilan elinduljon. Az ugyan is kellemetlen lehet, ha a PC indulásakor a ventillátor kinlódik, vagy el sem indul. Teljesen biztonságos igy mert a kapcsolót bármilyen helyzetben hagyom, nem kell figyelni arra hogy indításkor kisebb fokozaton legyen. Üdv!
Hali!
Ez egy nagyon jó megoldás, köszönöm. Nem jutott eszembe. Bár már kész az egység és használom, eddig a legmelegebb napokon is jó hasznát leltem, viszont a SZERELHETŐséget figyelembe vettem, így bármikor tudok rajt változtatni. Ha jól értettem, akkor ezzel azt is meg tudom oldani, hogy a "starting 6v" -ot kiküszöböljem és az alá eleve ne engedjem a dolgot.
Szia !
Miért kell poti? Miért nem jó egy kicsi 6 állású kapcsoló ? sokkal egyszerűbb, pont pár napja raktam össze magamnak egyet. 6 állás van 5 smd dióda , 0.5V fokozatonként a feszültség esés. Ez fordulatban kb:120 - 150 ford/perc minden fokozat. Ennél kisebb fordulat változás meg szerintem felesleges. Üdv
Köszi, mielőtt elolvastam volna válaszod, már bent volt a 7805-ös, mert nekem is az jutott eszembe. Ez ugyanis egy 8cm-es venti, ami megy 5v-ról is. (A Thermaltake 12cm-esre ugyanis rá van írva, hogy starting voltage: 6V)
Mikor előpször elolvastam mnekemis a 7805 bekötésért gonoltam, a test és a stbkocka testje közé pedig egy mezei kisteljesítményű potira. Legegyszerűbb legjobb.5V nál minen venti szinte no hangerővel de még mozgatja a levegőt. Sztem ezzel csináld.
Gondoltam rá, de ez egy különálló vezérlő egység, aminek csak 12 volt bemenetet terveztem, de végül is van 4 csati lehetőség, berakom a többit is. A 7 voltot hogy tudom megcsinálni?
sztem kapcsold át az 5 Voltra... az már úgy is benne van a gépben. vagy a 7 voltra (12-5)
Üdv!
Épp egy egyszerű vezérlőegységet tervezek a számítógépbe a ventillátorok kordában tartásához. A részletekbe nem mennék bele, vannak potva vezérelhetők, és lenne egy 2állású kapcsolóra kötött, ami alsó állásában "csökkentett" fordulatszámmal hatja a ventit, "felkapcsolva" pedig fullon. A csökkentett dolog érdekelne, hogy lehet megodani. Elég csak egy megfelelő méretű ellenállás? Vagy összetettebb a dolog? Hasonlót már csináltam, ahol egy Gigabyte 3D RocketCooler butítómadzagját kötöttem be. Ott a +-on volt valami, be volt zsugorcsövezve, de akkora volt mint egy átlag ellenállás.
Ha a PC alatt SEMÉLYI SZÁMÍTÓGÉP-et értesz,
akkor a PWM es megoldás SZtem némázígází .Egyszerü és olcsó megoldást adhat egy áteresztő tarnzisztoros fesz szbályzó, amit egy potival szabályozhatsz. Vagy egy 7806-os feszstab ic, aminek a földpontját a potival eltolhatjuk. Persze a kimenet és az IC földpontjára kell egy ellenállás, hogy a stab.IC tudjon mihez viszonyitani. Persze a poti kiváltható egy megfelelő értékű PTC Idézet: ellenállással-is...„Pozitív Termikus Kontroller” Remélem segitettem. Üdv: _jani_ Ja! Ezekhez kisteljesitményű potik is jók .
A google-be azt írd hogy fanbus vagy baybus... ez az amit keresel...
Uff, ma elég sokszor emlegetem, PWM. Keress rá google-n. Rengetek kapcsolás van rá. főleg 555-tel. Ugyan nem tudom még körübelül se mennyi egy teljesítmény poti, de ez a kapcsolás olyan 500 és 1000 forint körül van szerintem, ha semmid nincs otthon hozzá... De ehhez minden kép kell legalább egy próbapanel. Keresek már egy PWM-et nektek...
hi
egy kérdésem lenne: potival szeretném vezérelni a számgép 6db ventijét. 2,5-3w teljesitmény/db, ugye 12 volt. a gáz azzal van, hogy elméletileg ehhez nem elég a sima 12-6 v poti, hanem teljesítménypoti kell, ami nagy drága és egyébként is ![]() van rá mgoldás pl: fokozatkapcsal 6állás mindegyiken kulombozo ellenálás. ez már jobb de nem az igazi. potival kéne megcsinálni. 12v roll max 6-7 re kell visszavinni a feszt. orok hálám aki segít |
Bejelentkezés
Hirdetés |

! hogy lehetne hogy kezdésnél gyorsan forogjon és aztán a potival lejjebb lehessen venni? az 1k ellenállással? (nem hinném) lécci segítsetek! 
.
.