Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Igen de mi értelme elővigyázatosnak lenni ott ahol a Chip-be gyárilag benne van a statikus védelem?
De nem ez a lényeg... A töltő ismét feléledt, és szerintem tutira a LCD meghajtója a ludas: Volt vagy 10-15 próba, (közben volt 1-2 kijelző disconect is..). Szóval táp bekapcs LCD első 8x5*9 dot aktív nem teljessen és nem egyformán, se csippanás se püttyőgés csak 1 nyekkenés az elején. Na mondom magamnak miden mid1 alapon kijelző csati lehúz, bekapcs ugyanaz, vagyis semmi. De itt nem áll meg egy magamfajta... Kijelző !Fordítva! rádug bekapcs, eredmény ugyanaz "világító" dot-ok nélkül. És most jön a lényeg jól összerakva ismét müxik bootol csipog meg miden, gombok reagálna, a kijelzőn hiányosan megjelenik a szoftver ver. szám + néhány állapot infó aztán újra az említett 8karakternyi halvány dolog de közben már értelmezhetetlen ritmikus felvillanó dot-halmazok mindenhol és néhány kérdőjel (na erre irtam az elején hogy "zöldeket" mutat) Valami vélemény? lehet hogy a kontroller valamiféle visszajelzés kap az LCD vezérlőtől erre utal hogy nélküle meg sem nyikkan?? (megnéztem újra kijező nélkül semmi ha ráteszem indul)
Csak egyszer kell hibázni...
Persze te midig esd védett vagy...
![]() Ca. 25x buheráltam bele eddig gond nélkül.
Mit csináltál vele hogy nem "bootol" be? Lehet kézzel kisütötted a mikrovezérlőt! nem?
Nem nem a kijelző az most is mutat valamit, de maga a töltő sem nem "bootol" be...
Akkor valószínűleg az LCD és a nyák közti átvezetésnél van a probléma! Az LCD részt határozottan oda kell tartani a fém kerettel együtt a nyákhoz, és utána a füleket vissza kell hajtani!!!!!! Utána jó lesz a kijelződ!!! (Kontaktos volt valószínüleg) Ha nem megy, akkor az LCD keret és az LCD közé valmi éket kell rakni (papírcsík), és úgy összerakni!!!
Most hogy szétkaptam a kijelzőt már meg sem nyikkan a cuc...
Üdv! rajta vagyok de még nem teláltam meg... :no:
Ez van a nyákon PM1611
Nos, nekem van otthon olyan 1x16-os kijelzőm, amiben az LCD üvegen 5x9 (vagy inkább 5x10) pixeles karakterhelyek vannak. De ennek is csak 5x7-es karaktergenerátora van!
Ha átállítom a kijelzési módot az initben 5x10-esre, akkor is 5x7-es karaktereket rajzol, csak lehet egy második sort is írni az első alá, amiből talán a karakterek legfelső sora meg is jelenik. Továbbá van olyan 1x16-osom, amin az LCD-n az 5x8-as sor alatt lefelé mutató kis háromszögek vannak, minden karakterpozíció alatt. Ez is úgy működik, hogy a második sorba írt karakterek valamelyik pixelével lehet a kis háromszögeket bekapcsolni (ha jól emlékszem, praktikusan a 0x20 (üres) és a 0xFF (teli) krakterekkel lehet ki/be kapcsolgatni a háromszögeket). Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az 5x9 (5x10) karakterméretre kell hajtanod! Sajnos valamilyen szintű próbálkozást nem biztos, hogy megúszol, mert az 1x16-os kijelzők is van, amelyik 2x8-asként kezelődik, szóval azok sem egyformák.
Szia, hidd el hogy fontos a karakterméret, ha megnézed a képet látod hogy miért =>>az ?5*7 mormál? karakterek alatt is dotok jelennek meg melyek a keretre nyomtatot értékekkel "dekódolható" üzenetek...
Üdv. Szedd le a kijelző lészét a nyákról a kis fekete nyelvek elfordításásával, és a nyákon található LCD controller tipusára próbálj rákeresni vagy ird ide hogy bárki tudhasson segíteni!
Miért fontos az 5x9-es karakterméret? Szerintem meg lehetne bármilyen HD44780 kompatibilis, 1x16-os kijelzővel próbálni a helyettesítését.
Keresek ilyen LCD kijelzőt a rajta lévő adatokkal nem mentem semmire keresés ügyileg, és jobbára midenhol csak 5*7 dot-os találok.
Ez a cuc egy mikrókontrolleres (C515) akkutöltőben van és "zöldeket" mutat (+ pár sor és oszlop is hiányos) a töltő amúgy müxik rendesen tölt merít + miden..... Így néz ki LCD háta : http://kepfeltolto.hu/i/?50792Kép: Hivatkozás[/URL]
Szia!
Nem lehet, hogy 2x8-asra állítva működne rendesen?
Közelebbről meg kellene ismerkedned azzal a progival, mert nem létezik, hogy ne kezelje!
Heló
Töltsd le a JaLCD nevű progit. Az talán rendesen kezeli az 1*16-os kijelzőt.
Azt sajnos nem ismerem.
Esetleg próbáld meg más progival. Az is lehet, hogy a program nem frankó. De azért nézd át a beállításait, hátha ráakadsz.
És hogyan tudom változtatni?Mert pl a LCDsmartie nevű progiban van lehetőség 1×16 osra váltani,de mégse jó!Nem vátozik semmi!
Hello, ezek sajnos ilyenek, az 1*16-ost ugyanúgy kell bekötni, mint a 2*16-ost. Az 1*16-osnak van egy sajátos DDRAM címzése miszerint is 0-8 ig oké, de a 9. karakter a 40h cimtől kezdődik Szóval igy néz ki a címzés:
1:01h, 2:02h...7:07h, 8:40h, 9:41h, 16:47h. Sajnos a nyolcadik karakter kiíratásánál ugrani kel a címnek, hogy folytathasd ott, ahol abbahagytad. Namost a 40h cim, a kétsoros második sorának első karakterének felel meg. Ezért működik így, a progit kell módosítani.
A bekötés nem más.
A progit kell beállítani egysoros kijelzőre. ...szerintem...
Sziasztok!Az lenne a problémám,hogy bekotöttem azt az LCD-t ami a képen van!Működik,de nem a teljes a képernyő.Az LCD hez való progiban a kijelző első sora nekem a az LCD-n a jobb oldala,a másik sor meg a bal oldal!Az lenne a kérdésem hogy az 1×16-os LCD hez külön progi kell,vagy másképpen kell bekötni mint a 2×16 osat?Mellékeltem a kapcs rajzot,én eszerint kötöttem be.
hali!
van egy ilyen lcd-m 3310es nokiából, ezt szeretném meghajtani egy pic16f84a-val. ez lehetséges tudtok segiteni hogy kössem rá?
dcf 77 -es órához kellene.
szabad láb lehet hogy van csak én nem értek még a PIC programozáshoz. szóval jobban feküdne az analóg módszer. megkérdezhetem hogy az 5 ohm mellé milyen potit teszel? van ilyen kis értékű?
Szia!
Ha a felső sor folyamatosan izzik, akkor nem sikerült az ini, ugyanezt csinálja amikor csak tápfeszt adsz neki. Nekem is volt problémám az ini-vel, de szerencsére gtk segített. A linkelt topicban le van írva részletesen mekkora időzítésekkel, milyen parancsokkal kell ini-t megcsinálni. Link tams: Ilyen trimmert valószínűleg nehezen tudsz beszerezni, az ilyen kis ellenállásúak inkább huzalpotméterek elsősorban előlapra kiszerelhető tokozásban. Valamikor kezembe akadt egy ruszki kistévéből kiszerelt 22 ohmos poti, ez a legkisebb érték ami itthon van. Szerintem felejtsd el a potmétert, ha nem zavar a melegedés akkor inkább egy LM317-et köss be áramgenerátoros módba. Itt persze hűteni kell az IC-t. Ha nem akarsz kályhát építeni akkor kapcsolóüzemű áramgenerátort ajánlok: Link Persze elegánsabb lenne ha a ?mikrovezérlő? PWM-jét használnád fel fényerőszabályozásra.
Hi!
At nem tudom, van-e ilyen poti, de ha potival akarod szabályozni, akor arra szerintem vigyázz, hogy mindig legyen ott az az 5 ohm, mert különben kiégetheted a ledeket, ha nincs ott az előtét. Én úgy csinálniám, hogy egy 5ohmos ellenállás, és elé egy poti. Persze mindegyik megfelelő teljesítményű. (nekem van itthon több lcd, egyikhez pl nem is kell előtét, a másik meg 200mA-t is eszik, és 3,6ohm kell elé...) Általában ha lehet, asszem impulzus-szélesség modulációval szabályozzák a fényerőt, ha mundjuk van még aPIC-nek egy szabad lába
Nem találtam ennél jobb topikot a kérdésemre, mert van egy 2x16 os lcdm és az volna a kérdésem, hogy a háttérvilágításhoz lehet potmétert is rakni? csak mert az adatlapjában az szerepel, hogy 6-16 ohmig az 5 voltos áramforráshoz. van ilyen trimmer potméter?
Hali mindenkinek!
Bevezetésül : irtam egy kis progit asm-ban. A lényege, hogy tmr1 megszakitással porta0-t billegteti, és egy hd44780-as kijelzőre kiirja hogy hello! Nem bonyás asszem. Viszont a gondom az hogy az LCD-t nem nagyon akarja inicializálni (felső sor fekete). A progi elvileg lefut, legalábbis a portc-re tett "debugger" ledek ezt mutatják. A kódot mellékelem talán abbol valaki meglátja hogy mi lehet a gond. A segitséget előre is köszi!! btunyo
Karakter rajzoláshoz is irtam progit, megkeresem, ha kell!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |