Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   17 / 19
(#) Rumcájsz válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2009
Vagy a TC77 ami tud tizedfok pontossággal mérni és szintén I2C buszos.
A TCN75 csak félfokonként mér. A két IC ára KB megegyező!
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Okt 21, 2009
Például ez: TCN75A (~180.-Ft)
(#) erbe hozzászólása Okt 21, 2009
Nem értem, miért vagytok leragadva a DS-nél. Ha már úgyis PIC-et használtok, ott vannak a Microchip digitális hőérzékelői. Bőven van választék, I2C-n is használhatóak, a forráskódokat, példákat is meg lehet találni...?
(#) icserny válasza dolfin hozzászólására (») Okt 21, 2009
simán
(#) dolfin hozzászólása Okt 21, 2009
Üdv

Az LM35 DZ nevű hőérzékelő IC-ről lenne egy kérdésem.
Az adatlapja szerint 4-20V -ig lehet meghajtani, és az áramfelvétele 60uA körül van. Én 9V-al akarom működtetni, tegyek elé ellenállást (10K-20K) vagy simán mehet a stab. 9V-ról?

Köszi
(#) icserny válasza elektrojános hozzászólására (») Okt 8, 2009
Idézet:
„ha nem a leírásban használt pic-thasználom akkor a hex-et meg kell változtatnom?”

Általában igen. Sőt, előfordul, hogy a forrásprogramon is változtatni kell.
(#) frecsko válasza elektrojános hozzászólására (») Okt 7, 2009
Igen, mivel más pichez más includ file tartozik
A hex.-et azt nem tudod megváltoztatni hanem az asm -részét.
(#) elektrojános hozzászólása Okt 7, 2009
Helló,

ha nem a leírásban használt pic-thasználom akkor a hex-et meg kell változtatnom?(még béna vagyok ezekhez)
(#) frecsko válasza vicsys hozzászólására (») Okt 7, 2009
A kapcsolásodban DS1833-al lehet helyettesíteni a DS1820-at?
(#) vicsys válasza frecsko hozzászólására (») Okt 7, 2009
Az analóg konverzióval túl pontos méréseket nem tudsz végezni mert az NTC és PTC-nek sajna nemlineáris a karakterisztikája és ha túl nagy áramot folyatsz át rajta (pl. nagyobb mint 1-2mA) akkor az is fűti és ezt beleméri. Jobban jársz, digitális jelsorozatot használó szenzorokkal.
Mostanában készítettem hasonlót, csak ebben óra is van:
Bővebben: Link
(#) frecsko válasza gerry hozzászólására (») Okt 7, 2009
Már pár hónapja gyakorlok, olvasok....
A programot úgy képzeltem el, hogy a pic RA lábain bekapcsolom az A/D átalakítót, erre juttatom a feszosztóról a feszt. Itt jönne a program azon része amit nem tudok, az RA lábra kapcsolt feszültséget Celziusfokká kellene átalakítani és a 2x16 LCD-re kirakni a négy sarkába. Lenne a pichez 4 relé. 1-1 mindegyik termisztorhoz. Mindegyik termisztornak külön külön tudnám állítani pár nyomógombbal a kapcsolási értéket ( beállítom az egyes termisztorhoz tartozó relét, hogy 45celsiusfok alá csökken a hőmérséklet akkor kapcsoljon be, fűt rajta 5 fokot majd kapcsoljon ki).
Nagy vonalakban ennyi, remélem érthető voltam
(#) gerry válasza frecsko hozzászólására (») Okt 7, 2009
Pszt... Figyi, csak halkan mondom, hogy senki se hallja.
Én sem tudok programozni, :hide: . Egy program megírását sem tudom elkezdeni, az utasításokat sem ismerem mindet . Legtöbbször a "CUT" ----- "PASTE" gombkombinációt használom, innen kivágom, oda beillesztem, csak működni fog. Nem olyan nagy ördöngösség. Csak gyakorolni, gyakorolni!
Egy pontosabb program leírást, ha leírnál akkor lehet tudnék segíteni, mit is kellene csinálnia a programnak.
(#) frecsko válasza gerry hozzászólására (») Okt 6, 2009
Az én lelkesedésem emiatt a programozás miatt kezd alábbhagyni.
(#) gerry válasza frecsko hozzászólására (») Okt 6, 2009
Hasonló projectel én is foglalatoskodtam, csak én Tiny2313-al, meg DS1621-el. A program Bascomban íródott ,de a lelkesedés alábhagyása miatt nem fejeződött be teljesen . A hőmérsékleteket 4 szenzorból olvasta ki a 2313-as és jelezte ki az lcdre. Annyi lett volna még a feladata, hogy az egyik szenzor által mért hőmérsékletre vezéreljen pwm-el egy 12V-os szivattyút. Csak érdekességképp raktam fel!
(#) frecsko válasza kissi hozzászólására (») Okt 6, 2009
A programban kellene segítség.
Szerinted melyik lenne jobb egy termisztor v. egy DS1820. A termisztor egy feszosztó felső tagjába tettem, 5V-os táppal és a pic RA lábaira csatlakozik. Az én elképzelésem szerint kihasználom a pic A/D átalakítóját, a feszosztót 0 fokon beállítom 0,5V-ra és ahogy melegszik a termisztor úgy nő az RA lábon a feszültség és ezt alakítanám át Celsius fokká. De a program része nem megy
(#) kissi válasza frecsko hozzászólására (») Okt 6, 2009
Mi a kérdés ?

Steve
(#) frecsko hozzászólása Okt 6, 2009
Sziasztok.
Hasonló problémám lenne mint af27-nek csak pár kivétellel.
4 termisztorral akarom megoldani egy lcd-vel, pár nyomógombbal a beállításhoz és relés kimenetekkel.
A termisztoron még gondolkodok, olcsó megoldás lenne, lehet hogy DS-eket fogok használni de drága mulatság lenne.
A program lényege az lenne, hogy a 4 hőmérsékletet érzékelő termisztort (ds1820) -hoz tartozik négy relés kimenet, mindegyiknek egy egy kimenet. Úgy szeretném megoldani, hogy mind a négynek külön tudjam beállítani, hogy milyen hőfokon kapcsoljon be.
2x16-os LCD-n kellene a hőfokokat megjeleníteni a négy sarkában. A program részéhez nem nagyon értek, a hardver része az már kész
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) pivi válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 3, 2009
Üdv.

Most már mindent értek.
Nagyon köszönöm a segítséget.
(#) MPi-c válasza pivi hozzászólására (») Okt 3, 2009
Ki kell egészíteni a hiányzó alkatrészekkel. A zipben benne van a Proteus-os szimulációhoz a lapon is látható - hiányos - kapcsolás és a forrásprogram. Tartalmazza a fordítás utáni hex fájlt is, de azt használva a napok neve törökül fog megjelenni.
Az utánépítéshez be kell szerezni az alkatrészeket, meg kell szerkeszteni a NYÁK-ot, a forrást módosítva fel kell prgoramozni a PIC-et.
(#) pivi válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 3, 2009
Üdv.

Aha értem, köszönöm
Már csak azt szeretném megkérdezni hogy mi kellene hozzá hogy után lehessen építeni, illetve az oldalon lévő zip fájl mit tartalmaz.
(#) MPi-c válasza pivi hozzászólására (») Okt 3, 2009
Ez egy szimulásicó a Proteusban. Valóban a szimulációhoz nem kell minden áramköri elemte berajzolni, ezért ez a kapcsolás így tényleg hiányos. Hiányzik az LCD tápbekötése, a kontraszt beállító ellenállás vagy poti, a PIC oszcillátora stb.
(#) pivi hozzászólása Okt 3, 2009
Üdv.
Találtam egy kapcsolást : LCD Thermometer Clock with DS18b20 and DS1302
Érdekelne a hozzáértők véleménye hogy ez a kapcsolás működőképes? Nem vagyok nagy elektronikai zseni de úgy látom hogy elég hiányos a rajz.
(#) Thowra válasza jym hozzászólására (») Aug 12, 2009
Üdv!
Az ott lévő módon csináltam, nem volt 57 Ohmom, így 100 at tettem bele, a többi úgy van mint ott. Holnap veszek 75 öst, lehet az a gond (bár nem valószínű).
(#) jym válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009
Üdv.

Az LM35.pdf (National Semiconductor) 7-es oldala szerint veszed le a jelet ? Ebben van R-C szűrő, Bypass kondi, csavart kábel, stb. Ha igen, és még mindig ekkora zavar van a jelen, akkor a szokásos megoldást javaslom: ezt a cuccot egy kis panelre, ott helyben mérni a 10mV/C-t, majd valami digitális buszon (RS485/422 vagy CAN) elvinni oda, ahol szükség van rá.

Imi.
(#) 5cmarzo válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009
A tápon egy 100µF és egy 22nF, a kimenet és a GND között egy 1µF-os kondi. És nincs sorban ellenállás. Nekem 80°C körül téved 2°C-ot.
(#) Thowra válasza 5cmarzo hozzászólására (») Aug 12, 2009
Üdv!
A tápjára tettem 100nF ot, a jel és a föld közé sorba tettem 100Ohmot és 1µF ot. te hogy és mit tettél?
(#) 5cmarzo válasza Thowra hozzászólására (») Aug 12, 2009
Hello!
Szerintem egy zavarszűrő konit rakj rá. Én is csináltam ezzel az érzékelővel. Nekem kb 1m-es árnyékolt dróton van. Én 1µF-os kondit raktam bele. Nekem egyenlőre bevált.
(#) Thowra hozzászólása Aug 12, 2009
Üdv mindenkinek!
Építek egy pices hőmérőt aminél LM35 ös hőérzékelőt szeretnék használni. Kérdésem, hogy mit lehetne tenni a vezeték hosszából adódó hiba elkerülésére? Ha direktbe rákötöm a picre (analóg bemenetre) akkor pontosan mér, ha egy kb 2 méteres árnyékolt dróttal kötöm rá akkor össze vissza mutat. Van esetleg ötletetek?
Előre is köszönöm.
(#) icserny válasza luig hozzászólására (») Júl 9, 2009
A kapcsolást nem nagyon kell módosítani, hiszen az egyvezetékes buszra több hőmérő is felfűzhető, az LCD-nek meg csak a típusát kell váltani, a bekötése azonos.

A programot annál inkább módosítani kell, s kérdés, hogy ki írja meg, s hogy vajon a módosított program belefér-e majd a memóriába?
(#) luig hozzászólása Júl 8, 2009
HEllo.nekem 1 olyan kérdesem lenne ,hogy amit vicsys megosztott kapcsolást lehet-e módosítani úgy hogy négy érzékelőt figyeljen és azt ki is írja(4x16 lcd)és ha igen,hogy?LINK ITT
vÁLASZT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
Következő: »»   17 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem