Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum Semi változás...Pontosabban annyi, hogy tettem a DCF-re egy ledet hogy lássam hogy egyáltalán próbálkozik-e valamivel. Tegnap este azért villogott úgy a maga módján bár elég rendszertelenül, mára annyi változás történt hogy az a kicsi jel is megszűnt létezni ami volt, vagyis egy aprócsak felvillnaás sincs a DCF-en. Egyáltalán mikor jobb a 77 terjedése? Az nem felszíni hullámokkal terjed? Nincs valakinek valami ötlete hogy mit lehet kezdeni vele? Nem akarom elhinni hogy ennyire ne találná meg a szignált. Már úgy csomagolnám az órámat és akasztanám ki a falra de nem műxik. HELP!
Féltem hogy ezt írod :no:
Azzal próbáltam első körben, és semmi. Akkor kicsit még játszom vele, de kezdek aggódni. Egy ismerős mondta hogy ők is vettek conrad féle modulokat és semmire nem valók, bármit csináltak vele nem akart műxeni. Van valami chip ugyan 5000, de van benne a DCF mellett RTC is, és sorosan lehet tőle lekérdezni a pontos időt, és műxik is. Ha megtudom mi az pontosan elárulom a titkot Közben annyi változás történt hogy az éjszaka beszedett valami űrszemét időt Kíváncsi leszek ha hazaérek mi vár otthon. Valami délamerikai vagy etióp idő vagy valami normális?!
A DCF-re mekkora felhúzó ellenállást tegyek? Nekemúgy túnik arra is érzékeny, de még nem sikerült eltalálni a gusztusát.....
Az a < 1mA elég széles skálát ad.>
Ezen vagyok
Egyenlőre annyit sikerült elérni, hogy nullázza a másodperceket Tanulmányozom a kódot, de tippem nincs rá hogy mi oka van rá hogy ezt tegye. Vélhetően valami értékelhető trutymót szed össze, mert másként nem igazán kéne hogy álligassa, de hogy csak a másodpercet és csak nullázza..... egyenlőre passzolom ezt a magasságot. Te Topi! Biztos hogy annak a Timer2-nek állandóan menni kell? Nem lenne jó ötlet hogy a külső interrupt indítsa, és csak addig ketyegjen amíg van értelme, és addig leállítanám a külső megszakítást? Lehet hogy nagyon rosszul látom a dolgot, de így mintha minden külső felfutóélre nullázná a másodpercet.
Nem lehet "darabos"... A szoftveremben van bizonyos szintű hibajavítás, hibatűrés, de a tök rizsa jelet ő sem tudja sajnos befogni.
Gép kikapcs, mindentől messze, mainflingen felé merőlegesen befordítva.
BUÉK mindenkinek!
Sikerült túlélni a szilvesztert, megjött a DCF modul is, nagy boldogan nekiestem beépítettem az órába, és nem történt semmi. Mivel nincs elérhető közelségben szkóp, tettem a kimenetekre egy egy tranzisztoron keresztüle két ledet, hogy lássam hoyg egyáltalán történik-e valami a kimeneteken. Történni történik, de az idő az nem akar beállni. Lehet hogy úgy jártam mint vanzerr???? Nektek mennyi idő mire beáll a DCF szinkron a Conrad féle modullal??? (hozzá kell tennem hogy szeged, és panel) Ha a modult külön hajtom 8V-ról, akkor van valami kb másodpercenkénti felvillanás. Mondjuk elég darabos, de betudható DCF jelnek.
Fix (magas) fénnyel jól mér (bár akkor is csak percenként mér új értéket, de mér), kis ellenállással az LDR helyén szintén jó, de az LDR kör megszakításakor vagy nagy ellenállással már bugos.
Én is furcsának találom, de arra jutottam, hogy amikor a kondi feltöltődésre vár az ott beállított max idő sok, és a mérésbe belecsúszik egy interrupt, ami miatt nem a teljes adatmennyiséget olvassa be.
(ide hogz kell betusykolni egz sortörést?) Első körben megpróbálom a 68n kondit kisebbre ccserélni ( mivel béna vagyok és képtelem vagyok találni egy compilert ) megkeresem mi az az érték ahol még megbízhatóan működik, bár szerencsésebbnek tartanám ha a programban az időzítést tudnám úgy limitálni hogy a mérés még éppen biztonságos legyen. Küzdök vele, aztán megosztom veletek a tapasztalatokat.
Fixen be kell állítani a fényterőt, és úgy megpróbálni, hogy jót mérjen. Furcsa hogy beakad a frissítéstől, mert mindent interrupt vezéreltre írtam meg.
Ha megakad a mérés, akkor egymásra futnak az interruptok, ami azért érdekes, mert bazisok ideje van a processzornak működés közben.
Sziasztok!
Nos megépítettem az órát, (a DCF remélemmár úton van) úgy a maga módján működik is, de.... Az az agyrém állt elő, hogy a pwm-től megzakkan a hőmérő...... Világosban, amíg nagy fényerővel mennek a kijelzők szépen megy az óra is és a hőmérő is, de amint sötétbe kerül és a pwm leszabályoz, egyszerűen megzakkan az I2C, és agyatlanságokat mér a hőmérő. Már két DS1621-el próbáltam, a jelenség ua. Topi tmnácsára rövidre vágtam a vezetékét (10cm) de a jelenség ugyan az. Próbálkoztam a felhúzó ellenállásokkal is, de semmi változás. Van rá valakinek ötlete hogy hol lenne érdemes még próbálkozni? Előre is köszönöm PZ
sziasztok!
Lehet hülységet akarok kérdezni de nagy átalakítás volna beiktatni egy olyan extrát hogy kapcsolóval is lehessen váltogatni hogy hőfok vagy idő, és automatán is mehessen?
Tulajdonképpen úgy használod, ahogy neked jobb!
Sziasztok!
Lehet, hogy buta kérdés de azt szeretném kérdezni, hogy a 2 db 7406-os ic be- és kimeneteit ugyanebben az elosztásban (egyik ic-n 6, a másik ic-n 2 van használatban) vagy egyenlően megosztva (4-4) is használhatom?
L8 az amit zöld festékpöttyel lász. Értéke 3-5 mH. Csak egy RF fojtó. Ha az antennát nem távtápláltra készíted akkor nincs is rá szükség.
A többi tekercsről szerintem minden megtalálható a txt fájlban.
vanzerr köszönöm a cikket.
Spagoca, látványosan utánépítetted a vevöt. Egyenlöre az lenne a kérdésem hogy mekkora L8 értéke a rajzodon? és hogy melyik tekercs nem került fazékmagra? a zöld festékpetyel jelöltre gondolok. Nem akarom szétoffolni a témát, ha a modiknak nem tetszik át lehet helyezni egy DCF77 vevö épitése topikba
Az antennában mijen kapcsolás található?gondolom benne van a cikkbe. Nemtudnád bescannelni vagy lefotózni a cikket? Mert a torrentanyára nem tudok regisztrálni és mivel tavaj óta nem látogattam arra töröltek
Valszeg az órád fordított fázisu DCF jelet vár, mint amit a vevőd kiad.
Javaslom a vevőd és az órád közé építs be egy fázisfordító tagot pl. invertert.
Az általam emgépített kapcsolás elődje eredetileg a Rádiótechnika 1987 / 2 számában jelent meg.
Ezt alakítottam át úgy hogy bele építettem egy 80 Khz-es oscillátort. A rajz a mellékletben található.
Segítsetek legyetek olyan kedvesek.
Tegnap összeállítottam az órát és azóta nem állt be rajta az idő. A DCF vevőm tutira jó, ugyanis a vicsys féle DCF óra pillanatok alatt beáll ugyanazzal a vevővel ugyanazon a helyen, a kapcsolást átnéztem már többször de abban sem találtam hibát....
Én a DCF77- vevö rajzára és leírására gondoltam, ezért is Spagoca-nak irtam a választ
Az oldalon: Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Még a cikk címe is ugyan az mint a topicé... Irgum burgum
Ennek a vevönek hol találom meg a kapcsolási rajzát, építési leírását?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy aki megépítette ezt az órát annak kb mennyi idő után állt be a pontos idő?
Sziasztok!
Én is megépítettem az órát, működig rendesen, csak a hőmérsékletméréssel van gond. Én nem DS1621-et tettem bele, hanem LM75-öt. Elméletileg ugyan az, de gyakorlatilag az óra mindig 75.0 fokot jelez, néha átvált -2.0 fokra Tegyek bele DS1621-et, és akkor jó lesz, vagy mi lehet a gond? Mellékletbe tettem pár képet róla.
Ez így igaz.
A vevő is az, csak abban különbözik, hogy saját kvarcoscillátora van (9,6Mhz leosztva 80Khz-re) és nem az órától kapja a 80 Khz-et, így önálló életet tud élni. A fennmaradó kapukkal a komparátor kimenő jelét formázom, és a ledet hajtom meg.
Viletel István közölte le anno (vmikor a 80-as években) a Rádiótechnika újságban ezt a kapcsolást. Ugyanezzel a kontrollerrel és tekercskészlettel. Mindent beszereztem hozzá, csak nem raktam össze.
A kvarcablakos IC egy kontroller.
Egy MCS-48 kontroller pontosabban 8748-nak hívják. Jó látni, hogy ismeri valaki ezt a kontrollert is. Más kérdés: Milyen az a Vilitel féle cucc ? Az hogy néz ki? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Semi változás...

Tegyek bele