Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Érdekel ,ha elküldenéd megköszönöm ! Nem baj ha PIC-es ,vagy AVR -es azokkal sem lesz gond . Előre is köszi!
Mennyi az a szeles tartomany?
Amit en epitettem korabban az 0.00 uH-tol 10mH -ig mer .De meg leellenorzom Igaz ez kapacitast is mer,de nem muszaly hasznalni.Kapcsolasa egyszeru,azt hiszem itt a topicban is fent van,de ha erdekel akkor szolj es elkuldom.
Sziasztok ! hator vagyok. Olyan problémám volna ,hogy kellene egy széles tartományban mérő induktivitás mérő rajz ,tudtok ebben segíteni? Ha lehet csak induktivitást mérjen ,capacitás mérőm van gyári , a tekercsekkel meg nem boldogulok ! Előre is köszönöm !
Hello!
Találtam egy RLC mérőt hangkártyához, szerintetek mennyire pontos? http://elektron.uw.hu/progik/rcl_meter.rar
Az enyem ilyenre sikerult.
Ez laza
Koszi hogy csatoltad. Ma kicsereltem a gyari tekercset egy sajat keszitesure. A tekercs hasonlo ahhoz amit csatoltal,picitt kissebb ugy 3mm atmeroju a csevetest ,es kulso ferritgyuru is van rajta,ez magaba zarja a tekercset; es a mag ugy ~2mm atmeroju.A csevetest 2 reszre van osztva..100menetet tekercseltem ra egyik felere vekony huzalbol,es megmertem a korabbi alapotaban levo muszerrel. A ferrit max behajtasanal 90uH korul volt ,pontosan nem emlekszem. Beallitottam 82uH -re,es beforrasztottam.Igy megneztem a oszci frekit es 000550xxvolt . Egy picit elmozditottam a ferritmagot,igy 000550-hez a leheto legkozelebb allittottam. A freki nagyon stabil.Az utolso szamjegy egyet neha elmozdul fel-le. Korabban a gyari L-el (aminek merete nagyjabol egyezik egy 1/4w ellenallaseval) 000560xx korul volt.Tehat ez alapjan nem volt 100uH(pedig ennyi ertekukent vettem) mert akkor 550khz alatt kellett volna lennie a frekinek,mivel 82uH-nel kellene legyen 550khz.Mondjuk a C kondi erteke ~950pf . A C es Ccal polypropylene kondik.(gondolom..sarga tokban vannak) Meres: 22pf keramiaknal 23.5pf,24pf ertekeket mutat. Regi pf-os foliakondiknal nagyobb elterest mutat. Szerintem kozel van a valosaghoz . Amit meg kiprobaltam hogy megneztem az oszci frekijet C modban es L modban (L modban osszekotottem a ..) a ketto kozott ~30Hz kulonbseg van.
Csináltam pár képet a műszeremről.
A valogatasra en is gondoltam csak...
Azt hiszem pont a Conradnal neztem a 2.5%-osat. MIndenkeppen megnezem a Vishayt meg egyszer,csak a netem nagyon ala ment..
Szerintem ha 2.5%-ost veszel akkor azok között is találsz jóval pontosabbakat. Aztán azok közül kell kiválasztani. Persze ehhez kellene egy hiteles műszer. Esetleg a boltba , ahol veszed ezt hátha megteszik neked. De ha csak multiméterük van akkor annak a pontossága nem biztos hogy elegendő. Bár nekem megfelelt az is.
És fólia kondit vegyél, ne kerámiát. A Conrad-nál nézted már?
Szia!
Ennek a muszernek a mukodese ahogy neztem nagyjabol ua. mint amit Te epiettel meg(azt is kielemeztem mennyire tudtam),csak a Tied LCF,ez csak LC. Ebben van egy Ccal 1000pf,ennek pontossagatol fugg a muszer pontossaga. Atolvastam az angol anyagot es amit Ferkógyerek irt teljesen fedi a valosagot. A kerdes hogy honnan tudnek szerezni egy 1% vagy 0.5% 1000 pf kondit.Barhol nezem a legjobb 2.5%-os van. Egyszer mintha vishay-nel lattam kondikat,nem tudom adnak-e belole mintat.Most erre tenyleg szuksegem lenne hanem hiaba dolgoztam
Bocsi...elirtam.
A Ccal = 982pf + 22pf C = ~950pf
Kerámiakondit ilyen helyre nem szabad használni,nagy hőmérsékletfüggése miatt!!
Koszonom a valaszt.
Az induktivitas dolgok,tekercseles stb azt hiszem vilagos annyira mennyire ehhez a projekthez szukseges.Nekem is kerulne itthon nehany regi szines tv-bol bontott tekercs,amibol keszithetnek,de mar vettem 100uH -is L-t,egesz pici mint kb egy 1/4w-os ell. Ma voltam tv-szervizbe es 15 kondi kozul sikerult kivalasztani kettot ,egy 822 pf-es kondit es egy ~850pf-et. A 822-hoz meg raktam egy keramia 22pf-et. Namost jelenleg ahogy van az egesz: C < mint 1000pf (~850pf,nem tudom pontosan,le van jegyezve valahova) L = 100uH(nincs megmerve pontosan) Ccal = 822(kocka sarga)+22pf(keramia) A meres: Gyari 100uH-is induktivitasnal 80 folotti erteket mutat. 22,33 pf keramiaknal 2-5pf -al tobbet mutat. Nem tudom mennyire pontos...>
ÜDV
Nekem az 5mm-es csévetest kb 15mm hosszú és a hozzá való menetes ferritmag 10mm-es. A C kondi sem lehet kerámia (az a legrosszabb stabilitás szempontjából) az is legyen fólia csak nem muszály halálpontos legyen. A tekercs belövéséhez nem kell induktivitás mérő, nekem se volt. Ha az LK1-et rövidrezárod és megnyomod a nyomógombot akkor a PIC méri az L-C alkotta rezgőkör frekvenciáját, itt tudod beállítani a tekercset. Ha az 550KHz-et meghaladja a frekvencia akkor befelé tekered a hangolómagot vagy több menetet tekersz a tekercsre. Ha kisebb a frekvencia 550KHz-nél akkor kifelé a magot és-vagy letekerni a tekercsből. 1000pF-os fóliakondit régi TV-ből szettem ki pár darabot. Majd ezeket 3db különböző multiméterrel megmértem (naggyábol egyformát mutattak 1-2pF eltéréssel) ezekből egy 1015pF-os lett a C kondenzátor és egy 985pF-os a Ccal párhuzamosan kötve vele egy 15pF-os SMD kondi. Ha valahol sikerül megmérettetni a kondenzátorokat ahol van hiteles kapacitásmérő és így összerakni egy pontosan 1000pF-ost akkor a műszer nem igényel utólagos kalibrálást. Ha a kondi csak 990pF akkor is csak 1% a műszer hibája! Holnap teszek fel képeket a műszeremről és akkor világosabb lesz a tekercs kialakítása is.
nem olvastam vegig minden hozzaszolast , lehet hogy mar mondtak
milyen rele? hany A-es ? menyi mA- en huz meg , az az 1K-s ellenallas lehet aramhatarolo ugy a relenek a vedelmere mint a kimenotranyo vedelmere a PIC -bol. amugy nem is mertem meg ezeket a miniatur releket meghuznak 2,5mA -el? kb 1Kohm a relek ellnalasa +1K elotetellenalas ??Miert nem tettek elektronikus "relet" mos IC -t ? A tobb kondi ? lehet hogy kulombozo hoegyuthatoju kondik amik egymas hatasat kiegyenlitik .
Nem tudom , a műszer amit építesz azt nem kell hitelesítened utólag ? Mert szerintem a tekercs induktivításának , meg az 1nF-os kondi kapacitásának pontossága teljesen mindegy. Az én műszeremben jelenleg gyári induktivitás van, de pontosan ugyanazt az értéket méri , mint a korábban általam tekercseltel.
Tudod privátban beszéltünk róla korábban az orosz műszer honosított változatát építettem meg. Ami fontos lenne hogy szerezz legalább 3-3db. hiteles tekercset és kondit a műszer hitelesítéshez.
Nincs L-meterem..igy...
5mm atmeroju csevetesbe milyen ferrit magot raknek?a legkissebb ami nekem van az 10cm hosszu ![]() Ha majd sikerul pontosra beloni a muszert akkor a kovetkezohoz mar keszitek tekercset. Vettem 100uH -is pici induktivitast,jelenleg az van benne (nem tudom mennyire jo). Honnan sikerult szerezned 1nf/1% foliakondit? Regebbi cuccokbol szedtem ki nehanyat,egyet talaltam ami 1000pf,csak nem tudom hany %-os.Gondolom a szinjelzes adja a szazalekot.. C lehet keramikus?(mert mivel 100uH-is L-el csinaltam,igy 820 pf-t illesztenek hozza. Udv.
Szia
A 82uH tekercset elkészítheted otthon is. Egy 5mm átmérőjű csévetestre tekerj kb 120 menetet és egy ferrit hangolómaggal beállíthatod a kívánt értéket. De mint már írtam ez a frekvencia nem kritikus. Én most próbaképpen elhangoltam a műszeremet és 500KHz-nél és 630KHz-nél is hajszál pontosan ugyanazt a kapacitásértéket kaptam a mért kondira. A Ccal kondenzátor pontosságán múlik a műszer pontossága. Az 550KHZ beállítása csak a méréshatárokra van befolyással. Jocoka privi ment!
Sziasztok.
Tegnap fejeztem be egy LC metert.--Ezt-- Terveztem hozza egy PCB-t a dobozom meretei szerint Meg hozzaadtam egy olyan funkciot hogy kulso tapnal kapcsolja be az LCD hattervilagitast.(itt meghagytam az eredeti jumpert is)L 100uH -t kaptam,igy a kondi 820pf kellene hogy legyen,sajnos ilyent egylore nem kaptam..Most ket 1nf -es kondi-val van szerelve,a freki nagyon stabil,viszont a meres nem jo...(nyilvan)
Szia
bocsi hogy ilyen későn válaszolok, de mostanában nem nagyon értem rá. Amúgy aszem feladom nem akar működni sehogy sem ez az egész. Újra megépítetem a pic nélkül de, össze-vissza mászkál a freki,pedig fólia kondit is szereztem Sehogy se akar beállni. Nem értem az egészet, na mindegy ez van de azért köszönöm a segítséget.
Ha ingadozik a frekvencia akkor a kondenzátor minősége nem megfelelő.
Sajnos nem tudom hogy a 102J tipus milyen kondenzátort takar (dielektrikum?). Mindkét kondenzátor és a tekercs értékének is nagyon stabilnak kell maradnia és a lehető legrövidebb nyák csíkkal kell őket összekötni. A kondenzátorok mindenképpen atomstabil fóliakondik legyenek, régi TV-ből rádióból kitermelhető.
Köszi szépen
amúgy sikerült megnézni az oldalt? és mit szólsz ahozz amit fentebb írtam. mármint a kiírt frekihez amúgy nagyon ingadozik hol fel hol le.
A tekercset egy 5mm átmérőjű ferrit hangolómaggal ellátott csévetestre tekertem sajnos a menetszámot már nem tudom kb 100-200 között.
De próbálgatással körülbelülre megtekered majd a hangolómaggal pontosan beállítod.
itt van a link:http://electronics-diy.com/lc_meter.php
de közben ügyködtem leszedtem a három kondit nevezetesen 1nF,56pF,100pF és helyetesitetem 1nF kondival tipusa:102J és a Ccal is ugyan ilyennel a pic szerint kiírt frekvencia most:00060073 let de ez még így sok. azt írtad a fórumba idézem" L tekercs hangolható kivitelével oldottam meg." ezt hogy csináltad írnál róla pár szót.
A mikrovezérlőnek 25mA a max kimenő árama, de induktív terheléseket nem illik direktben kapcsoltatni vele.
Az általad küldött rajzról meg nem igazán értem a relé szerepét, esetleg küld el az oldal címét ahol találtad hátha sikerül valamit kideríteni róla.
szia
na figyú megnéztem a linket, ahogy nézem annyiba különbözik hogy az elején csak két kondenzátor van egy C=1000pF-os meg egy Ccal=1000pF 0.5%-os ezt kapcsolja rá a bemenő körre az a rajz amiről én csináltam azon több kondit kapcsol rá egyszerre "kérdés" ha én úgy csinálom meg ahogy a másik rajzon van tehát csak egy kondival elméletbe akkor is működik? ja és mégvalami a relét egy tranyó kapcsolja az én rajzomon csak ellenállás van ha pl. kiveszem az ellenállást akkor is működik rendesen?
A műszer működési elvéröl egy magyar nyelvű leírás: http://www.astlab.hu/lcm/mereselv.html
De be kell állítani.
Az 550KHz az L tekercs és a C kondenzátor alkotta rezgőkör rezonanciája kell legyen amit én az L tekercs hangolható kivitelével oldottam meg. Ha ez a frekvencia nem 550KHZ akkor sincs nagy gond csak max. a műszer méréshatára változik.
Mivel a PIC kvarcról jár, nem kell semmit állítani, hiszen ebből van leosztva.
Üdv!
Én is építettem egy hasonló LC mérőt itt a linkje[/url]http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/[url] A relé nem méréshatár váltás miatt van hanem a referencia kondenzátort kapcsolja az áramkörbe. Az 550KHz-et meg nem kell halálpontosan beállítani, amúgy a PIC kiírja a frekvenciát. Amire oda kell figyelni hogy a C és a Ccal kondenzátorok jó minőségű fóliakondik legyenek. A műszer hitelességét a Ccal kondenzátor befolyásolja minél közelebb áll az 1000pF-hoz annál pontosabb a műszer. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Igaz ez kapacitast is mer,de nem muszaly hasznalni.Kapcsolasa egyszeru,azt hiszem itt a topicban is fent van,de ha erdekel akkor szolj es elkuldom.