Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   20 / 21
(#) pbalazs válasza Spagoca hozzászólására (») Máj 22, 2007
A kvarcablakos IC csak EPROM, vagy kontroller?
Manapság, a flash korában, ritkán látni ilyesmit.

Nekem is van egy-egy kvarcablakos MCS-48 és MCS-51. Működésre akartam bírni, de először égető kellene hozzá, azt meg PIC-cel csinálnám, szóval
(#) vicsys válasza Spagoca hozzászólására (») Máj 22, 2007
Ha jól látom, ez egy-az-egyben a Viletel féle cucc...
(#) Spagoca válasza vicsys hozzászólására (») Máj 22, 2007
De az órám még erősen deszkamodell
(#) vicsys válasza Spagoca hozzászólására (») Máj 22, 2007
Nagyon szép munka!
5-ös. Hozd ki az ellenőrződet, beírok mellé egy szaktanári dicséretet is.
(#) Spagoca hozzászólása Máj 22, 2007
Igen az! A vevő " lelke" a TCA 440, NDK-s néven A244D (190 HUF) AM vevő ic. Akármelyik lepukkant alkatrészkereskedő be tudja szerezni. A másik 3 ic csak a 80 Khz-s oscillátor jel előállításáért felelős. 9,6 Mhz-es kvarc van benne ez van leosztva szimpla TTL IC-kel, amik bontásból kerültek ki.
"Azt kicsit húzós lenne utánépíteni, bár nem lehetetlen"
Már miért lenne lehetetlen? Olyan azért ne kezdjen hozzá aki az első kudarc után félredobja. Mint az RF-es dolgokhoz általában türelem kell, de a végén meghálája.
MELLESLEG én sem vagyok profi és meg tudtam építeni akkor másnak miért ne sikerülne?
A kapcsolási rajzot és a NYÁK-ot is az Eagle freeware verziójával készítettem.
(#) Norberto válasza Spagoca hozzászólására (») Máj 22, 2007
Az a kézzel megépítendő vevőegység az, ami a vevo_szetszedve.jpg képen is szerepel?

Azt kicsit húzós lenne utánépíteni, bár nem lehetetlen

Egy kezdő biztosan nem fogja tudni reprodukálni!

Milyen IC kell ebbe az RT-s verzióba? Ha valami speciális IC, akkor merre kapható itthon?
(#) Spagoca hozzászólása Máj 22, 2007
Sziasztok!

Egy másik topkban már leírtam ezt de későjöttemrrá,hogy az már elég off. remélem nem haragusztok a itt is leírom.

Sokan írogattok a Conrad-os vevőmodulról, hogy ilyen meg olyan és milyen drága. Miért nem építettek egy vevőt? Volt nálam is (szerencsére kölcsön) egy Conrad-os modul tényleg siralmas volt amit produkált, az órám jó ha naponta 1x-2x beállt. Megépítettem a RT által leközölt kapcsolást kisebb-nagyobb módosításokkal. Most jó ha egy nap 1-2 órát nem stabil a vételem. Eddig a legtöbbet fél órát kellett várnom, hogy az órám beálljon. JA és nem utolsószempont az sem, hogy a vevő nem 4000 HUF körüli árból jött ki. Némi szopással jár a megépítése, de később megéri. a Conrad-os vevő kimondottan németországi alkalmazásra készült ott meg nincs szükség akkora érzékenysére nameg szelektívitásra mint nálunk. Ezért kínlódnak itt azok a vevők. Egy jótanács annak aki vevő építésre adja a fejét: Szerezz be (ha csak kölcsön is) egy induktivításmérőt. Ugyanis a fazékvasaknak nagy a szórása és gyanum szerint ez okozza a szívások nagy részét.

Antenna.jpg
Antenna_szetszedve.jpg
Vevo.jpg
Vevo_szetszedve.jpg
(#) Topi válasza Mdavid hozzászólására (») Máj 10, 2007
Ezt a kérdést nem igen értem.

Igen a PIC-et vettem (mivel otthon nehéz gyártani) és igen én írtam hozzá saját kis kacsómmal a programot.
(#) Mdavid hozzászólása Máj 9, 2007
hello
azt szeretném kérdezni, hogy a PIC-et vettétek, vagy Ti programoztátok? Nem tudnátok egy égető kapcsolási rajzát elküldeni? kösz! üdv!
(#) Topi válasza Ven hozzászólására (») Máj 4, 2007
Mind a gyári, mind az utánépített ICD2-nek a kapcsolóüzemű step-down-ja zavarja a vételt.
Először is tőből forraszd le a modulról a gyári kábelt, és egy vékony (3mm-s) 50/75Ohm-os coax kábelt tegyél rá. Lehetőleg hiába árnyákolt, kerüld el a sima HF kábelt. Rendes fekete borítású kábel, röviden balkolva, és szépen forrasztva, kb 2x olyan hosszú kábellel mint amit adtak hozzá. Ez ugye a modul és antenna közötti. Ha BC8xx-es NPN tranyós open collectoros változatod van, akkor 1K-s felhúzó túl pici. Tegyél rá 10K-sat, sokkal kisebb áram folyik, én azt vettem észre jobban tud nyitni a tranyó.
Aztán tedd messze a CRT-ktől. Sima LCD/TFT-is zavarja, de kevésbé. CRT 60-80kHz közötti jeleket kibocsájtva eléggé piszkálja a DCF vevő modult.

Antenna kábel cserénél figyelj oda, hogy ne nagyon melegítsd meg a kondit, és a koax árnyékolása a nyákon is az árnyékolásnak szánt helyre legyen kötve. Sok féle modul van, de az antenna kockával jelölt forrpontja az, amit érdemes árnyékolás gyanánt használni a kettőből.

Öööö... Most több nem igen jut eszembe. Ja még1. Stabil tápot adj neki, tehet esetleg egy 47 mikros elkót a tápjára, közvetlen a panelon lévő sorkapocsra.
(#) Ven hozzászólása Máj 3, 2007
Sziasztok!
Megvettem ezt a DCF77-es modul, rákötöttem a PIC-re.
Háááát én vagyok béna vagy tényleg alig kapja el a jelet? Sok zajt vesz azt látom. Hogyan lehet a vevő hatásfokát növelni? ( Erről már volt valahol egy értekezés, azt hiszem.) Valakinek van valami bevált zavarszűrése?
(#) Ven válasza Topi hozzászólására (») Ápr 25, 2007
Köszi!
(#) Topi válasza Ven hozzászólására (») Ápr 23, 2007
(#) Ven hozzászólása Ápr 23, 2007
Sziasztok!
A Conrad-os DCF77-es modulról tudna nekem valaki adatlapot küldeni/linkelni? Régen találtam, de már nem találom. Ez a vevő ugye TTL szintű jeleket ad ki?
(#) unicorn válasza Topi hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Folyamatosan világít egy 4094-es IC keresztül. Viszont abdul megoldása tökéletes volt: lecseréltem az ellenállásokat 150 Ohm-osokra és sokkal erősebben világít.
(#) Topi válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Többek között ha multiplexeled, akkor azért... Csökkentsd az időket... Nagyobb legyen az az idő, míg világít!
(#) unicorn válasza abdul hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Tehát akkor szimplán csak cseréljem le a 470-eseket mondjuk 180-asokra. Hú mekkora meló lesz . Már be van építve és 28 ellenállást le kell lecserélni...
(#) abdul válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Szia unicorn!

Ellenállás nélkül ne működtesd, mert tönkre fog menni a kijelző.
Az adatlap szerint 20mA áramnál ~2V esik rajta.
Ha 5V-ról működteted, akkor 120-150-180 ohm ellenállás szükséges hozzá.
Valószínűleg kicsi a rajta átfolyó áram, azért világít halványan.

Szia!
(#) unicorn hozzászólása Ápr 13, 2007
Kicsit off, kicsit nem:
Egész más szerkezetbe beépítettem ugyanilyen 7 szegmensű kijelzőt (Kingbright SA-15). Sajnos nem látszik túl jól nappal a kijelzett érték. Van valami ötletetek, hogy hogyan lehet ezt megoldani?
Az én ötleteim:
1. Most 5V-ra van kötve egy 470 Ohm -os ellenálláson keresztül. Esetleg ezt az ellenállást ki kéne hagyni? A kijelző leírásában 2,5V max feszültséget ír...?

2. valamilyen festett plexi lapot tenni elé, ami elfedné a kijelző szürkeségét és így csak az látszana, ami átvilágít a lapon. Ehhez milyen festék kell? Merthogy van otthon egy festék spray-m, de hát azzal kipróbáltam és teljesen átlátszatlan lett...
(#) unicorn válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 30, 2007
Köszönöm. Ha egyszer már idáig jutok, akkor tuti kipróbálom...
(#) Frankye válasza Novak hozzászólására (») Márc 30, 2007
És hogy hívják ezt a csodát?
(#) tams hozzászólása Márc 30, 2007
Üdv!
Az volna kérdésem, hogy ez az egész óra ckli pakli (PIC,kijeljő, dcf vevő) mennyiből jönne ki??
Ja DS1621van itthon.
(#) ebesi hozzászólása Márc 29, 2007
segítségeteket szeretném kérni, 1 nagy LED kijelzős stopper óra összeállításába. A feladat, hogy versenyeken, mérni kell a pályán töltött időt, oly módon, hogy fotócella indítaná a stoppert, és állítaná, és egy külső személy nullázná, majd a folyamat kezdődne előlről. Mivel nem nagyon értek- e témához, és idővel sem vagyok eleresztve, így jó lenne készen - félkészen, esetleg kitt formában megvenni. Ha valaki tud segíteni az király lenne!
(#) Novak hozzászólása Márc 29, 2007
Hali,

bármilyen meglepő is, a plexihez van direkt "plexi-ragasztó", igaz elég nagy kiszerelésben (ha jól emlékszem 0,75 liter), de van Az ára is elég húzós, több ezer Ft, viszont átlátszó, és ha azzal összeragasztottál 2 felületet, akkor azt utána már csak széttörni tudod, de nem a ragasztásnál
Ja, és a legjobb módszer a ragasztó felvitelére a fecskendő és tű. Nagyon pontosan be lehet vele kenni, és finoman lehet adagolni.

Üdv
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Márc 29, 2007
Nekem volt régen egy speckó műanyag ragasztóm, ami elég agresszív vegyszer volt. Úgy tudtál azzal is ragasztani, hogy összeoldotta a műanyagot. Ha valakinek véletlen még van ilyen ragasztója (kb 10 évvel ezelőtt láttam utoljára...) akkor mindenféle képpen írja le a nevét!
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Márc 29, 2007
Igazság szerint "nagyon profin" kloroformmal lehet ragasztani a plexit! Az teljesen átlátszóan, de "betonkeményen" fogja össze a darabokat. Egyedüli hátulütője a kloroformnak, hogy nem beszerezhető kereskedelmi forgalomban (ha jól tudom: méreg-engedéyl köteles!), és erősen kábító hatású. (Nem kábítószer, hanem altató. Régen az orvosi gyakorlatban is használták, kifejezetten altatási célra.)
(#) Topi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 29, 2007
Szia!

Máskor kérdés előtt nézd meg a forrást... És mindegyik meg lesz válaszolva.
De most elmondom:
6mp-ig jeleníti meg az időt, majd 3mp-ig a hőmérsékletet. Majd újra 6mp ig az időt és újra hőmérséklet... És ez így az idők végezetéig...

(Hamarosan kerül fel egy javított kód, és egy kicsit megváltozott ÁK. Mostmár benne lesz a fényerőszabályzás rendesen profin PWM-el megoldva...)
(#) kocsgab002 hozzászólása Márc 29, 2007
sziasztok!
számomra egyetlen dolog nem világos, pedig többször elolvastam a cikket. hogy tudom az idő és a hőmérséklet kijelzését váltogatni?
üdv
(#) Kicsa válasza unicorn hozzászólására (») Márc 28, 2007
Üdv!
Nagyvonalakban :
Beszélhetünk menetvágásról és menetfúrásról.
(menetvágás-'rúdra,menetfúrás-lukba)
Létezik sokfajta menet de én most a metrikus menetekről pár szót szólnék ha nem baj.
Plexi rögzítésnél egyértelmű hogy lukba kell a menet...
Szal kell fúrni egy megfelelő átmérőjű lukat.Ez M10 alatt adott átmérő*0.8...Tehát mondjuk ha M8as menetet akarsz készíteni:8*0.8=6.4 es fúró(jó ide a 6.5-es is)...belefúrsz szépen egyenesen,álványos fúrógépben célszerű ezt tenni.Ha ez megvan,a tetejét meg kell süllyeszteni hogy beletaláljon szépen a menetfúró.(fúrás közben alacsony fordulatszám meg esetleges hűtő-kenőfolyadék).A menetfúró klt tul. képpen ezeknél a metrikus meneteknél 3 lépésű.Megfelelő sorendben ezeket kell belehajtani a lukba és a végén pedig kész a menet.Amire oda kell figyelni:a sorrend (először az egyes vonalkázásút,aztán a 2eset és végül a jelölés nélkülit),nomeg bahajtásnál 3negyed fordulatot előre-negyedet vissza.Leírva bonyolultnak tűnik de nem olyan vészes ám,csupán a menetfúró-menetmetszó készlet kell hozzá,ami nincs mindenkinek otthon.
A menetmetszés ennél is egyszerűbb,mivel ott nincs 3 lépcső,csupán 1.Ha valamit nem értesz,szólj nyugodtan...

Topi

Jah látom hogy te hogyan vágtad..ezt még nem próbáltam de ki fogom...általában nekem is úgy van hogy hoszú db-t kell vágni és mindig szenvedek az egyenes vonallal... Bár már mióta megtaláltam a vezetőt a dekopírhoz.. De ki fogom próbálni,köszi a tippet..
ui.:bocs ha hosszúra sikeredett...
(#) Topi válasza unicorn hozzászólására (») Márc 28, 2007
Én imádom az epoxit... Semmi baj nincs vele... Igazából mostmár rendes epoxit nem lehet kapni, amik vannak ezek az UHU márkájú két komponensűek, igazából már csak a kétkomponensű ragasztónak teszek eleget. A rendes epoxitól azért különböznek.
Mérgező gázról itt annyi, hogy az egyik komponensnek paradicsomos hal szaga van, másik meg szagtalan
Száradási idő szobahőmérsékleten kb 15 perc.. De már fejjel lefelé széket egy félóra-óra múlva megtartja...
Következő: »»   20 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem