Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nálam néhány Burg "márkájú" van trancsírozva, azokban maga a piezo eszköz az oszci frekimeghatározó eleme. Pár tranzisztorral van megoldva a dolog. Ha jól működik, egy szép állóhullám (púp) képződik a piezo felett, amiből távozik (egy ventillátor segédletével) a "pára". A vízszintet tartani kell a pezo felett (5-6cm), azonkívül vízkőmentes vízzel kell használni, mert a piezo tönkremegy. (a nálam lévőknek mind ilyen baja van)
Hali !
Biztos vagy a MHZ-ben? Egy kicsit sokallom a piezonak. Az ultrahangos tisztítókban 44kHz környékén rezegnek. Az igaz ott nem cél a viz párásítása. De azért először ezt kellene tisztázni, aztán lehet a nyulat rakétázni... Legjobb lenne egy működőt megmérni. Mivel nagyimpedanciásnak vehetők aránylag nagy feszültség kell a meghajtásukhoz. Ezt trafóval, vagy egy induktivitással szokták elérni.
igen .. mammint hogy igazad van de elobb vagy utobb valahol el kell hogy kezdjem az ismerkedest a TTL aramkorokkel..... Nalunk a suliban nem tanultunk errol ezert gondoltam elosszor hogy talan pic-el job illetve konyebb let volna a dolog.. am ekkor jott toled az otlet hogy talan van egy konnyebb megoldas....
Az LC rezgokorre en is gondoltam de est csak elmeleti alapokban tanultam(tanitottak) s igy nem tudom hogy egyaltalan el tudok e erni ilyen magas frekit LC korrel....es ha igen nem igen talaltam ra leirast ennek a kiszamitasara..... Most megprobalom letolteni az adatokat az altalad ajanlott eszkozok leirasat es atnyalazni azokat... talan sikerul valamit osszehozni... kosz az eddigieket...
Nem irtam fere.. nem masztam bele telyessen az atom ill molekula rezgeseibe de a teny hogy azok a parasitok amelyek jelenleg kaphatok es hideg para kibocsajtasara kepessek azok mind piezzoval mukodnek es 1,6 vagy 2,4 MHZ-en dolgoznak... hogy ez pontossan hoyg is mukodik molekularis szinten... ha gondolod megszerzem es elkuldom a kepet....
Szal pontositsuk ki a lenyeget... amit eddig felfogtam... 1. szerzek egy SN 7490-es frekvencia osztót 2.bekotok egy 12 MHZ-es kvarc kristaly (valamelyik labara) a frek osztonak 3. Be kell allitani valahogy a frekiosztot vagy az automatikus (digitalis -programozhato, vgy analog) 4. a kimeneten megkapom a kivant 1,6mhz-es jelet... a csatolt kepen lathatod a bekotest.... ha jol gondolom igy mukodik...
Nem. Például egy 7400-val kell egy kvarcoszcillátor, annak jelét kell a 7490-esbe belevezetni, az 1-es lábon. az 5-ös osztás a 11-es lábon jelenik meg. A 2-3-6-7 lábakat testre (asszem) De nézz már utána ennek! Nem akarlak ezzel szívatni, ha nem vágod a TTL áramköröket. Nem lenne egyszerűbb egy LC oszcillátor inkább? 1-2 tranyó, és nem kell osztogatni.
Nem irtam fere.. nem masztam bele telyessen az atom ill molekula rezgeseibe de a teny hogy azok a parasitok amelyek jelenleg kaphatok es hideg para kibocsajtasara kepessek azok mind piezzoval mukodnek es 1,6 vagy 2,4 MHZ-en dolgoznak... hogy ez pontossan hoyg is mukodik molekularis szinten... ha gondolod megszerzem es elkuldom a kepet....
Szal pontositsuk ki a lenyeget... amit eddig felfogtam... 1. szerzek egy SN 7490-es frekvencia osztót 2.bekotok egy 12 MHZ-es kvarc kristaly (valamelyik labara) a frek osztonak 3. Be kell allitani valahogy a frekiosztot vagy az automatikus (digitalis -programozhato, vgy analog) 4. a kimeneten megkapom a kivant 1,6mhz-es jelet... a csatolt kepen lathatod a bekotest.... ha jol gondolom igy mukodik...
Könnyedén! 12 MHz-es kvarcoszcillátor jelét 5-tel osztva megkapod a 2,4MHz-et. Ha az 1,2MHz kell, akkor tovább osztod ezt 2-vel. Ez a kettes osztó is ott van az IC-ben! Ha 24 megás kvarc van a fiókban, ezek szerint az sem gond...Sok megoldás lehetséges
Egy frekimérő azért kellene ehhez a feladathoz...de lehet, hogy bekapcsolod, és már száll is a párafelhő. ui.: De miért is épp 2,4MHz??? Irtad vala: viz molekula (!!!! ) rezgése...az nem 2,4GHz? Valami azt súgja, nem oly kritikus az a frekvencia... Nem értettük félre egymást?:"1,6 mhz vgy 2,4 Mhz", nem 1,6MHz TŐL 2,4MHz-ig????
nem nagyon van ferki merom...
viszont.. ha ezt a freki osztot hasznalom hogyan birok ilyen pontatlan ertekeket kapni (1,6 vagy 2,4) ha a kristaly is egesz szam meg gondolom a 7490-es is egesz szammal oszt.... ezert gondoltam en eloszor arra hogy esetleg picel lehetne konyebben elernem ilyen jelet.... vagy roszul gondolom es tudok ilyen frekit is elernem???
Az oszcillátort úgy gondoltam, hogy egy SN7414 vagy 74LS14, vagy 74HC14 stb-vel (ezek 6 db Schmidt trigger bemenetű invertert tartalmaznak) egyszerűen felépíthető egy oszcillátor. A kapu be és kimenete közé egy pár k-s ellenállat, a bemenete és a föld közé egy kondi. Ezt be kell ezekkel lőni.Vagy ha kvarccal akarod, ezzel szintén egyszerű egy kvarcoszci. (google). Az SN 7490 pedig egy számláló, amely tartalmaz egy 5-ös "frekvenciaosztót". Adatlap!...Frekvenciamérőd van???
hmm latom te ezt erted (vegre valaki)
nem! nem szukseges a pic csak hgy en nem igazan ertek ezekhez a dolgokhoz(még!). Szetszedtem egy regi kinyifant párásítót és abban csak és kizarolag analóg elemek voltak.... Na szóval hoyg is van ez a 7490-es dolog(mi ez???) vagy a shmit tiggeres megoldás??? elöre is kösz...
Hello, én meg azt nem értem, hogy hogyan jön ide a PIC!
Ezt egy 7400-val elő lehet állítani, vagy Schmidt-triggerrel...szóval, három alkatrész és ott a freki, jó, nem kvarcstabil, apropó, milyen pontosnak kell lenie ennak a frekinek? Ha kvarcolni akarunk, akkor legyen, 12 megás kvarcok elég gyakoriak, 7400-val az oszcillátor, 7490-el pedig egy 5-ös osztó és megkaptuk.
hello
ultrahongos parasitot akarok csinalni hazilag... tudom tudom.. hogy mar kb 9900 ft-tol lehet vasarolni am en megis magam szeretnek egyet csinalni... a kovetkezo kepp nezne ki a dolog .. szugseges eloallitanom 1,6 mhz vgy 2,4 Mhz es 24-100 volt feszulsegu jelet valamint kell hozza gy speci piezzo membran.. A piezzo meg van a 24-100 v jelet egy mosfet kapcsolgatasaval gongoltam elerni.. am szugsehgem lenne a meghajto jelre .. az 1,6mhz -re vagy a 2,4 mhz-re(ez az a freki ami megyezik a viz atom rezgeseval vagy annak felharmonikusaval igy a membran rezgesenek a hatasar a vizmolekula elszakad es kilokodik s igy keletkezik a hidegpara) na most tanacsokat azt kaptam a kov helyen.... http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=286104&mpage=1&key=& am vagy a hianyos pic ismeretem vagy az angol tudasom miatt nam igazan ertem hogy mit is akar irni a krapek... esetleg ha valakinek van otlete szivessen fogadom..
OFF
Valaha UH anyagvizsgálattal foglalkoztam, VALÓBAN néhány MHz hanggal és 100-500 KHz jelsorozattal dolgoztunk. Ha valakinek szüksége van rá, maradt néhány egyszerű vizsgálófejem Boccs ON
A támával alaposan foglalkozik Pajer Tibor honlapja:
http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert30...2.html Üdv.: Zs
Tud valaki beszerzési forrást 1.7 vagy 2.3 GHz-es piezó lapkára ? Érdekelne néhány darab.
köszi zsolt
Emberkék!
Ha volt v.ki közületek UH-diagnosztikán, és kapott fényképet róla, kérem nézze már meg a vizsgáló frekit! Amikor a feleségemmel a nőgyógyásznál voltunk, a magzati UH 7MHz-cel vizsgálta. Akkor azok szerint, akik azt mondják az UH csak néhány 10kHz, EZ MI? Szóval a kinyomtatott fényképen rajta van!
engem is érdekelne valami kapcsi rajz vagy ilyesmi, ha tud valaki ilyet.
HaLi
Ilyet lehet házilag építeni? Valakinek nincs hozzá segédlet?
Sajnos az ilyen esetek nagy részében, a roncsolás mentes műgyanta eltávolítás szinte lehetetlen feladat. Ha ezt mégis megpróbálod szinte biztos hogy a kondikról és az ellenállásokról lejön a védőréteg. A tranzisztorokról és ic-kről is lekapja a műgyanta, a típusjelzést. De az igazán sérülékeny alkatrészek az üvegtokos diódák, mert ha megfeszülnek eltörhetnek, de ha nem törik el akkor ezeket szintén lemezteleníti az eltávolítandó műgyanta.
Vannak bizonyos műgyanták amik hő hatására (a teljes kikeményedés elött) enyhén képlékennyé, morzsálhatóvá válnak. Az letávolítandó műgyantát fel kell melegíteni pld: hőlégfúvóval vagy egyéb módon és próbálni, hogy mikor a legképlékenyebb. Amikor jónak találjuk határozott mozdulatokkal a lehető legnagyobb mennyiséget elkell távolítani. Finomkodásra nincs sok lehetőség, mert az újramelegítést nem lehet akárhányszor megismételni és minden újramelegítéssel egyre nagyobb a kockázat, hogy az addig épségben maradt alkatrészek is meglesznek "sütve". Persze biztosan létezik kémiai oldószer a kikeményedett műgyantához, De szerintem a nyáklemezből nem sok miden maradna egy ilyen fürdő után, mert sok alkatrésznek a hordozó és védő bevonata hasonló agyagú. Szóval egyszerűbb kicserélni a beöntött egységet...
Üdv tinéktek!
Hosszú évek óta használunk precíziós mechanikai müszerek alkatrészeinek tisztítására ultrahangos készüléket .A FREKI 40-150 KHz! A leírt jelenség a piezzó halála című történet ... Sajna rövid az élettartama! Mivel mi profi eszközt használunk, ehhez lehet kapni kristályt. Nem tartom valószínünek, hogy egy szobai párásítóhoz ez ugyanígy rendelhető...Az ecetes tisztítás hozhat valamit a konyhára, mert a szennyeződés csillapítja a rezgés intenzitását!
Sziasztok!
Én is jártam így a párásítómmal, de az ecet, illetve egy durvább szőrű ecset segített a dolgon. Nem látszódott de a piezzó csupa kosz, vízköves és nagyon vékonyan zsíros volt. Az ecsetet belemártottam az ecetbe és óvatosan el kezdtem takarítgatni és egy kis idő múlva látszódott is hogy tisztul a piezzó felülete. Szerintem próbáld ki, úgy érzem segíteni fog. Írd meg, hogy sikerült-e!
1 hete voltam ballagáson Kiskunmajsán, suliotol nem messze, egyik bolt kirakatában láttam párologtatót komplett elektronikát, ledekkel mindennel 3000Ft ért.
Már csak egy lavor kell alá
Sziasztok!
Új vagyok a fórumban és lenne egy kérdésem: Tudja-e valaki, hogy mivel lehet eltávolítani a kiöntőgyantát. Van egy MistOfDream párásítóm, és elkövettem vele azt a gaztettet, hogy sótartalmú gyógyvizet párologtattam. Nos, beázott. Most merev zárlat az egész, de megjavítanám, ha hozzájutnék a belsejéhez. Épelméjű válaszokat kérek, lehetőleg olyantól, akinek van fogalma a műgyantákról. A pákát, csavarhúzót el lehet felejteni, mert hőre keményedő és nagyon kemény. Köszi
"Elhangolódás" alatt azt érted, hogy nem a piezohoz előírt frekit adja le a panel? Vagy a freki jó de a feszültség kevés? Sajnos szerintem bármelyik előfordulhat de nem tudom kimérni a frekit.
![]() A piezo egyébként kb 16 VAC-t kap, de sehol nincs leírva, hogy ehhez mennyi az előírt. Megpróbálok beszélni a gyártóval, hátha tudnak adni alkatrészt. Helló!
Nah, jutottam valamire.
Minap voltam Szombathelyen a Media Markt nevű üzletben, és egy nagyon kedves eladó segítségemre volt. Elsírtam magam, hogy jó van otthon párologtató készülék, csak a piezo-membránja elkopott.Nagyon rendes volt, szétkapott egy még originál párologtatót dobozából, (ez ilyen kancsós volt) és megnézte, volt benn egy tartalék-piezo-hangszóró. Ránézésre ez semmi egyéb nem volt mint amilyen a zenélős képeslapokban van, talán annyi hogy csalakozó volt még ráforrasztva (2 eres). A leírás, amit gyorsan átfutottam, azt írja hogy normális jelenség a párakibocsájtás csökkenése, 3 év után ajánlatos lecserélni a piezo-membránt. És egy kis betekintést a leírásába nyerve, és a szivar gyakorlottságának, tapasztaltságának köszönhetően megmondta, hogy igaz ilyen nem lehet kapni kereskedelemben, de ÍRNI KELL LEVELET A KÉSZÜLÉK GYÁRTÓJÁNAK HOGY KÜLJENEK ALKATRÉSZT. Ez nem hülye ötlet. És megtudtam továbbá hogy a piezo 24V színuszos váltóáramot kap, 1,6 MHz-en. Elég sokat vesz fel, névleges teljesítménye 45W. Ez 24V-nál majdnem 2A. És amit még megtudtam, szerintem ez igen fontos, hogy a vizet nem lehet akármilyen frekvencián porlasztani. Nem megy. Csak egy bizonyos intervallumban, egy bizonyos vízszintnél, és minél lágyabb vizet, és minél magasabb hőmérsékleten. Röviden ennyi. Meg kéne nézni nem "handológott-e" el a készülék? De szerintem is cseréld le a piezot. Üdv.
Bocs hogy eddig nem válaszoltam de kicsit dolgoztam a témán:
Készítettem néhány képet a szétszedett gépről: (file-ban mellékelve) 1, a gép alulról 2, panel + piezo 3, piezo alulról 4, panel: bekötések (balról-jobbra, fentről-lefele): kék-sárga= piezo, fehér=fémburkolatra, kék=vízszintérzékelőhöz, fehér-piros=szab. potihoz, 2xsárga=38VAC betáp 5, nyák A vízszintérzékelés ebben úgy történik, hogy a panelről (kék) vezeték egy fém érintkezőtüskéhez vezet, ami belóg a vízbe. Ez valószínűleg testelődik, ha víz éri, és ilyenkor megy a készülék. Víz nélkül nem csinál semmit. A piezo rögzítése atomstabil, többször ellenőriztem. A piezo feletti vítszintet egy szelep állítja be, és ez viszonylag fix érték. Egyébként már kipróbáltam különböző "vízállással" is mindig ua. történik. Fűtőszál ebben nincs, de a vizet persze ez is felmelegíti egy kicsit, de ha jól tudom ez az ultrahang energiaja miatt van. Az ujjadat egyébként azért "csípi" mert a testedben lévő vízmolekulákat is gerjeszti az ultrahang. Ezt hosszútávon lehet, hogy nem érdemes próbálgatni... Megpróbálom visszarajzolni a panelt, hátha ez is támpont lehet. Egyébként hol lehet piezo membránt beszerezni?
Hogy most hol van az ultrahang.
Tisztáztuk. Lényeg, hogy nem halljuk, egyetértek ih.he. Akkor valószínű hogy színuszos váltóárammal van meghajtva, már csak a megfelelő frekvencia a rejtély. Lényegében a hangszóró olyan gyorsan rezeg, hogy szétszakítja a vízmolekulákat? Vagy miért másért ködösít? Piezo hangszórók igen vékonyak, és ahogy vicsys írja, az eredeti készülékben is nagyon mereven vannak rögzítve. Talán ez is egy fontos szempont, és itt nem fölösleges senkinek se a hozzászólása. És még ahogy kiderítettük, fontos egy párologtató működésénél a HELYES vízszint, a víz "állaga", (hogy most mennyi a pH-ja, a hőmérséklete, és hogy Idézet: -e) továbbá biztos hogy nem elhanyagolható a piezo elektromos meghajtásának felülvizsgálata, (nem ment-e esetleg tönkre valami a vezérlésben, ami miatt pl. egyenáramot is kap) és a rögzítés szilárdsága, de végül a mechanikai szennyeződések távol tartása.„ionosan vezető” Ha minden oké, kedves Zolp, ajánlunk egy piezo kerámia párologtató betét cserét. :dumcsi: :phone: Elfáradt. :schmoll2: Üdv. deguss
Hali mindenkinek!
Valószínűleg a hozzászolásom annyit sem ér majd mint egypár dingókutya vese... Én úgy jártam egy ilyen kütyüvel hogy azért nem működött rendesen mert a gazdi nagyon vigyázott rá és sima víz helyett desztvizet tett bele. Nos az edényke alján volt két kis gombostűfej nagyságú vizkifogyás érzékelő szenzor-ami érthető okból gátolta-de erősen- a működést... A javítás egyszerű volt: sima "ionosan vezető" víz kellett bele. Ezeknél az inhalátoroknál a benne oldott gyógycseppek is képezhetnek vékony oxidréteget... A piezzó rögzítésére figyeljetek! ne lötyögjön, álljon a helyén keményen!
En ugy tudom, hogy az ultrahang azert ultrahang, mert a hallhato tartomany feletti hang. Oszt pont. Nincs frekikorlatozas, mert nincs mas elnevezes a VHF-UHF stb mintajara a hangra.
Vizhatlan hangszoro pont eleg ultrahang keltesere folyadekban. Pontosan ez a piezo. Vizhatlan hangszoro. Kis felulet, merev, ezert kepes nagyfrekvencias rezgesek keltesere. Persze, hogy megeroltetobb a negyszogjelet leadni a hangszoronak, mint a szinuszt. Gondolj bele, az idealis negyszogjel leirhato szinuszjelek vegtelen sorakent. Tehat pld egy 1KHz-es idealis negyszogjel lesugarzasahoz a vegtelen frekvenciaju szinusz lesugarzasa lenne szukseges... Ha ez nem sikerul, a le nem sugarozhato frekvenciaju szinuszok energiaja futi/tonkreteszi a hangszorot, mert mashogy nem tud elnyelodni, illetve meg vissza is verodhet rola, es a meghajtot teszi tonkre.
elnézést, :eek2: most látom Zolp, bocsi hogy kisbetűvel írtalak.
Van aki tényleg kis betűvel írja a nevét, és nem tudom megjegyezni, bocsánat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) rezgése...az nem 2,4GHz? Valami azt súgja, nem oly kritikus az a frekvencia... Nem értettük félre egymást?:"1,6 mhz vgy 2,4 Mhz", nem 1,6MHz TŐL 2,4MHz-ig????

hogy jó van otthon párologtató készülék, csak a piezo-membránja elkopott.
Tisztáztuk. Lényeg, hogy nem halljuk, egyetértek ih.he.