Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   230 / 231
(#) speki válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 9, 2006
az lehet hogy az ára közelit de az esőtől hogy védjem meg az ic-t meg FEt van ithol gondoltam hátha van valakinek valami ötlete vagy kapcsolása rá
(#) eSDi válasza speki hozzászólására (») Ápr 9, 2006
Hát szerintem ha meg veszel külön külön mindent és nagy nehezen megépíted akkor kb ugyan ott vagy.
az igaz de egy kicsit drágálottam az ic nek az árát csak azért hogy 1 égőhöz használjam nemtudom de 3000 nem drága egy kicsit
Azt hittem ezt a dolgot már megoldottuk!!!
(#) Tomee válasza speki hozzászólására (») Ápr 9, 2006
Oda valami DC-Dc konverter kéne.
pl.: LM2574
És az adatlapja 21. oldalán vagy egy kapcsolás amivel a kimenő feszt szépen be lehet állítani.
max 0.5A-t tud. Ha 12V és 5W kell akkor az 0.41A. Pont elég.
"Impulzus szélesség moduláció" magyarul. a lényeg az hogy 30-40KHz-es négyszögjellel(esetleg többel) kell szaggatni a fogysztó tápját. És a négyszögjel kitöltési tényezőjével kell variálni. tehát ha 50% a kitöltési tényező akkor a fogyasztón fele akkora áram fog átfolyni. ha 10%-os akkor csak nagyon rövidek az impulzusom, ha 90% akkor tovább tartja nyitva a MOSFET-et az áramkör.

És ugye nem 220-as izzót akarsz szabályozni mert az teljesen más tészta.
(#) speki válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 9, 2006
ezzek jók csak nekem 40 volt ból kel kis feszültséget csinálni
(#) Tomee válasza speki hozzászólására (») Ápr 9, 2006
[link=http://www.solorb.com/elect/solarcirc/pwm1/]http://www.solorb.com/elect/solarcirc/pwm1/[/link]
[link=http://www.nomad.ee/micros/pwm555.html]http://www.nomad.ee/micros/pwm555.html[/link]
http://torolt_link6/webtartalom/kapcsolasok/pwmdc/motor-pwm.pdf

A PWM jel tulajdonképpen egy négyszögjel sorozat.
A lényeg az, hogy a PWM jel kitöltési tényezőjével arányos a terhelésen átfolyó áram nagysága. Használata azért előnyösebb az analóg szabályzókhoz képest mivel egy tranzisztort (FET) a két véghezetében dolgoztatunk. Vagy nyitva vagy zárva van. Ezáltal kisebb a hővé alakuló teljesítmény veszteség is.
nem ventit szeretnék vele szabályozni hanem égőt de nem nagyon értek hozzá nem tudom mi az a pwm szabályozás
Szerintem, ha ventit akarsz vele szabályozni akkor a legjobb a PWM szabályzás.
anyira nemértek a FET hez kérdeztem hogy nem e lehetne használni szabályozásra mert már mondták hogy ventilátorhoz készitetek szabályozót
(#) eSDi válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 8, 2006
Én se nagyon láttam még áteresztő tranyó helyett FET-et,(kivéve PWM step down konverter) de olyat már igen ahol szinuszos jellel volt meghajtva és az működött.(DC-AC inverter)
(#) Tomee válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 8, 2006
Ha már FET-nél tartunk akkor miért nem csinálnak áteresztő FET-es stabilizárort?
Olyan mint az áteresztő tranzisztoros csak FET-el.
Én még ilyen kapcsolást nem láttam.
(#) eSDi válasza speki hozzászólására (») Ápr 8, 2006
Hogy képzelted el a vezérlést? Analóg vagy PWM?
(#) speki válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 8, 2006
A FET -et hogy lehet megcsinálni hogy feszültséget csökentsen
(#) Sebi válasza dbase hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Toroiddal fel lehet menni gond nélkül 400Hz-ig biztosan, de valszeg még feljebb. A hatásfok akkor se lesz jobb 70% körüli értéknél. Én arra szavaznék, hogy be kell tenni 1 másik akkut 1 relével, ami csak akkor köti őket sorba amikor kell a 24V. (így volt a régi Csepelekben is, csak ott alapban volt 24V, indításnál párhuzamosan tette őket 1 relé mert az indítómotor 12V-os volt)
(#) Sebi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Norberto!
A buck-konverter is ugyanúgy dolgozik, mint bármelyik kapcsolóüzemű táp: PWM(impulzusszélesség moduláció) elvén. Tehát van 1 bemenőfesz, sorba vele 1 kapcsolóeszköz (többnyire FET) 1 induktivitás +1 kondi. Kimenőfeszt komparátor figyeli, ha alacsony bekapcsolja a FET-et, ha magas, akkor ki.(mindezt a jobbak 0,5...1MHz-el) Ha csökken a bemenőfesz vagy nő a terhelés a kimeneten, nő az impulzusszélesség és fordítva. Ebből következik a jó hatásfok (nem disszipál, kapcsolgat) és az is belátható, hogy minél nagyobb bemenőfeszből csinál kisebbet (keskeny impulzusszélesség) annál kisebb a veszteség (melegedés).
(#) speki válasza dbase hozzászólására (») Ápr 7, 2006
jó megoldás de igy nem egyformán terhelem az aksikat az egyik hamarabb merül mint a másik meg csak 1 égőt kell müködtetni mert a hátsó ledes
(#) dilan válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Az ilyen átalakítóknál az a lényeg, hogy az Ube*Ibe egyenlő Uki*Iki-vel. Energiaátviteli szempontból tehát kb. úgy lehet velük számolni, mint a trafókkal.
(Természetesen a veszteségek miatt ez csak közelítőleg igaz, de jó minőségű átalakítónál ez a veszteség közel sem olyan mértékü, mint a lináris szabályzóknál, ahol ugyanaz az áram folyik a bemeneten és a kimeneten is, és a hatásfok az (Uki-Ube)/Ube képletből meghatározható.)
(#) dilan válasza dbase hozzászólására (») Ápr 7, 2006
"És ahhoz minimum 1 tekercs kell, hogy nagyobb feszültséged legyen.Vagy egy trafó."

Ezzel vitatkoznék. Csak kondival is lehet feszültséget növelni (ld. tv nagyfesz sokszorozó) - igaz az egyenáram szaggatása ebben az esetben sem kerülhető meg. Más kérdés, hogy az így kapott nagyobb feszültség mennyire terhelhető. :nemtudom:
(#) dbase válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Tudod a dc-dc átalakító, ha fel nyomja a feszt nem müködne, ha nem váltogatnák az áramot.És ahhoz minimum 1 tekercs kell, hogy nagyobb feszültséged legyen.Vagy egy trafó.
Szerintem, csináltass, vagy csinálj egy 12V megszaggató áramkört 50hz-st, minta 220asító ami a kapcsolásoknál van, és tekertess trafót hozzá, ami 12/24 et nyom.És a végére ráteszel egy egyenirányítót és puffert, és megvan a 24v-od.
Bár a hatásfok nem a legjobb mert alacsony a freki, valahol azt olvastam h toroidnak a legjob a100hz, már jobb lenne a hatásfoka azon,Trafót meg olcsón tekernek az idős szakik.
(#) erobi82 válasza redcar hozzászólására (») Ápr 7, 2006
A transzformátor az jó dolog, de az álltalában(mindíg) váltakozóáramú rendszerekben működik:yes:
Neked valószínűleg DC-DC átalakító kell
(#) dilan válasza redcar hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Szewa!

Csengőtrafó nem valószinű, hogy 300Wot elbír. :no:
(#) redcar válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Sziasztok!

Kicsit másabb jellegű problémám van, de ide illik.
egy olyan kapcsolás kellene, a 12v-os aksi feszültségét 24Vra alakítja, és elbírja egy 24v 300w-os motor áramfelvételét. Láttam már itt sok kapcolást hasonló témában , de azok mind erősítőkhöz voltak és többnyire szimetrikusak voltak. Van egy olyan csengőtranszformátorom, a nem 220v-os hanem 24-es ne tudom elbírná e. ötlet?
előre is köszi RedCar
(#) Norberto válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 7, 2006
Sebi!

Ha nem hővé alakítja a feszkülönbséget, akkor mivé? Nem kötekedésképp kérdezem, csak tényleg érdekelne...és akkor ezek az átalakítók egyáltalán nem is melegszenek?
(#) eSDi válasza dbase hozzászólására (») Ápr 6, 2006
végül is ez is megoldás!
(#) dbase válasza speki hozzászólására (») Ápr 6, 2006
Vezetékeld át, kösd rá csak az egyik akkura első lámpát, a hátsót meg másikra.Ez a leggazdaságosabb.Nincs fütés.
(#) speki válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 6, 2006
kösszönöm!!!!
(#) speki válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 6, 2006
Bocs! hogy nem irtam milyen bicigli
(#) eSDi válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 6, 2006
Nah. ezt találtam. van 12V-os változata is és szabályozható kimenő feszültségű is.

lm2576.jpg

Következő: »»   230 / 231
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem