Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   24 / 27
(#) buburobi hozzászólása Aug 25, 2011
Van itt még valaki?
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Aug 21, 2011
Ezt valahogy elrontottam. Itt a link:Bővebben: Link
(#) buburobi hozzászólása Aug 21, 2011
Üdv!
Van 4db tirisztorom (T171-250) egy Viszék BHKV-600 (600 HC)-ból(3 fázisú, 6db volt benne). Azokkal szeretném megoldani a hegesztőtrafóm szekunder oldali szabályzását és egyenirányítását. Olyan megoldást találtam ahol 2 diódával és 2 tirisztorral van megoldva(félig vezérelt híd), de nekem csak a 4 tirisztor van. Volna valakinek ötlete, hogy a 4 tirisztor felhasználásával (teljesen vezérelt híd hogy tudnám megvalósítani? Olyasmire gondoltam mint ami a lap alján van. Csak hogy vezérelném? Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 16, 2011
Elég rossz minőségben de közben megtaláltam itt is HE2002/8.

triakszab.jpg

(#) Ge Lee válasza jostu hozzászólására (») Aug 16, 2011
A legegyszerűbben triakkal lehet. Van egy jobb kép is róla értékekkel együtt de azt most nem találom.

furoszab.jpg

(#) jostu hozzászólása Aug 15, 2011
Üdv.
Van egy egyenáramú hegesztő trafóm, a napokban szétégett a fokozatkapcsolója, viszont találtam itthon régi orosz tirisztorokat, abban szeretnék segítséget kérni, hogy miként lehetne szabályozni a teljesítményét tirisztorral a legegyszerűbben.
(#) maszek0005 válasza lapose hozzászólására (») Jan 31, 2011
Nem tudom sikerült-e több infót kapni róla, de én úgy tudom, hogy n-csatornás fet tranyóról van szó, ami IXYS gyártmány.
(#) pjg hozzászólása Jan 23, 2011
Újabb kérdésem lenne. Meglévő trafómat szeretném ellátni egyenirányítóval. Úgy tudom a Graetz után egy fojtó tekercs beépítése ajánlott. Szereztem egy 900W-os mikrohullámú sütő táptrafót. Annak a vasát gondoltam megtekercselni.
A kérdésem: milyen huzallal, hány menetet tekercseljek rá?
Maga a trafó egy 4 kVA-es trafó vasára készült, de a tekercsekről semmit sem tudok, mert haveri alapon profik csinálták. Csak a kivezető huzalok érhetők el. Be van lakkal vákumozva az egész.
(#) djgombi hozzászólása Jan 14, 2011
Leírok egy-két dolgot amit más is alkalmazhat a szabályzó építésénél:
Mindenképp 20-24V körüli legyen a vezérlés trafója, különben nem lehet a teljes teljesítményt kivenni a trafóból mert elfogy a vezérlés feszültsége.
Az R4-es 33Kohm-os ellenállás trimerrel helyettesítve könnyebb beállítani a trafó legkisebb áramát. Én ezt úgy csináltam, hogy P1-en beállítottam a legkisebb áramot és próba hegesztést végeztem. Úgy állítottam a trimert, ami nekem még a 2-es pálcát szépen elvigye felizzás nélkül. Ezután a trimer le is lakkozható.
A triak nekem BTA-40-es 40 amper, 700 volt és RD91-es tokozás. Elvileg jobban bírja az ilyen fokú igénybevételt.
2N2646-ost nem vettem mert a 3. ábrán látható alkatrészek megvoltak hozzá. Különben elég drága is ha jól emlékszem olyan 700 Ft körül van.
Fojtó trafó nekem nincs és nem tudom, hogy szükséges lenne-e.
Röviden ennyi remélem aki épít ilyen szabályzót annak hasznára lesz e pár sor.
Üdv! djgombi
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Jan 14, 2011
Értem és köszönöm! Akkor kicserélem a trafócskát benne 24V körülire. A tegnap éjszakai 100wattos izzós teszt közben kiderült, hogy kevés lehet a tápfesz mert a poti max állásánál visszább esett a kimenő tápfesz ez esetben az izzó fényereje.
(#) mpisti válasza pjg hozzászólására (») Jan 14, 2011
Ha PIC-el akarod megcsinálni,akkor lehet hogy nagyon nagy lesz az a fa. Nem tudom,hogy a fázishasítás programját mennyire bonyolult dolog a PIC-ben modellezni. De ha sok szabadidőd van,és szeretsz kísérletezni,akkor akár még össze is jöhet,bár még nem találkoztam e célból PIC-et használó kapcsolással.
Minden esetre drukkolok neked hogy összejöjjön.
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Jan 14, 2011
A 10 V tápfeszültséggel az a baj,hogy nagyon kicsi lesz a szabályzó átfogási tartománya. Az eredeti kapcsolásban ezért van 24V-os trafó. A szabályzó tápláló feszültségét minél magasabb értékűre választod,annál nagyobb lesz az átfogási tartomány. Nyilván,ezzel együtt nő a veszteség a zeneren és az R2-R3 ellenálláson. A potival kapcsolatosan a leírásban szerepel néhány gondolat,olvasd el,majd ennek megfelelően válaszd ki az R4 és a poti értékét. Akkor fogod a legjobb eredményt elérni ha többfordulatú potit használsz,bár ez nem olcsó megoldás.
(#) pjg hozzászólása Jan 13, 2011
Nagy fába akarom vágni a fejszém.
A 2000-es RT évkönyv 26. oldalán található Tirisztoros ívhegesztőgép analógiáján egy szabályzót szeretnék építeni. DE! Ez a cikk már igen csak régi és elavult. Ezért a szabályzót PIC-cel szeretném vezérelni. Valaki csinált e már ilyen szabályzót? A két tirisztor már megvan.
(#) liderces válasza djgombi hozzászólására (») Jan 13, 2011
Igen gondoltam rá ezért is szereztem egyet. Aztán olvasgattam olyant is hogy ilyen célra nem a legjobb. Torroid trfóra, szabályozóra gondoltam? Vagy egyéb ötlet? Köszüdv
(#) djgombi válasza liderces hozzászólására (») Jan 13, 2011
Egyenirányítás után rászámoltál arra, hogy a feszültséged 1.4-el nőni fog? Tehát durván 18V-ot kapsz.
A teljesítményét azzal a szabályzóval tudod lentebb venni amit én is megépítettem.
(#) djgombi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 13, 2011
Méregettem a szerkezetet és az a jelenség, hogy ha feltekerem a potit akkor a zener utáni fesz leesik 2-3V közé. A kis trafó 15Voltot ad tehát az nem is mondható kevésnek. Normális ez a fesz visszaesés? Most csak egy 100 wattos izzóval terhelem.

Szerk.: Lehet, hogy sok a két párhuzamos 680 ohm ellenállása?
(#) liderces hozzászólása Jan 13, 2011
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni van egy trafóm eredetileg heggesztőnek épitve. Már régen félre dobtam de most előtérbe került egy minimum 20A-os akksitöltő épitése miatt. Kérdésem konkrétan visszatekertem a szekunder oldalon a huzalozást. Alapban rendelkezik a trafó a primer körben három fokozattal. Mostani állás szerint 12-14Vig lehet kapcsolni a feszt üresjáratban multi-val mérve. Viszont egyenirányitás után akksira kötve a mérőmüszer kileng 10A bizti kicsap. Vagyis szerintem nagyon erős a trafó még mindig. Mivel lehetne még lejjebb venni a teljesitményét? Van triakos Hobbi-elektronikás gyári szabályozóm az jó lehetne még elékötve a primer oldalnak? Amugy a trafó nagyon erős nagy bikázásra is lehetne használni. Köszönettel
Köszi! Majd ragasztó pisztollyal akarom átkenni!
(#) djgombi hozzászólása Jan 13, 2011
Képek róla! Egyedül a 100nF-os kondi és a 150 ohm-os ellenállás hiányzik ami a rádófrekis zavarokat szűri.
Ilyen triak van benne. Nem hiszem, hogy gond lesz vele. Top3 tokosat nem mertem beletenni. Én is átforrasztottam a sávokat. Az összekötő vezetékek pedig olyan 2.5 körüliek
Értem és köszönöm. Jó, hogy működik mert másképp tekerhettem volna újra a trafót. Most már faternak is kell ilyen szabályzó

Szerk.: Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ugye lineáris poti kell bele? És az mitöl lehetett, hogy olyan hirtelen szabályoz? Olyan ugrásszerűen, elég rövid pályán. Lehet, hogy azért mert 50Kohm-os volt a poti?
(#) djgombi hozzászólása Jan 13, 2011
Sziasztok! Megépítettem EZT a szabályzót és jól is működik!
A kérdésem az lenne, hogy ami a potméter fölött található 33Kohm-os ellenállás a helyett rakhatok-e be trimmert?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy csak olyan 10V körül kap a szabályzó rész. Ez befolyásolhatja a működést?
Üdv!
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 25, 2010
Ez a tranyo egy nagy aluhütön van a hegesztöbe , kb 12 db és 4 hasonlo dioda , valoszinü a "nagy" invertertarfó primerét hajtják meg valamilyen frekin ,valoszinü párhuzamosan vannak bekötve , a nagy áram miatt.
szerintem 300v vagy több körül müködik , mert az egész betáp direkt 3 fázissal megy egy nagy 3fázisú gretzhidról , utánna pufferkondi , azon 400 v-nál is többet mértem , ebböl gazdálkodik a hegesztö már régen volt ezért nem pontos. hirtelen ennyi , köszönöm hogy agyaltok rajta Feri
(#) mpisti válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Nov 24, 2010
Az fr0108 a Fronius kódja. A tranyón levő jelölés is csaki kód. Egy kicsit bővebben körülírhatnád,hogy ez a tranyó hol van,illetve mit is csinál.
(#) mpisti válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Nov 24, 2010
Tudnál feltenni képet az ominózus tranyóról?
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza lapose hozzászólására (») Nov 23, 2010
köszönöm a javaslatodat,
az a hátulso számadat nem a tipusra utal mert az van a diodán és a tranyon is egyformán ( FRO108)..

C727 lesz a tipusra utalo kod , ezért a kérésem folyamatos , ha valaki tudna utánnanézni ennek a tranyonak hogy mik a határai nagy köszönettel venném

Feri
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2010
Fronius TPS 450
(#) mpisti válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Nov 15, 2010
Nézd meg,hogy az oldalán nincs-e valamilyen írás.
a Thomsonnál nem ritka hogy az eszköz oldalán van a típusjelzés.Egyébként mi az inverter típusa,és ki a gyártója?
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2010
köszönöm az infot , igy a dioda kipipálva ,
nekiláttam a tranyonak de semmire nem jutottam az FRO108-val sem . már elfogyott az ötletem , hátha valakinak van még , köszönettel venném
Feri
(#) lapose válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Nov 14, 2010
Rossz számokat nézel. A másik a típusszám.
Következő: »»   24 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem