Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   24 / 25
(#) proli007 válasza terko hozzászólására (») Nov 11, 2008
Hello!

Nem figyelsz! :no:
Idézet:
„A cél, hogy ne hogy valami szonda hiba miatt, a szivattyú üresen járjon”

azaz szakadás, zárlat, benedvesedés, beázás,....
üdv! proli007
(#) terko válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 11, 2008
Köszi szépen, de ne fáradozz, már készen van a tárolós verzió. Nekem az tökéletesen megfelel.
Üdv: terko
(#) kocici17 válasza terko hozzászólására (») Nov 10, 2008
Három tranyó 1 rellé, és 1 12-v os kicsi puskás trafó.=
A kereskedelemben is kapható elektroszonda, direkt buvárszivattyúkhoz. Ha gondolod lerajzolom a kapcsolást, és ide scannelem.

Sheet1.Sch

(#) terko válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2008
Nálam még időzítő sem kell, mert a min/max szint függvényében billeg az R-S tároló.
(#) proli007 válasza terko hozzászólására (») Nov 10, 2008
Hello!

Akkor érthető a dolog. Na, ezt hívtuk mi annak idején ('83) "zsomp szivattyúnak". Viszont ezt még kiegészítettük egy időzítővel. Megmértem, hogy mennyi idő alatt képes kiszívni a zsompot, és ha ennél az időnél kicsit többet járt letiltottam a működését plusz hibajelzés. A cél, hogy ne hogy valami szonda hiba miatt, a szivattyú üresen járjon, mert az nem tesz jót az egészségének.

üdv! proli007
"Az alapfeladat az volt, hogy töltögetünk egy pocsolyát."

Na itt van a kutya elásva:nekem pont az a lényeg, hogy kiszippantsa a vizet, ha eléri a maximum értéket, és kapcsoljon le, ha eléri a minimumot. Aztán, ha megint feltelik, a maximumnál (ugye először a minimumot éri el) ismét kapcsoljon be. Bocsánat a figyelmetlenségért. Egyébként pedig tökéletesen működik. Mégegyszer bocs.
Üdv: terko
(#) proli007 válasza terko hozzászólására (») Nov 10, 2008
Hello!

Az alapfeladat az volt, hogy töltögetünk egy pocsolyát.
Ha a vízszint minimális, elindul a szivattyú, ha eléri a maximumot akkor leáll.
- Tegyük fel, hogy a vízszint a kettő között áll, és a szivattyú áll.
- Ha a vízszint csökken, a minimum érzékelő a levegőbe kerül. R1 felhúzza a d kapu bemnetét, aminek a kimenete alacsony lesz. d kapu kimenete magas, a kapu kimenete alacsony lesz. Ezzel a c kapu bemenete is alacsony lesz, így kimenete magas. D1 világít, Q1 kinyit és meghúzza a relét. Ha a relé behúzva van, akkor a szivattyú jár!
- Ha a vízszint eléri a maximum szondát, a kapu bemenete alacsony lesz, kimenete magas. Így c kapu bemenete is magas lesz, azaz kimenete alacsony. Led sötétre vált, Q1 zár, relé ejt, szivattyú leáll.
(Ha a TESZT gombot megnyomjuk, akkor a c kapu másik bemenete lesz alacsony, (ez egy negatív logikájú "vagy" kapu) kimenete magas, Ledd ég, Q1 nyit, relé húz, szivattyú a gomb nyomva tartási idejéig jár.)

Szóval ennek így kell működni, kivétel, ha a relének a nyugvó érintkezőjét kötöd be, mert akkor nem meghúzott relé mellett jár a szivattyú, hanem amikor a relé el van ejtve.

üdv! proli007
A rajz szerint a NAND kapu kimenete kapcsolgatja a tranzisztort(a LED-en és a két soros ellenálláson keresztül). Most a tranyó vagy nyit vagy zár. Ha a tranyó vezet akkor 0V-ra kapcsolja a relé egyik lábát. Tehát nem értem a kérdést:hogyan tudnám rosszul bekötni a relét. (vagy valamit nagyon elgombáztam).
(#) proli007 válasza terko hozzászólására (») Nov 6, 2008
Hello!
De miért is működött fordítva?
Nem a relét kötötted be rosszul?
üdv! proli007
(#) terko válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2008
Látod ezt meg én néztem be
(#) proli007 válasza terko hozzászólására (») Nov 5, 2008
Hello!
Teljesen igazad van, én néztem el.
De elég lett volna az IC1 8. lábát, áttenni a 3-asról a 4.-re.
üdv! proli007
(#) terko válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2008
Hali. Tegnap építettem meg a cuccot,amit mellékeltél, csupán egy baja volt, hogy fordítva működött, mint szerettem volna. Ezért még egy invertáló nand kaput tettem be az 1. IC 10-es lába és a LED közé, így működik. Üdv.
(#) frank tibor válasza scuner hozzászólására (») Szept 13, 2008
Hello
A pdf-be megtalálod a keresett kapcsolást. Szükség esetén egyfázisu motor is vezérelhető. A mágnesapcsoló 24V-os legyen.

Flygt.pdf

(#) scuner hozzászólása Szept 13, 2008
Hello mindenkinek!

Van egy pár vízszint méréssel, jelzéssel kapcsolatos téma. De magamtól akkor sem tudom megoldani, igy a ti segítségetekre lenne szükségem. A helyzet a következő: adott egy tartály, szivattyúval tölteném fel. Alul plusz felül egy-egy érzékelővel. Ha tele a tartály álljon le a töltés. Ha a használat miatt ürül a tartály, eléri az alsót akkor induljon el és mind addig töltsön amíg el nem éri a felsőt.
Remélem tud valaki segíteni , előre is köszönöm.
(#) Frankye válasza vitya hozzászólására (») Máj 27, 2008
Találtam egy kapcsolást az Elektronika Hobbi c. könyvben. Igaz, a kapcsolás "csak" egy LED-et kapcsol be vagy ki, de a helyére egy optocsatoló gond nélkül bekööthető, azzal pedig egy jelfogót lehet kapcsolgattatni, ami már a szivattyút is elbírja.
(#) vitya válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2008
Köszönöm a segítséget!
Csak az a baj, hogy még eléggé kezdő vagyok, és értem, amit írsz, csak a megvalósítással lenne problémám... Meg rá kellene kötnöm a szivattyú csatlakozójára is gondolom... Le tudnád ezt a megoldást részletesebben írni? Természetesen csak ha van időd és türelmed.
Köszi!
Üdv: Vitya
(#) proli007 válasza vitya hozzászólására (») Máj 26, 2008
Szia!

Rajzoltam neked egyet.

Két galvanikus szondával megoldható. Az egyikvégét a minimális vízszinthez, a másikvégét a maximális vízszinthez kell tenni, jól elszigetelve.
A szonda anyaga UT18-as rozsdamentes hegesztőpálca. (vagy más nem korrodáló anyag)

üdv! proli007

Vizszimt.jpg

(#) vitya hozzászólása Máj 26, 2008
Sziasztok!
Szükségem volna egy olyan szerkezetre, ami a vízszint ingadozását érzékeli és annak függvényében egy szivattyúra, vagy annak csatlakozójára szerelve szabályozná a működést. Kerti tóhoz kellene, ugyanis sokszor tapasztalom, hogy jelentősen leapad a vízszint és nem tudok mindig ott lenni, hogy feltöltsem vízzel. Ehhez kérném a segítségeteket.
Üdvözlettel: Vitya
(#) berjoska válasza Sebi hozzászólására (») Okt 8, 2007
Ezek a kapcsolások évek óta működnek ipari környezetben egy vízbázisú vegyi trutyit szabályozok vele.
Rozsdamentes heggesztő elektródárol le kell verntük revét
(#) prezoli hozzászólása Júl 9, 2007
Ha tudnátok segíteni...Olyan problémám lenne hogy egy /vizes/ tartálynak a vízszintjét LED sorral /10-16 db/ kéne kijeleztetni.Ehhez valószínű,hogy egy kapacitív elvű szenzor kéne.Annak idején mintha láttam volna UAA170 IC-vel ilyen megoldást /trabant üzemanyagszintjelző/ .Ha valaki tud rajzzal vagy hiperhivatkozással legyen szíves segítsen
(#) gabriel80 válasza gubi hozzászólására (») Máj 28, 2007
Köszi, érdekes:
(#) gubi hozzászólása Máj 25, 2007
Sok helyen raktam be ilyet és tökéletes csak tizenezer a pontos ára, ja és a párára kicsit alergiás.
(#) gabriel80 válasza gubi hozzászólására (») Máj 24, 2007
Szia , Fentiekben nagyon sok jó lehetőség van leírva.
Úgy érdekes lehet, a gyárid amit darabban néztél, ha van kedved küld el a fotókat, kiváncsiságból.
Üdv.
Amúgy a fentieknek: :nevetes2: MŰKŐDIK :
(#) gubi hozzászólása Máj 24, 2007
Sziasztok! Szettem szét gyári szint kapcsolót, ami nem váltóval müxik (nivelco krk-402) Lm324 van benne vagyhát
akár 741-el is meglehetne csinálni szerintem.
Nemtom sajna lekopintani mert smd meg többrétegü a nyák, de nekem is nagyon kéne.
:rinya:
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 2, 2007
Ezek az áramkörök kiválóan működhetnek, bemutatásra, szemléltetésre különösen alkalmasak. A 27k-s ellenállás a vízen fél mA-t hajt át (DC). Így az elektródák 2 hónapnál többet nem hiszem hogy kibírnak. (az én első klozettartály töltőmben a DC elektróda táplálás miatt a végén már laposelemből kihúzott szénrudat tettem, de ez is jégcsapszerűen lerohadt) Szóval ezeknek az áramköröknek a bemenetére is felakaszthatod az AC-táplált FET-eket, ha tartósságra törekszel. Én 3V váltót 1megás ellenállással küldök a vízbe...
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 2, 2007
üdv! néztem a rajzokat és filózok, mind jónak tünik, vélemény mert az 555 olyan ki be kapcsolós a tiéd olyan bonyolult de biztonságos, illetve volt más, melyik legyen?
Köszönettel a javaslatra vonatkozó észrevételekt. ,
(#) gabriel80 válasza PCB hozzászólására (») Máj 1, 2007
ezt is megnézem, vélemény a tönniről, szerintetek, melyik megoldás lenne a legjobb, olyan lehetetlen feltételekkel, mint, stabil, és megbízható legyen. Köszönöm , ezt is értelmezem, remélem ezzel is boldogulok.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2007
Köszönöm a részletes magyarázást, ez pontosan megfelel, összevetem a rajzzal, s értelmezem. ez olyan nagyon biztonságosnak tünik.
,remélem megépíthetőre, s működőre kreálok ezen a héten a sok küzül. mindenki örömére. ha lenne még pontosítás nyugodtan, beszerzés pl.:Lamexnél, vagy van olcsóbb is ott elvben lehet nagykerben vásárolni 2000Ft-tól.
Üdv.
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Máj 1, 2007
Hogyan működik...
Az elhelyezett 3 érzékelő - ahogy a képen látszik - úgy van elhelyezve, hogy a test és az alsó kb egy magasságban, míg a felső a megkívánt felső határszinten. A kiinduláshoz tételezzük fel, hogy a szint megfelelő, tehát mindkét szint-elektróda vezetést észlel. Telik az idő, fogy a víz, elhagyja a felső elektródát = nem történik semmi észlelhető. Ha a vízszint az alsó érzékelőt is elhagyja, a kimeneten a relé meghúz, egyben elindul egy időzítés - amit méréssel meghatározva (mennyi idő kell a feltöltéshez) kell belőni az érték nélküli kondival. Ha a vízszint ezidő alatt eléri a felső elektródot, a szivattyú leáll, úgyszintén leáll, ha az idő letelt.
Tápegységhez csak kéttekercses trafó alkalmas (szinte minden nyáktrafó ilyen), mert így egyszerűen előállítható egy stabil - majdnem négyszög alakú - 50Hz az elektród-erózió megelőzése végett. Szabadon álló elektród esetén az 50Hz a 100nF-os kondin keresztül nyitogatja a FET-et (pl BF244), ami 220ohmmal sütögeti a 4,7µF-os kondit, így az nem tud feltöltődni. A víz viszonylag kis ellenállása a talaj felé vezeti a váltót, így ekkor nincs ami nyitogassa a FET-et, a 4,7µF feltöltődik tápfeszre. A "keresztkapcsolt" két NAND- kapu R-S flip-flopot alkot, az alsó érzékelő FET-je utáni pedig invertál. A negyedik kapu az időzítő, hasonló kapcsolásban, mint a FET-es sütögető áramkör. Amikor a flip-flop bebillen és a relé meghúz, a felső kimenet nullába megy, a 10k-s soros ellenállás közel talajra kerül, a tranzisztor lezár. Az 1megás ellenálláson keresztül elkezd töltődni az érték nélküli (bemérendő) kondi, majd mikor elérte a schmitt-trigger billenési szintjét, lezárja a relével soros alsó tranzisztort = relé elejt. Az áramkörben alkalmazott kapacitások és a schmitt-triggeres NAND, nagyfokú zavarérzéketlenséget biztosít. A tranzisztorok pl a BC... sorozat tagjaiból szabadon választhatók, gondolom a reléd nem vesz fel 50mA-nél többet 12V-ról.
(#) PCB válasza Topi hozzászólására (») Máj 1, 2007
Szia !

Kicsit módosítva a (#81875) rajz.

Ebben az álapotban

szintérzékelő 1K (ilyen ha minden igaz kapható is)

20%-ig Piros LED
20% - 80% közt Piros/Zöld LED
80% -tól Zöld led világít

Üdv!

szint.gif

Következő: »»   24 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem