Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Na itt lesz a fénykövető áramkör, egyszerű és remélem pontosan rajzoltam le. Ha kérdésetek van akkor írjatok..... Nem kell ide bonyolult vezérlésű cucc, az a lényeg, hogy a két fényérzékelő közé egy elválasztó lapot kell tenni és így a cucc addig fordul a mgfelelő irányba, a nagyobb fény felé amíg mind a két érzékelőn azonos érték lesz. Hogy ne mozogjon állandóan minden kis fényváltozásra, arra van a motornál lévő kondi.... /ha nagyon pengék akarunk lenni csinálunk két ilyen cuccot és minden irányba vezérelhető a napelem...... Ha jólemlékszem napelemet és minden más környezetbarát dolgot a permanent.hu -ról lehet beszerezni. Én is innen veszek egy 12 v- os napelemet, ami már sokmindenre használható....
Remélem a képek is látszanak nyomtatáskor.
Elgondolkodtató. Egyébként ilyen vákumcsövet todok 5000HUF/db áron. CSAK ÜRES CSŐ!!! Olyan hőnyerőt/hőcserélőt építesz bele amilyet csak akarsz/tudsz. A doksi fele vákumcsöves cucc, fele (gazdaságossági példa) légfűtés.Ne keverd össze a kettőt. Na sziasztok, gondolkodjatok, számoljatok!
Most azon filózom, hogy lehet, hogy értelmesebb lenne eg pic-et beprogramozni, mint lemarni 7nyákot megcsinálni mindegyiket másképp és a legszarabb az egészbe, hogy egy rendes napelemes számológép 3000ft körül mozog (nekem 5db kéne) szóval sztem maradok a pic-nél.
Hali!
akkor a tükröt lehetne a balesetek helyszinén összeszedni épp ma láttam egy nagy darabot az ut szélén és tök ingyen van ráadásul jót teszel mert nem lesz ott tovább "szemét" Mit hallotaok arról a speckós fetékről aminek a fényvissza verödése 5% körüli :eek2: (a fekete állítolagos25%-ával szemben) de nem fekete hanem kékes ára egy kicsit durva 2L 50.000ft A napkollektor üvegét ezzel kéne befesteni
A parabola gyújtópontjában 540 fok leledzik az igaz ( ha tűz a nap )
de a fém edény nem éri el ezt a hőfokot, ha víz áramlik rajta. Ha ilyesmit csinál bárki is, tessék komolyanvenni a tunnignetes srác figyelmeztetését, mármint hogy a szórt fény is megégethet. Az üvegessel meg nem puzzlét kell gyártatni, hanem megbeszélni, hogy ne dobja ki a tükörhulladékot :yes: 120 cm-eshez cca. 540 db kell, ( 5x5 cm ) + esrősített keret is ajánlott a megnövekedett súly miatt. Üdv: McG
Ha komolyan gondolod, írd le milyen 2 motorral (dc/ac/step) forgatnád víz/függ irányba és csinálok hozzá vezérlést. A dc a leolcsób (ablaktörlőmotorok és már lassítóáttétel is van benne)
Ha több embert is érdekelne akkor csinálnék 'CSINÁLD MAGAD CSOMAGOT' csak progiért kérnék egy kis honoráriumot. Az enyém automatikus fénykövető lenne semmi hiperszámításos ámítás. Nem akarlak megbántani, de ha fáradtál volna az elejétől olvasni ezt a fórumoldalt már láttad volna kihez kell fordulni .
Igen engem érdekelne a rajz.Ha feltennéd ...
Hol lehet napelemet venni? Köszi.
A rézcsövet nem kellene feketére festeni, hanem magas hőmérsékletnek kitéve magától befeketedik.
Van egy kapcsolási rajzom, ami a napelemeket mindíg a legnagyobb fény felé fordítja, ha esetleg érdekel valakit. Amúgy 20 ezerért lehet venni 12V-os, 1A-es napelemet akkus töltésvezérlővel együtt!!!
helló!
egy 5let: Belülről krmozd be az üvedget és nem viszi le a víz...
Sziasztok !
Én már régen megcsináltam a parabolás naptűzhelyet de engem érdekelne hozzá napkövető áramkör vagy valami vezérlés ha tud valaki ilyesmit . Előre is köszi.
Sziasztok!
Csináltam egy kapcsrajzot és hálás lennék, ha segítenétek megállapítani, hogy jó-e mert ezt szeretném a napkollektorom vezélésének beépíteni. Bármilyen észrevételt leírhattok.
szóval sok számolgatás után rájöttem, hogy mégis ad áramot, de nagyon kicsit
Én már láttam ál napelemet számológépben
Csak egy müanyag lap volt bekötés nélkül. Amugy szerintem a kertilámpákból kitermelt napelemmel lehet kisérletezni a legelfogadhatóbb áron.
Ma vettem egy napelemes számológépet és kiderült, hogy a benne lévő napelem szart se ér.
3v feszültséget lehet mérni, de áramerősséget 1mA -t se ad, má tiszta ideg vagyok, mert kipróbáltam úgy működtetni a számológépet, hogy kivetttem belőle az elemet és csak a napelemmel megy, de megy (úgy, hogy nem ad áramot (borzalom). Tudja valaki, hogy hogy lehet ez?
Igaz ez nem fekete de kék szint ad ani azért már valami!!!
És hőálló. Az eljárás neve a kékítés. Még nem csináltam csak láttam hogyan csinálják egy veterán autószerelő mühelyben. :merges2: A csavarokat rezsóra rakták és lefedték egy bilivel. Jól felmelegítették a csavarokat és bedobták őket olajba. És szép kék szinük lett. :yes: Nem fekete de jobb a krómnál mert a króm tükröződik és szineződik kb 500 fok felett besárgul ha jól tudom.
Hali! Én a házam déli tetejét fogom zsindely helyett saját síkkollektorral borítani. Elmegyek egy öntözéstechnikai szakboltba és veszek automata öntözőrendszerhez tartozó kb D20mm fekete uválló csövet (6bar-os), saját idomjai vannak. Elég merev, de legalább nem porlik szét az UV-től, mint a gumi.
Ja: 105Ft/m, egy idom meg átlagosan 150Ft
Bocs, hogy kiábránditó leszek, de ha a LED fényt kap, ugyan elindul benne egy 'vissza' folyamat, és örülsz, mint majom a farkának, hogy még kapocsfeszültséget is mérsz rajta, DE.
MEGMÉRTÉTEK MÁR HOGY HÁNY uA-T TERMEL? Ha nincs milliódarabszámos elfekvő készleted, vagy egy kínai nagybácsi akkor csak játék a gondolattal! Nem véletlenül ölnek dollár trilliókat napelemes fejlesztésekbe (monokristály stb) BOCS.
"Sima led is megfelel csak a szinekkel kell kisérletezni.
valami iszonyat nagy lencsét használj hogy összegyüjtse pont a ledekre a fényt." A ledeket felejtsétek el! A gumicsövet is meggyújtotta! A parabolatükör hőtermelésre, forróvíz készítésre való! Esetleg szalonnát süthetsz vele...
Hali mindenkinek.
Megnéztem én is a házi napkollektort. Tuti darab. Én is rágerjedtem a bioenergiára rendesen, már csak a vezérléseket, szabályozásokat kell energetikailag minimalizálni. Pl a 386SX-es vezérlés, napút számítással kicsit durva, és bonyolult (szerintem). Én PIC-et buzerálok több-kevesebb sikerrel. Tudok olyan kütyüt csinálni, ami automatikusan a nap felé fordít bármit. A fogyasztást csak a DC,AC,LÉPTETŐMOTOROK jelentik. A Vezérlő megelégszik max 100mA-rel (relék miatt), ha alszik kb 10mA. ÉN ezt fogom megcsinálni hamarosan, mert építkezni fogok.
De nem 550 fokig kell állnia a hőt hanem 700 fokig,
úgyhogy ezen még filózom, de azér kössz
Fúúúúú! Sztem pont olyat vettem, de azér kössz!
A szilikonnal óvatosan!!!
Csak olyat használj, ami nem tartalmaz ezetsavat, mert az ecetsavas tönkreteszi a tükrön a foncsort. Csak olyat használj, ami nem ecetszagú!!! (nem büdös) Tapasztalat...
Ja és létezik hőálló matt fekete szpré 550 fokig.
Én már használtam simson kipura és bevált.
A tuningneten már én is jártam.
De mit is akarsz te a parabolával? Szerintem kár kinlódni vele. De viszont a garázstetős nepkollektora a srácnak nagyon tuti . Én a tavasszal akarok csinálni belőlle vagy 8m2.-t. Amivel nyáron az egéssz háztartásunkat el akarom látni melegvizzel. :yes: :yes: :yes:
Igazából a napkövetés okozott nagy fejtörést de ezt is megoldottam. Mini (0,5v-os) napelemekkel. Most készül a rajz, mert a fényképen nem lehetne semmit látni, talán holnap felrakom.
És hogy fessem be, csak mert a festékeket leégeti a 600-700 C fok, a kormozás jó ötlet, de azt meg leviszi a víz, ha esik az eső. úgyhogy ezen még tanakodom.
Én is a Tuningnetről vettem az alapötletet. (jó oldal) :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

ráadásul jót teszel mert nem lesz ott tovább "szemét"

.