Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Üdv Pumpa
Pontosan ahogy irtad az elsö válaszodba erre a csavarra gondoltam vagyis ezt mondtam csak nem voltál elég határozott a csavar húzóval mert biztos nagyon meg volt huzva a kupak . nem tudtam hamarabb gép közelbe lenni . A kazán belsö tisztitására vonatkozóan semmi vegyszer nem kell csak egy jó kis kompresszor meg egy jó kis pisztoly amivel kifuvatod a port belöle kezdve a tömb-nél és a kis szük helyeket . Csak ezt a müveletet ki kapcsolt állapotban (Áramtalanitott, és a gáz elzárásával ) csináld .Föleg a fö égöt fuvasd ki Jó porolást Üdv : Jóska Hát csak nem hagyott nyugodni a dolog és végül sikerült. A képet mellékeltem. Régebben mikor ment a kazán akkor elég hangos sziszegése volt és most levettem ezt egy diszkrét sziszegésre. Állítás előtt 68litert evett meg percenként most 61 litert eszik, és a láng magasságot is megfelelőnek találom. A kazán belső tisztításnál van valami vegyszer amit szoktatok használni? Üdv:pumpa
Szevasz Jóska!
Nézd meg a képet amit feltettem. Ha erre gondolsz én úgy látom mintha fixen lenne ez a kupak vagy lehet, hogy én nem vagyok elég bátor? Ha ezt a középső részt leszedem a három csavarral akkor a kupakon belül látok egy menetet amiből egy rugó áll ki és ez nyomja a membránt. Az őrlángot tudom állítani az oké! Üdv:pumpa
Szevasz Pumpa
Ha a fö lángot akarod hogy nagyobb legyen akkor ott van középen az a kis kiemelkedö záró kupak aminek a teteje csavar huzós hasitás van rajta azt kicsavarod és ott egy kissebb csavarhuzóval tudod állitani amikor a nagy láng ég és azt látod hogy milyen lánggal ég , Ha pedig az ör lángnak a nagyságát akarod állitani akkor a réz csö mellet lévöt kis csavar huzóval ki fele csavarva nö a láng nagysága . De vedd figyelembe mikor a nagy lángot állitod ezzel megnö a fogyasztása is . Akkor optimális a beállitás ha olyan közepes sziszegést hallasz mikor ég . De ez már némi gyakorlatot igényel . Jó fogyasztást . Üdv : Jóska
Az Ariston 24MFFI gazkazannal melyik kondenzatort kell kicserelni, hogy a spontan szikraztatas megszunjon. En a gazor melletti kettot csereltem ez ket 10 nF-os volt. A Hiba nalam nem szunt meg.
Köszönöm a segítséget, hát első látásra nem tűnik egyszerűnek ,de szerintem menni fog. A hét végére tervezek egy kazán takarítást és utána megpróbálom leszabályozni egy kicsit. Még egyszer nagyon köszönöm a rajzot, ha lesz még kérdésem majd felteszem.
Üdv.
A csatolt képek talán segítenek.
Azzal kezdeném, hogy többnapos gondolkodás után szántam csak rá magam a válaszra, mert a gázos berendezések nem barkács szintü dolgok. Most is azt javaslom, hogy házilag ne babráld. A konkrét kérdésre azt tudom válaszolni, hogy egyszerü modulációs (értsd csavarhúzóval tekerek egy állító csavaron) módon nem lehetséges, mert fúvókákat is kell ahhoz cserélni. Egy ilyen beavatkozás után műszeres ellenörzés szükséges. A túl nagy sebesség sem jó mert akkor a gáz nem tud a levegővel kellőképpen keveredni. Alacsony sebességnél meg midjárt ott ég a fúvókánál. Gyárilag a fuvókaméret összhangban van a nyomást szabályzó biztonsági szeleppel. A lényeg, hogy abszolútt értelemben nem lehetetlen az állítás, hiszen a palackos és vezetékes táplálás között is van különbség nyomásban és fúvókaméretben is, de mégegyszer hangsúlyozom: BARKÁCS SZINTEN HÁZILAG EZZEL NE KISÉRLETEZZ!!!
Túlmelegedés oka lehet:
Keringető szivattyú hiba. ( szorul vagy valamiért nem indul., esetleg a bypass ág -ha van- teljesen nyitva van) Levegős a rendszer, vizhiány. Dugulás Nincs hőelvétel sit. A szervizdoksi letölthető, angol és fizetős. (www.tradebit.com/filedetail.php/4977709-potterton-suprima-40-gcno-41-607-76) Egy fórumon többen a nem ajánlott kategóriába sorolták, gyakori meghibásodás és vezérlés hibák miatt.
Nem lehet hogy a höcserélö elvan vizkövesedve benne esetleg?és azért tilt le?
A kazán Ír gyártmány, fali kimenetes müködési elve: termosztát jelzi a kazának, hogy fűtés következik az elinditja a ventillátort majd szíkra és gázt ad.Elkezd fűteni majd mikor 2-3 fokot felfűt akkor letiltja magát.És ekkor kell pihenni hagyni és akkor újra indul a fütés ismételve önmagát.
Lehet itt melegszik túl? Ha túl melegszik az mitől lehet?
Ha nem próbálkozik újraindítással akkor olyan hiba van ami veszélyes lehet. (pl. huzat hiány, ha zárt égésterű akkor a füstgáz ventillátor, érzékelő hiba, túlmelegszik, gázhiány stb.)
Jó lenne ha tudnál valamivel bővebb infót adni a készülékről és a hibáról. Mindenesetre ellenőrizd a fűtőkör nyomását (min1~1,5 -max 3 bar szokásos érték) füstgázelvezetést, az elektromos csatlakozásokat, keringető működését, és az érzékelőket. Kb. ennyi amit gond nélkül meg lehet tenni, a gép ismerete, dokumentációja nélkül. Ha a komplett kazánhoz nem lehet szervizdoksit szerezni megkísérelhető a fődarabok beazonosítása után azokra keresni, és így összerakni a kirakós játékot. A hibát pontosan kellene behatárolni, hogy ne vetessenek alkatrészenként egy új kazánt, szerintem a 80 000 HUF anyagköltség (+ munkadíj) mellet el kell gondolkodni a cserén!! Főleg ha több mint 5 éves. (A szerelők jobbára csak fődarabcserével tudnak javítani, sajnos sokszor próbálkozós módszerrel, és gyakran szabályok is tiltják az elektronika javítását.) Gondolom az időjárás miatt nem nagyon van idő kísérletezni.
Sajnos a konkrét típust én nem ismerem, de egy lehetőséget további információ gyűjtésre tudok ajánlani. Ha "Potterton Suprima 40." szöveget begépeled a google keresőbe, behoz egy csomó ezzel a típussal foglalkozó forumlinket. A legtöbb angol nyelvü, de a link mellet van egy (Oldal fordítása) menüpont, amelyre kattintva magyarul is megjelenik a szöveg. Sajnos a fordítás helyenkét totál érthetetlen, jellemzően a gépi fordítású műszaki szövegekre, amelyet még egy szakembernek is úgy kell kisilabizálni.
Nagyon S.O.S.
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni.A kazán márkája Potterton Suprima 40. A probléma a következő:elkezd fűteni majd 2-3 fokot felmelegít és kiáll hibára,aztán RESET gomb és ha szerencsém van elindul újra(elvíleg 3-szor kellene , hogy újra índitsa magát, de ez kimarad).Sőt van hogy áramtalanítani kell, hogy elínduljon megint.Több gázszerelőt hívtam már mindegyik probálkozik ezzel-azzal. A panel lehet a fő híba???? Na és itt van a gázszerelők közt a nagy eltérések az egyik azt mondja , hogy nem lehet kapni hozzá új panelt csak felújítottat, a másik szerint lehet. Na most amelyik szerint lehet venni újat, Ő méregdrágán kínálja(legalábbis én úgy gondolom), 80.000Ft. Garancia a panelokra valóban 1 év?? Vagy gondolkodjak kazán cserén inkább???? Kérlek benneteket nézetek utána. Elöre is köszönöm. :
Sziasztok !
Van egy Éti 35-ös gázkazánom.Nem akarom feleslegessen csavargatni ezért megkérdezem, hogyan tudom szabályozni rajta a gáznyomást, vagyis a láng nagyságát. Tettem fel képet az adagolóról, ha valaki ráismer és tudna róla linket küldeni, vagy elmagyarázná hol állítsak azt megköszönném. Üdv.
Köszönöm a tanácsokat, de ahogy alaposabban átnéztem a panelt, egy kondenzátor volt kiöregedve (2,5 éves kazán!) , ez csinált "bolondot" a lángőr elektronikából. Kicseréltem, azóta szuper!
Szia!
Ha felcseréled a fázist a nullával (helytelen bekötés), akkor folyamatosan szikráztat a láng begyújtása után is, majd hibára kiáll. Egyébként semmi más baja nem lesz. Az ionizációs panelon a gyújtótrafó nincs külön trafóval leválasztva, ezért kell fázishelyesen kötni.
Ismereteim szerint a fázishelyes bekötés előírása elsősorban érintésvédelmi megfontolásból van. A vezérlő elektrónika szinte biztos, hogy egy leválasztó trafón keresztül üzemel. Viszont, amit működtet - keringető szivattyú, gázköri mágnesszelep, ventillátor - bekötésénél már célszerű a gyári adat szerinti fázishelyes bekötés. Általában a készülékek belső csatlakozásai már ennek megfelelően vannak kialakítva, ha fixen kell a hálózatra kötni. Ha vill. dugós, akkor meg mindegy.
Akkor is fel lehet cserélni a fázist a nullával, ha előtte fázishelyesen volt bekötve? Nem nyiffan ki valami benne a cserétől?
Szia!
A fázis és a nulla felcserélésekor szoktak ilyet csinálni az ionizációs kazánok, húzd ki a villásdugót és 180 fokkal elfordítva dugd be. Ha fixen van bekötve, akkor a kazán betáp sorkapcsánál cseréld fel a barna és a kék vezetéket. Ha ez sem segít, akkor panelhiba.
Sziasztok!
Van egy Ariston 24 MFFI kombi kazánom, és valahogy nem érzékeli, hogy a láng már ég. Állandóan szikráztat, utánna persze letilt, és jöhet a Reset újra. Már kicseréltem az ionizációs lángérzékelőt, de semmi. Ismerősnek is volt ilyen gondja, neki panelt cseréltek
Jociapi és Gafly-nak köszönöm a segítséget!
A nagy hang úgy 2-4 mp-ig zúg. Nem pukkan nem csattan.Erős hangból megy át gyengülőbe, de éjszaka fel lehet rá riadni. Nem a szivattyútól jön hanem az égőfej környékéről jön a hang. Elektronikát már cseréltem MiF011-et. Előtte és utána is zajos. Ha ég a főláng akkor csendes. ha letekerem a thermosztátot már zúg is.Jobban nem tudom leírni. Köszi Nyakesz
Valamint azt is nezd meg (pontosabban hallgasd meg
) hogy amikor kikapcsol a termosztat akkor meg alacsonyabb fordulaton megy-e meg a keringeto szivattyu egy ideig.Amikor nekem szetegett a kis fekete dobozban levo utankeringeto elektronika (keress ra a ZC-18 kulcsszora, ket topic is erintette) akkor nalam is rettenetes hangok voltak leallaskor...
Üdv Nyakesz
Honnan hallod a nagy és milyen hangot ? Csattanást vagy pukkanást ? Mert ha a gáz zsámoly felöl hallasz ahol ég a nagy lángon a gáz és mikor a mánes szelep lezár és még van maradék gáz a zsámolyba akkor szokott olyan nagyobb büffenés hangot adni mikor az égö ( zsámoly ) -ba lerakódik az apró finom por és ez robban be . Ha pedig a szivattyu felöl hallod a nagy kattanó hangot akkor a szivattyu tengelye van elkopva , vagy a csapágyazása kotyog és a nagyláng lekapcsolása után kissebb fordulatra kapcsol a motor és ilyenkor szinte le esik a tengely a csapágyra és az ad koppanó hangot . Üdv : Jóska
Szevasztok.
Segítségeteket kérném, igaz nem elektronika, gondolom. ZC18-as falikazánom van. Egy ideje, mikor a főláng lekapcsol rettentő nagy hangot ad. Javasolták a savazást, megcsináltam nem használt. Ha valaki találkozott már ilyennel adjon tanácsot. Az utókeringetés működik. Köszi mindenkinek!
ÜDV Jociapi & leono!!!
Nagyon szépen köszönöm a sok infot,megmentettetek egy vezérlö vételtöl,mert már majndnem össze törtem. Már el átkoztam azt a napot mikkor megvettem. És most lás csodát minden jol müködik,vizkömentesitve minden,rozsda ,por,kosz eltávolitva,érinkezök lepucolva,az igaz hogy a WZH-A érzékelöt ki kelecs cserélnem mert rámértem és nem volt jo az értéke.Igy ma este végesztem velle ,és müködik minden.Mégegyszer nagyon köszönöm az ötleteket,és a jotanácsokat midegyikötöktöl. Azért jo érzés,hogy még vannak ilyen jofej,és segitökész emberek kis országunkban. Na megyek mert még tiszta dzsuva vagyok. További szép éstét.
Ügv Kefealo
Valóban igaza lehet az elöttem hozzászóló Leononak mivel én is ezt ajánlottam a koábbi hozzászólásomba , a vizkö csodákat tud müvelni hö vezetésszempontjából becsapja az érzékelöt . Söt még ennél is tovább menve volt már olyan esetem is hogy az elmenö használati meleg viz csövére fogott klikszon volt kontakt hibás , Elöttem korábban kihivta a tulaj a szakszervizet ugyan ezzel a problémával , hókusz- pókolt vele egy fél óráig és el kért 18 000 Ft- ot két nap mulva ugyan ilyen gondok voltak . Én személy szerint ezt tudom javasolni , hogy a hö cserélöt próbáld kisavazni , vizkö teleniteni
Na ja. Használt holminál előfordul, hogy nem tökéletes. Lehet, hogy már a régi tulajnál sem mért pontosan. Használt kazán beüzemelése előtt célszerü átnézni az összes csatlakozást érzékelőt (kontakthiba, koszolódás stb.) Mivel úgy látom, hogy kombis tipus(használati melegvizet is ad), ezért a hőcserélőt is célszerű vízkőteleníteni. A mért vízhőfok egyébkét több vagy kevesebb a ténylegesnél, és ez a különbség arányosan egyforma e minden hőfokon? Esetleg egyáltalán nem mér, csak egy véletlenszerü adatot mutat. Ezeknek az ismeretében logikailag el lehet jutni a hibakeresésben egy pontig, ami hozhat eredményt de nem biztos.
Hogy müködöt azt nem tudom,mert kéz alol vettem,és nem kaptam hozá semi leirást.Akitöl meg vettem már nem elérhetö azon a számon .Én ithol akkartam most kiprobálni,de csak ez a két érzékelöm van,a külsö hömérségleté, és a melegviz -é.Ezeket rákötve maga a vezérlö jo,csak nem mutatja a tényleges hömérségletett.
Hirtelenjében nem találok róla leírást de ...
Mi van a többi csatlakozással? Ezelőtt hogyan működött, ha ez a kettő eddig nem volt bekötve? Kicsit kellene bővebb infó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |