Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm a választ az itteni témában melyik az ami nekem megfelelne ledekhez, lehetőleg egyszerű megépíthetőséggel.
Ledekkel egy izzós kapcsolás várhatóan nem fog működni, mert ott a tranyók bázisáramát és a kondi töltőáramát az izzón keresztül táplálják. Arra pedig a Led-ek világítanak már.
Sziasztok ! Elfelejtettem leírni, hogy a ledek folyamatosan világítanak nem alszanak el csak ha lekapcsolom a kapcsolóval. / Fiat Bravo /
Üdv.
Segítséget szeretnék kérni, van egy ilyen kikapcsolás és halványítás elektronikám ami eddig szofita izzóval tökéletesen működött. Az izzókat kicseréltem led csíkokra és azóta nem csinálja a dolgát. mit kellene cserélnem benne, hogy működjön. A késleltetési idő 60 másodperc az nekem megfelel.
A fogyasztásától és a kondenzátor méretétől függ. Próbáld ki.
Sziasztok
Mi történne ha egy Led-es belső világítással csak egyszerűen párhuzamosan kötök egy nagyobbacska Elkót?
Szia! esetleg az alkatrészek listáját le tudnád nekem írni? előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
Hello! Egy tényleges izzóval párhuzamosan kötött 5,6k ellenállásnak sok szerepe nem lenne. Gyanítom itt Led-ekről van szó. Mert azok a nyitófeszültségük alatt gyakorlatilag szakadást jelentenek. Az R16 ellenálláson viszont áram folyik és az még oly kicsi is, feszültséget ejt az 5,6k ellenálláson. Az R16-on kb féltápfesz van, így az áram 6V/1,2M=5uA. Ha ez folyik át az 5,6k ellenálláson, akkor akkor a feszültség 5uA*5,6k=28mV..
De ennek az alapfogyasztásban oly sok szerepe nincs, mert az R14-R15 és R12-őn mindenképpen folyik a munkapont áram. De ez kb. 120uA. Ez messze sokkal kevesebb, mint az aksi önkisütési árama. (Nem is beszélve a kocsiban lévő óra, riasztó és egyebek áramfelvételéről, melyek nagyságrendileg fogják ezt az értéket felülmúlni.) De javaslom mérd meg az áramkör áramfelvételét, valamint a kocsi alapáram felvételét és megtudod mi az igazság. Az "izzóval" párhuzamosan kötött ellenállás egyébként nem változtatja meg az áramfelvételt, mert azon feszültség csak akkor lesz, ha ég a lámpa. Az 5uA pedig így is - úgy is át fog folyni. Maximum nem dereng tőle egy Led-es lámpa..
Sziasztok!
Segítséget-véleményt kérnék. Van némi gondom a CarDoor5-sch-al kapcsolatban, ami szuperül működik, viszont kikapcsolt állapotban még mindig feszültséget mérek a kimeneten. Mivel proli007 rajzolta, biztos jónak kellene lenni, illetve szimulációban is jól működik. Didyman ajánlott az izzóval való párhuzamos 1K ellenállás kötését, amit én felemeltem 5,6K-ra. Így 0,03V mérhető. Tudom, hogy nagyon kevés, de ha heti 1x használom a kocsimat, akkor félő, hogy lehúzza az akksit. Szerintetek elegendő, vagy kevés ez a feszültség az akku lemerítéséhez. Proli007 lenne valami tipped, hogy mit néztem be? Köszönöm!
Hello! Ha már van egy "gyári" rajz, akkor legyen egy "cipőgyári" is..
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2016
Bocsánat ez lemaradt!
Remélem ezzel tudtam segíteni valakinek.
Sziasztok.Valamikor nagyon régen vásároltam a condrad katalógusból belsővilágítás késleltetőt. A mai napig hibátlanul működik a kocsiban. Én kicseréltem a tantál kondenzátort kisebbre ha jól emlékszem 4.7 re. A napokban rábukkantam ennek a remek kis termék papírjára és ezt szeretném megosztani itt veletek.Az utolsó képen ott még a gyári kondi van benne.
Működik köszi!
Viszont a gyakorlati bekötésben nem kivitelezhető, mert az izzó nem erről az áramkörről kapja a feszt, hanem kívülről. Legalábbis én úgy gondoltam a bekötést, hogy a kapcsoló és az izzó közzé kötöm be az ajtó-, és az izzó negatív kimenetét (negatív kapcsolású a kocsi). Vagy nézzek másik megoldást?
R2-R15-R16 útvonalon elcsorog némi áram, az már elegendő a LED derengéséhez. Ha zavar, köss a LED-del párhuzamosan egy kb. 1k-s ellenállást, azzal már biztosan a LED nyitófeszültsége alá esik a feszültség rajta.
Összeraktam próba panelen, szépen működik, egyenletes a halványulás, tökéletes!
Leddel viszont halványan világít kikapcsolás után is. Valamelyik kondi eresztene?
Igazából a Fet csak addig van terhelve, míg elhalványodik. Ezt a 6W-ot "csupaszon" is elviseli erre az időre. De kis hűtőfelület nem árthat neki, főleg ha esetleg később növeled az átfutási időt.
Frissítettem a szoftvert, került bele NE555, amivel tökéletesen működik!
Hűtést kellesz eszközölni valamilyen formában?
"A kimeneten D2 felől 2,59V jön" Üdvözletem a Spice modell leírójának!..
Tudom , hogy cmost írtál, de nincs benne a programomban sajnos, csak a sima.
Megpróbálom bele varázsolni valahogy. Fizikailag kipróbálni és összerakni nem tudom anyaghiány okán. A kimeneten D2 felől 2,59V jön...
- Ha kiveszed az izzót, mi fogja felhúzni a tápra a feszültséget?
- Az R16-on folyó áram, 2,094V/91k=23uA. Az R15-ön folyó áram, (5,98V-2,098V)/1M=3,88uA. Honnan a különbség, mikor a két ellenállás soros kötésű?Csak a D2 felől érkezhet a többlet áram, de ez csak akkor igaz, ha az 555 kimenti feszültsége nem nulla, hanem 600mV-nál magasabb. Mellesleg én a rajban TLC555-öt írtam. Ami CMOS.. De én számolgassak a szimulátor helyett, az helyett, hogy kipróbálnád a kapcsolást?
Be volt mérőztem a környéket kicsit, hogy látszodjon
Az izzó 12V, 24 Ohmot ír... Ha kiveszem az izzót, 10,6V-ot mutat a mérő.
Ez a hátsó fokozat, egy erősítő. Melynek erősítését, az R2/(R15+R16) állítja be. Vagy is 1,1-szeres. A munkapontot R12/R11 adja, ami 6V. A differenciál erősítő másik bemenetén (Q5 bázisa) ugyan ekkora feszültség van, ha ki van egyenlítve. Vagy is ha R15+R16-on 6V van, akkor az R2-őn 6,6V-nak kellene lenni, ha a tápfesz megengedné. Vagy is nem lehetne 1,56V feszültségesésé az izzón. De miért nem próbálod ki? Amúgy az izzónak milyen paraméter van beállítva?
Üdv!
Tényleg lágyabb a működése, nagyon jó. Viszont a nap játéka következik: A csatolt képen 1,56V látható a mérőeszközön 12 helyett... Hol a hibázott a rajzoló? Egy kis bambaság tőlem, nektek... ![]() Nem találom...
Hello! Én ezt a "fényszabályozást" nem tartom túl korrektnek, mert sok mindentől függ a működése, csak "megtartottam" előző rajzok alapján. Többek között a terheléstől, a Fet küszöbfeszültségétől stb. Ha a kondi feszültsége sokkal magasabb, mint a küszöbfeszültsége (zéner) akkor úgy működik, hogy egy darabig teljes fénnyel ég, majd viszonylag gyorsan "leszabályozódik". Mert a Fet inkább kapcsoló eszköz mint szabályzó. De ha neked megfelel, akkor nekem is. De rajzoltam egy másik szabályzót is ami szerintem sokkal korrektebb.
Az 555 néha késleltet egyet bekapcsoláskor, néha nem. Igazából Reset jelet kellene számára biztosítani a táp felépüléséig. De szimulátor sem mindig azt teszi bekapcsoláskor mint egy IC. De mivel ez gyakorlatilag állandó táp alatt van, részemről nem sok értelme van ezzel foglalkozni. Ez a kettős időzítés elég érdekes. A TIP35 pld. fordítva van benne a táp szerint. A gyújtás pld. csak a Q1-et "hatástalanítja" Q3-at nem. A nyitás, pedig nem "indítja", hanem leállítja a Q3-at. De ezzel én nem sokat foglalkoztam, csak a feladat 1..4 követelményeire koncentráltam.
Üdv!
Ez így szuper, erre gondoltam! R10-et lecseréltem 100K-ra, hogy ne legyen olyan hosszú a rövid időzítés, gondolom az nem probléma. Indításkor fel kell töltődnie C3-nak majd kisülni, hogy meginduljon a működés, vagy én rajzoltam rosszul? Szimulációban így indul... Mit találtál az én linkemben ami nem teljesít? Én nem találtam meg...
Hello! Én úgy gondolom, hogy amit belinkeltél nem teljesíti az elvárt kritériumodat. De nézd meg, hogy kb. erre gondoltál-e.
Nekem is jobban tetszene az alacsonyabb áramokkal
Proli007 mester ezekben a dolgokban, Mzolee követelményeinek meg is felelnek, én viszont nem igazán értek hozzá. Megakadtam az átalakításban, mert nekem kicsit komplikáltabb lenne a követelmény. Hosszú időzítés ajtónyitásra, és centrál nyitásra kellene, ami az elsőnél negatív, a másodiknál pozitív jel. Rövid időzítés centrál zárásra, és gyújtásra ráadásra kellene, ami mindkettőnél pozitív jel.
Ha szimuláltad és jó volt, akkor valószínűleg működőképes, de én kicsit bonyolultnak érzem, főleg a relét, és kicsit nagyok az elfolyó áramok-tudom, a kondikat kell gyorsan kisütni-tölteni, de ha FET-et használsz, a kondik nagyságrendekkel kisebbek lehetnek. Valamint, mintha Q3 fordítva lenne-illetve nem tudom, miért ekkora nagy áramú, de kicsi bétájú tranzisztorokra gondoltál. Fentebb Proli007 beillesztette saját elképzelését, az tulajdonképpen ugyanezeket a dolgokat tudja, a gyújtás ráadását kell még belehúzni, szintén a reset lábra, mindezt kis helyen, kis áramokkal.
Sziasztok!
Működőképes lenne-e a csatolt kötés? Az elképzelés a következő lenne: 1. Ajtó kinyitása, majd becsukása után kb. 20 másodpercig bekapcsolva tartja a világítást, majd fokozatosan, kb. 5 másodperc alatt elhalványítja. 2. Ajtó kinyitása után, majd becsukása után a 20 másodperc késleltetési idő alatt a gyújtást ráadva elhalványítva kikapcsolja a világítást. 3. Ajtó kinyitása után, majd becsukása után a 20 másodperc késleltetési idő alatt a központi zárat lezárva elhalványítva kikapcsolja a világítást. 4. Lezárt autónál a központi zárat kinyitva felkapcsolja a beltérvilágítást, majd ha ajtónyitás nem történik 20 másodperc után elhalványítva kikapcsolja a világítást A nyitás és a zárás univerzális központi zár nyitó és záró szálaira lenne kötve . C3-ban nem vagyok biztos, hogy kellene-e (szimulációban nem töltődött-sült ki) Köszönöm!
Ha teszel a bázis-emitter közé, egy 100nF-os kondit, nem lesz zavarérzékeny. De az 1K ellenállás is célszerűbb, mint a 10k.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |