Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   4 / 22
(#) vfd ora válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 23, 2022
Akkor vegyek bele egy új piezot, és rendeljek, C3835Y tranzisztort, mert a BU 406 nak is kicsi az erősítése!
(#) Josi777 válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 23, 2022
A leírásodból arra következtetek, hogy rossz a piezo. Nem hiányozhat róla bevonat, mert akkor már nem azon a frekvencián rezeg, ami a vízhez megfelelő, azaz nem fog porlasztani. Kb. 30 db. másra használható, de szintén ilyen kvarc lemezkét tartalmazó fejben cseréltem már piezót és ez volt a tapasztalatom. Ha egy kicsit túl lett melegítve, akkor levált a forrasztási pontnál a bevonat és már nem működött megfelelően. És a használattól is elhangolódik, ami abban jelentkezik, hogy folyamatosan veszít az erejéből. És mivel az áramkör egy olyan oszcillátor, amiben a frekvenciát maga a porlasztást végző kvarc lapka állítja be, visszahangolására nincs mód ebben az áramkörben.
(#) erbe válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 23, 2022
Abban igazad van, hogy elcseréltem a számokat. Egy korábbi hozzászólásomban megfelelő sorrendben szerepelnek. Attól még a C3835-ös Y sorozatának 100-200 között van az erősítése, míg a BU406-os, kb 40 éves utángyártott típusnak ~30. Ez ugyanúgy nem fog működni, mint a korábbiak.
C3835-nek korábban részletesebb adatlapját is találtam, ahol kifejtik, hogy a különböző betűkódokhoz mekkora hFE érték tartozik.

Névtelen.png

(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 23, 2022
Közben tovább néztem ezeket a kapcsolásokat a neten, és nem elnéztem, hanem elírtam a tranzisztor típusát BU 406. Ez csak jó lehet bele, és kapható is!
Vettem is, de ezzel sem produkál párát, mostmár egyre gyanúsabb a piezo.
A másik gépben lévő piezot kell rákötnöm, ez lesz a következő próba.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2022

QZqCc.jpg

(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 22, 2022
Ez az adatlapja, de nem C3585 Y, hanem C3835 Y!
Minden esetre a piezzoját kipróbálom egy másik géppel hátha kiderül egyáltalán jó e?
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
(#) erbe válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 22, 2022
Sajnos, nem. Ezek nagyon kis erősítésű típusok. Ráadásul minél nagyobb az áram(impulzus), annál kisebb az erősítés. A képen szereplő C3585 Y 100-200 közötti erősítésű, míg ezek inkább 10 felé járnak.
(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 22, 2022
Valószínű hogy elnéztem, vagy kopott a felirat!
A BD245, vagy a TIP33 esetleg jó lehet? Ezeknek megfelelő az erősítésük?
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 22, 2022
Az is érdekes, hogy mitől válhatott el a két forrasztás a piezorol?
Lehet hogy annyira felhevült, hogy még a tranzisztor sem bírta, és tönkrement!
De az is érdekes, hogy az 1A-es biztosíték viszont nem olvadt ki.
Van egy másik gépem is amiben a piezo négyfelé repedt, kicseréltem, és az egyből működött!
Lehet hogy a piezojával valahogy kipróbálom!
(#) Inhouse válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 22, 2022
Gondolom az egyenáramú munkapontot állítja...de csak tipp.
Azt kéne kideríteni, hogy miért nem rezeg be. Mivel az eredeti tranzisztor halott, az is elképzelhető, hogy a cserével nem fog sosem. Lehet még a körülötte levő alkatrészek közül is rossz valamelyik. Illetve a visszaforrasztás ellenére, a fene se tudja, hogy a piezó jó-e. Ha lenne egy donor, egyszerűbb lenne.
Nincs beforrasztva a tranzisztor a helyére, hanem egy hűtőbordán van. és krokodilcsipeszes kábellel van csatlakoztatva!
Az E láb, és a L2 közé van bekötve a műszer.
A megszakított C lábnál is megmértem az áramfelvételt.
1 fokozatnál 380mA
2 fokozatnál 440mA
3 fokozatnál 620mA
A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 620mA mutat a műszer.
A piezo magas frekvencián rezegne, abból így amúgy sem látnál sok mindent.
Azt még elárulod, hogyan mérted ezeket az áramokat? Hol szakítottad meg az áramkört? Hogyan csatlakoztattad a műszered?
Igen!
Ezt így ez alapján nehéz lesz megcsinálni.
Miben mérted, DC-ben?
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 21, 2022
A tranzisztor enyhén melegszik a hűtőbordán.
Az E lábnál megmértem az áramfelvételt.
1 fokozatnál 350mA
2 fokozatnál 400mA
3 fokozatnál 550mA
A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 550mA mutat a műszer.
Páraképződés nincs.
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2022
Sajnos a nagy cserélgetések közben felcseréltem a BE lábakat, de a taranyók szerencsére túlélték, és mostmár megvan a BE közötti 0,6V! Lehet hogy mégiscsak a piezoval van a gond?
(#) erbe válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 18, 2022
A 0,3 V lehet a váltakozó jel átlagértéke.
(#) Inhouse válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 18, 2022
A BE átmeneten nem lehet 0,6-0,7V-nál több, 11-12,5V semmiképpen, a 0,3V meg kevés. Ez a vaktában cserélgetés nem biztos, hogy szerencsés.
(#) erbe válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 18, 2022
Valamit elnéztél. BU240 nem létezik. BD 240 legfeljebb. De ha ezt a kapcsolást a képen szereplő C3585 Y tranzisztorhoz méretezték, annak 100-200 közötti az erősítése, míg az összes többinek 100 alatt. Ha a D1651-nél ilyen alacsony bázisfeszültséget mérsz, az valószínűleg nem hibás, hanem elindul, csak gyenge. A 11-12 V-os feszültségeknél valami nagyon nem stimmel. Mondjuk a bekötés téves.
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 18, 2022
A D1651-et bekötve a bázis emiter körben 0,3V mérek.
A E13007F-2 bekötve 11V- ot mérek.
A 2N3442-nél 12,5Va bázis emiter körben.
Vezérelve vagy a megadott feszültségek vannak, vagy 0V.
De a porlasztás nem indul be.
(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2022
Próbáltam 2n3442, E13007F2, D1651 semmi eredmény!
Próbálok szerezni BU240-et ilyet láttam más kapcsolásokban.
(#) Inhouse válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 17, 2022
Az zárlatos.
Reméljük, hogy ugyanazzal a bekötéssel készült a csere tranzisztor. Sajnos itt még lehet más paraméter is, ami miatt esetleg nem megy...pl. a bétája.
A piezó lap egy kerámia korong és a felgőzölt 2 fegyverzet. Ha visszaforrasztottad a kivezetéseket és nincs eltűnve a felgőzölés, akkor az még jó, legalábbis kéne valamit csinálnia.
Víz nélkül ne próbáld!!! Azonnal tönkre mehet, illetve a rezgés is kétséges.
(#) erbe válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 16, 2022
Ezek a párásítók 24 V körüli feszültségről üzemelnek. Ebben a méretben de legfeljebb 200 V-osat tegyél bele. Értelmetlen 800 V-osat beletenni.
A képeden szereplő C3835 200 V, 7 A-es. Hasonlót keresel, lehet, hogy azonnal működni is fog.
(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2022
Próbaként tettem bele, E13007F2.
De van még egy D1651 esetleg ez jobb lenne?.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
(#) erbe válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 16, 2022
Nem írod a tranzisztor típusát. Ha Darlington, akkor bázis és emitter között van beépített ellenállás és nem elég neki 600 mV nyitófeszültség. Ha mégis ennyi, akkor valamelyik bázisdióda zárlatos.
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 16, 2022
Elvágtam a tranzisztor B és E lábait, majd megmértem az ellenállás mérővel. C része megfelelően működik, de az E lába mind a két irányban vezet! Beraktam egy másik tranzisztort próbaként, így már van 600 mV a bázison, de még most sem porlaszt. Mértem a piezo kimenetét és itt a vezérlésre vagy van bizonyos feszültség, vagy nincs. Elképzelhető hogy a piezo is tönkre ment! Valószínű elfüstölhetett, nem véletlenül válhatott le a forrasztás a lapkárol!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
(#) sziszipuszi válasza uniman hozzászólására (») Márc 14, 2022
szia
xx-nf az inkább mint mhz
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 13, 2022
Sajnos nekem csak analóg mérőműszerem van!
Itt az ellenállásmérésnél tudom ellenőrizni a tranzisztort!
A legnagyobb Kiló-ohmos állásban a bázis és emittert mérve teljesen kitér a műszer mind két polaritásnál!
Mig a bázis és collektort mérve illetve a collektor és emiter között nem mozdul a műszer sem negatív, és pozitív érintésnél sem!

Az előző méréseket csak ohm állásban mértem, itt mindig teljesen kitért a műszer, azért írtam hogy zárlatos!
A biztosíték jó, mert az 53V AC-ból 50V DC mérek!
(#) Inhouse válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 12, 2022
Akkor az valószínűleg tényleg rossz. Szerencsére ebben a kapcsolásban, ha jó látom, nem okozhat fals zárlat jelzést külső alkatrész (ha azok jók), sok kondenzátor veszi körül. Egyedül a graetz utáni puffer csinálhat ilyet, egy pár másodpercre, értéktől függően.
Viszont, ha ennyire zárlatos, akkor ott még engednie kellett valaminek. A csatlakozó mellett van egy 1A-es fekete henger biztosíték, Fuse szitázással a NYÁK-on. Annak szakadtnak kéne legyen. A tekercseknek meg zárlatot kell mutatniuk...L1-2-3.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
(#) vfd ora válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 12, 2022
Ahoz hogy pontosan mérjek, ki kellene forrasztani a tranzisztort, mert csak így derülne ki hogy szakadt, vagy zárlatos!
Különben polaritástól függetlenül a műszer a tranzisztornál mindig zárlatot mutat!
B ,E zárlat
B ,C zárlat
C ,E zárlat
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
(#) Inhouse válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 11, 2022
Nem emlékszem, hogy írtad volna a tranzisztor mérés eredményét.
Ha bármelyik alkatrész a rezgőkörben rossz, nem indul el. Ez lehet a tranzisztor is, de mérni kéne és nem cserélgetni. A digitális rész egy + feszültséget kapcsol a rajzon látható pontra, így indulhat el.
Következő: »»   4 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem