Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Akkor vegyek bele egy új piezot, és rendeljek, C3835Y tranzisztort, mert a BU 406 nak is kicsi az erősítése!
A leírásodból arra következtetek, hogy rossz a piezo. Nem hiányozhat róla bevonat, mert akkor már nem azon a frekvencián rezeg, ami a vízhez megfelelő, azaz nem fog porlasztani. Kb. 30 db. másra használható, de szintén ilyen kvarc lemezkét tartalmazó fejben cseréltem már piezót és ez volt a tapasztalatom. Ha egy kicsit túl lett melegítve, akkor levált a forrasztási pontnál a bevonat és már nem működött megfelelően. És a használattól is elhangolódik, ami abban jelentkezik, hogy folyamatosan veszít az erejéből. És mivel az áramkör egy olyan oszcillátor, amiben a frekvenciát maga a porlasztást végző kvarc lapka állítja be, visszahangolására nincs mód ebben az áramkörben.
Abban igazad van, hogy elcseréltem a számokat. Egy korábbi hozzászólásomban megfelelő sorrendben szerepelnek.
Attól még a C3835-ös Y sorozatának 100-200 között van az erősítése, míg a BU406-os, kb 40 éves utángyártott típusnak ~30. Ez ugyanúgy nem fog működni, mint a korábbiak. ![]() C3835-nek korábban részletesebb adatlapját is találtam, ahol kifejtik, hogy a különböző betűkódokhoz mekkora hFE érték tartozik.
Közben tovább néztem ezeket a kapcsolásokat a neten, és nem elnéztem, hanem elírtam a tranzisztor típusát BU 406. Ez csak jó lehet bele, és kapható is!
Vettem is, de ezzel sem produkál párát, mostmár egyre gyanúsabb a piezo. A másik gépben lévő piezot kell rákötnöm, ez lesz a következő próba. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2022
Ez az adatlapja, de nem C3585 Y, hanem C3835 Y!
Minden esetre a piezzoját kipróbálom egy másik géppel hátha kiderül egyáltalán jó e? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
Sajnos, nem. Ezek nagyon kis erősítésű típusok. Ráadásul minél nagyobb az áram(impulzus), annál kisebb az erősítés. A képen szereplő C3585 Y 100-200 közötti erősítésű, míg ezek inkább 10 felé járnak.
Valószínű hogy elnéztem, vagy kopott a felirat!
A BD245, vagy a TIP33 esetleg jó lehet? Ezeknek megfelelő az erősítésük? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
Az is érdekes, hogy mitől válhatott el a két forrasztás a piezorol?
Lehet hogy annyira felhevült, hogy még a tranzisztor sem bírta, és tönkrement! De az is érdekes, hogy az 1A-es biztosíték viszont nem olvadt ki. Van egy másik gépem is amiben a piezo négyfelé repedt, kicseréltem, és az egyből működött! Lehet hogy a piezojával valahogy kipróbálom!
Gondolom az egyenáramú munkapontot állítja...de csak tipp.
Azt kéne kideríteni, hogy miért nem rezeg be. Mivel az eredeti tranzisztor halott, az is elképzelhető, hogy a cserével nem fog sosem. Lehet még a körülötte levő alkatrészek közül is rossz valamelyik. Illetve a visszaforrasztás ellenére, a fene se tudja, hogy a piezó jó-e. Ha lenne egy donor, egyszerűbb lenne.
Nincs beforrasztva a tranzisztor a helyére, hanem egy hűtőbordán van. és krokodilcsipeszes kábellel van csatlakoztatva!
Az E láb, és a L2 közé van bekötve a műszer. A megszakított C lábnál is megmértem az áramfelvételt. 1 fokozatnál 380mA 2 fokozatnál 440mA 3 fokozatnál 620mA A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 620mA mutat a műszer. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
A piezo magas frekvencián rezegne, abból így amúgy sem látnál sok mindent.
Azt még elárulod, hogyan mérted ezeket az áramokat? Hol szakítottad meg az áramkört? Hogyan csatlakoztattad a műszered?
Ezt így ez alapján nehéz lesz megcsinálni.
Miben mérted, DC-ben?
A tranzisztor enyhén melegszik a hűtőbordán.
Az E lábnál megmértem az áramfelvételt. 1 fokozatnál 350mA 2 fokozatnál 400mA 3 fokozatnál 550mA A páramérésnél 30% -nál 0mA majd 65%-nál 550mA mutat a műszer. Páraképződés nincs.
Sajnos a nagy cserélgetések közben felcseréltem a BE lábakat, de a taranyók szerencsére túlélték, és mostmár megvan a BE közötti 0,6V! Lehet hogy mégiscsak a piezoval van a gond?
A 0,3 V lehet a váltakozó jel átlagértéke.
A BE átmeneten nem lehet 0,6-0,7V-nál több, 11-12,5V semmiképpen, a 0,3V meg kevés. Ez a vaktában cserélgetés nem biztos, hogy szerencsés.
Valamit elnéztél. BU240 nem létezik. BD 240 legfeljebb. De ha ezt a kapcsolást a képen szereplő C3585 Y tranzisztorhoz méretezték, annak 100-200 közötti az erősítése, míg az összes többinek 100 alatt.
Ha a D1651-nél ilyen alacsony bázisfeszültséget mérsz, az valószínűleg nem hibás, hanem elindul, csak gyenge. A 11-12 V-os feszültségeknél valami nagyon nem stimmel. Mondjuk a bekötés téves.
A D1651-et bekötve a bázis emiter körben 0,3V mérek.
A E13007F-2 bekötve 11V- ot mérek. A 2N3442-nél 12,5Va bázis emiter körben. Vezérelve vagy a megadott feszültségek vannak, vagy 0V. De a porlasztás nem indul be.
Próbáltam 2n3442, E13007F2, D1651 semmi eredmény!
Próbálok szerezni BU240-et ilyet láttam más kapcsolásokban.
Az zárlatos.
Reméljük, hogy ugyanazzal a bekötéssel készült a csere tranzisztor. Sajnos itt még lehet más paraméter is, ami miatt esetleg nem megy...pl. a bétája. A piezó lap egy kerámia korong és a felgőzölt 2 fegyverzet. Ha visszaforrasztottad a kivezetéseket és nincs eltűnve a felgőzölés, akkor az még jó, legalábbis kéne valamit csinálnia. Víz nélkül ne próbáld!!! Azonnal tönkre mehet, illetve a rezgés is kétséges.
Ezek a párásítók 24 V körüli feszültségről üzemelnek. Ebben a méretben de legfeljebb 200 V-osat tegyél bele. Értelmetlen 800 V-osat beletenni.
A képeden szereplő C3835 200 V, 7 A-es. Hasonlót keresel, lehet, hogy azonnal működni is fog.
Próbaként tettem bele, E13007F2.
De van még egy D1651 esetleg ez jobb lenne?. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
Nem írod a tranzisztor típusát. Ha Darlington, akkor bázis és emitter között van beépített ellenállás és nem elég neki 600 mV nyitófeszültség. Ha mégis ennyi, akkor valamelyik bázisdióda zárlatos.
Elvágtam a tranzisztor B és E lábait, majd megmértem az ellenállás mérővel. C része megfelelően működik, de az E lába mind a két irányban vezet! Beraktam egy másik tranzisztort próbaként, így már van 600 mV a bázison, de még most sem porlaszt. Mértem a piezo kimenetét és itt a vezérlésre vagy van bizonyos feszültség, vagy nincs. Elképzelhető hogy a piezo is tönkre ment! Valószínű elfüstölhetett, nem véletlenül válhatott le a forrasztás a lapkárol!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
szia
xx-nf az inkább mint mhz A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
Sajnos nekem csak analóg mérőműszerem van!
Itt az ellenállásmérésnél tudom ellenőrizni a tranzisztort! A legnagyobb Kiló-ohmos állásban a bázis és emittert mérve teljesen kitér a műszer mind két polaritásnál! Mig a bázis és collektort mérve illetve a collektor és emiter között nem mozdul a műszer sem negatív, és pozitív érintésnél sem! Az előző méréseket csak ohm állásban mértem, itt mindig teljesen kitért a műszer, azért írtam hogy zárlatos! A biztosíték jó, mert az 53V AC-ból 50V DC mérek!
Akkor az valószínűleg tényleg rossz. Szerencsére ebben a kapcsolásban, ha jó látom, nem okozhat fals zárlat jelzést külső alkatrész (ha azok jók), sok kondenzátor veszi körül. Egyedül a graetz utáni puffer csinálhat ilyet, egy pár másodpercre, értéktől függően.
Viszont, ha ennyire zárlatos, akkor ott még engednie kellett valaminek. A csatlakozó mellett van egy 1A-es fekete henger biztosíték, Fuse szitázással a NYÁK-on. Annak szakadtnak kéne legyen. A tekercseknek meg zárlatot kell mutatniuk...L1-2-3. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Ahoz hogy pontosan mérjek, ki kellene forrasztani a tranzisztort, mert csak így derülne ki hogy szakadt, vagy zárlatos!
Különben polaritástól függetlenül a műszer a tranzisztornál mindig zárlatot mutat! B ,E zárlat B ,C zárlat C ,E zárlat A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Nem emlékszem, hogy írtad volna a tranzisztor mérés eredményét.
Ha bármelyik alkatrész a rezgőkörben rossz, nem indul el. Ez lehet a tranzisztor is, de mérni kéne és nem cserélgetni. A digitális rész egy + feszültséget kapcsol a rajzon látható pontra, így indulhat el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Attól még a C3835-ös Y sorozatának 100-200 között van az erősítése, míg a