Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia!
Villanyszerelési szaküzletekben nagyon komoly teljesítménymérőkkel is találkozhatsz. Persze az nem a "hódos " 1-2 ezres kategória.
Sziasztok!
Egyelőre csak elméleti szinten foglalkozok a következő kérdéssel: Szeretném a házunk (családi ház, 16A) villamos fogyasztását mérni. Digitális kijelzőn mutatná az aktuális fogyasztást 1-5W pontossággal, és persze integrálhatna is, így pl. tájékoztató jelleggel kiírhatná, hogy hány kWh-t fogyasztottunk x idő óta. Az egész mehetne mikrokontrollerrel, ATmega8-aal, merthogy én azt ismerem. A szerkezet lehetne a villanyóra szekrényében, a kijelző a házban valahol, a kettő között pl. 433MHz-es átvitel. A csicsás körítéseket talán meg tudnám valósítani, az ATmega8 ADC-jétől kezdve minden menne. Az ADC előtti részt viszont nem tudom, hogyan valósíthatnám meg, tehát konkrétan a (hatásos) teljesítménymérést. Ehhez feszültséget, áramot, illetve ezek fázistolását kéne vizsgálnom! Már az áram mérése is gondot okozna nekem... Azon túl, hogy elméleti ismereteim is hiányosak, gyakorlati megvalósításban sincs tapasztalatom, még az is kitétel, hogy ne szakítsam meg a házat tápláló vezetéket. Pedig erre szükség lenne, pl. soros ellenállás beiktatásához, hogy áramot tudjak mérni... Vagy lehetne mágneses mező mérésével áramot mérni? Azzal szerintem nem menne az 5W-os pontosság. Ahhoz 20mA-es pontossággal kéne áramot mérni... Még arra is gondoltam, hogy a villanyóra forgó tárcsáján érzékelném optikailag a megfestett részt (annak forgását). De hogyan? Szóval ilyenek járnak a fejemben. Minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok. Ezt persze használhatnám egyedi fogyasztók fogyasztásának mérésére is. De úgy hallottam, erre vannak barkácsáruházban kapható 1-2 ezer forintos fogyasztásmérők is. Ez igaz? Mik ezekkel a tapasztalatok? Hol lehet kapni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |