Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Azok a számok igenis olvashatóak...hogy tudtam volna beültetni korábban kézzel pár ezer/tízezer darabot, ha nem láttam volna, hogy mi van ráírva?
![]() Egyszerűen jó szem kell hozzá...illetve úgy mondanám, hogy éles szem, amivel közelre jól lehet látni...én pl. távolra csak szemüveggel látok jól, de közel még mind a mai napig látom az SMD-n lévő számokat/betűket.
Közben megnéztem a j. tranzisztorokat, csupa 2SA, 2SB, 2SC, 2SD, 2SJ és 2SK kezdetű nevük van. Ez közelebb visz esetleg a megfejtéshez?
Köszönöm a válaszokat, végülis leszűrve a lényeget: egyelőre csak "sima" alkatrészekkel próbálkozom, SMD-vel nem.
SMT = Sourface Mounting Technology (felületszerelési technológia)
SMD = Sourface Mounting Device (felületszerelt alkatrész) Lényege, hogy az alkatrészeket nem furaton keresztül ülteted a nyákba, hanem a folián kialakított helyekre forrasztod rá (esetleg ragasztóval) J tranzisztor? J-FET esetleg?
Kukk:
braile írás A braile írás olyan rendszer, amely a vak ember számára lehetővé teszi az írás (és olvasás) tevékenységét. Cellák sorozatából áll, amelynek mindegyike egy 3x2 domború pontból álló mátrixot tartalmaz. Bocs az off-ért!
SMD = felület szerlt alkatrész.
Ha bele nézel a pc-be akkor ott láthatsz egy csomó kis valamit a nyákon amit még nagyítóval is alig látni inkább valami bray (nem tudom, hogy irják) irásnak tünik. Nos az az smd alkatrész. Igazából nincs a tokoknak kivezetésük.
Mit az az SMD?
Nekem a legegyszerűbb a RET-nél vásárolnom, mert útbaesik a lakhelyem és a munkahelyem között, és az árlistájukban vannak ilyen csoportok, hogy tranzisztorok, meg külön SMD tranzisztorok. Meg valami j. tranzisztorok, ezt se tudom, hogy micsoda. A nagyfeszültségű tranzisztorokat alighanem kitaláltam . Meg vannak nagyfrekvenciás tranzisztorok, ez se mond nekem sokat, de valószínűnek tartom, hogy ilyenekre nem lesz szükségem egy darabig.
Elméletben lehetséges ilyeneket feltételezni, hogy nem esik fesültség a tranyón meg LED-en, de a gyakorlatban ez teljesen máshogy van. A tranzisztornál attól függ az emitter és kollektor átmeneten eső feszültség, hogy mekkora áramot engedsz be a bázison. De ez egy fordított arányosság. Minél jobban "nyitva van" a tranzisztor, annál kisebb a rajta eső feszültség a C-E között. Magyarul a bázis úgy működik, mint pl. egy pneumatikus vezérlésű, fordítottan működő vízcsap: ha több/nagyobb nyomású levegőt adsz be neki (nagyobb a bázisáram), akkor egyre jobban elzáródik a csap (egyre kisebb a C-E feszültség).
A LED meg a másik. Annak az a lényege, hogy esik rajta feszültség. Típustól függően 2,4V-tól egészen 3,5V-ig kb. Tehát ezekkel számolni kell a gyakorlatban.
Itt ez a marha egyszerű kapcsolás...
Én mondjuk szeretném, hogy a LED-en legfeljebb 100 mA menjen át. Az egyszerűség kedvéért feltételezem, hogy a tranzisztoron és a LED-en nincs feszültségesés, ezért R2 értéke 120 Ohm lesz. Mekkora legyen a bázisáram? A minimum az nyilván 100 mA/hFE. De mekkora lehet legfeljebb? Legyen például 5 mA? És akkor R1 legyen 2,4 kOhm? És akkor feltételezem, hogy érdemes olyan tranzisztort választani, ami elbír 200 mA-t. Jól gondolom így a dolgot? Aki esetleg nem látta a Hülye kérdések témát: teljesen kezdő vagyok az elektronikában.
Ha 4 db tizes számlálót összekötsz az átvitel kimenetén keresztül akkor az neked pont jó lenne.
Az elöző átvitele a következő bementére.
konkrét megoldást nem tudok mondani, ötletet annyit, hogy ha egy számláló legutolsó lábát (legnyagyobb helyiértékűt) rákötöd egy másik léptetőjére, akkor ki tudod bővíteni. a 9999 hez meg 14 bit elég, úgyhogy egymás után kötött 2 db 8 as számlálóval 15 bitet tudsz összehozni. Esetleg dekadikus számlálót, csak azzal az a baj, hogy azt nem ilyen egyszerű rákötni, gondolom nem szeretnéd, hogy 9-nél udgorjon a tízes, ne pedig 0-nál.
Találtam egy ic-t ami teljesen megfelel az elvárásaimnak. 74F521.
Esetleg máa ötlet is jöhet.
hali all!
Valami ötletet szerének arra kérni, hogy mi módon lehetne valami egyszerű kis helyfoglalású cím dekóder áramkört építeni 8 bites cím buszra? Valami olyasmi kéne, ami egyetlen egy tokban van megvalósítva és valami utón, módon programozható, persze gyors is legyen. Előre is köszi mindenkinek. Üdv tom.
Helló!
Keresgettem ma számlálókat. Igazából nekem egy olyan kellene ami 9999ig számol ezt 7 szegmens kijelzőkön mutatja. A számláló egyik felén egy infra vevő a másikon adó lenne, mikor elforgatom előtta akkor 1et lép. Hogy lehet erre rákeresni? Ja és ne pic-es legyen Köszi előre is.
csak tipp: cd4040be (12-BIT BINARY COUNTER 16p. - C-MOS I.C.)
Az IC típusa: CD4040...és jól tippeltél, ez egy 12 bites számláló.
Szóval van egy pici kérdésem, kár lenne rá fórumot nyitni, és tényleg kezdő. A /!kapcsolasok/vegyes/feny/led-es_szamlalo kapcsoláon van egy ic, amit úgy fejből nem tudom emgmondani, hogy milyen típusú. Valami 12 bites counter lehet, de pontos típust tudna mondani valaki?
Ez így nem igaz! Az A1 és A2 felcserélhető, de abban az esetben ha pl. fázishasításos teljesítmény szabályzásra használod és figyelni kell a nullátmenetet a gyujtási időpontok miatt akkor már nem fog működni! (ha felcserélted)
Tehát bizonyos esetekben cserélhető csak fel...
Az a helyzet, hogy a triak egy olyan 3 lábú állat, aminek 2 lába felcserélhető
![]() És ez nem más, mint az általad is már említett MT1 és MT2. A gate a vezérlőelektróda, az az egy, amire figyelni kell. A másik 2 láb felcserélhető. Keress rá a TRIAC szóra Google-val a képkereső részében, és meglátod, hogy ha a GATE-et nem figyeled, akkor egyébként teljesen szimmetrikus kialakítása van (olyasmi, mint 2 ellentétes irányban, párhuzamosan összekapcsolt dióda).
Ezt én már néztem csak nem tudtam eldönteni mert itt mt1 és mt2 van nekem meg A1 és A2. Csatolom a kapcs rajzot.
Módosítás: Az mt1 az a1 az mt2 az a2 és a g a g?
ITT szinte minden alkatrész adatlapját megtalálod PDF-ben.
Helló!
Ismét én Vettem 4 db tic206 triákot. Ehhez szeretnék lábkiosztást kérni. A rajzon A1 A2 és G lábak vannak. Megtudná vki mondani a tirákon melyikek ezek? Előre is köszi!
Ok, közkívánatra felfüggesztem a további hozzászólásaimat egyelőre...míg engedélyt nem kapok... Ha rontok ezzel bárki helyzetén, ha nem. Minden nap dolgozok elég keményen. Úgy látszik, az égiek azt súgják, hogy az nem elég. Akkor még többet fogok dolgozni...
Fikázások számát meg csak számold nyugodtan...lesz még belőle pár, ha így folytatod, és mellesleg számolni sem felejtesz el
Norberto!
Nincs jobb dolgod mint folyamatosan engem fikázni??? (ez volt a második...) Inkább dolgozz, mint dumálj! Tegyél le vmit az asztalra vazzz! Idézet: „valakinek van vmi cikkje azon kivul ami itt megtalalhato?” Ez volt a kérdés...vicsys erre linkelte az oldalon lévő ismeretanyagot...no komment...
A PDF-ben csak meg kell keresned azt az oldalt, ahol a nyomtatott áramköri rajz található, és azt az egy oldalt nyomtasd ki.
Ezután némi szerkesztés, javítás! Ha a rajz méretarányosan lett bepakolva a PDF-be, akkor nincsen sok dolgod, csak a vonalakat (vezetősávokat) kell megerősítened! Az IC-khez mellékelt kapcsolási példákat (elvi és nyák) a gyártó javasolja. Ezzel a kapcsolásnak működni kell.... Idézet: „A gyártó erre találta ki. Természetesen más környezetbe is átültethető bizonyos paraméterek betartása mellet!”
Hali!
Azt szeretném kérdezni hogy pl egy ic pdf dokumentumába lévő nyák rajzot hogyan lehet hasznosítani? Vagy az csak egy sablon? Előre is köszi: Péter
Hali!
Tudna vki fényorgona kapcs, rajzot adni? A gyűjteménybe néztem de én vmi ic-sre gondoltam. Találtam egyet még a garazs.de-n csak az elég rosszul olvasható. Mellékletbe a garazs.de-s. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Köszi előre is.