Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia !
Esetleg lerajzolnád a kapcsolását a lámpának ? Köszi
Grétz+ellenállás+led az úgy nagyjából 3W-ot fog elfűteni az ellenálláson. Nem mondom, hogy sok, de nemis kevés. Inkább 680nF/250VAC kondenzátor, és vele sorba egy 270-330ohm ellenállás+graetz.
Ja meg nem csak az ellenállás, hanem a trafó miatt is adj hozzá +5w-ot a fogyasztáshoz. (inkább hagyd a trafót a fenébe, nem kell hozzá! Grétz+ellenállás+led
Bocs én is vettem ilyen lámpát, és 3000 ért a húsz led benne, még mindig olcsóbra jött ki mintha bármelyik alkatrészkereskedésbe vettem volna 150Ft/darabáron 20 nagyfényerejű ledet. Persze az is igaz, hogy vettem egy nagyáruházban 150Ft ért zsebrádiót, melyben "nagyfényerejű" led is volt, meg még fejhalgató is. Na az biznisz volt.
Egyébként tényleg a fent leírt kapcsolás van a ledlámpában, és csak egyetlenegy dolog zavar benne, hogy még úgy is energiatakarékos, hogy a teljesítmény egyrésze egy ellenálláson hővé alakulva vész el
Ma szétszedtem egy gyári LED lámpát. 50 000 órát írtak rá, de nem nent talán 100 at. Hiba: egy led zárlat.
A kapcsolás rém egyszerű! 150 Ohm 0,9W - 330nF630V - graetz 250V1A (smd) - biztosíték 0.5A Egyenáramú oldal 22uF63V- 51 Ohm 18x fehér LED sorban. (A 330nF párhuzamosan 1Mohm hogy ne rázzon ha kiveszed) Lehet utánépíteni javítani, Mi van ezen 3 000 HUF?
Ez a téma már eléggé lerágott csont... másik topikban.
Minimum kettesével kösd be a ledeket ( kettő sorba ), aztán párhuzamosan a pl. 12 db egységet. Ekkor minden ágba kell előtét, kb. 330 ohm, ami a terhelt táptól függ, ugyanis az áram egyenlő eloszlása nem garantált sima párhuzamos üzemben. Azt is megpróbálhatod, hogy ha 3 db-ot sorbaraksz és 8 csoportot paralel, akkor marad-e 10,5-11 volt puffer , mert ebben az esetben a kisebb össz áramfelvétel miatt jobb lesz a tápnak is. Ekkor az előtétek 68-150 ohm körül lesznek áganként. A tápot valami nagyobb wattos ellenállással ki is próbálhatod ( 160 mA-t fogyasszon...), mennyi lenne a fesz.
HI
Én úgy tudom, hogy ha párhuzamosan kötöd a LED-eket, akkor a főágban (adapter drótja) nő az áram. Minnél több LED-et kötsz rá, annál több áramot(mA) vesz fel. Szerintem a potit sem nagyon érdemes egymagába betenni a fentiek miatt, mert túl nagy áram mehet át rajta, ami tönkreteheti. 20mA*30=600mA
Nah akkor meg 10 és 20 ohm között kell játszanod...
Szia!
Úgy csináld meg, hogy fogst egy potit előszöris, a lényeg az, hogy kb 5-20ohm között tudd szabályozni, és ezután az a 30 ledet párhuzamosan kötöd, de az ellenállással sorba... Ha állítgatsz a potin, akkor be tudod lőni a megfelelő fényerőt, de vigyázz, nehogy túl nagy áramot kapjanak a ledek, ezért köss be az áramkörbe sorosan egy ampermérőt és figyeld, hogy 30mA (50mA, de az már veszélyes...) legyen rajta!!! Utána kiveszed a potit, megméred az ellenállását, és kb egy ugyanakkora ellenállást raksz be a helyére! De arra figyelj, hogy amit mérsz, az nem biztos, hogy szabvány, ezért vagy felfelé kerekítessz és a szabványt rakod be, vagy játszol az értékekkel sorosan vagy párhuzamosan, és egy közeli értéket kiraksz... De szerintem ha beraksz egy 20ohmos ellenállást se csinálsz rosszat... Üdv: Peti
A LED típusa : extra fényerejű víztiszta fehér
16-19000mcd 3.3V 20mA. Ezekről a kapcsolásokról mi a vélemény ? http://www.solorb.com/elect/solarcirc/18ledlit/index.html http://radiolocation.tripod.com/LEDdimmer/LEDlampDimmer.html
Vagyis valószínű világít 20mA-nél is és 10 cm-ről jó is a fénye, de ha világítani akar vele, akkor több kell, hiába 30db-ot akar világíttatni... de 30 gyenge fényű led az nem túl hatékony... lehet már 5-10 db leddel is frankón világítani, csak azok más fajtájúak és nagyobb árammal mennek...
lehet, de úgy tudom ezek között is van több tipus, azt kellene megtudni ez melyik..... ??
Hát nem hiszem, hogy egy fehér led 20mA-t fogyaszt...
(többet)
hali
szerintem először nézd meg, hogy mennyit esik a feszültség a 14,9 voltból ha rákötöd a 30 lednek megfelelő terhelést, tehát 30 X 20mA -t, ha a feszültség 9 volton marad akkor szerintem hármassával kötheted sorba a ledeket üdv
Sziasztok !
Van egy hálózati adapterem melynek paraméterei Input : 220V 50Hz Output : 9V DC 500mA terhelés nélkül a 220V aljzatba bedugva 14.97 V egyen kimenő feszűltséget mérek rajta. Ezzel az adapterrel szeretnék készíteni egy LED világítást 5 mm átmérőjű vízfehér LED- ekből kb. 24 - 30 db felhasználásával. A kérdésem az lenne, hogy van e valakinek valamilyen kapcsolási rajza hozzá és a LED-eket sorba vagy párhuzamosan kössem ? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |