Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   8 / 8
(#) rozsda válasza boyscout hozzászólására (») Okt 30, 2009
Szia.
A mellékelt kép nem pont ide készült,de a lényeg rajta van.Igy vannak bekötve az akksik.
Trafóbol ami most van hirtelen az egy őshüllő heggesztőtrafó.Kb 30 éve készitette egy öreg villanyszerelö.Kézi tekerésü és még mái napig gyönyörüen heggeszt.Persze nincsen benne HOT-START és letapadás gátló ,de hidd el nekem hogy élvezet vele heggeszteni.Szóval az árammal nincs gond,a feszültségeket pedig holnap megmérem a secundereken.Remélem lessz valami közeli érték.
Milyen feszültséghatárok a megfelelöek?
De ha nem válik be akkor tekertetni is tudok.Nekem nem a trafó a gond hanem a kapcsrajz .
(#) boyscout válasza rozsda hozzászólására (») Okt 30, 2009
Értem.
Nos akkor milyen trafód van?
Mert a tirisztorost sem nehezebb megcsinálni,mint a másikat.Az az előnye is megvan,hogy 100 Herz-es pulzáló árammal tölt,és ez néha jobb mint az egyenáram.
A Tirisztorosnál a transzformátor a lényeg.Ilyen van e neked?A pontos töltési vég feszültség értéke zselés aksi esetén(vannak kivételek)nem illik meghaladni a 13,7 V-t,
6 cellánként.Tehát neked van 4 sorosan és kettő
párhuzamosan?Gondolom akkor a 4 aksi van sorosan,
és csak a két soros kábel végei vannak párhuzamosítva?
Elvileg így kellene,mert ha a sorosokon belül is párhuzamosítassz,akkor az áram ki tudja mikor merre folydogál...

A lényegre:
Kell egy olyan trafó,ami ad 58,4 V váltó feszültséget,és képes folyamatosan 17.2 A-t leadni.Ettől lehet több ampert is,mert akkor rövidül a töltési idő.
Szerintem ez a legnehezebb része,mert a trafót nagyon jól kell méretezni,mert a tirisztoroknál csak ez
korlátozza a pulzusonkénti áramot.Illetve,ha nem teszünk bele mi magunk valami ellenállást.De ezt
nem javaslom,mert akkor ezzel fűthetsz is...
Egyelőre itt megállnék,mert amilyen trafót tudsz,az határozza meg(határolja) a lehetőségeket.

(#) rozsda válasza boyscout hozzászólására (») Okt 29, 2009
Szóval ugy néz ki a dolog hogy van 8 db 86Ah-ás 12V-os akksi,és ebböl van kialakitva egy 48V-os 172Ah-ás akksipack.Értelemszerüen 2 párhuzamosan majd sorosan a következö 2 párhuzamoshoz,és igy tovább.
És ehez kellene egy legalább 20A-es töltö.Tökélletesen megfelelne egy egyszerü tirisztoros,és nem kell hogy csúcs inteligens legyen.
Nekem kész kapcsolási rajz kellene mert a neten csak 12 vagy 24V-os kapcsolások vannak és nekem gondot okoz az átméretezés is.
Szóval ebben várom a segitséget.
Elöre is köszönök mindent.
(#) boyscout válasza rozsda hozzászólására (») Okt 28, 2009
Itt is szia!

No hogy vannak cellák kapcsolva?

Hány cella, és milyen kapacitással?
Vagy hány "cellapack " és milyen kapcsolásban üzemel?
Mert a leírásodból nem derül ki, hogy 12 voltos aksik sorban 4 db.Vagy cellánként sorban ,is és párhuzamosan is...

Ha tudnál valami vázlat rajzot...esetleg fényképeket,
amin látszik...
Gyors töltést akarsz-e?
Mert a 84 Ah kapacításhoz elég lenne 8,4 A-es töltő áram.De minimum 10 óra idővel.Ha gyorsabban akarsz akkor kell több A rövidebb idővel.
(#) boyscout válasza rozsda hozzászólására (») Okt 21, 2009
Szia!

A minap láttam egy inverteres hegesztő trafót a Penny Marketban.Cirka 19900,+ áfonya.
Ott volt a konyhai edények közt.Alig meglepő módon...
Neked egy pontosan ilyenre van szükséged!
Tudja a 120 A-t hegesztő üzemben, de aksitöltő funkciója is van.Csak egy komparátort kell csinálnod, amit egy nyomógombbal + relével kiegészítesz,hogy ha elérte a max töltőfeszt, a relé leejt,kikapcsolja a töltőt a 220 ból.
Ha nagyon jól szeretnéd,akkor egy kisebb immáron egyéb trafós megoldással cseptöltési szinten tartod feszt a relé nyugalmi kontatktusa indíthatja,amikor a főtöltőt megállítja.Ekkor meg is valósult minden álmod,sőt még hegeszteni is tudsz már...
Boyscout
(#) rozsda hozzászólása Júl 23, 2009
Tudom hogy bika egy töltőre van szükségem és nemigazán szoktak ilyeneket házilag barkácsolni,de nekem ilyenre van szükségem.
Valakinek csak van egy kapcsolása a polc mélyén eldugva?!
(#) rozsda válasza gkari hozzászólására (») Júl 9, 2009
Ha már tirisztoros akkor inkább teljes hullámu.Két dióda két tirisztor.Amit adtál link nagyon jó.Ezt az egyszerü töltöt még talán én is át tudom méretezni 48V-osra.
Viszont az RT2008/1 ben van egy kapcsüzemű 12V-os töltő,amit szerintem át lehetne méretezni 48V-ra.Márcsak egy olyan kéne aki vágja a kacsolóüzemű tápokat.
(#) gkari válasza rozsda hozzászólására (») Júl 8, 2009
Szerintem ezt a feladatot csakis tirisztorokkal érdemes megoldani,mert ez a lehető legjobb hatásfokú-a főtirisztor max.kb.20W-ot disszipál(már a 20A-t is kicsit sokallom),egyúttal az egyenirányítást is végzi(igaz,hogy félhullámút).Kapcsolóüzemben 20A nem semmi.Az egyetlen komoly tétel egy min.1kW trafó,de toroiddal ez ma már simán megoldható.Ajánlott:RTÉKˇ74."Tirisztoros kapcsolástechnika".A munkaponti beállítóelemeket persze a 48V-hoz kell módosítani.Nekem egy ugyanilyen(12V-os)30éve tökéletesen működik.
Letöltés:Bővebben: Link
(#) rozsda válasza szucsip hozzászólására (») Júl 8, 2009
A lényeg:
Van egy 48V-os 160Ah-ás akkumulátor packom és ezt szeretném rendszeresen feltölteni.
De nem vagyok penge az elektronikában és ezért kérnék itt segitséget.
Nézegettem vezérlö IC-ket,de csak max 40V-ig találtam.(lehet hogy alacsonyabb feszültségü IC-bol is lehet 48V-os töltöt csinálni,de én nem tudok)
Aminek igazán örülnék egy 48V-os 20-30A-os kapcsolóüzemü töltö kapcsolási rajza.De erre kevés eséjt látok.
Van még az áteresztö tranzisztoros és a tirisztoros lehetöség.
Én bármelyiknek örülnék csak müködö kapcsolás legyen.Bedugom-bekapcsolom,feltölt-átkapcsol csepptöltésbe,kikapcsolom-kihúzom és lehet meriteni az akksikat.
Jólenne ha valami kisméretü és könnyü szerkezet lenne,de ha ez nem megy akkor malyd kompromisszumot kötök.
(#) szucsip hozzászólása Júl 8, 2009
Hello!

Ügyesen ironizáltál, de sajnos ebből még nem tudtam meg a konkrét célt. Azt viszont sejtem a tirisztoros dologból, hogy fázishasítással akarod szabályozni a töltőáramot. Én ilyesmibe nem vagyok jártas, és elég kőkorszakinak tartom a módszert.
(#) rozsda válasza szucsip hozzászólására (») Júl 8, 2009
Szia.
Az elvárásaim igen nagyok lennének.Álmom egy kapcsolóüzemü teljesen autómata töltő a kis súj miatt,mert elektromos autóba volna beépitve.De azthiszem ilyenbe bele sem fogok,majd egyszer veszek egyet.
De ha leszállok a földre akkor megelégednék egy sima egyszerü töltö kapcsolásával is.
Van 4 diódám és 3 tirisztorom.A 70-es évekböl való régi orosz csúcstechnikák. Remélem ezeket föl tudom használni a célomhoz.Sok adatot nem tudok róluk de ujnyi vastag kábelek vannak rajtuk.
De ha tirisztor hejett tudsz jobbat én arra is vevö vagyok,csak 48V-os legyen és legalább 20A tudjon.
(#) szucsip hozzászólása Júl 7, 2009
Szia!

Mik az elvárások a töltővel szemben? Szóval szabályozható töltőáram vagy egyéb "extra" szükséges-e, esetleg pufferelt töltés a hullámzó színusz helyett...?

Egyszer terveztem barátommal egy egyszerű töltővezérlőt, de az elég alap cucc volt, és szintén akku pack-hoz készült. Egy ipari géphez készült, annak 24 voltos ólom akkumulátor pack-ja volt. Végülis csak annyit tudott, hogy be-ki kapcsolt a töltést, meg hogy jelezte egy LED a töltést, meg egy másik LED, ha már feltöltött.
(#) rozsda hozzászólása Júl 7, 2009
Sziasztok.
Szeretnék egy ilyen töltöt késziteni de én kevés vagyok a tervezéshez,kész kapcsolási rajzot pedig nem találok csak lényegesen kissebb töltökröl.
8db exside 84Ah-ás meghajtó akksikbol van nekem egy 48V-os akkupackom,és ehez kellene egy autómata töltö.
Bármilyen megoldás érdekel.Ötletek,szakirodalom,kapcsolási rajzok,de csak olyan ami 48V-os töltövel foglalkozik.
Segitségeteket elöre is köszönöm.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem