Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   841 / 842
(#) gtk válasza pakibec hozzászólására (») Júl 28, 2006
Idézet:

Ezekből gondolom, hogy 1 diódás egyenirányítás mellet a kondi nem megoldás áramkorlátozásra, mert feltöltődik, de kisülni már nem tud (dioda nem engedi).

Es ha biztositanad a kisulest egy ellenallassal?(M.ohm -ra gondoltam;vagy az megenne az aram joreszet?)
(#) pakibec válasza Tomee hozzászólására (») Júl 27, 2006
Ezt nem teljesen értem.

A Proteus elvileg számol a veszteségekkel. 470 nF-os kondival teszteltem: fázis, kondi, árammérő, nullavezeték. Így 35 mA-t mértem, amin nagyjából egyezik a 220V és a 6,7k körli reaktencia hányadásával. A Proteus 25 mA körül mutatta.

Majd betettem egy diódát a kondi után. A mérés eredménye: AC és DC áram is nulla. A Proteusban először megugrott, majd szintén 0-ra állt be.

Graez híd esetén (a kondi sorosan az AC rendszerben) helyes értékeket adott.

Ezekből gondolom, hogy 1 diódás egyenirányítás mellet a kondi nem megoldás áramkorlátozásra, mert feltöltődik, de kisülni már nem tud (dioda nem engedi).

Kérdés: honnan tudom egy kondinak a teljesítményét, vagyis mekkora AC áram folyhat át rajta max a felrobbanása nélkül?
Üdv
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 27, 2006
Gory,ha nem zavarok..: korabban emlitetted az AVR ICE DEBUGGER -t.Ennek kapcs. rajzat honnan lehet letolteni?
(#) Tomee válasza pakibec hozzászólására (») Júl 27, 2006
A kondi cucc a proteusban ezért nem mükődik mert az ideális alkatrészekkel dolgozik. Nekünk a valóságban meg vannak veszteségek. És a veszteségek miatt világít a kondi után kötőtt led.
(#) bbatka válasza pakibec hozzászólására (») Júl 27, 2006
Hidd el ezt a módszert régóta használják, többek között én is. Az ellenállással több energiát fogsz elpazarolni, már én is próbáltam régebben. Nagyon fog melegedni.
A kapcsolások/pic/fényerőszabályzónál ezt a kondis módszert használtam.
(#) pakibec válasza bbatka hozzászólására (») Júl 27, 2006
Köszönöm a válaszokat!

Igen sok energiát elfűtene, de 10k-ra cserélve az 1k-t, már kedvezőbb lenne a dolog. Az avr-nel elvileg 5mA is elég lehet, power down módban pedig mikroampereket eszik.

A lényeg végülis az lenne, hogy szeretnék egy infra vezérelt kapcsolót építni, ami pl. lámpa foglalata mellett elhelyehető. TSOP lenne a vevő, a nagyfesz rész meg optikailag leválaszva + triak. Lehetőleg gyufásdoboz méretben. (Természetesen a mega8-nál kisebb mikrovezérlőt használnék).

A soros kondi jó ötlet, de végülis bizonyos szempontból ugyanaz mint az ellenállás (kapacitív reaktencia). Vagyis energiapocsékolás. A Proteusban szimulátam, egyutas egyenirányítás mellett nem is müködik, mert a kondi nem tud kisülni.
Vagy csak a progi nem pontos?

Szóval várok minden ötletet, hogy lehetne ezt a legjobban megoldani.

Üdv
(#) Gory válasza sportcipo hozzászólására (») Júl 26, 2006
Én úgy programozom hogy a JTAG és az SPI a nyákon ki van vezetve egy tüskesorra, és azon keresztül in circuit hogy úgy mondjam. Pl az atmega128-asomon van JTAG, rádugom az ICE debugger és úgy fejesztem a programot. Amikor kész, akkor SPI programozóval beleírom és kész. Ha meg nem akarod ezeket kivezetni, akkor valamit barkácsolni kell.
(#) sportcipo válasza sportcipo hozzászólására (») Júl 26, 2006
mármint a mega64-et
(#) sportcipo válasza Gory hozzászólására (») Júl 26, 2006
és hogy kell akkor ezt a verziót progizni?
(#) bbatka válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 26, 2006
Én is osztom vegyészmérnök véleményét. Máshogy szokták megoldani. A hálózati feszültséget egy 220nF/1000V jóminőségű fólia kondin engeded át, egyenirányítod, zenerrel behatárolod, majd egy 220µF puffer kondit teszel be végül. kb.50mA tudsz levenni belőle.
(#) vegyészmérnök válasza pakibec hozzászólására (») Júl 26, 2006
Szerintem túl nagy áram fog folyni a zéner diódán és az ellenálláson, nagyon melegedni fog és nem valami energiatakarékos... De majd a hozzáértők megmondják, hogy jó-e.
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Júl 26, 2006
Sziasztok!

Nem akarok új témát nyitni, ezért itt kérdezem meg. Egy mega8-as avr tápellátását a lehető legegyszerübb módon szeretném biztosítani 220 V-ról. Természetesen a biztonság fontos szempont, nem lenne jó ha tűzveszélyt jelentene.

Trafó túl nagy, kapcsoló üzemű táp szintén nagy lenne. Így arra gondoltam, hogy egy diódával egyenirányítom, ellenállással és Zener diódával 5 V-ot csinálok belőle, majd egy kondival kisimítom.
(Rajz mellékelve) A teljesítményeket még nem számoltam ki, de az AVR-es kapcsolás 100mA alatt fogyasztana.

Megfelelő teljesítményú alkatrészekkel lehetséges lenne így az avr tápját megoldani?

Üdv

rajz.jpg

(#) Gory válasza sportcipo hozzászólására (») Júl 26, 2006
Én úgy tudom a mega32 a legnagyobb ami DIP tokos. A többi az mindenféle egzotikus smd.
(#) sportcipo válasza gtk hozzászólására (») Júl 26, 2006
a mega64-et lehet normálisan kapni? vagy csak ilyen smd-ben?
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 26, 2006
Az egetoben LS244 helyett lehet hasznalni LS245 -t?(En ugy gondolom hogy igen,helyesen bekotve,de sosem art a megerosites!)
(#) gtk válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 24, 2006
Hat ha mar megvannak az IC-k es van idod, meg turelmed, akkor epitsd meg a Gory altal belinkelt egetot.ugy,hogy attervezed szimpla nyakra.(De a Tiny pl. tenyleg jobb valasztas lenne...)
(#) vegyészmérnök válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 24, 2006
Végülis egyesek fizetnek azért, hogy az autójukat átvegyék a bontóban... A működőképes Skodánkat 0 Ft-ért vették át...
(#) MaSTeRFoXX válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 24, 2006
Én meg elcserélném fehér színű A4-es papírlapomat, hasonló színű AUDI-ra
:vigyor3:
(#) vegyészmérnök válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2006
Szívesen elcserélném őket újabb fajtákra valakivel, aki gyűjti az ilyen régiségeket... :vigyor3:
(#) MaSTeRFoXX válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 23, 2006
Én még ezekről a 8051-es (AT89...) magú mikrovezérlőkről nem sokat hallottam... Csak annyit hogy léteznek...Nem egy új keletű dolog....
(#) Gory válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 23, 2006
Szerintem itt mindenki PIC-ezik néhányunkon kívül. Ha AVR-t akarsz használni és valami ilyen kis lábszámút, akkor vegyél attiny2313-at(kb 400Ft), és építsd meg azt az égetőt amit gtk linkelt be, azok közül is az alsót. Ezt a fajtát ember nem használja.
(#) vegyészmérnök válasza gtk hozzászólására (») Júl 23, 2006
Ezt a programozót én is láttam már, de kicsit bonyolultnak tűnik. Nem csináltam még két oldalas NYÁK-ot ezért nem szeretnék addig belevágni, amíg nem biztosít valaki arról, hogy biztosan működik. Vagy nem használ(t) senki AT89C2051-et?
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 23, 2006
Igaz!
Ez jonak tunik,es nyakterv is van,meg minden.
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Júl 23, 2006
Szerintem ez nem lesz jó neki, ugyanis ez SPI buszos letöltő, azon a kontrolleren meg nincs SPI. Sőt gyakorlatilag semmi sincs rajta. Én nem használnék olyan tipust semmi pénzért.
EsetlegEZ?
(#) gtk válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Júl 23, 2006
Ez nem jo?---LINK---
(#) vegyészmérnök válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2006
Sziasztok! (Lehet hogy nem igazán ide illik, de nem akarok új topikot nyitni.) Kaptam két darab AT89C2051 mikrokontrollert és ezeket szeretném programozni. Szeretnék építeni egy (egyszerű)programozót, + szoftvert letölteni hozzá. Körülnéztem már az interneten (googli a barátom ). Amiket láttam, azokhoz egy másik, már programozott AT89C2051 kellett. Találtam egy igen egyszerű programozót is ("BlowIt" névvel), azzal viszont nem lehet visszaolvasni a programot. Ha valaki készített már programozót AT89C2051-hez, kérem ossza meg velem a tapasztalatait!
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 9, 2006
Az alábbi link nagyon hasznos lehet az AVR-eseknek, akik EAGLE-val tervezik a NYÁK lemezt.
Ez egy AVR library, szinte az összes AVR-t tartalmazza.

[link=http://www.embedit.de/index.php?option=com_docman&task=docclick&Itemid=32&bid=10&limitstart=0&limit=10]http://www.embedit.de/...[/link]
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 9, 2006
MaSTeRFoXX, Gory koszi!
Bar en teljesen kezdo vagyok ebben a temaban,de minel elobb szeretnek foglalkozni ARV-el.
Ami nekem elso latasra megtetszett az az AVR/AD .

Udv.
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2006
Hello!

Én egy éve nyomulok AVR-ekkel. Atmega128, Atmega16 és attiny2313 amiket eddig programoztam. Assemblyben meg C-ben írok mindent, mikor melyik kell. C-hez a WinAVR nevű ingyenes cucc kell, meg az AVRStúdió. Egy makefile-t kell beállítani a proci tipusával meg a forrásfájlokkal. Assemblyhez elég az AVR stúdió.
Ajánlom figyelmetekbe az ICD2-höz hasonló AVR ICE DEBUGGER-t. A gyári is csak 8 ezer (szemben a pic-ek debuggerével), de othon 2-3 ezerből is összebarkácsolható. Nagyon hasznos eszköz.
A másik tapasztalatom az ATMEl kontrollerekkel hogy az adatlapjuk alapján mindent meg lehet csinálni akár nulla előzetes ismerettel is, pl egy soros port vezérlés vagy AD átalakítás. Én egyébként SPI-on programozom a dolgokat, de a debuggerrel JTAG-en is lehet, sőt fejlesztés alatt nem is kell beégetni csak a debugger emulálja a működést.
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2006
C-re én WinAVR-t ajánlom, googliba beirva megtalálod. Bár sose használtam még ...
Következő: »»   841 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem