Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kandósok
 
Témaindító: mspike, idő: Jan 17, 2006
Lapozás: OK   48 / 51
(#) Gery78 válasza forma3 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
A Pascal az elég soványka a NIK-re. Azt már ott nem tanítják, hanem a C sharp-ot. Most írtad, hogy az elektronikához jobban szeretnél érteni, akkor irány a Kandó. Egyébként a Kandón is van programozás. A Matek hogy megy? Mennyire bírod a matekot? A NIK-en nagyon sok matek van, és nagyon sok programozási feladat megoldásához matematikai alapú gondolkodás kell (ami nálam hiányzik, mert én elektronika alapon gondolkodom). Mondjuk a villanyon is sok matek van, de ott meg lehet közelíteni az elektromosság irányából is. Én ha matek alapon nem értettem meg valami elektronikának a működését, akkor az elektromos irányból (amit a középsuliban tanultam) meg tudtam érteni. Lásd pl szabályozásköri tagok működése. RC, RL, RLC körök. Ismertem a kondi a tekercs stb működését, és akkor ki tudtam találni, hogy a matematikai alapon kb minek kéne kijönni. Így nem tudtam elrontani a számításokat, mert a kép, hogy minek kell kijönni a fejemben volt, de a gondom a matekkal volt, nem az elektróval. A villany is nagyon szép pálya, meg az infó is. Mindkettőnek megvannak a szépségei és a buktatói. Mondjuk szerintem a villamosmérnöki képzettséggel több lehetőséged van, mert több olyan cég van MO-on akik villamos szakembert keresnek. De mondom elsősorban neked kell eldönteni, hogy mi szeretnél lenni.
Mod: Azt is megpróbálhatod, amit Collector kolléga javasol, hogy az egyetem előtt elvégzel egy olyan irányú technikusit ami tetszene Neked, amúgy sem árt egy kis szakirányú előképzettség. Akkor meg már adott lesz az irányvonal, hogy merre mész tovább. Persze csak ha van időd és lehetőséged még plusz két évet tanulni. Ha nincs ennyi időd akkor irány az Egyetem, mert egy diplomával több lehetőséged van mint technikusként.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) ha6qt válasza forma3 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1
 
Én most jártam be hasonló utat. Egy hónapja tettem le egy Programtervező Informatikus záróvizsgát. Rengeteg matek és OOP Programozás volt. Értsd: Durva matek. A programozás = matematikai logika.
180 kreditet kellett elérni, ebből kb. 50 kredit matek volt, plusz jó néhány tárgy ami általam csak az "informatikának álcázott matek" fedőnevet viselte.

2011-ben jelentkeztem rendszergazda előképzettséggel és gyakorlattal fősulira, 27 évesen (most 30 vagyok), de az informatikánál az elektronika mindig jobban érdekelt.
Akkor az OE-KVK villamosmérnökit és ezt a PTI szakot jelöltem meg. Sajnos a PTI-t raktam előre, fel is vettek. Most végeztem el, igaz, hogy mindent megértettem, és dícséretes ötös lett a diplomám, de nem szeretnék megfelelni a mai programozókkal szemben támasztott legáltalánosabb követelményeknek. A munkaadók többsége ezzel a papírral (és a Mérnök infóval) Objektum Orientált Programozási (OOP) és Front End fejlesztési feladatokat tud adni, ami szerintem az informatika leghálátlanabb része.
Én mikrokontrolleres vezérlésből szakdogáztam. Imádtam, elektronikaépítést kombináltam programozással, miközben a csoporttársaim unalmas weblapszerkesztési baromságokról írtak. Sajnos az álláspiacon nem az elektronikával szimpatizáló fejlesztőket keresik.

Összegezve: 30 évesen sikerült egy olyan diplomát szereznem, amely szakterületen még éppen lehetek Junior, s ugyan értem a folyamatokat, de nem szeretem. Azonban ha a mindig vágyott Villamosmérnökit végzem el egy újabb felvizés után mondjuk 35 éves koromra, ott semmi esélyem már Juniorként indulni.

Szvsz nézz utána, mik a mai programozási követelmények, és ha nem tetszik, ne válassz felsőfokú informatikát! Sajnos hiába írok olyan lehetőségekre CV-t, ahol hivatkozom 10 éves elektronikai és informatikai rendszerépítői tapasztalatomra, 100-ból 95 esetben az előszűrős 22 éves HR-gyakornok kislányok kidobják a papíromat, "mert programozó".

Hajrá, válaszd, amelyiket kicsit is jobban szereted őszintén a másiknál.
Az már egy támpont, hogy a hobbielektronika.hu oldalon érdeklődsz, nem pedig a prog.hu közösségében
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) forma3 válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 8, 2014 /
 
Vééggre döntöttem, teljesen leizzadtam, de megszületett a döntés: VILLAMOSMÉRNÖK
Ez sokat segített, és elég nagy igazság jobban belegondolva:
Idézet:
„Az már egy támpont, hogy a hobbielektronika.hu oldalon érdeklődsz, nem pedig a prog.hu közösségében”


Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Gery78 válasza forma3 hozzászólására (») Júl 8, 2014 /
 
Jól van, örülök, hogy megszületett a döntésed, ha elakadsz valamiben a villanykaron, akkor itt mindíg megtalálsz minket, segítünk. Azonkívül ne feledd, hogy a csapatmunkában van az erő, jöjjetek össze a tankörtársakkal tanulni, és nyomjátok együtt. Ha első perctől ezt forszírozod, akkor nagyon hamar kialakul a csapaszellem, és sokkal könnyebben juttok előre, ergo könnyebben végzed el a villanykart. Mindíg lesz olyan ember aki nálad valamit jobban tud, kérdezd meg tőle, tanulj tőle, és törekedj arra, hogy te is tudj olyanokat amit mások nem, hogy te is segíthess nekik. Így sokkal több anyagot meg tudsz majd tanulni, mintha egyedül küzdenél. Azonkívül más szemszögből is megismerheted a tananyagot, ahogy más látja, ez is egy jó dolog.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
(#) forma3 válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 8, 2014 /
 
Köszi
(#) Musli hozzászólása Nov 10, 2014 /
 
Sziasztok!

3. félévet csinálom levelezőn, egyenlőre minden OK. viszont szakirány választással van kis gondom, mert Fehérváron csak hálózatok indul valószínűleg. Pesten melyik szokott indulni? Mit javasoltok? Mit érdemes választani? Mikroelektronika érdekesnek tűnik...nagyon kemény? Szokott indulni levelezőn? Köszi a választ előre is...
(#) kiborg hozzászólása Nov 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Vannak itt kollégisták? Lenne pár kérdésem, hogy létezik-e még az FBI, stb...?
Kiborg
(#) KE válasza forma3 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Szia, végül felvettek a villl.mérnökire?
(#) sanyi01 hozzászólása Márc 18, 2015 /
 
Sziasztok!

Automatika II tantárgy, Program CC házi feladat - hogy kell leolvasni a Bode diagramból az wc (Omega c), és az ac-t?
Hogy kell kiszámolni a PD kompenzált körben érvényes ε statikus hibát?
(#) tomat5 hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Üdv
Kandó KVK -s régebbi jegyzetek ingyen elvihetők ha érdekel valakit. (matek, fizika, mérés, elektronika, perifériák stb...) Nem tudom hogy a Grósz tanár úr praktizál -e még, de van pár megoldott 80-95%-os digit házim, régebben ez aranyat ért.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) janikukac hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeptembertől ha minden igaz én is villamosmérnök hallgató leszek, bár még nincsenek eredmények,de az érettségik biztatóak (illetve nem is a Kandót írtam első helyre..) Ettől független a nyáron nem szeretnék tétlenkedni, hanem belevágni jól előre a dolgokba.
Amit tudni kell az az, hogy én Délvidéken tanultam, más rendszerben mint Ti. Matek és fizika alapjaim erősek, a magyarországiakkal ellentétben én egy éven keresztül tanultam modern fizikát egy nagyon jó tanártól, illetve matekból is ki vagyok képezve integrálás,deriválás, függvényelemzés, stb. terén. A nyár folyamán angolul szeretnék tanulgatni (ebben most ti itt nyilván nem tudtok segíteni), illetve programozni . Amit tudni kell a programozási háttértudásomról az az, hogy elemiben Basic-eztünk, abból semmit sem tudok már, illetve középiskolában 11.-ben (nálunk 3. giminek mondják) 1 éven keresztül Pascaloztam (tudom elavult, de ha az ember ezt megtanulja alap szinten , az később elméletileg segíteni fog) illetve ezt a tudást alkalmaztuk Delphi-ben is egy keveset. A 4. gimi (12. osztály) egész évben HTML programozás volt. Korábban, kb. 4 éve Vicsys C nyelvű PIC programozós tanfolyamát nézegettem, ezt azt én is bepötyögtem, jó móka volt. Nekem a célom az az, hogy egy olyan nyelvet tudjak elsajátítani, amely majd az egyetemen (BME VIK-re jelentkeztem) a későbbiekben is hasznosulni fog. Sokan sokfélét mondanak, ezért Titeket szeretnétek megkérdezni, mit javasoltok - melyik nyelvet, és hogyan kezdjek neki itthon, egymagam tanulni? Mindent meghallgatok, nyugodtan szedjetek szét!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) zenetom válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Igazából elég lenne csak egy betűt írni, de azt nem engedi a fórummotor, úgyhogy kénytelen vagyok begépelni ezt a sok betűt.
De a lényeg: C (C++, C#).
Amit még ajánlok, és nem fog tetszeni az a közgazdaságtan. Ha teheted, előre kezd el majd tanulni, mert Kandón legalábbis elég komolyan veszik (amit nem értek, hiszen a szememben a világ leghaszontalanabb dolga, de sajnos enélkül nem tudsz eladni majd semmit..).
(#) tomat5 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Szia!
Pár éve végeztem, akkor a Kandón ez volt a sorrend:
-Assembly
-C
-C++
-Java

Üdv.
(#) janikukac válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Köszönöm a választ mind a kettőtöknek! Ez azt jelenti, hogy a C-t akkor ajánlott még tanulni? Egyesek azt mondják már elavult, bár a tanárom is azt mondta, hogy a C hasznos lesz, és el kellene sajátítani.
(#) Gyimate válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Szia,
Én most járok a Kandóra és azt kell mondjam, hogy kezdetben nem a programozás lesz a legnehezebb. Villamosságtanból elég nehéz anyagrész az elektrosztatika, elektromágneses jelenségek számítása meg ilyenek. Programozni valóban először az AVR assembly lesz amit használni kell, majd a C, illetve a továbbiakban attól függ, hogy milyen szakirányra szeretnél menni. Ha teheted ismerkedj meg a MatLab programmal is, mivel több tantárgyból is használjuk rendszeresen szimulációk futtatásához. A közgazdaságtan teljesíthető, nem az szokott a buktatós tárgy lenni, inkább a villanytan és a matematika. Ha kíváncsi vagy még valamire, nyugodtan kérdezz.
(#) zenetom válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Idézet:
„A közgazdaságtan teljesíthető, nem az szokott a buktatós tárgy lenni”

Én ennek ellenkezőjét tapasztaltam (meg még jópáran).
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
A Józsefvárosi telephelyen az összes ismerősömnek elsőre meglett a közgáz, ellenben más tárgyból többször is kellett néhányuknak mennie vizsgázni, hogy sikerüljön. Amúgy meg azért sem volt nehéz, mert teszt volt, vagyis 4 lehetőség közül kellett a helyeset kiválasztani, ha az ember 1-2x átnézi az anyagot, akkor sikerült neki...
(#) SKY válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2015 / 1
 
Szia!
Én is csak megerősíteni tudom, hogy a közgáz, matek és villanytan a buktatós tárgyak az első néhány félévben. Ezeken kívül talán még az energetika (Novothny). Az informatika labor is ha rossz embernél veszed fel (Valkait messziről kerüld el).
A matlab automatikához kapcsolódó funkcióiból nem árt készülni (függvények bevitele, műveletek velük és a szimulink része).
Nekem eddig csak C (codeblocks), AVR, PIC assembly és Perl (Ubuntu terminál/szövegszerkesztő) volt programozásból.

Nyilván beállítottságtól függ, hogy kinek mi a nehéz tárgy. Akit előtte jobban érdekeltek a gazdasági területek, azoknak a a közgáz lesz a könnyű és az elektronika a nehéz, de akik nem a pénzért tanulják ezt a szakmát, hanem az érdeklődési körük miatt azoknak a gazdasági tárgyak lesznek a nehezebbek a szakmaiaknál...
(#) janikukac hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat, ezek alapján akkor a C-t tűzöm ki célul, aztán meglátjuk, mi lesz..
Üdv!
(#) barocsia hozzászólása Júl 1, 2015 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne a Matematika II/1-es és a Digitális technika II.-es kötetére. Akinek megvan kérem jelezze!

Attila
(#) Karb hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék információt/véleményt/tanácsot kérni.

Jövőre szeretnék jelentkezni villamosmérnök levelezőre, vagy mérnökinfós estire. Tehát bőven van még idő eldönteni, hogy melyik legyen a kettő közül. Jelenleg dolgozok h-p 8-16h között. Ha jól értelmezem, a levelező havi egyszer szerda-csütörtök-péntek reggeltől estig, az esti pedig minden héten hétfő-kedd-csütörtök 16-22h között jelent elfoglaltságot? Konkrét órarendet az elmúlt tanévre nem találtam hozzá, gondolom ez a Neptunban állítható össze. Azt nem tudom, hogy melyikre lenne érdemesebb jelentkezni nekem. Anno Miskolcon elkezdtem a progtervező szakot, de mivel a körülmények úgy alakultak, hogy belátható időn belül inkább a munka felé kellett vennem az irányt, otthagytam és elvégeztem inkább egy 2 éves technikusit, így lett belőlem "számítástechnikai programozó". Most viszont, hogy stabil munkahelyem van és lenne időm tanulni mellette, szeretnék egy diplomát szerezni.

Van tehát egy erős prog alapom, leginkább OOP PHP (valamennyire ebből kifolyólag konyítok a C-hez is). Munkám során találkoztam már linux szerverrel is, meg CISCO-t is tanultam, szóval szerintem az infóval és programozással nem lenne nagy problémám. Egyetemi matekot láttam már közelről, attól sem vagyok megijedve. Viszont villamossággal eddig csak középsuliban találkoztam és ott is csak az alapok voltak: különböző ellenállásos kapcsolások, pl. Wheatstone-híd forrasztása majd mérések elvégzése vele, oszcilloszkóp használata, stb.

Kérdés, hogy ezzel a minimális elektro tudással mennyi esélyem van levelezőn elevickélni a villamosmérnöki diplomáig? Gondolom megtanítanak így is mindenre, csak nehezebb lesz. Vagy maradjak inkább a mérnökinfónál?
(#) Placi84 válasza Karb hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Ha van szorgalmad és időd, valamint konyítasz egy kicsit (van készséged) a villanytanhoz/elektronikához, akkor menni fog. Mikor én csináltam a diplomát, akkor olyan embereknek is sikerült lediplomázniuk, akiknek azelőtt 0 tudásuk volt a villannyal kapcsolatban (azért sokan nem voltak). Persze nem is voltak "buta" emberek. Ha van műszaki "vénád" akkor mindenképpen vágj bele és ha már villamosmérnöki képzés hétköznapi munkavégzéssel, akkor mindenképpen távoktatás és nem levelező. A távon havi egy szombaton van "konzultáció" (előre megadott órarend alapján) és a nyári trimeszterben pedig 1 teljes hét gyakorlati képzés. Ez sokkal rugalmasabb megoldás, ha az ember "rendesen" dolgozik. Én magam is így végeztem el a Villamosmérnök szakot.

Üdv.: PLaci

U.i.: Az sem elfelejtendő tény, hogy távon ingyen biztosítják a könyveket, jegyzeteket, tananyagot!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) mspike hozzászólása Aug 6, 2015 / 1
 
Nem gondoltam, hogy meg mindig porog ez topik
Hajra Kando !
(#) Karb válasza Placi84 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Köszönöm szépen!
Igazából azért lenne cél a levelező, mert van államilag finanszírozott forma is. A főnököm pedig szerencsére támogat benne, a kieső napokat bedolgozhatnám máskor túlórában, hogy ne menjen rá az összes létező szabadságom, anno ő is így diplomázott.

A műszaki érzékem megvan hozzá, meg azért a 4 évnyi fizika és 2 évnyi elektro alap is megmaradt még valahol a memóriámban, bár 7 éve érettségiztem és azóta szinte csak informatikával foglalkozok, szóval lesz mit pótolni.

Köszönöm még egyszer a választ!
(#) Karb válasza mspike hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Bíztam benne, hogy itt kapok választ a kérdéseimre és nem kellett csalódnom!
(#) pid1951 válasza Karb hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Csak annyi kiegészítés, hogy mérnök info-n is majdnem annyi villanytan, elektronika van az alaptárgyak között mint villamosmérnökin. Nehezebb lesz, de jó jegyzetek vannak, tanulható. Én is hasonló módon levelezőn csinálom, most választottam szakirányt.
(#) Karb válasza pid1951 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /
 
Köszönöm!
Igazából nem döntöttem még el, hogy a kettő közül melyik lesz. Van még pár hónap gondolkodni, na meg ugye meg kell várni, hogy kiírják, hogy milyen képzések indulnak.
(#) balint730 hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Sziasztok.
Hol tudnám elérni Dén Gábor Tanár úr villamosságtan videóit letölthető formában?
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) tomat5 hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Üdv.
Gröller féle anyagtudomány ZH kérdések nincsenek valakinek?
-Transzport folyamatok,
-Felületi jelenségek,
-Villamos anyagok, villamos tulajdonságok.
Köszi.
(#) steweo hozzászólása Jan 21, 2016 /
 
Sziasztok! Órákon összességében megéri laptoppal jegyzetelni? Vannak az órákról videófelvételek?
Következő: »»   48 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem