Fórum témák
» Több friss téma |
A fet biztos, hogy zárlatos, a drain source oda vissza vezet (mérve), ha a gate lábat összekötöm a source lábbal, akkor is vezet, ha nem kötöm össze. A fet igaz csak 600V-os, PC táp segédtápjából szedem ki (02n6a).
A trafó lett volna az utolsó alkatrész, amit hibásnak gondoltam volna, így gondolom nem is éri meg javítani.
600 voltos FET ritkán megy el flybackben... nagy a valószínűsége, hogy rögtön agyonvágta a tüske a drainen.. új FET, stb.. és 150-180 volttal próbáld, ha tudod... aztán ha jó lenne úgy, jöhet a jobb FET.
Az a baj most megnéztem és az egyik 2N2905 szakadt. Sajnos.Lehet a szakadt dióda vitte magával ezt is azért melegedett. Mi legyen? ugorjak el gyorsan vegyek egy új készletet a közelben (kb fél óra ha még addig nyitva lesz a bolt) vagy faragjam be azt ami itthon van BD139/140?
Szerintem maradj meg a BD-nél egyelőre, de a diódákat is cseréld le combosabbra... pl. UF 4002-félére!!!
Oké, hát mindegy holnap veszek akkor normális diódákat is ha megyek.
Most sikerült megoldani. Betettem a 2N-ek helyére a BD-ket. Elfogadható jelet látok ábra 1 a kimenen. Mind két oldal szép szimmetrikus. Persze a gate trafó nincs rá kötve és a szimmetriát földhöz képest nézem mindig. A következő fotón alsó FET-ek gate ellenállásai után mértem a következő ábra 2 amint látható. Még mindig nem okés. Mindjárt megkeresem lorylaci korábbi hozzászólását amikor részletesen kitárgyalja mikor milyen gate jel jó és ahhoz viszonyítok. De azt tzdom ez nem a legjobb ha ennyire szög egyenes élei vannak. Picit legömbölyített trapéz forma volna az ideál. Lehet a trafó túl van gerjesztve.
Na szóval itt van az, hogy újra kéne tekerjem a gate trafót mert itt lorylaci kitárgyalja részletesen, hogy ez a Minden SokRFor -ra hasonlít szerintem legintkább.
Ja, hát itt jön elő, hiába van rajz egy trafóról, hogy hányszor ennyi menet, az még semmi...
Csak a pontos műhelyrajz és = minőség betartása adja ugyanazt az eredményt.. A trafó nem IC...
Egyrészt a gate trafód mágnesező árama nagy (vagyis a mágnesező induktivitása kicsi), másrészt marha nagy a gate meghajtó áramköröd forrásimpedanciája.
- Egyrészd növeld a gate trafód menetszámot (mindegyik menet). Ezzel azonban a mágnesező induktivitás mellett a szórt induktivitás is nőni fog - Ezért egyben csökkentsd a gate meghajtó áramköröd forrásimpedanciáját. Itt több lépcső is van: 1. habár a TLT494 tud 500mA-t csúcsban kimenetenként, az általad használt bekötésnél ezt csak felhúzásra tudja kihasználni, lehúzásra a 330 Ohm korlátoz, ami max 50mA. Szóval az utna követező fokozat bázisárama 50mA max már csak lehúzásnál. (Egyik tranyó mindig felhúz egyik mindig lehúz, kivétel holtidő!) Azonban ahogy a bázid feszültsége esik, az ellenálláson folyó áram csökken, tehát a bázisáram is csökken. Vagyis jóval kisebb a bázisáram és jóval kisebb a kollektoráram is így. Szóval érdemes lenne csökkenteni a 330 ohmon, ami azonban növeli a TL494 disszipációját. 2. Az előbbi megfontlások alapján a lehúzáshoz jóval nagyobb erősítés kellene, a problémát csak tetőzi, hogy ha jól veszem ki holtidő alatt mindkét kimenet low. Be lehetne rakni darlingtonokoat, de a holtdiő alatt ez 2x1,4V kapcsolfeszt, és ahhoz vezetne, hogy a FETek nem kapcsolnnak ki szépen. 3. Vágd ki a BD-ket, ha nem hiszel nekem (ez Ge Lee nek is szól), akkor szimáljad le. Örülök nagyon, hogy hivatkoztál a krobábbi posztomra, ahol szép szimulációk voltak. Ahogy más sokszor mondtam, én a francba kidobnám a TLT494. ha szimpla CMOS kimenete lenne az is jobb lenne, mert annak NMOS lehúzó kimenete, még alacsony feszültség esetén is több áramot ad az utána következő PNP tranyó bázisába, mint ez a megoldás. Szóval növeld a mágneszeő induktivitást, csökkentsd a 330 ohmot, ameddig lehet és szerezz be jó gate meghajtó tranyókat. Mellesleg megjegyezném, hogy negyedekkora gate trafókat használok 10x nagyobb sikerrel. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Túlgerjesztve nincs, de meg kell növelni a menetszámát. Tegyél a 494 frekibeállító R tagja helyére egy trimmert, és azt tekergetve látni fogod az optimális beállítást (gate jelformát). Saccra ezzel a trafóval olyan 150-200kHz között lenne jó, de nem muszáj ennyit rátekerni a trafóra, legyen inkább picit rondább a jel. Természetesen a főkör nélkül nézegesd/tekergesd a potit. És arra is figyelj hogy a jelenlegi freki alá ne nagyon tekerd, mert akkor a BD-k is megfőnek.
A másik. Amikor már élesben megy (vagy menne), meg kell nézni egy analóg műszerrel a szekunder kondik töltődését. Az általam használt NTC-vel jó volt az egész (nálam mondjuk 3300µF van ott oldalanként a valóságban is), de ha nagyobb értékű ellenállást teszel oda, akkor előfordulhat hogy meg kell növelni az időzítő időállandóját (270k-220µF a szekunderen) mert különben letilt a vezérlés mielőtt feltöltődnének a kondik. De szerintem nx10ohmmal még jónak kell lennie.
Az a helyzet, hogy már sokadjára kellene megvásárolni az IC-t, a fetet és még pár alkatrészt. Egy 15-16V-os 4-5A tápra lenne szükségem, a laptoptöltő többé kevésbé elég is lenne, de így, hogy említetted a trafó hibát nem hiszem, hogy tovább foglalkoznék vele.
Viszont arra gondoltam, hogy van egy IR2153 IC-m és sok bontott pc trafóm, hogy abból össze lehetne hozni egy nagy terhelhetőségű tápot. Szerinted mennyire várható siker egy hasonló konstrukciótól, mint ami a képen látható?
Találsz a cikkekben leírást, a topikban elég sokszor be is van idézve
Ezt a rajzot azért nem javasolom, mert inkább olyan véletlenszerű.. megy jól vagy nem.. és halogénhez való..... ... A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Nos, volt egy kis kényszerszünetem, de most újra neki tudok állni a tápnak.
Először is, az normális, hogy szakadásmérővel rámértem, és a VB és HO lábak között sípolt? Mert a panelen semmi nem ért össze. Elképzelhető, hogy az Ic SR tárolója bekapcsolva maradt? De az is csak tápfesz alatt tud bármi is csinálni, nem olyan mint a villanykapcsoló, nem? ![]() A másik, hogy végül is azért lemértem a holtidőket, már ha jól mértem... 1 us-ra volt az osztás beállítva. Ott egy kicsivel több, mint 1 kis osztás volt a szünet, tehát az 1/5 * kb1,2-vel és akkor kijött egy 240ns-os érték. Hát ezt én eléggé keveslem. Vagy rosszul mértem. ![]() Erről csinálok egy móricka ábrát is, mert nem fényképeztem le. Szóval nem úgy nézett ki, mint egy négyszög jel, hanem mintha össze lenne adva egy négyszög meg az inverzének egy fél periódussal eltolt változata.
Flyback táp esetén ha nem működik megfelelően a visszacsatolás, vagy egyáltalán nem működik, az okozhatja a primer köri alkatrészek azonnali zárlatát?
Jó kérdés...
![]() Képzeld el, mintha egy 5 voltra beállított szekundernél kicseréled a 4.7 voltos zenert 24 voltosra, mit akar csinálni?
Adtam még egy esélyt a tápnak, és ma ki is próbáltam új alkatrészekkel. A biztosíték helyére izzót kötöttem és kb. 50V váltóáramról próbáltam ki. Meglepő mérési eredményeket kaptam. A primer kondin csak 11V-ot mértem, szekunder oldalon viszont 14,8V volt. A táp pár halk kattanás után indult el és a kimeneti feszültség kiválasztását jelző led is világított, de a feszültség nem változott, ha kapcsolgattam a kapcsolót és miután a táp elindult az izzón is esett 25V feszültség és halványan világított.
Azon a szekunderen, amire 5 voltot írtál?
A halvány izzás normális, mert viszonylag kicsi feszből csinálta a szekundert. A kapcsrajzodon csak 5 volt van, ez stimmel? A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Ha jól veszem ki az írásodból, akkor a rajz nem ugyanaz, mint a cucc.. így nem jutunk előbbre.. ki kéne rajzolnod a szekunder oldalt, mert ott van a gond ezek szerint. A TL nem működik esetleg bármilyen kh. miatt, vagy az optó és nincs visszaszabályzás.
Mondhatok akármit, ha nem azt látom, ami nálad van.. ![]()
Visszalapoztam, és múltkor is hasonlót mutattál, meg most is, vagyis a léyneg, hogy még mindig nem tudod az oszcillószkópodat használni. A szkóp jól láthatótan egyszer fel egyer lefutó élre triggerer, így nem látszi semmi normálisat.
A felső kimenet alacsony állása teljesen normális. Kikapcsolás eseétn is a lebegő bootstrap kondi tárolj sokáig a töltés, UVLO módban pedig az IC minden kimenetet alacsonyra kapcsol. Ezt jól is csinálja az IC, gondolj bele, milyne gáz lenne, akármit bekapcsolva hagyna, és tönrkevágná a FETeket? Szóval tanulj meg szkópot használni, a mérésed így értékelhetetlen. Azzal a szkóppal, amit használsz meg lehet iyleneket mérni. Jómagam EMG 1568/1A szkópot használtam korábban ugyanilyen célra, és ment a dolog. Neked is menni fog, ha elsajátítod végre a szkóp helyes használatát!
Akkor megkérnélek, hogy mutass egy ábrát, hogy mit kéne látnom!?
A mérést úgy végeztem, ahogy elmondtad. Vagy te magyaráztad anno rosszul, vagy a szkóp a rossz. Mert az alapján, ahogy te mondtad, semmit nem mutat.
Most az a helyzet, hogy ajánlásodra kivágtam a BD-ket és beszereztem normális 2N2222A/2N2905A párt, és ferci javaslatára hipergyors diódákkal a végén 1N4148 helyett. A bázison lévő 330 ohm -mal picit tudtam javítani a helyzeten, ha elkezdtem csökkenteni 270-re, majd a felére (de már jelentős különbséget nem tudtam kicsikarni belőle.) Jel szép, de a mount everest csúcsai elbújhatnak mögötte. Mi lehet a baj? Zénerekkel kéne trükközgetni még netán a 10 ohm gate ellenállás a kevés? Ja a trafót újra tekertem 12 menet lett a 10 helyett. A tranyókon enyhe de tényleg nagyon enyhe langyosodás érzékelhető.
Íme az eredmény. Elég csúnya. Mit javasolsz? A jelet a gate ellenállások után mértem. Ideiglenesen helyére forrasztva mind a négy FET bemenetéhez. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Mellékelek egy mérést. Ez egy digiátlis szkópos mérés, a zöld jel a felső oldal, a sárga jel az alsó oldal. A jelek szépen el vannak egymástóül függőlegesen tolva, hogy az előbbit szemléltssék is. Jól látható, hogy a trigger faszán be van lőve a felső jelnél, felfútó ágra és 5V.
A FET 3V alatt kapcsol be, és 5V felett tutira, így egy ilyen ábrán szépen leolvasható a holtidő, ami kb 250-300 ns. Ez éppen még a régi gagyó zkópommal van mérve, aminek analóg sávszélessége 50MHz, mintavételezése 50MS/s, felbontása 9bit. Szóval kábé hasonlóra képes, mint az EMG 1568/2. Egy ilyen ábrán jól értelmezhetó a dolog (alsó és felső oldal), jól látható a fel és lefutás, és mondju keménykapcsolás esetén egy miller plató (vagy miller-platónál látszó berezgés) is megfigyelhető.
Azok a gate trafót szórt induktivitása okozta túllövések, vagyis a gate trafódnak nagy a szórt induktivitása. Ha a gate ellenállást növeled, akkor bár a tullvösé csökken, a fel és lefutás még lassab le. Most is jelenleg a fel-le futás annyira lassú, hogy a holtidő platója eltűnik.
Mérd meg a gate trafód mágnesező és szórt indukvitiását kezdetnek!
Okés. Köszi a gyors választ! Közbe főzök. Lehet lassabban tudok írogálni.
A felső kimenetet sehogy sem sikerül életre kelteni. Megpróbáltam megcserélni a csatornákat, de ugyanaz....
A beállítások látszanak a képen
Ha csak segédtápot használsz, lekötöd a főtápfeszt, akkor a félhíd közepét kösd le a negatív tápra. Amíg ez nincs meg, addig nem tud feltöldődni a bootatrap kondi, másrést ha van főtáp és félhíd, akkor lebeg a felső oldal, ami megnehezíti a mérés.
Ezt most nem értem. Tehát a mérést két részletben kéne végre hajtani? Először ráadom a tápot, de a közepe nincs lehúzva a negatívra,AZTÁN leveszem róla a tápfeszt ÉS lehúzom a kezepét a negatívra?
Nem értettél meg.
Csak 12V menjen az IR-nek. Ne legyen 230V, se semmi. Ekkor a félhíd közepét kösd le a negatív tápra. Vagyis az alsó FETet D és S között zárd rövidre. Így fel tud töltődni a bootstrap kondi. Ezek után meg tudod mérni a szkóppal a két gate lábra csipetetve a gate jeleket szépen.
Milyen IR??? milyen 230V?? Akkor most lefényképezem, hogy néz ki a mérés, mert sztem k***ra két malomba őrlünk. -_-
Értem, hogy mit jelent, hogy a közepét le kell húzni. De nekem nem teljesen egyértelmű, ahogy "ragzod" a magyart. Mit és mikor? Fuhh... Szóval. Kezdjük a könnyű dolgokkal. Tehát, az időosztás: 2us; feszültségosztás: 5-5 Volt. Mindkettő AC állásban. Chop üzemmód, X1/X5 közül mindkettő X1-en. Comp trig/CH2trig közül a CH2 trig állásban. A time delay poti fogalmam sincs, mire jó. A felső soron: a NO trig az internal állásban van, az össze többi pedig a felső állásban, tehát: + / INT / DC / + / NORM / REP. Ennyit akkor arról, hogy néz ki nálam a szkóp. Lehet hogy valami itt nem oké, de már minden elképzelhető variációt kipróbáltam, és ennek ma kész kell lennie.
Most a legutóbbi próbálkozásommal nem két négyszögjel, hanem két szaggatott vonal jött ki. Köztük van 300 ns-nyi szünet. De hogy az most a tényleges holtidő, vagy csak a két, már felfutott él közti szünet... Nem tudom, össze merjem-e így rakni...
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |