Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti szolár lámpa napelemjének forrasztása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) GaboRvagyok hozzászólása Szept 10, 2022 / 1
 
Sziasztok!

Már végigtúrtam az egész internetet -ezt a fórumot is-, de sehol semmi infót nem találtam erről:

Hogyan lehet kerti szolár lámpa napelemcellájáról leszakadt vezetéket visszaforrasztani?? Elsőre egyszerű és már kitárgyalt feladatnak tűnik, de nem az, nem ez, olvasd csak tovább!

Ez nem forrasztható ponttal vagy sávval ellátott napelem cellácska, amik forrasztási módjaival tele az internet, hanem régebbi (kb 20 évvel ezelőtti) gyártás, valamiféle 4x4cm-es, ezüst színű anyaggal bevont üveg lapka, amire valamilyen számomra rejtélyes technikával fel van forrasztva vagy ponthegesztve(?) a plusz-mínusz vezeték. Ezt sem flux, sem szürke forrasztó paszta, se forrasztó zsír, se hegedű viasz, se gyantás forrasztó ón, egyszerűen semmilyen szer amit itthon találtam, nem folyatja el az ónt ezen az ezüst színű bevonaton. Az ón szó szerint elgurul rajta, legurul róla, szinte taszítja, és bármilyen hőfokra melegítem, ez történik. A folyasztó anyagok-szerek pedig csak összemaszatolják, kormozzák végül a forrasztandó felületet. Természetesen a felület zsírmentesítve is volt forrasztás előtt. Talán valamilyen savval kéne maratni ezt az ezüst szerű réteget, aztán lenne forrasztható? Na ennyi kb, ebből már ki lehet indulni szerintem. Valaki forrasztott már ilyesmit, és hogy csinálta? Mi a technológia?

A választ előre is köszönöm, és remélem, hogy lesz.
Bár a napelem cellácska azóta tönkre ment a sok próbálkozásom során, úgyhogy kuka, de a hogyan kell (kellett volna), az nagyon érdekel.

Akivel előfordult már, hogy ilyen cellát akart-akar forrasztani, a konstruktív megfejtés hasznos lehet más számára is.

Üdv: Gábor.
(#) Ge Lee válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Fogalmam sincs milyen anyagról lehet szó, és hogy lehet-e egyáltalán forrasztani, de próbáld ki a rozsdaoldót (RO-55), ha azzal sem megy akkor semmivel nem fog.
(#) uniman válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Szept 10, 2022 / 1
 
Elektromosan vezető ragasztóval megoldható...ha az árát nem nézzük. Bővebben: Link
(#) GaboRvagyok hozzászólása Szept 10, 2022 /
 
Mindkét válaszoló válaszát köszönöm, ötletes.
Uniman válasza zseniális! Lehet, hogy.. Mi van, ha soha nem is forrasztották ezeket? Hanem ahogy írtad, elektromosan vezető ragasztóval egy pöttyöt tettek rá és a vezetékre, és ennyi. Hmm... Ez nagyon ötletes! Ezt ki fogom majd próbálni más hasonló esetben. Ge Le-nek is a választ ismét.
(#) kaqkk válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Az üveg elhúzza a hőt , valószínűleg a páka teljesítménye kevés a forrasztáshoz, megpróbálnám előmelegíteni az egész panelt és azután forrasztani .
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2022
(#) erbe válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Az üveg nagyon rosszul vezeti a hőt. Valamivel rosszabbul, mint a vörösréz, pedig azt meg lehet forrasztani.
(#) GaboRvagyok válasza erbe hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Hát, erre is gondoltam a sokadik próbálkozás után... Fogtam egy villanyrezsót és melegítettem vele az üveglapot forrasztás közben. Ez persze ez már a végstádium volt, a már minden-mindegy pont. Csak érdekelt... Végül, hogy feladjam az utolsó kenetet a napelem cellának, felcsavartam maxra a rezsót és rajtahagytam a kis cellát, majd ránéztem úgy fél óra múlva. Hát persze, hogy nem folyt meg az ón rajta, szépen maradt gömb. Így lett halottnak nyilvánítva a cella, de kizártam a hővezetés, és/vagy a páka hőfok problémáját is ez esetben.
(#) Doky586 hozzászólása Szept 11, 2022 /
 
Ezekről az 1eFt/db ár alatt árult földbeszúrható lámpákról van szó? Ha egy tönkremegy kidobod és másikkal helyettesíted.
(#) pako válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Valószínűleg ultrahangos forrasztással / bondolással csinálhatták.
DIY verzió
(#) nedudgi válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Meg lehet próbálni ólmos forraszanyaggal "ötvözni". A pákát ólommontes hőmérsékletre melegítsd. Gyakorlatban nem próbáltam még, de egyéb nehezen forrasztható helyeken bevált.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem