Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1678 / 1678
(#) Skori hozzászólása Sze, 20:35 / 3
 
Nem tudom, hogy elfér-e itt ilyesmi mert nem igazán elektronika, de a programozás szerintem rokon szakterület. Készítettem az otthoni szerveremre egy interneten is elérhető kis weboldalt - ami (megfelelő név+jelszó megadása után) listázza a szerver bizonyos mappáiban levő videofájlokat. Ezek közül valamelyikre rákattintva, egy kicsi M3U fájl töltődik le. Ha a firefoxban beállítottuk, hogy ezt a VLC playerrel nyissa meg automatikusan, akkor a kattintás után indul is a film, (nem kell letölteni a filmet ahhoz, hogy bele lehessen nézni). Sajnos a VLC-t egy ideje nem lehet beépíteni weboldalba - pedig ez úgy lett volna igazán ügyes, ha csak kattintok, és ugyanabban az ablakban indul el a műsor.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:39
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 20:49 / 1
 
Ha már "egy tranzisztoros" akkor egy teljesítmény FET, egy ellenállás és egy bemeneti csatoló kondi kell. Az még akár nagyot is szólhat.
(#) Prefector válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 21:24 /
 
Miért kell Zsombi hiányzó alapismeretét ebben topikban pótolni?
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Sze, 21:53 /
 
Nézd meg ezt a projektet, szerintem jó lehet VLC alternatívaként: Video.js
(#) zosza18 válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 22:59 / 4
 
Egyszer már kibukott egy hasonló történet Zsombi felől, amit nagyon csúnyán reagált le Mindenki gyakorlatilag. Ismerve Őt, nagyon messze van a tudása a valóságtól, de attól elszántabb, hogy megértse! Ő nagyon az elején jár mindennek és azért is készít "számunkra" értelmetlen és csúnya dolgokat, de legalább nem kész megoldott projektekkel feszít a neten, hogy milyen okos. Egyszerűen csak meg akarja érteni a dolgok működését és ebben kér segítséget, nem olyan durva dolog ez szerintem. Neki segítségre van szükség a tanulás szempontjából, nem pedig lehurrogásra! Senki se úgy kezdte ahol most tart...
Én is rosszul vagyok sokszor a látványtól, de eszembe jut mikor én is ilyesmiket patkányoltam össze és örültem hogy működik, főleg ha meg is értettem a miértjét...
(#) neogeo2 válasza Skori hozzászólására (») Sze, 23:03 /
 
Ügyes munka.
Ha van megfelelő erőforrás szabadon azon a szerveren {nem kell túl sok) akkor javaslom az emby server telepítését. Nagyjából 2000 mozifilm és egy csomó sorozat van nálam és simán lekezeli. Létezik linuxra és winre egyaránt. Ha érdekel a dolog, kérlek írj privatban és beengedlek hozzám. Itt meg tudd nézni működés közben.
(#) Skori válasza neogeo2 hozzászólására (») Csü, 7:18 /
 
A plex-et már nézegettem régen, de nem tetszett, hogy be kell regisztrálni hozzá, ill. hogy meg kell bízni egy további külső cégben aki gyakorlatilag (ha akar) mindenhez hozzáférhet a szerveren. Ráadásul belső hálózatban (internet nélkül) nem is akart működni, mert a jelszót a saját szerverükön akarja ellenőrizni.
A video station (ami a XPenology-ra is feltehető) sajnos nem jól működik, mindenáron át akar kódolni (amihez nem elég erős a NAS, meg felesleges is), és nem is stabil, vagy VLC plugint akar használni az is (ami meg már nem működik a mai böngészőkben). Pedig amúgy tetszene (ha jól működne).

Nagyjából ezért készült az az oldal, tulajdonképpen jól is működik, csak lehetne kényelmesebb a használata.

Az emby is hasonlóan működik mint a plex, vagy beállítható úgy, hogy a gyártója szervereitől teljesen függetlenül működjön? Azért megnézném, írok privátot.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Csü, 7:28 /
 
Köszönöm, kipróbáltam és tényleg le lehet vele játszani a videoókat. Sajnos ebbe az oldalba nem fogom tudni beépíteni, mert a NAS lelkivilágába nem látok bele annyira, hogy jelszóvédett https-el kiszolgálja ezeket a fájlokat, a webszerver meg alapból nem is fér hozzá ezekhez a mappákhoz. (de azért lehet, hogy majd körbejárom ezt a lehetőséget is)
Esetleg meg lehetne próbálni a video station webfelületébe beépíteni valahogyan a VLC plugin helyett a video.js-t.

Amúgy az a trükk a dologban, hogy a VLC képes SFTP-vel is lejátszani, és a szükséges SFTP hozzáférés pedig beépíthető egy M3U fájlba, amit egy sima javascript le tud generálni. A weboldal is PHP-ba épített SFTP-vel szedi össze a fájllistát a localhoston, a webfelületen megadott jelszót használva. Így a xpenology user beállításaitól fog függeni, hogy mit lát a user - azaz tök kényelmesen beállítható. A Video.js viszont csak http/https protokollt tud használni.
(#) neogeo2 válasza Skori hozzászólására (») Csü, 8:26 /
 
Idézet:
„Az emby is hasonlóan működik mint a plex, vagy beállítható úgy, hogy a gyártója szervereitől teljesen függetlenül működjön? Azért megnézném, írok privátot.”

Válaszoltam privátban, itt hamarosan rákoppintanak az orrunkra a moderátorok... tehát ott folytathatjuk.
(#) Gafly válasza zosza18 hozzászólására (») Csü, 9:49 / 2
 
Mindenkinek igaza van, nem kívánnám személyenként szétszálazni a válaszokat:
- Tényleg jobb helye lenne az "Elektronikában kezdők kérdései" topic-ban.
- Senki nem pákával a kezében született, de ezzel legalább tanulni lehet, nagy kárt csinálni nem.
- Egy tranzisztorral, ellenállással, hangszóróval és kondenzátorral (meglévő készlet) is lehet működőképeset alkotni. Ameddig nem akkora az áram a kollektorban, hogy valamelyik irányban kifekszik a cséve, addig szólni fog, különösen például telefon füles kimenetről meghajtva.
- Zsombort személyesen ismerem, hiszen ott volt az ELBAFTA rendezvényen. Nem gond pár alapot elmagyarázni, rajzzal segíteni. Majd lehet tovább lépni később, több tranzisztor, stb...
(#) Udvari Zsombor válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 13:00 /
 
A napokban kellett vennem egy új 80W pákát, mert az előző már nem fűt, az újat pedig még nem szoktam meg (kicsit hegyesebb, mint az előző volt). Meg persze a próbálkozások során nem pucoltam le az ónt az egyik ellenállás lábairól.
(#) Lamprologus válasza Hp41C hozzászólására (») Csü, 13:13 /
 
Köszönöm, én tudom! Arra voltam kiváncsi Zsombor hogyan állapította meg! Mert ha fordítva kötötte volna be, az is oka lehetne a kisebb hangerőnek.
(#) torokj válasza gyula84 hozzászólására (») Csü, 13:29 /
 
Szia,
Ez melyik kapcsolás?
A Karadio és a Yoradio ismerős,de szerintem ez más.
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 15:13 /
 
A tisztaság sem hátrány, de itt ettől alapvetőbb hibák sejthetőek. A forrasztás egy "gömbölyded" forma, amit a forraszanyag felületi feszültsége tesz ilyenné. Úgy tűnik, mintha nálad teljesen hiányozna a "folyasztószer", ami általában eleve van az ónban, és külön is adagolható, de mindenképpen szükséges. Ha sokszor melegíted meg ugyanazt a forrasztóanyagot, akkor eltűnik belőle ez a folyasztószer. Többfajta speciális anyag van erre a célra, de a klasszikus gyanta is remekül helytáll az esetek többségében.
Rosszul megválasztott pákahőmérséklet is okozhatja a nálad látszó katasztrofális forrasztási pontokat (ha túl meleg akkor kipárologtatja a folyasztószert, ha pedig nem elég meleg akkor nem folyik meg kellően a forraszanyag).
Végül a technológia is érdekes lehet, mert ha vezetékeket akarsz forrasztani, akkor azokat előre érdemes beónozni, mert így kevesebb hőbevitellel lehet elérni a hatékony és szép kötési minőséget.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 16:08 /
 
Tegyük hozzá, hogy a fémek (pl. forraszanyag) olvadéka, szabad levegőn viszonylag gyorsan oxidálódik. Az oxiddal nem lehet rendesen forrasztani, magasabb az olvadáspontja is, és a felülete ilyen ronda lesz, mint Zsombor fotóin. A folyasztószer késlelteti az oxidácíót, mert amíg a forraszanyag olvadékának a felületén úszik, addig elzárja azt a levegő oxigénjétől, ezen kívül valamennyi oxid oldó hatása is van...
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 16:52 /
 
Egy időben divat volt a "gyöngy" forrasztás, aztán "kiment a divatból" a rettenetes mennyiségű kontakthiba miatt.
Jelenleg a homorú felülelű fényes kúp a kívánatos "lábas" jószágoknál.
Kolofóniumban (is) tökéletesen igazad van...
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 18:23 /
 
Köszi, elmentettem a rajzot, valamikor majd átépítem ilyenre.
Jól olvasom az alkatrészeket? Ellenállás 40Ω (40R), kondenzátor 10µf + lábára megy a hangjel pozitívja.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Csü, 19:59 /
 
Meghát a 80W-os páka picit túlzás ilyesmikhez -de ha ez van, akkor ez van. De a forrasztásból úgy érzem, szabályozatlan is. Tégy elé az egyik szálra egy diódát (mondjuk egy 1N4004-et). Rogtön nem 500 fokig hevül, csak úgy 300 körülire.
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Csü, 20:32 /
 
Nekem egyszer sikerült olyan pillanatpákát vennem, ami nem felmelegedett egy “pillanat” alatt, hanem a másfeles rézhegyet semmisítette meg kb 3 másodperc alatt. Az üzlet kicserélte, és az új tényleg jobb volt, mert annak 2 másodperc is elég volt a hegy elpusztításához.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Csü, 20:35 /
 
Az igen...
De azért úgy gondoltam, Zsombornak nem pillanatpákája van.
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Csü, 21:20 /
 
És nem gyantás ónja. Már az is sokat jelentene.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:35 / 1
 
Talán a legközelebbi találkozó alkalmával Zsombornak meg kellene mutatni pár alapvető fogást, mert félő, hogy magától nem fog rájönni. Annak idején nekem is megmutatták, hogyan lehet szépen,jól megforrasztani a csőszegecsbe dugott alkatrészt, igaz akkor forrasztózsírt használt a mutató...
(#) Moderátor hozzászólása Pé, 5:26
 
Kérjük, hogy a forrasztással és erősítő építéssel kapcsolatos beszélgetést a megfelelő szak-témában folytassátok!
(#) Udvari Zsombor válasza mex hozzászólására (») Pé, 12:27 /
 
Ha átépítem a javasolt rajz alapján, akkor az "elektronikában kezdők" topikban fogom folytatni, mivel itt ránk lett szólva (ami valamennyire jogos).
(#) gyula84 válasza sany hozzászólására (») Pé, 19:52 /
 
Az esp32 az usb-c-ről kapja az áramot, így nem akartam kapcsolót.
(#) btamas81 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 19:56 /
 
Kodi-t próbáltad már?
(#) Skori válasza btamas81 hozzászólására (») Pé, 20:20 /
 
Emby-t próbáltam, gondolom a plex, és a kodi is hasonló...
Ami a különbség az a proci terhelés:
emby: 100%-on megy a proci a NAS-ban, lejátszás közben
emby, átkódolás letiltva: 30%-on megy a proci lejátszás közben, de némelyik filmnek nincs hangja
saját megoldás VLC-vel: 1% alatti a proci terhelés a NAS-on, és nem olyan szép és kényelmes mint az emby, viszont a VLC képminősége jobb.

Ami ebből nekem lejött, hogy az emby-hez egyszerűen kevés a NAS-om teljesítménye (J1900 proci van benne) és/vagy nem túl hatékony az emby kódja. Tehát ez akkor jöhetne szóba ha jóval erősebb NAS-t építenék annál, mint amit most használok.
A kodi-val van tapasztalatod? Milyen hardveren futtatod, és mekkora prociterhelést okoz?

Szerk: kicsit utána olvastam, a kodi az nem média szerver, hanem lejátszó.. azaz nem erre a feladatra való, és nem is lehet a XPenology-ra feltenni
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:23
(#) btamas81 válasza Skori hozzászólására (») 8:34 /
 
Én kipróbáltam mindegyiket, de maradtam a plexnél. Nekem valahogy az jobban tetszik.
Emlékeim szerint a kodi is hasonló volt a plexhez.
Synology DS214play a nas, van, hogy 3tv megy egyszerre róla.
Kódolást persze letiltottam. Illetve úgy van beállítva, hogy az eredeti formátumot használja.
Azért a hálozat sem lényegtelen. Ha tudja a tv az 5G wifit azon használd.
Plexnél ami kicsit nyűgös, hogy figyelni kell a fájlnevekre, de ha jó minden akkor a sorozatokat magától egy "mappába" rendezi és mappán belül hozza az évadokat. Pl. rámész a sorozatokra, azon belül lesz mondjuk egy Yellowstone ikon és azon belül lesznek az évadok. A Nason csak be van téve vegyesen egy mappába minden, ő rendezi magának.
Következő: »»   1678 / 1678
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem