Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   408 / 408
(#) CirkoUser hozzászólása Pé, 15:19 /
 
Sziasztok!

Íme, a szkóppal tetten ért hiba. A mágnesszelep jele eltolódott a pozitív tartományból majdnem szimmetrikusra, miközben rákerült egy nagy(obb)frekvenciás jel. Ugyanez a jel megjelenik a szabályzótekercsen is, de itt nincs DC eltolódás.

A nagyfrekis jel szép fokozatosan tűnt el; a már működő cirkónál is ott volt egy rövidebb szakaszon; később teljesen megszűnt...

Valakinek van valamilyen ötlete?

Üdv, Gábor
(#) Gombszem válasza CirkoUser hozzászólására (») Pé, 17:26 / 1
 
A szabályzó áramkörben valószínűleg MOSFET van, néhány kondenzátorral. Nézd meg azokat a kondikat (néhánytól néhány száz nF). Ezek a metál kondik szeretik elveszteni a kapacitásukat.
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») Pé, 18:05 /
 
Köszönöm szépen, megnézem! Már egész gyorsan kapom szét a cirkót, mert a fürdésre mindig össze kell rakni! Köszi mégegyszer a tippet!
Üdv, Gábor
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 0:01 /
 
Nos, remélem nem kiabálok el semmit, de úgy tűnik, megvan a ludas! Az MPSA44 nagyfeszültségű tranzisztor mellet lévő 1µF/400V-os kondit kellett kicserélni, és máris gyújtotta a lángot!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Üdv, Gábor
A hozzászólás módosítva: Szo, 0:06
(#) Gombszem válasza CirkoUser hozzászólására (») Szo, 21:25 / 1
 
Ha akadt egy hibás elkó, akkor javaslom, hogy cseréld ki az összes elkót (főleg ha azonos a gyártmány, az évjárat). Nem drágák, és biztosra lehet menni, főleg ha jobb minőségű (arany színű) a cseredarab. Ha csak nagyobb feszültségű van, nem baj, ha elfér. A polartásra nagyon figyelj!
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») 7:23 /
 
Köszi, épp tegnap vettem egy dupla készletet a helyi boltban, gondolva a jövőre is. Egy párat kimértem, pár százalékon belül volt a kapacitása, és az ESR-je is elfogadható volt. Ez az egy eléggé kilógott, a 40 százalékos értékkel, és a fél kohm-nyi ellenállásával. De azért kicserélem majd a többit is, csak még a táp pufferkondija hiányzik.
Azért szerencsém volt, hogy ilyen környezetben kibírták 15 évig!

Köszönöm mégegyszer!
(#) Gafly válasza CirkoUser hozzászólására (») 8:57 /
 
Azóta is azon gondolkozom, hogy ez a hiba hogyan okozhatta az oszcilloszkópon látható jelenséget?
(#) CirkoUser válasza Gafly hozzászólására (») 11:00 /
 
Az a baj, hogy nem volt időm lerajzolni a kapcsolást a nyák alapján. A kondi egyik lába a szabályzótekercsre megy, a másik a tranzisztor középső lábára (gondolom bázis) De persze még egy jópár alkatrész csatlakozik, de az smd-ket már nem volt cérnám végignézni...

Gondolom annak az esélye, hogy ehhez a Junkershez kapcsolási rajzot találjak, közelít a nullához...
(#) Bviktor76 hozzászólása 13:01 /
 
Sziasztok! Az alany egy Saunier Duvall Isotwin c 24 kazán. A hőcserérő kilyukadt, picit meg is áztatta a belsejét. csere után a kazán F2hibával letilt. Bekapcsoláskor sem indul. Lecsekkoltuk az elektronikát egy másikkal, a hiba maradt. A szaki aki az elmúlt 10 évben karbantartotta 6 óra kűzdelem után feladta. Szakszervíz hetekre ad csak időpontot. Az asszony a gyerekkekkel hazakölzött az anyjához. PLS help. Merre induljunk, mi lehet a hiba? előre is köszönöm
(#) CirkoUser válasza Bviktor76 hozzászólására (») 15:27 /
 
Csak egy amatőr ötlet; mibe folyhatott bele a víz? Nem lehet, hogy valami még nedves maradt, és az befolyásolja a működést?
Következő: »»   408 / 408
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu