Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   512 / 512
(#) VIM válasza irsai27 hozzászólására (») Kedd, 9:47 /
 
Szia! Én megmodom őszintén, hogy nem igazán értek hozzá de DE ha azt írja a hibakódra a tünetsoroló, hogy: "A rendszer nem ismeri fel a hőmérsékletérzékelőt az égőkamrában" majd megoldásnak a ".... vizsgálja meg a hőmérséklet-érzékelőt az égőkamrában, vizsgálja meg az összekötő kábelt zárlat szempontjából" akkor valahol ott kellene keresni azt az érzékelőt ami feltehetően így néz ki. A gradiens hiba is talán ennek tudható be ha nincs kontroll az égőtér felett. A bitermikus hőcserélőkre pedig nagyon jellemző a gradiens hiba ha abban kialakulóban vagy éppen előrehaladott már a vízkövesedés.
(#) irsai27 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 3:02 /
 
köszi a tippet! a hőcserélő ki lett savazva, maga a keringés szerintem jó. Nem tudom, hogy mennyire toleráns a rendszer, ha gyengül a szivattyú... Amikor bekapcsol a kazán, ha megfogod az előremenő ágat, azért nem lesz forró egyik pillanatról a másikra... Ebből arra következtetek, hogy jó hozamot produkál a szivattyú, hiszen ha lassú lenne, akkor hirtelen válna forróvá a cső, hiszen túl sok időt töltene a víz a hőcserélőben, több ideje lenne melegedni. Mivel lassan és fokozatosan melegszik, így szerintem helyesen működik a szivattyú - alacsony hőmérsékleten. Az is lehetséges - meglátásom szerint -, hogy kicsit gyengébb a szivattyú a kelleténél, ami egészen addig nem okoz túlmelegedést a hőcserélőben, amíg a visszajövő ág a kívánt hőfok közelébe nem ér. Pl.: A beállított hőmérséklet 60 fok. A visszajövő ág mondjuk 40. Lehet, hogy 40 fokos vizet még kellő sebességgel át tudja nyomni a hőcserélőn - azelőtt, hogy elérné a kritikus szintet -, viszont az 50 fokosat már nem, a víz eléri a kritikus szintet és ezért hibát jelez a készülék. Ez a tegnapi tézisem második verziója. Az első verzióm, hogy a szivattyú dilatál és ez miatt picit "megszorul", így esetleg picit kevesebb fordulat/perc teljesítményt produkál és veszít a felmelegedés hatására a teljesítményéből. Nem tudom, melyik életszerű, melyik lehetséges, vagy nem lehetséges... Nem értek hozzá sajnos. A koncepcióm az, hogy bizonyos hőmérséklet felett, ha elérjük a "kritikus hőmérsékletet", akkor vagy az érzékelő rossz, vagy a szivattyú. Ha a két érzékelő közt pár fok eltérés van, az épp elég lehet, hogy az egyik "fűtést kérjen", a másik meg azt mondja, hogy "túlszaladtunk" a kívánt hőmérsékleten. Itt megint csak nem tudom, hogy ilyen történhet-e?! Egyik esetben sem a panel a hibás, de mégis valószínűsíthető, hiszen értelmezhetetlen a hiba. A szerelő szerint jók az érzékelők, a szivattyú, a hőcserélő, a tömítések, minden. Egyetlen magyarázatot lát, hogy rossz a panel.

Ami azt illeti, én még multimétert a kezében nem láttam, hogy megmérte volna az érzékelőket, de feltételezem a kazán karbantartásakor ezt már megtette - akkor nem voltam még itt - és okkal mondja, hogy az érzékelők rendben vannak (mondjuk akkor nem tudom miért rendelt egy NTC-t és próbálta ki... feltételezem nem zárja ki a saját tévedésének lehetőségét sem...) A hőcserélőt kisavazta. A szivattyú hozamot nem tudom, hogy valamilyen módon ellenőrizte-e. Feltehetőleg azért, mert amit eddig itt leírtam minden bizonnyal hülyeség.

Én azért kérdezek - és tanulok tőletek -, mert nem értek hozzá, viszont jó fantáziám van. Lehet, hogy egy féligazság/ötlet/apróság kerüli el az ember figyelmét. Mivel nem értek hozzá, így nem rutinszerű a gondolatmenetem sem, sokkal könnyebben veszek figyelembe olyan tényezőket, amikre egy már megszokott protokoll szerint eljáró rutinos ember csak legyint, pedig lehet, hogy most van az 1000-ből az az egy alkalom, amikor éppen a kivétel erősíti a szabályt.

Beleugatni nem akarok (a szerelő dolgába), mert legalább jön és csinálja. Többször volt itt (amiért nem kért pénzt), hogy reprodukálja a hibát, tanulmányozza a jelenséget, és alkatrészt (NTC-t) cseréljen - amit csak akkor fizettetett volna ki, ha megoldja a problémát - de sajnos nem oldotta meg. Arra jutott, hogy a régi panelt kell beméretni/javíttatni, vagy új panelt kell berakni. A főbérlő fizeti, engem pont nem érdekel - új panel van most rendelve, pár nap és megjön. Nagyon remélem, hogy meg fogja oldani a hibát, és végre nem kell szopjak vele tovább. Ha a szivattyúval nem történhet az, amiket leírtam, akkor nekem sincs ötletem, panel. Ha megtörténhet, akkor gyanítom, hogy lesz egy új panelünk és ugyanolyan szar kazánunk. Hamarosan kiderül. Ha a szerelő azt mondja, hogy jó a szivattyú, nem fogok vitatkozni vele, hogy márpedig nézze meg alaposabban, hiszen én vagyok a laikus.


Amit linkeltél, egy olyan van kilógatva a kazánból, és tökmindegy, hogy a helyén van vagy nincs.
A hozzászólás módosítva: Sze, 3:06
(#) stopi válasza jpuskas99 hozzászólására (») Sze, 12:25 /
 
A zónaszabályozás elemeinél mire gondolsz?
Most arra jöttem rá, hogyha forró marad órákig a radiátor lekapcsolt termosztát ellenére, akkor a HoneywellVC4013 oldalán lévő "pöcök" csak középállásig mozdul el, ha mégis elkezdenek kihűlni a radiátorok, akkor inkább már a széléhez közelebb, de akkor sem teljesen. Ha a Honeywell nem működik rendesen, azt okozhatja a hibás termosztát vagy akkor egyedül az a hibás?
Bocsi, hogy nem szakszerűen írom a dolgokat és azért is kérdezem, mert volt nálam szerelő és szerinte a termosztát a hibás.
(#) VIM válasza irsai27 hozzászólására (») Sze, 18:23 /
 
Idézet:
„Amit linkeltél, egy olyan van kilógatva a kazánból, és tökmindegy, hogy a helyén van vagy nincs.”
Akkor ezt megbeszéltük.
(#) irsai27 válasza VIM hozzászólására (») 3:26 /
 
oké, köszönöm, és ebből mire kell következtetni?!
Következő: »»   512 / 512
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem