Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LAN koaxon
 
Témaindító: slaszlo96, idő: Dec 29, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Már részben ez is a multté. Sok koaxban már OFDM van.
(#) slaszlo96 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
De létezik fényvezető koax is, nem? Azt hiszem a koaxnak az a lényege hogy egy közös médián többféle adat fut egyszerre, mondjuk több tv csatorna, közben internet. Úgy értelmeztem hogy van optikai kábelből is ilyen, ami közös média, koaxiális.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2019
(#) elektroncso válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Nem. A koax szó a kábel felépítésére utal, hogy a metszete koaxiális. Egy belső vezetőt körül vesz a dielektrikum, majd az árnyékolás amit újra körül vesz a külső védőköpeny.
És hogy jó nagy legyen a zavar nagyon nagy frekvenciákon (mikrohullám és környéke) már kiszorul a belső vezetőből a jel és a dielektrikumban halad egyik pontból a másikba (skin-hatás).

Az optikai kábelből a legegyszerűbb olyan hálózatot csinálni ahol egy "vezetékben" több kommunikáció zajlik. Erre rengeteg féle megoldás létezik.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2019
(#) elektroncso válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 29, 2019 / 1
 
Nem fogom részletesen kifejteni, ezt már megtették mások. Például itt van a Szegedi Tudományegyetem cikke a témában:
Optikai kábel alapfogalmak
(#) Massawa válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 29, 2019 / 1
 
Ezt hivják high power optikának, ahol a kábelTV modulácioja ( minden csatorna, minden jel) "egyszerüen" át van ültetve a fény tartományba. Ehhez különleges laser és vevö diodák kellenek mert mind a két elem a müködési tartományuk leglineárisabb részében dolgoznak. A vevö diodák ma már szerencsére nem annyira kritikusak de a modulalo laser annál inkább. (Egészen más a telekomban használt laserektöl, ahol csak ki/be kell kapcsolni a fényt). Vannak már relative olcso mininodek, de ezek még mindig nem egy háztartásba valo cuccok ( az áruk és fogyasztásuk valamint a karbantartásuk miatt). Ráadásul neked az internethez kétirányu szerkezet kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2019
(#) slaszlo96 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Ezt szeretném, a teljes koaxkábelt optikává alakítani és utána vissza. Tudsz hozzá kapcsolást? Szerinted a kábelmodem is működni fog?
Akkor ugyanazon a kábelen az összes TV adót meg az internetet, sőt a LAN-t is tudnám használni meg a telefont vagy bármit, gondolom szinte bármi elfér azon az egy optikai kábelen.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) Massawa válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 1
 
Miért akarod ezt te csinálni. A szolgáltatod, ha megfizeted, behuzza akár az optikát is a házadba.
Nem hiszem, hogy házi körülmények között ez megoldhato. Az adodiodákat eléggé drága gépen kell kiválogatni a lineáris tartomány miatt ( sok profi is ebbe törte sokáig a fogát). Esetleg az ünnepek után kereshetek valami rajzot, de az nem egyszerü mutatvány. Csak a bemeneti tartomány manapság 1,2 GHz szélességü, és a visszirányod igényel legalább 100 MHz-t. ( szürök vannak 65,85, és 204 MHz-re.).
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
(#) Gabó válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 5
 
Áruld már el, minek ez neked? Meg amúgy az összes ilyen okosság, amit felvetettél? Mindhez van valami kész eszköz. Arról nem is beszélve, hogy ezek az eszközök nem olyanok, hogy 3 ellenállás 2 kondi, 1 dugasztáp, és kész. Otthoni körülmények közt nem igen fog ez sikerülni, főleg, hogy át se látod nem hogy az egészet, de a részegységeit se! Meg nem fogod megkapni az alkatrészeket a sarki fűszeresnél se, mert ezek cél alkatrészek. És hozzá teszem, a beszerzési ára se 100 forint.
(#) Hp41C válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Érdekes, a 8 Mbites Internet kapcsolat a házamba koax kábelen jön.
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 1
 
Hozzám koaxon 1Gbps jön....igaz, hogy a fele sem kell.
(#) Joe_001 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Ja, elvileg az egy optikai szál az koaxiális szerkezetű, és csak a szerkezetéről beszéltem. Modulációtól függetlenül érdemes kettesével szervezni őket, hogy a kétirányú adatforgalom folyamatos legyen.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Az már nem ETH protokol.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A koaxiális az azt jelenti, hogy közös tengelyű, azaz legalább két db egymásba ágyazott kör keresztmetszetű csőnek (vagy az egy rúdnak) lehet közös tengelye. A fénykábel nem ilyen, annál mivel lenne közös tengely?
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Docsis 3.1 a felhasználo szempontjábol semmi sem változott.
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Bocsánat, hogy ilyen későn válaszolok... Most fejeztem be a spektrum analizátorok, referencia generátorok és egyéb RF műszerek összetörését.... Minden csak koax bemenet volt...
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 

Még egy pár évig hagyd meg öket...még lehet, hogy megérjük a koaxon az 1,7 GHz-s sávszélességet is.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Ebben a topikban nem a GHz -ek elérése volt a cél, hanem a max. 10 MHz -es (10Base-T) átvitel. Ez sem egyszerű otthoni körülmények között... Pláne összetört műszerekkel.
Régebbi munkahelyemen, a 1980 -as évek végén foglalkoztak koax -os hálózattal Z80 -as gépek között. Az eredmény 500 - 750 kbit/s lett. Aztán az egészet lesöpörte a NE2000 és más hasonló olcsó kártya a PC -n.

Hmmm. Lomtárakban, PC bontóknál feltalálható még ISA felületű LAN kártya koax csatlakozóval. Vezérelhető mikrokontrollerrel is (csak jó sokat kell ).
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A kolléga egy koaxon akarta átvinni a TV jeleket meg az internetet is. Arra 10Base T egyáltalán nem alkalmas, és ma már analog TV sincs igen a digitálishoz meg 2 Mbps vagy nagyobb sászélesség kell programonként. És persze a visszirány is. Ráadásul nem point to point az átviitel hanem hálozat azaz egy koaxra akar ráakasztani mindent amit csak otthon talál - ehhez szinte elengedhetetlen a teljes kétirányu hálozat kialakitása. Ezt meg kétlem, hogy megussza modernebb technologia nélkül (QAM modulacio, talán multiplexer is kell meg persze a Docsis legalább v2.0 vagy inkább v3.0 amivel az ilyesmit müködtetni lehetne, persze aligha házi/barkács körülmények között.
Már azt hiszem adtunk neki itt is meg a másik ( szintén általa inditott ) topikon elegendö informaciot.
(#) Inhouse válasza slaszlo96 hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Ereszd el ezt, nem fog menni. Miért akarsz ilyesmit? Nem akarsz minden pontra külön UTP-t? Ez esetben fűzz be egyet és minden kivezetésnél rakj egy 4 portos Gigabites switch-et, így felfűzve használhatod egy kábelgerincen az összes gépet. Ha minden gépen "ezerrel" akarnál egyszerre tölteni, az nem fog menni, de egyébként jó lesz a sebesség. De a koax kell mellette a TV-knek, az nem fog menni ezen, sem ez azon.
(#) Gombszem válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Idézet:
„És hogy jó nagy legyen a zavar nagyon nagy frekvenciákon (mikrohullám és környéke) már kiszorul a belső vezetőből a jel és a dielektrikumban halad egyik pontból a másikba (skin-hatás).”

Ebben azért nem lennék olyan biztos. A jel a belső érben halad. Minél nagyobb a frekvencia, annál inkább csak a vezető külső részén. Ezért volt az olcsóbb koax kábelek belső ere vasból, és csak a bevonata volt réz. Ez a skin hatás miatt van. A mikrohullám a hullám módustól függően több féle képen terjedhet.
Vannak olcsóbb LAN kábelek, ahol az ér alumínium, és csak a bevonata réz.
(#) elektroncso válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Less utána a Goubau vezetéknek amit UHF-en és mikrohullámon használnak.
(#) slaszlo96 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 12, 2020 /
 
Idézet:
„Ezt hivják high power optikának, ahol a kábelTV modulácioja ( minden csatorna, minden jel) "egyszerüen" át van ültetve a fény tartományba.”


Tudsz linkelni ilyen eszközt?
(#) Massawa válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 12, 2020 /
 
Tudok, csak azt kétlem, hogy meg tudod venni ( nem olcso a speciális lézerdiodák miatt az ado oldalon). Ha érdekel keresd meg a Harmonic lézer optikai berendezéseit.( node). Vevöt hozzá (egyirányut) olcson kapni több gyártotol.).
(#) sdavid96 hozzászólása Ápr 16, 2021 /
 
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem