Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED nyitófeszültség kiszámítása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) tejeskifly hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Sziasztok, nem nagyon vagyok otthon az elektronikában, szóval szájbarágós válsz kellene nekem.
Egy 3 infraledből álló rendszert szeretnék készíteni, amelynek annyi lenne a feladat hogy "világítson". Van is 3 ledem 20mA-sok, de a nyitófeszültségüket nemtudom, ahol vettem ott sem tudta megmondani az eladó de azt mondta, (vagyis valami ilyesmit) hogy kössem rá 5v-ra és egy 470ohm-os ellenállás segítségével valahogy ki tudom mérni mennyi a nyótófeszültség. Itthon van egy 5v-os trafom, ami 7,3-at ad le szóval az nemlesz jó (vagy igen?) és van egy ilyen állíthatóm ami tud 4,5-öt meg 6-ot. Nyitófeszültség azért kellene mert tudni szeretném, hogyha 2 ceruzaelemről üzemeltetném akkor mekkora ellenállás kell neki.
Bővebben: Link itt be kell írni az adatokat és kidobja milyen kell nekem. De ha valaki meg tudja mondani nekem enélkül hogy mit kell csinálnom hogy működjön, akkor nekem az úgy mégjobb lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Norberto válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 21, 2009 / 4
 
Ajánlom figyelmedbe ezen két korábbi hozzászólást:

- ELSŐ

- MÁSODIK
(#) Marty McFly válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
EZT ajánlanám neked!
(#) tejeskifly válasza Norberto hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Szóval akkor a táblázat alapján 1.9v kell a lednek?(nyitó+0.2v) Mondjuk a táblázatban 50mA-s led van, nekem meg állítólag 20mA-s. De ez ugye nem változtat a lényegen?
De így meg nem elég a 2 ceruzaaksi.
Azt majd megoldom valahogy...
(#) tejeskifly válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Meg valahogy nem hiszek ezeknek a boltosoknak...
Nem lehet azt bemérni valahogy hogy hány mA-s a led? Vagy higgyem el hogy 20, habár a táblázatba ilyen nem is létezik?
(#) Norberto válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Nos, a táblázat sem szentírás. Abban csak alapvető paraméterek találhatóak meg, amiből saccolni lehet. Például, hogy az átlagos nyitófeszültségük 2 V vagy az alatti valamivel. Emellett figyelembe vesszük a 20 mA-es áramot, és így kiszámítunk egy előtét-ellenállás értéket az áramkörünkhöz.

Az infravörös fény meglétét pedig egyszerű módon lehet ellenőrizni. Egy sötétebb helyre elvonulsz, és digitális fényképező optikájába belevilágítva az infra LED-del, a kijelzőn látható lesz a LED aktivitása. Ugyanezt el lehet játszani mobiltelefon kamerájával is, azzal talán biztosabban is működik a kísérlet.
(#) varttina válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 21, 2009 / 2
 
Egy kis fizika
A fény fotonjának energiája E=h*f (h= Plank állandó, f=frekvencia)

A fény frekvenciája f=c/L

A két egyenletből : E=h*c/L

Ha L értékét nanométerben számoljuk, és az egyenlet mindkét oldalát elosztjuk az elektron töltésével, ide jutunk:
U=1248/L, ahhol L a LED fényének hullámhossza.

Pl. ha a LED 950-nm-es, akkor 1248/950=1,31V nyitófeszültséget számolhatunk. Ugyanez egy 780nm-es LED-re 1248/780=1,6V.
(#) tejeskifly válasza varttina hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 

Mester, taníts!
Köszi szépen, így már megvannak a pontos értékek.
(#) zozizi hozzászólása Márc 30, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném megtudni hogy ezen adatok alapján melyik világít a legjobban? LCD panel háttérvilágításának szeretném felhasználni!

Típusszám Méret Névleges áram Teljesít- mény Hullám- hossz Láthatósági szög Intenzitás (mcd) 5084SOL-30-12V H375*SZ10*M1 mm 200mA 2.4W 623ą5nm 60° 300*30

5084SYS-30-12V H375*SZ10*M1 mm 200mA 2.4W 585ą5nm 60° 300*30

5084UPG-30-12V H375*SZ10*M1 mm 200mA 2.4W 520ą5nm 60° 1000*30

5084UB-30-12V H375*SZ10*M1 mm 200mA 2.4W 465ą5nm 60° 400*30

5084UW-30-12V H375*SZ10*M1 mm 200mA 2.4W x=0.31 y=0.32 60° 1100*30

Ledszalagok!


(#) karpi válasza tejeskifly hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
A 20mA a fontos , jo lenne tudni a LED tipusat akkor a katalogusba megvan adva minden.
Potmeter) 1K-os es a LED-el es egy 400 Ohmos ellenallassal sorbakapcsolva allitod amikozben mered a mA-eket.A feszultseg az "megallapodik" a LED-en mivel ugy viselkedik mint a nyito iranyba kapcsolt dioda ( szoktak stabilizalni is LED-el vagy hatarolni) igy aztan meg birod merni a feszulytseget is.Miutan a LED elkezd fogyasztani kb 20 mA-t es meg csavargatod bagyobb fogyasztas fele a feszuktseg kb. ugyanaz marad .na most megvan a LED feszulseg evvel kiszamithatod az elotet ellenallast a 20 mA-ra .Aztan lehet egy ideaval lejebb allitani az aramot igy biztos tobb ideig fog mukodni a LED.

Az elado altal ajanlott 5V/470Ohm az LED nelkul mar 10mA-re hataroja az aramot , tehat egy elegge biztonsagos uzemeltetes lenne , most kerdes hogy elegge vilagit igy?

.Tenyleg a digitalis kameraval ellenorizheto hogy "vilagit" e a LED.
(#) karpi válasza varttina hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Ez erdekes . Nem anyag fuggo a dolog ? Minden fenynek mas anyagbol van a LED .En azt gondoltam a kulombozo szennyezesek adjak a kulombozo szint es a kulombozo nyitofeszultseget mint a Zenner diodaknal.Nem tudom ilyen "direkt " elkepzelni a dolgot mivel nem lehet tokeletes az atalakitas csak reszleges igy egy csomo mastol is kene fugjenek az aramok es a feszultsegek.
(#) lgyk válasza karpi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Hi!

A kibocsátott hullámhossz a félvezetőanyag tiltott sávjának szélességétől függ, LED célra szinte mindig direkt tiltott sávval rendelkező félvezetőt használnak. A tiltott sáv szélessége eV-ban egyenlő a kibocsátott foton energiájával, ami meghatározza a hullámhosszt.

Itt van egy kis angol leírás róla

(#) lgyk válasza zozizi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Hi!

A legtöbb paraméter egyezik a szalagoknál, szerintem itt szín alapján kell dönteni. A kékeszöld és a kék színű (520, 465 nm) világítás a legkontrasztosabb (erre a legérzékenyebb a szem), ha nem fontos esztétikai szempontból a színválasztás, akkor javasolni tudom a fentebbieket.

Most látom, hogy intenzitásban is van különbség, a kékeszöld a legnagyobb intenzitású.
(#) dolfin hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
Üdv

Nekem van egy 5mm-es LEDem, annyit tudok róla hogy 405nm-es hullámhoszú, 140fokban és 68mW-os.

Hogyan lehetne megtudni hány mA-t bír mert nem találok hozzá datasheet-et. Erre is alkalmazható a varttina által írt:
U=1248/L, ahhol L a LED fényének hullámhossza.
képlet?
Nem akarom egyből kisütni.
Köszi
(#) lgyk válasza dolfin hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Hi!

Igen, kb. annyi lesz a nyitófeszültsége, a közeli UV LEDek 3-3,5 V körül nyitnak.

Egyébként a nyitófeszültséget (pontosabban a munkaponti feszültséget) úgy a legegyszerűbb megállapítani, hogy sorbakötöd egy potméterrel (kb. 300 Ohm-os) és kb. 5 V-os tápra rakod, addig tekergeted, amíg az árammérő az üzemi áramot mutatja, ami általában 5 mm-esnél 20 mA, ekkor rámérsz a LED lábaira, az lesz a nyitófesz. Ugyanígy tapasztalati úton meghatározható a szükséges ellenállás is, szimplán kiszeded a munkapontbeállítás után a potmétert és leméred az ellenállását.
(#) Directors hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
Üdv!

Vannak itthon fehér magasfényű ledjeim de nem tudom,hogy hány mA-et esznek és,hogy hány volt esik a ledeken.

Ezt meglehet valahogy mérni,hogy mekkorák ezek az értékek?

(#) csajekova válasza tejeskifly hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Szia!
Szerintem ami neked a legjobban tetszene és szerintem a legjobb is;
fog egy potit lehetőleg lineárisat, értéke legyen kb 1k, valamint kell hozzá még egy árammérő, a LED, és a tápegységed!!
Állítsd be a műszert áram mérésére!!!
Ezután fogd a tápodat (teljesen mindegy milyen feszültségen hajtod de ne egyen több 12V-nál) kösd rá a Led-et ->polaritásra vigyázz<- ezután a LED másik lábára tedd a potit itt nagyon fontos, hogy telsesen feltekert állapotban, ezután jön az árammérő, majd vissza a tápegységbe!! Minden szépen sorba kell legyen kapcsolva!!
ÉS MOST JÖN A LÉNYEG!!!
bekapcsolod a tápodat! megközelítőleg 0 mA-t kell mutasson a műszer!!!
Ez így is lesz ha mindent jól csináltál! EZUTÁN; a potit kezd el szépen lefelé csavarni vagy tolni és azt fogod tapasztalni, hogy az árammérő szépen kezd egyre-egyre nagyobb áramokat mutatni, ÉS LESZ EGY PONT MIKOR HIRTELEN MEGUGRIK AZ ÁRAM!!! ITT NAGYON FONTOS HOGY NEM SZABAD TOVÁBB CSÖKKENTENED A POTI ELLENÁLLÁSÁT MERT KIJÖN A LEDBŐL AZ AMI MŰKÖDTETI! A FÜST! Na és akkor nincs más hátra mint előre!! fogd szépen az árammérőt és vedd ki a körből!! Helyettesítsd rövidzárral!! Kapcsold le a tápot!!
Az árammérőt kapcsold át ellenállás üzemmódba és egyszerűen mérd meg, hogy ilyen tápfeszen mekora előtétellenállásra van szűkséged!! Vagy ha csak pucéran a LED nyitófeszére vagy kíváncsi akkor kapcsold vissza a tápot és mérj rá a ledre és meg is vagyunk!!Kereken perecen az lesz ami Neked kell!! Mielőtt megkavarodnál, hogy kivettük útközbe az árammérőt semmi gond mert az árammárő belső ellenállása megközelítőleg 0 Ohm!! Ez az érték elhanyagolható!!!

Szerintem ez egy nagyon jó és egyszerű kapcsolás és ez nem csak erre jó én konkrétan zener diódáknál használom!!! Na mindegy jó szórakozást!! remélem célravezet!

kép.jpg
    
(#) StMiklos válasza Directors hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Szevasz!
A LED annyit eszik, amennyit adsz neki.. Ha egyre többet adsz neki, egy darabig egyre jobban világít, aztán már nem fog világítani, mert tönkrement!
Hogy max. "mennyit visel el", azt a katalógusból tudhatod meg. Ezt nem célszerű megközelíteni sem, mert ez határérték. Szokványos LEDeknél normál 20 max. 50mA.
Potenciométeren keresztül csurgass át rajta 20 mA-t, mérd meg "lábain " a feszültséget, na az a nyitófeszültség. Egyébként ez is meg van adva az adatlapon hőmérséklet függvényében.
A rajta átfolyó áramot mindenképpen korlátozni kell, mert bármennyit képes "elnyelni" lényeges nyitófeszültség emelkedés nélkül. /Azt nem mondtam, hogy nem megy tönkre!/
Ebben /nyitófeszültség/ igen hasonlatos a karakterisztikája egy diódához, Zener diódához..
Üdv: StMiklos
(#) Directors válasza csajekova hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Hali!

Ez jó lesz.Köszi szépen.


StMiklos

Hali!
Az a baj,hogy semmit sem tudok a ledről csak azt,hogy fehér így az adatlapját nem tudom megnézni.
(#) StMiklos válasza Directors hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Szevasz!
Akkor szaladjunk neki, hogy történjen is valami.
Egy biztos, bármilyen LEDed van, nyitófeszültsége nem kisebb 1,6v-nál. /A kékek valahol 3V környékén vannak/
Az is biztos, szinte bármilyen LED elvisel legalább 20mA-t.
Akkor számolj/unk/!.
Van 6 voltom, a LED nyitófeszültsége 1.6V, marad 4,4.
Ha most max. 20mA-t engedek meg, akkor ez a sorbakötött ellenálláson kell hogy 4.4V-t eredményezzen, azaz ennyi esik rajta, 1.6 lesz a LEDen.
Ohm törvény I=U per R.. én ebből indulok mindig, Egyenletrendezéssel R /mert ez kellene nekem/ =U per I azaz 4.4/0,02=220 ohm.
Más tápfeszültségre más ellenállás érték fog nyilván kijönni.
És akkor összeállítod a kapcsolást, megmérheted a LED lábain a feszültséget. Ha az ellenálláson eső feszültséget méred, és az mondjuk 4V, akkor azt osztod az ellenállás értékével, akkor megkapod a ténylegesen folyó áram értékét.
Amikor világít a a LED, akkor mérjél tápfeszültséget, akkor mérjél ellenálláson esőt, és akkor mérjél LED nyitófeszültséget!
Amig növekszik a fényerő, addig érdemes növelni a LED áramot, de az 50 mA-t semmiképp se lépd túl, kivéve, ha nem nagyáramú /de ezt nem tudod/.
Rajta! Üdv: StMiklos
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Átlagban tudom,hogy a ledek nyitófeszkója 20mA.Hogy lehetne ezt csökkenteni? Pl,: 5mA,vagy ilyesmi.
Van erre mód hogy drasztikusan alacsonyan nyisson a led???
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Fizikaórán kiszámoltuk egy képlet alapján (nagyon régen volt) hogy adott hullámhosszúságú fény kibocsájtásához elméletileg mekkora nyitófeszültség tartozik, a képletre nem emlékszem de elég egyszerű a Planck állandó is szerepelt benne, az órán egy piros led nyitófeszültségét mértük, optikai ráccsal meg kiszámoltuk, megmértük a fény hullámhosszát, a képlet jó volt.

Viszont lenne egy kérdésem aki otthon van a fizikában.
A legújabb extra fényes zöld ledeknek a nyitófeszültsége 3V fölött van, tehát annyi mint a rövidebb hullámhosszú kék ledeknek.
Hogy tudják ezek a zöld ledek áthágni a fizika törvényeit?
(#) zenetom válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A nyitófeszültség mértékegysége Volt és nem Amper (mA), a 20mA az a LED-en átfolyó áram. Mivel a LED egy dióda (a nevében is benne van), ezért nála is egy bizonyos feszültségig nem vezet nyitóirányban. Elkezdjük emelni a feszültséget, és ahol elkezd vezetni (világítani), ott kinyit, vagyis az a nyitófeszültség.
A 20mA egy áram nagyság, amit a dióda ellenállása határoz meg bizonyos feszültség mellett. De 20mA-nél már teljesen kinyitnak az 5mm-es és 3mm-es LED-ek
A nyitófeszültségnél kisebb áram folyik, pár mA, és így is világít a LED, csak kisebb fényerővel.
(#) Piszkos hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Én annyit tennék még hozzá, hogy a led-ek igen érzékenyek a hőmegfutásra, a melegedés során csökken a nyitófeszültségük és egyre nagyobb áramot vesznek fel azonos feszültségről.

Ezért érdemes az előbbiekben elég jól kivesézet mérés során alkalmasint megfogva a ledet megvizsgálni, nem melegszik-e különösebben, és figyelni, nem növekszik-e 1-2 perc alatt se az adott előtét ellenállással az áramfelvétel. Valamint kalkuláljunk azzal is, milyen meleg környezetbe lesz beépítve, hogy sokáig élvezhessük a kis diódáink fényét.
(#) zenetom válasza Piszkos hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ez különösen igaz a lézerdiódákra.
Ezért a nagyobb áramú LED-eket ajánlott áramgenerátorral hajtani, hogy a LED csökkenő ellenállása ellenére ne nőjjön a LED-en átfolyó áram.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Akkor úgy kérdezném hogy van-e valami trük ,hogy egy led1.8v-os nyitású,alacsonyabban nyisson?
(#) karaszbandi válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Van, csak nem fog világítani.
(#) gronee hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Az ultra kék led milyen fajta,kék színe van és nagyon alacsonyan nyit?
(#) nedudgi válasza gronee hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Gyártója válogatja. 3.5 - 4V a nyitófeszültség, a hullámhossz 430nm körül lehet.
(#) gronee válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
De ez 1.5 volt alatt nyit
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem