Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ledsor dimmelés zajának szűrése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) totionline hozzászólása Júl 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott 100+ méter LED sor, ami 8 kapcsolóüzemű tápról van meghajtva. Mindegyik táp után fényerőszabályozó (gondolom PWM) dimmerek vannak beépítve. 8 külön kis rendszerről beszélünk, amik végül egy kismegszakítóról kapják a delejt. A tápok természetesen búgnak. Sajnos ez a konfig adott, nagyon nem tudok vele mit kezdeni.
Egy másik kismegszakítóról megy egy ATX táp, ami autóerősítőt hajt meg, a tápokhoz hasonló frekenciájú búgás persze jelentkezik a végfok kimenetén
Sajnos az LED-es megoldásra nagyon nincs ráhatásom, ahhoz kevésbé tudok hozzányúlni, nekem az erősítőt kellene búgásmentesítenem. A sima 50Hz hálózati zavarszűrőt meg se próbáltam, mert annál magasabbnak tűnik a rákerült zaj frekvenciája. Milyen más hálózati zavarszűrőt tudtok ajánlani?

Köszi
(#) Tomi20 válasza totionline hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 1
 
Szia

Nem Én leszek az, aki megoldja, megválaszolja a gondodat. Első kérdés, hogy a tápon keresztül jön-e be a zaj, vagy a jelkábelen. Ez egyszerűen kiderül, az erősítő bemenetére nem dugsz semmit, ha eltűnik a zaj, megvan a gond, ha továbbra is megvan, le kell "testelni" a bemenetet, ha ekkor szűnik meg, akkor illesztési hiba van. Ha ekkor sem, akkor a tápon/szórt mágneses téren keresztül megy. Fizikailag hogy helyezkednek el a tápegységek az erősítőhöz képest? Jó lenne ehhez egy oszcilloszkóp, megmérni a frekvenciát, ha tápon keresztül megy az erősítőbe ahhoz lehet készíteni szűrőt.
(#) habazutty válasza totionline hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Szia!
Tuti, hogy van más megoldás, de egy 1/1-es leválasztó trafó nem vinné át a magasfrekvenciás zajokat. Szerintem.
(#) Massawa válasza totionline hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Az ilyesmi sajnos nem mindig oldhato meg, mert hatalmas áramokat kapcsolsz nagy frekvencián, és LEDsorokhoz nagy hosszu vezetékek mennek ( antenna). Ki kell deriteni honnan jön a zavar ( müszer hijján zsebrádioval beazonositani honnan jön leginkább a zaj.
Egy hasonlo ügyben (2-3 km) kisugárzo antenna rendszeren át kellett kábelezni az egészet, több kisáramu betáplálási ponttal stb. Közel fél éves munka volt és naponta ellenöriztük müszerekkel a zajszintet.
Sajnos sok ATX táp már maga is kritikán aluli lehet - a studiomban két profi rendszerben kellett az eredeti ATX-t egy-egy mezeire ( Conradtol) cserélni, ami megolotta a zajproblémát.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Sebi válasza totionline hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
A zavarokat legtöbb esetben csak a forrásánál lehet (és célszerű) megszüntetni. Nyilván üzleti oka van, hogy tápegység után kötnek dimmereket, ahelyett, hogy magát a tápot szabályoznák, aminek eredménye tiszta DC lenne a vezetékeken.
(#) totionline válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Érdekes, nem tudtam eldönteni, mert a következő a jelenség:
Ha a bemeneten nincs semmi, akkor megszűnik a zaj, hamár ráteszek egy kb. 20 cm-es átalakító kábelt, akkor jön is, ha rajta van a teljes kb. 1.5m-es két részből álló PC-re csatlakoztatott kábel, akkor kb. még 20-30%-al emelkedik a zaj erőssége.
(#) Massawa válasza totionline hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Akkor neked a földekkel van komoly gondod.
(#) dB_Thunder válasza totionline hozzászólására (») Júl 26, 2020 /
 
Idézet:
„ATX táp, ami autóerősítőt hajt meg, a tápokhoz hasonló frekenciájú búgás persze jelentkezik a végfok kimenetén”


Fejezd be a kókányolást, a szobába normális erő kell nem pc tápról hajtott bármi!
Másrészt, a problémát úgy hívják, hogy földhurok!!
Ami a szedett-vedett cumók okán borítékolható volt!
(#) totionline hozzászólása Júl 27, 2020 /
 
Szia!

Sajnos a rendszer adott. Földhurokkal már találkoztam, az jóval kisebb frekvenciájú zajt adott, másrészt a hálózati 50hz-es szűrővel sikerült eliminálni. Ezt sajnos nem.
(#) Massawa válasza totionline hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Van mezei földhurok meg gerjedés is. De tényleg kár foglalkozni ilyen kokányolt ötlettel.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2020
(#) antiktelefon válasza totionline hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Ha a jelkábeltől búg, lehet van benne automata némítás, amit a bedugott kábel által összeszedett zaj kikapcsol.
Sokat nem tehetsz, lehet a földelésen javítani, teljesen árnyékolt kábelt használni, de a hiba forrását kéne megszüntetni. Autós erősítőt különben sem jó pc tápról hajtani, 0 dinamikája lesz, és mindig marad zaj is.
(#) totionline hozzászólása Júl 27, 2020 /
 
"Van mezei földhurok meg gerjedés is."
Így igen, tényleg, lehet többkomponensű zaj.

Én csak egy mérnökinformatikus vagyok, aki a gyengeáramú, MCU-hoz szükséges minimális tudást elsajátította, plusz van 1+2 dolog, amit erősáramból is tudogatok.

Nem kenyerem a kókányolás, ezzel teljes szívvel egyetértek veletek, de ugyanakkor azokat gondolom szép, mérnöki kihívásoknak, ahol szűkösek az erősforrások, adottak a külső paraméterek és mégis megoldja az ember. Itt most sajnos nincs nagy ráhatásom az elkészült set-up-ra, csak egy technikai analfabéta(akit behúztak a csőbe a rossz megoldásokkal) kérdezte meg tőlem, hogy a legkevesebb átalakítással, hogy lehetne értelmesen működtetni a dolgot és mivel ehhez nem értek, így gondoltam megkérdezem a közösséget, hátha van valami jó tipp, ami felé el lehet indulni. Nyilván, nekem is az volt az első megállapításom, hogy szar az egész, ahogy van.

Szval, ha van valami hasznos tippetek még, akkor szívesen fogadom.

Köszi
(#) proba válasza totionline hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Mondjuk a rádiót ki lehetne próbálni pl egy UPS akkuról, másik tápról... Ezekkel azért kiszűrhető lenne néhány hibaok.
(#) Massawa válasza totionline hozzászólására (») Júl 27, 2020 /
 
Félö hogy egyilünk sem TV doktor, igy ez teljesen a nyakadon fog maradni. Ez mindenkinek kihivás és alig van két egyforma eset. Neked fog kelleni vegigrágnod mindent.
(#) Atis57 válasza totionline hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Szia!

A ledekhez lehet venni hagyományos trafót --"húzós árban " ---a dimmelést elfeledni.
Az erősitőt ugyanilyen alapon, áteresztős tápegységről járatni.

S máris megoldódott a probléma.

A dimmelés "mindenkinek nélkülözhetetlen " -lehet semmi gond vele , csak a lap top ,PC,TV, audió cuccokat kell onnan elvinni--másik fázisraátrakni!
(#) Alf65 hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Ha beszállhatok a vitába, akkor a
kapjon az erősítő egy normális trafós tápot
irányt támogatom.

Nemtudom, mekkora teljesítmény kell oda, de ha autós erölködő van, néhány 10W-nál nem sokkal több és akkor pár ezres a trafó.

(kéretik nem lecseszni, hogy létezik több 100W-os autóerősítő is, mert arra az a válaszom, hogy pár fizikai törvény is, mint pl a P=U2/R)
(#) antiktelefon válasza Alf65 hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
És léteznek autós erősítők dc dc konverterrel, szimmetrikus 60+V tápfesszel... 10W-nál még egy olcsó Kenwood autórádió is többet vesz fel.
(#) Sebi hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Összefoglalva:
az erősítő hibátlanul üzemel a PC-táppal.
A zajt a LED sor okozza, mert a dimmer a kitöltési tényezőt módosíja. A hosszú vezetékek a LEDeken kiváló antennaként sugároznak, a meredek felfutású pár tíz kHz-es négyszögjelek felharmonikus tartalma még a GHz-es tartományban ia zavarhatnak. (Ronthatja a WiFi és BlueTooth kapcsolatok hatótávolságát, sebességét.
A dimmereket szabályozható áramkorlátos tápegységekre érdemes cserélni, melyeknek a kimenetén tiszta DC táplálja a LED-eket.
A frekvenciaváltók 3 fázisú kimenete árnyékolt kábellel csatlakozik a motorokhoz és a hossz is limitálva van!
(#) Massawa válasza Sebi hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Ez van, de ezt nem lehet áramgenerátorral megoldani, ugyanis valoszinü, hogy a LEDek azért vannak impulzusokkal vezérelve, mert igy sokkal nagyobb fényerö érhetö el, és kevésbé melegednek. A szemünk nem veszi észre, hogy a LEDek csak nagyon rövid ideig világitanak igy viszont sokkal több áramot lehet a LED szalagba "pumpálni". Ha ugyanezt áramgenerátorral csinálnák valoszinü, hogy nagyon hamar elégnének a LEDek vagy kevésbé lenne megfelelö az intenzitásuk.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Idézet:
„a meredek felfutású pár tíz kHz-es négyszögjelek felharmonikus tartalma még a GHz-es tartományban ia zavarhatnak”

Biztos, hogy nem. Számold csak ki, hogy annak a bizonyos "gyors felfutású" jelnek hanyadik harmonikusa esik a 2,4 GHz -es tartományba. Nagyon is sokadik, épp ezért annak amplitudója már igencsak elhanyagolható.
A baj nem is ez, hanem a zavart eszközöd alacsony zavartűrő képessége. (gondolj csak arra, hogy egy mobiltelefon jele mi a csodáért zavarja a lemezjátszó - erősítő kapcsolatot)
ez a "zavartűrő képesség" igen erősen függ a konstrukciótól, kisebb nagyobb földhurkok, lebegő földek, hibás munkapontok, elégtelen árnyékolás, stb. Egyszóval a zavarások kialakulásában a zavart berendezés tulajdonságai is meghatározóak.
Az vezetett, és sugárzott zavarszintekre 0 - 30 MHz tartományban szigorú előírások vonatkoznak, (felette már nemigen fordulnak elő ilyen típusú, jelentős mértékű zavarok) ez elvileg vonatkozik a LED sorra is, ahogy a szabályozott villamos hajtások esetén is, ez az árnyékolás dolog.
Egyébként a fényforrások PWM teljesítmény szabályozása teljesen korrekt dolog, természetesen a zavarsugárzást kordában kell tartani. LED -ek esetén a PWM -es fényerő szabályzás széles tartományban teljesen lineáris, míg az általad említett vezérelt áramgenerátoros nem az. Ha megnézel egy LED fényáram, átfolyó áram karakterisztikáját, (ritkán szokták megadni) igencsak nem lineáris, és egy bizonyos áram felett az átfolyó áram növelésével a fényáram már nem nagyon nő, csak a disszipáció növekszik.
A lényeg az, hogy egy áramkör, és/vagy egy rendszer tervezésénél a zavarviszonyokkal is foglalkozni kellene, amit a legritkább estben tesznek meg.
Gondolj csak arra, hogy egy színházban, vagy TV stúdióban a fény, és hangtechnika egymás mellett működik, és ritkán van probléma.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Na jo a mobiltelefon esetében sem a 2,4 GHz jel zavar, hanem maga a mobil telefon, ami sokkal kisebb frekvencián müködö jeleket ültet át nagyfrekis tartományba. Ráadásul ott time multiplex is van ( kb 100 ms-s ablakokban válaszol a telefon) ez zavar s nem a 2,4 GHz.
De azért a profi technika sem nagyon immunis a telefonra ezért van mindenhol kitiltva, mert sajnos még nincs orvosság a telefon okozta interferenciákra. A reflektorok dimmereivel is valamikor rengeteg gond volt és minden ilyen eszközt a studioban/szinpadra csak hosszas tesztelés után lehetett bevinni.
Amugy természetesen igazad van, hogy máshogy nem igen lehet megoldani a fényerö szabályozását mint PWM-l. Sok ujabb videopanelen (hatalmas displayeken) ezért manapság már optikai csatlakozást használnak és a nagy áramokat abba a néhány dm2 szegmensbe korlátozzák. (Egy ilyen szegmens több száz vagy ezer LEDet jelent és azokbol rakják ki LEGO formában a hatalmas képernyöket.)
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
A 2,4 GHz -en nincs mobiltelefon. Nem a mobiltelefon zavar, hanem a kisugárzott jele, amit a nem teljesen korrekt egyéb berendezések vesznek, és demodulálnak. Ez a probléma az újabb időmultiplex jelekkel is, egy 2,6 GHz -es 5G -s jelnek nincs alacsonyfrekvenciás összetevője, így az a bizonyos 100 ms körüli impulzus keret az egyébként zavarérzékeny berendezésekben bennük keletkezik. A mobiltelefonok kitiltása ma már inkább biztonsági szempontból létezik, szinte hagyományból, már jó ideje léteznek elektronikus berendezések zavartűrésére előírások, szabványok. (a '80 -as években pont ilyen szabvány kidolgozásban vettem részt) Ezek betartásával minimális szintre csökkentek a zavarások. Természetesen attól még lehetnek, de ha ilyen van, javítani kell. Forgalomba hozatalnál, korrekt üzembe helyezésnél ilyen zavarok biztos nem voltak, mert az erre vonatkozó vizsgálatok az engedélyezési eljárások részét képezik.
De az eredeti probléma a PWM jel felfutásának harmonikusai okoznak zavart. (merthogy ez sugárzódik ki) Erre mondtam, hogy a néhány, vagy néhány 10 kHz -es jel felfutása mondjuk legyen 100 ns, (ez azért elég gyors, a valóságban ennél biztosan kevesebb) ami azt jelenti, kb 100 MHz ig látszanak egyáltalán harmonikus összetevők a spektrumban. Ettől azért jóval messzebb van, kb. 20 szoros távolságra a 2,4 MHz sáv, úgyhogy ide már jelentős amplitúdójú zavarjel nem esik, ami az ebben a sávban működő berendezések használatát befolyásolná.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Még nincs 2,4 vagy 5 GHz-s telefon, de van egyébb jel ebben a tartományban.
A telefon nem ad egyfolytában (csak vesz) és pontosan amikor beindul az adás (szaggatottan), akkor keletkezik a zavar, amit sajnos a mai napig nem lehet kiszürni. Egy mikrofonbemenetet sajnos a mai napig képes leültetni. (Sok gyárto állitja, hogy már megtalálta a megoldást, mégis tavaly egy vadonatuj közvetitökocsiban nem tudták bemutatni a csodaszüröt, és bizony hallhato volt a telefon müködése. Söt érdekes modon a studiomonitorok képén is jelentkezett a telefon zavarjele ha a telefon kb 1 m-s távolságon belül volt. Elég sokáig kerestük a kocsiban azt a helyet, ahol a telefoninterface el lett helyezve, hogy ne zavarjon, pedig az egy profi készülék vastag fém dobozban (az GSM kapcsolatot is fel tud venni).

A LEDes PWM-n már mértem 30 kHz alapfrekit is, aminek persze a felharmonikus tartalma nagyon változik a kitöltési tényezövel meg bizonyitottan egy esetben a táp tulajdonságaival is. Egy 12 V-s akku a táp helyett sokkal kevesebb zajt csinált mint az eredeti kapcsitáp - LED-k felvett árama elérte a 20 A-t. Egy másik kapcsitáp (60A-s) segitett.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Rendesen kellett volna megcsinálni a közvetítő kocsit. Annakidején a rádióban készítettünk egy rádiós közvetítő kocsit, amiben működtek 50 W -os 100 MHz -es, 25 W 160 MHz -es, 15/80/800 W -os 450 MHz -es adók a hanganyagok készítésével, átjátszásával, és megoldottuk, hogy a kocsiban a többi berendezések normál stúdióberendezések voltak, és nem volt zavartatási probléma. Nem tudom, hogy akkor manapság mi a gond.
Az igaz, hogy előfordult egyszer egy TV -s helyszíni közvetítés, ahol egy 450 MHz -es NMT telefont beraktak egy közvetítő kocsi belsejébe, és egy rendezői hívás során beütött a villám, lebénult az egész kocsi, adáshibát okozva. Szerencsére ugyan más okból jelen voltam, és így sikerült a problémát viszonylag hamar elhárítani. Azután jóideig jártam a TV -be, felkérésre. (akkor még csak egy TV, és rádió volt)
Nem mellesleg jártam a Lipótmezőn is, amikor az újonnan beszerelt agyturkász berendezéseiket nem tudták használni, mert az igen nagy érzékenységük miatt minden zavart összeszedtek. Ott is a mindent földeljünk le filozófia miatt keletkező földhurkok okozták a bajt. Kicsit babrás munka volt, de megoldottuk.
Szóval nem mondd, hogy nem lehet megoldani.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Hidd el az a kocsi nagyon jol meg volt csinálva. Nem az elsö amit mi épitettünk.....
(#) deebo válasza totionline hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Mert a PC zaját (is) hallod ami az erősítő tápegységének földelésén keresztül is folyat áramot. Nem földelt tápról járasd az autókütyüt és nem lesz zaj.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem