Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   32 / 48
(#) erik001 hozzászólása Jún 23, 2016 /

Sziasztok.
Lm 4780 bemenetéhez 1 uf fólia kondenzátor helyett rakhatok 1uf kerámia kondenzátort ?
(#) Csupasz válasza erik001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Nem, a kerámiát hidegítésre használjuk általában.
(#) erik001 válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Rendben akkor majd beszerezek valahonnan fólia kondenzátort.
(#) pont válasza erik001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Biztos, hogy az 1u-os az kerámia, mert nem túl gyakori, esetleg egy kép?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) erik001 válasza pont hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

(#) erik001 hozzászólása Júl 18, 2016 /

Sziasztok.
Ez a kapcsolás ezekkel az értékekkel működhet ?
Vélemény ?
(#) steelbird válasza erik001 hozzászólására (») Júl 18, 2016 / 1

Szia. Működnie kell neki, mert ez a kapcsolás az IC gyári adatlapjáról való alapkapcsolás.
A tápegység nem, de az is jó, ahogy látom..
(#) erik001 válasza steelbird hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

47µF ci (Optional) az milyen kondi ?
(#) reloop válasza erik001 hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1

Szia! Azt jelenti, hogy akár el is hagyható, amúgy sima elektrolit kondenzátor lenne.
(#) erik001 hozzászólása Júl 20, 2016 /

Sziasztok
Valaki átnézi hogy jó-e így ?
Köszönöm előre is.
(#) reloop válasza erik001 hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Szia! A testet feltétlen csillagpontosra alakítanám, jól elkülönítve a teljesítmény a jel testet. Akartam is kérdezni, nem találtál valami kimunkáltabb kapcsolást? Az elejéről a csatolás és sávszűkítő, a közepéről a kompenzáló tag, a végéről pedig a soros induktivitás igencsak hiányzik. Sajnos egy gyors keresés nekem sem hozott eredményt, de kellő munkával bizonyára fellelhető olyan rajz, ami az LM3886 számára megfelelő áramköri környezet biztosít.
Itt is meg szeretném említeni, hogy az adatlap azon rajzai melyek a specifikáció hivatkozásául szolgálnak ugyan működő képesek, de messze nem szolgálják a legjobb eredményt. Ez az alapvető oka az IC-s erősítők lebecsülésének, mert sokan a minimális alkatrész számra törekednek és az abból kihozott hangzás után mondanak véleményt.
(#) erik001 válasza reloop hozzászólására (») Júl 21, 2016 /

Azé választottam ezt mert ehhez van itthon alaktrészem.
Soros induktivitást nem tudom hol tudnék beszerezni. Az miatt néztem ezt pont.
Akkor amin minden rajta van olyat tudsz linkelni ?
Elkülöníteni a jel testet és a teljesítmény testet hogy tudom ?
Tudsz benne segíteni ?
(#) reloop válasza erik001 hozzászólására (») Júl 21, 2016 / 1

Csatolok egy példát.
(#) PiperR hozzászólása Okt 13, 2016 /

Sziasztok!
Van egy toroid trafóm, 50VA 2x12V AC feszültséggel (2 különálló szekunderrel). LM1875-tel épített GC-hez (sztereóba) elég lenne? 8 ohmmal terhelném.
(#) szamóca válasza PiperR hozzászólására (») Okt 13, 2016 /

8-10W kimenővel számolhatsz.
(#) csigabiga1 hozzászólása Nov 3, 2016 /

Sziasztok,
van valakinek kedve egy sztereó LM3886 projektben részt venni (közös nyák rendelés)?
Nem az elsö ilyen erösítöm, szóval megvannak az elképzeléseim...
De ettól függetlenöl bármilyen ötletet szívesen fogadok!

3dview_1.JPG

(#) csigabiga1 válasza PiperR hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Ajánlom figyelmedbe!
Túl kicsi a feszültség, nem tudod kihasználni az IC képességeit. Kár lenne érte...
(kipróbálni mondjuk éppen jó lehet)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Szia.
Az LM4702-es ic-vel lehet beszállnék egy projektbe, avval még nem volt dolgom,de gyanítom nem rossz. A 3886-at azért nem ér annyit(szerintem), hogy nyákot gyártass hozzá egy vagyonért. Amin még rajta lennék egy szimmetrikus bemenetű parallel híd a 4780-as ic-vel, az nagyon ígéretes ic , mással nem foglalkoznék...
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

A nyákgyártatás érdekes kérdés, egy vagyonért én sem állnék neki. Felfedeztem viszont egy nagyon profi kínai gyártót (gyártattam már velük!), 10db 100x100mm-es kétrétegü panelt legyártanak neked 10$-ért (+posta). Az embernek elkezd mozogni a fantáziája akaratlanul is....

Nekem bevált az LM3886, nem érzek késztetést ilyen sztereó IC-khez. Ha már kacsintgatni akarok akkor inkább D-osztály (Hypex és társai...).

p.s.: Mivel aktív rendszerem van, nekem böven elég a kb. 50W csatornánkénti teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Az LM4702 ráadásul csak egy meghajtó IC, rengeteg külsö komponens kell még hozzá. Fórumokba gyorsan beleolvasva nincs mindenki elragadtatva töle (valószínüleg nagyon sok múlik a helyes tervezésen)...
(#) csigabiga1 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Ebben többek között az nem tetszik, hogy nem lehet értelmes kondit belerakni sem a bemenetre, sem a visszacsatoló ágba.
Másik, ha több panelt teszel egymás mellé (sztereó stb.) és nem monoblock-ként tervezed, gondok lehetnek a kialakuló földhurkokkal.
(#) csigabiga1 válasza erik001 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Kis tekercset tudsz tekerni simán trafóvezetékböl (csak pár menet kell), szerintem kapsz olyat bárhol! Én spec. rá sem terveztem ezt a panelra (helytakarékosság miatt), de ha kell utólag bármikor beteheted sorosan a hsz. vezetékbe mondjuk a csatlakozóknál.
(#) csigabiga1 hozzászólása Nov 11, 2016 /

Szívesen fogadok bármilyen észrevételt!!!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Jó lenne tudni milyen alapanyagot használ a kínai gyártó , FR4 35 vagy van-e 70 um. Vagy tud-e additív galván eljárást. Az ár az kedvező lenne...
Valójában a két ic-nél kizárólag monoblokkra gondoltam, a hídra pedig nem a teljesítmény miatt van szükség, hanem egyszerűen így szól jobban. (erről már korábban írtam) És még annyit, a Hypex és társai a nyomába sem érhet, 4780-as kapcsolásnak, a kapcsoló üzem a teljesítmény hangosítás eszköze, hacsak nem egy NAD vagy Lyngdorf DDA-ról van szó.
(#) szamóca válasza gb197 hozzászólására (») Nov 11, 2016 / 1

a Hypex és társai a nyomába sem érhet, 4780-as kapcsolásnak
Témájában kifejthetnéd, ezt az állítást mire alapozod. Érdekelne.
(#) gb197 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Részemről a kronológiai sorrendben hamarabb jöttek a kapcsoló üzemű erősítők ( hip4080, Tripath), stb., mint a gainclone kapcsolások. Hifi fejlesztéssel foglalkozó barátaimmal ezt a témát 1999-2000 körül elvetettük. Bár nem vitatom, hogy egy szimpla B osztályú erősítőtől sokkal jobban tud szólni, egy bizonyos minőségi szintet már nem lehet vele átlépni. Azt gondolom, az azóta eltel időkben sem történtek csodák, a fejlesztések nem ezt mutatják. (Még mindig 300-400KHz mennek ezek az erősítők, ez pedig kevés, a gyártót a hatásfok érdekli inkább...) Általános jellemzőjük a nagy dinamika és a részletgazdagság hiánya. (A mosfet-es erősítők jutnak az eszembe róla, de nem nyitnék erről hitvitát.)
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Építettél vagy hallottad már az LM4780-t?
Mivel tud többet a 3886-nál (akár technikai akár szubjektív alapon)?
(#) csigabiga1 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Szubhoz nemrég raktam össze egy L25D (2x250W + 500W SMPS) dobozt. A minöségét csak a <100Hz alapján nem tudom megítélni, de kakaó az van benne minden esetre.
Fejlesztések biztos hogy vannak böven a D osztályban, pl. a Hypex is adja ki sorra az újabb és egyre drágább moduljait. Sajnos még nem hallottam egyet sem közülük.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Persze, meg volt a kapcsolás, egy parallel módú monoblokkban készítettel el, korábban egy fotót raktam is fel a kész cuccról.
Még nem lefutott ez a téma 4780-al, mivel sokkal szebb a hangja minden általam meghallgatott LM ic-nél. Egyébként pont az lm3886 szólt a leggyengébben (jó dinamika, viszont kevés részlet) , mondjuk még így kategóriákkal jobb egy átlag "b" osztályú végfoktól.
Még mielőtt teljesen dobom ezt az analóg "vonalat" építek mindkét lm icvel (4702, 4780) egy- egy szimmetrikus bemenetű hídas kapcsolást, már döntöttem...
Korábban már volt dolgom tranyos, kvázikomplementer kapcsolású híddal, azok baromira jól szóltak. Valami ilyet csinálok a 4702-vel is.
(#) gb197 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

A szubláda nem válogat nagyon, kevesebb feltételnek kell megfelelnie. Szerintem jó lehet "d" , vagy akár tranyos "b" osztályú végfok is...
Következő: »»   32 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem