Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MC34063-mal felépített DC-DC konverter
Lapozás: OK   4 / 17
(#) atgyuric válasza bbatka hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

Az induktivitás az úgy néz ki mint az ellenállás, illetve kicsit testesebb kövérebb(kb 2x vastagagg és kicsit hosszabb). Az LCD 10ma-t eszik, kimeneti kondi 330uf, ahogy az adatlapon van. Igen Schottky dióda van benne.
Akkor lehet ott hibáztam, h kicsi az induktivitás? Gondolom kb 1,5x nagyobbat kéne venni mint amekkora terhelést rá akarok kötni, de a színkód alapján csak az értékét lehet megállapítani nem? Abból bogarásztam ki h 220 uh. Nézegettem a kalkulátorral is , amit előzőleg valaki belinkelt itt, ott vmi 1400uh számolt ki minimumnak a progi. A kondik értékei is teljesen mások voltak mint amit itt az adatlapban olvastam. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) atgyuric hozzászólása Júl 27, 2010 /

Megtudakoltam az induktivitás 150 ma tud és elfelejtettem a diódát is odaírni az előbb, 1n5819-es.
(#) DanyyX hozzászólása Jan 9, 2011 /

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy MC34063-al lehet-e építeni üzemszerűen változtatható fezsültségű step-down konvertert?

A feladat az lenne, hogy 22V DC-ből állítsak elő 10...15V között szabályozható feszültséget átlag 2A max. 5A terhelés mellett. 34063-al dolgoztam már korábban, több fix feszütségű step-up és step-down kapcsolást is készítettem vele, de most felmerült a szabályozhatóság kérdése. Kiszámoltam 22/10 és 22/15V-ra is az összes alkatrészértéket, végignéztem legalább 6 féle adatlapot, szabályozhatóságról konkrétan sehol nem volt szó, csak annyi hogy a kimeneti feszt 1.25*(1+Ra/Rb) állítja be. Arra gondoltam, hogy ennek a feszültségosztónak az alsó tagját fixen hagyom, a felső tagot pedig változtatom.

A másik kérdésem, hogy az IC kimenete alkalmas-e fet meghajtásra (konkrétan IRFP9530N típust kellene vele hajtani, adatai: -14A -100V 0.20R P-channel, tudom nem egy korszerű darab, de van itthon rengeteg belőle...)
(#) kadarist válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szia!
Mindkét kérdésedre igen a válasz. Az osztót egy potméterrel helyettesítheted a kimeneti feszültség változtatásához. Ötletek: Bővebben: Link
(#) DanyyX válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Köszönöm, én is google-el indítottam, de úgy látszik túl felületesre sikeredett a dolog...

Generálok egy nyákot a cucchoz, aztán nekiállok a próbálgatásnak.
(#) oldorca hozzászólása Jan 22, 2011 /

Egy kis segítség.... MC34063 boost calculator

http://www.rau-deaver.org/MC34063_boost.html

Az oldal alján a letöltő link. Nem kell telepíteni. Letöltés után egyből használható.

Bővebben: Link, a windows alapú kalkulátor letöltéséhez...
(#) Erick hozzászólása Feb 7, 2011 /

Helló!

Nekem szükségem lenne egy feszültségemelő áramkörre egy ledes autó ködlámpaszerűség meghajtására, amiben egy lámpa 12V 6,8W-os, vagyis ez van ráírva, de ettől nagyobb feszültség kell neki, olyan 19V körüli. És ehhez kéne nekem egy kapcsolás. Egy másik topicba ajánlották nekem az MC34063-AS ic-t erre a célra.
(#) nedudgi válasza Erick hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Az előző (900455) hozzászólásban találsz segítséget a méretezéshez.
Az adatlap tartalmazza a mintakapcsolást is.
(#) Pug hozzászólása Márc 5, 2011 /

Sziasztok! Segítséget kérnék. Kezdő vagyok. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_913944.html?highligh...913944Én is ugyaezzel a problémával küzdök. Ezt az IC-t ajálották hozzá. A szükséges alkatrészek értékei érkelenének. Az autóm járó motornál 14,5V-ot produkál. Tehát a bemenet 14,5V a kimenetnek pedig 15,5V (max 16V) 350mA kellene hogy legyen. Ezt elvileg lámpatestenként kell megépíteni. Van arra lehetőség hogy csak 1db vezérlőt építek és mindkét lámatest bele csatlakoztatható? Lehet úgy módosítani a szükséges alkatrészeket? Előre is köszönöm annak aki segít!

(#) Pug válasza Pug hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Kapcsolási rajz.

És a forum helyesen linkelve: Philips DRL
(#) kadarist válasza Pug hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Szia4
De miért kell ennek a lámpának 15V? Nem világít 12 vagy 13V-ról? Elég furcsán hangzik.
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

5 db fehér LED van benne, azoknak kevés a 12-13 volt, az eredeti vezérlő is feszültséget emelt.
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Kösse párhuzamosan őket és előtétezze egyenként vagy csoportosan.
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Azt nem tudhatjuk, hogy mennyire könnyen bontható a lámpatest, és mennyire lehet belenyúlni.
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Igen, ez gond lehet.
(#) Pug válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Fém házas a lámpatest, az üveg meg hozzá ragasztott. Talán van olyan módszer amivel szétválasztható, de biztosan sérüléssel jár. Ez az áramgenerátor elvileg filléres dolog, ha lehet én eképpen oldanám meg.
(#) Pug válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Szerintem azért csinálta a Philips ilyen bonyolultra, hogy ha valami elromlik akkor ne tudd helyettesíteni más gyártó termékével. Vedd meg tőle az eredetit jó pénzért. Márpedig a valóság azt mutatja hogy bizony elromlik. Ezért kérnék segítséget a szükséges alkatrészek értékeit illetően.
(#) kadarist válasza Pug hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Két vezérlő kell, mert 1 nem bírja ellátni mindkét lámpát. A szükséges alkatrészek értékei a képen.
(#) ekkold hozzászólása Márc 5, 2011 /

Van az MC34063-nak olyan, olcsó alternatívája, ami kibír max. 60V bemenő feszültséget?
40....60V bemenőből kellene 12V 0,2A ,minél egyszerübben, és minél olcsóbban!
Az LM2575HVT jó lenne, csak túl drága.....
(#) nedudgi válasza ekkold hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Az L4976 55V bemenő feszültséget bír. Azt nem tudom, honnan lehet ilyet szerezni...
(#) Pug válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Nagyon köszönöm! A képen azt látom hogy 13V-al indul és 16V jön ki belőle. Okoz-e gondot ha ez a 13V valójában 14,5V (max 14,6V)? Mert a kimeneti oldalon a 15,5V lenne az ideális, de 16Von még bírta, a 10 perces tesztet. Vagyis ha többet kap 13V-nál bemeneti oldalon, ugye nem lesz több a kimenetnél!?
(#) kadarist válasza Pug hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

A kimenetet stabilan fogja tartani. A programban +-3V bemeneti feszültségváltozást adtam meg, úgyhogy van tartalék a rendszerben. Az alkatrészek kiválasztásánál a rajzon lévő értékekhez legközelebb álló szabványos értéket válaszd.
(#) Pug válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

+-3V hasznos infó! Tökéletes! Az mindegy hogy a legközelebbi az kisebb vagy nagyobb értékű legyen? Pl javasolták a számítógép tápban lévő toroid tekercset e-célra. Van 4db hibás tápom, persze mind különböző. Fel tudom azok tekercseit használni?
(#) kadarist válasza Pug hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Meg kellene mérni induktivitásmérővel a tekercsedet, mert csak ilyen módszerrel lehet meghatározni azt, hogy jó lenne-e oda.
(#) Pug válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Megadnád a kalkulátorba beírt értékeket? Bárhogy töltöm ki nem találom az általad kalkulát értékeket. Azért kérdezem csak, mert a 16V-ot le akarom vinni fél V-al. Félek lerövidíteném az élettartamát a lámpának.

A kalkulátor adatai sorban:
13 ? 15.5 0.35 ? ? ? 10

A kérdőjelek érdekelnek. Köszönöm!

A tekercsre visszatérve fontos hogy toroid tekercs legyen? Vagy ilyen is jó hozzá?
(#) kadarist válasza Pug hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Én az "input variation voltage"-hez 5V-ot írtam be. A kérdéses három helyre pedig az ajánlott értékeket adtam meg, kivéve a frekvenciát, ahová 100-at írtam. A maximális kimeneti áramot pedig 500-ra állítottam, mivel a lámpa úgyis beállítja magának az áramfelvételét, ezért nem kell foglalkozni a pontos áramkorláttal. A tekercs jobb, ha toroid kivitelű.

Sajna így sem sikerült.

A 23 az a +-23% lenne ami 13V-23%=10V Ha ezt az értéket 1-re csökkentem akkor közel azonos az általad kalkuláltal, de csak a rajz jobb oldali elemeivel. A balon totál más van.

Ezek a beállításokkal kalkulált értékek jók lehetnek?
13 23 15.5 0.4 0.1 0.4 0.5 100 10

Nekem ez jött ki a te adataiddal: Bővebben: Link

Ez egyezik. Már csak az a kérdés hogy ez jó-e így? Jól értem a 23%-ot?

Úgy értsd, hogy +23% és -23%. Vagy másképp írva +/-23%. De a progi magyarázórésze mutatja is, csak ott 10% van példának írva.
Következő: »»   4 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem