Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   273 / 273
(#) p_kowa válasza erbe hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Én nem szokások alapján szoktam mérni, hanem gondolkodás alapján. Amúgy nincs dióda zárlat, megmértem, és nem induktivitásmérővel...Amúgy a menetzárlatot akkor mivel "szokás" megmérni, ha nem induktivitásmérővel? Vagy csak le szokták tekerni, hátha?
(#) tufatofu válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Egy szekunder köri zárlatnak van szaga, füstje, és meg is küldi a kismegszakítót egy izmos hegesztőtrafónál. A primerköri zárlattól is felrottyan hamar, de egy nyugalmi áramfelvétel is megbízható eredményt adhat, hogy stimmel e minden, ahogy a névleges feszültségek mérése is...
(#) p_kowa válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Itt se füst, se szag. Nyugalmi áramfelvétel, nyilván fokozat függő, de mégis kb milyen értékek közt mozoghat? C16 os kismegszakítót 10-15 sec üresjárás (lekötött szekunder) alatt veri. 2x próbáltam, többször nem akarom, ezért mértem induktivitást inkább. A mérések alapján nem kérdés a menetzárlat, és már arra is rájöttem én balek, hogy egy tekercs zárlata a többi azon vason lévő független tekercs induktivitását is lecsökkenti...rég foglalkoztam ilyesmivel
(#) Ge Lee válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Rendes műszer nélkül nem fogsz tudni ilyen trafón induktivitást mérni, illetve amit mérsz az teljesen fals érték lesz. A vasmagos trafók induktivitását 50-100Hz-en kell mérni, olyat meg az olcsó műszerek nem tudnak, de még a régi mérőhidak sem, mert azok is csak 1kHz-en mérnek.
Nem induktivitást kell mérni, hanem ha tudod a trafód áttételét akkor meghajtod a szekunder oldal felől akkora feszültséggel, és ha nem jön ki a primeren as 230V hanem csak mondjuk 180 akkor tudhatod hogy menetzárlatos. De ha lecsapkodja az automatát akkor majdnem biztos hogy az, bár akkor azt nem 15s után kéne neki hanem azonnal.
(#) p_kowa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Igen, furcsa kissé a dolog, hogy ennyi időt enged, még akkor is ha C típusú. Gondoltam én is arra, hogy szekunder felől meghajtom, de nincs hozzá tápom és az áttételt se ismerem. Egy régi Eltra hegesztőm van, azt még lehet megpróbálom rákötni. Amúgy egy elég drága LCR műszerrel mértem 120Hz-en, meg egy komponens teszterem is van, de majdhogynem egy értéket mutattak. És itt ugye még az is árnyalja a képet, hogy a primer két részben van feltekerve a lácvasmag két oszlopára, és a fokozatkapcsoló köti össze őket a megfelelő helyen, kívánt fokozatban.
(#) Ge Lee válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Gondolom, egy 12 vagy 24V-os trafód csak akad valamelyik fiókban...
(#) p_kowa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Bajban vagyok velük, csak egy 24V 100W os Weller trafóm van, de féltem rákötni, inkább a böhöm Eltra...abban nem tesz kárt a szekunder zárlat sem. Mindenesetre kösz az ötletet.
(#) erbe válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Ha minden véget lekötsz a fokozatkapcsolóról és a leghosszabb végpontok közé kötöd a 230 V-ot, vagy megmutatja magát a zárlat, vagy méregetve meglátod, melyik tekercsvégek között aránytalanul kevés a feszültség. Leghosszabb tekercsre kötve talán nem csapja le olyan gyorsan a kismegszakítót.
Ha ez a "leggyengébb" fokozat is túl sok áramot venne föl, köss elé egy 100-as égőt! Jóval kisebb feszültségeket mérhetsz de az arányok maradnak.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) mpisti válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
Ne a "C" kismegszakítóban keresd a hibát,hanem mérj áramot lakatfogóval, majd keress rá a "C" kismegszakító kioldási karakterisztikájára, és megkapod a választ a kérdésedre. Én inkább a kismegszakító utáni hosszú, kis keresztmetszetű vezetékszakaszt okolnám a lassú kioldásért, mivel a kommersz "C" kioldású kismegszakítók inkább korábban szoktak leoldani a gyártó által megadott adatoknál, mintsem később. Ha a trafód kétoszlopos és szimmetrikus tekercselésű, akkor a helyzet még egyszerűbb. Szétválasztod a két oszlopot hogy ne legyenek egymással villamos kapcsolatban, és pár volttal meghajtod a szekundert külön-külön oszloponként. A lényeg hogy a kiválasztott trafóoszlop felé számottevő áram folyjon, úgy 5-6A már elég. Megméred mekkora a meghajtó feszültség, és mekkora áram folyik. Megméred az oszlopon levő primer feszültségeit a végpontokon,majd a fokozatok között. Az értékeket felírod. Majd ugyanezt a módszert követve elvégzed a mérést a másik oszlopon is. Ami fontos, hogy az oszlopra eredetileg feltekert szekunderek menetszáma teljesen azonos legyen, mert egyébként fals eredményt kapsz. Eltérés lehet, akár 10% is, de sokkal nagyobb nem. Ha a fokozatok közt valamelyiknél nagyon kicsi feszültséget tudsz mérni,ott zárlat van.Ha a felvett áram a két oszlopon jelentősen eltér egymástól, akkor szintén zárlat van a nagyobb áramfelvételű oszlopban.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2022
(#) Fatboj hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Üdv.vettem egy bontott vezérlő panelt kábelek nélkül.szeretném bekötni a mostani hegesztőmbe de olyan problémám van hogy ami benne volt panel csak 4 lábas ez meg 5.
idöm nincs szervízbe vinni ma be kéne fejeznem egy munkát.
a másik panel hasonló de a poti ott a panelba van forrasztva.
köszi A segítséget
(#) Fatboj hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
bdx34c tirisztor kicseréltem vadi új de csak nem akar működni
(#) Gafly válasza Fatboj hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 6
 
A bajok már eleve ott kezdődnek, hogy a BDX 34 nem is tirisztor, hanem tranzisztor.
A macskának négy lába van, de nem hokedli, mert a hokedlinek nincsen farka.
(#) mpisti válasza Fatboj hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Ha a BDX34 TRANZISZTOR-t kicserélted, akkor már csak a TL072 IC-t kellene kicserélni-feltéve ha a kis trafó ami a panelen csücsül, működőképes. Mellékelve a VAR 03P rajza , hátha segít.
(#) velyron válasza mpisti hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Szia! Egy kérdésem lenne a kis trafó 15-18v az biztos mert nekem is leégett és ezen a rajzon kívül mást nem találtam , hasonló tip rajz volt 12v trafóval .Köszönöm
(#) mpisti válasza velyron hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
A trafónak kiforrasztva ez 15-18V az üresjárási feszültsége. Mivel a mérést toroidon keresztül csináltam, a feszültséget pedig 200 és 240V között változtattam minden üzemi lehetőséggel számolva.
(#) velyron válasza mpisti hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Köszönöm
Következő: »»   273 / 273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem