Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   276 / 276
(#) dB_Thunder válasza Istvan791 hozzászólására (») Márc 17, 2024 /
 
Idézet:
„egyfázisú 160-180 as gépeket.”

Határozottan lebeszélnélek róla!!
A hegesztésnek igencsak nagy az energia igénye! Egy ilyen gép 20-25 ampert is felvehet, és mivel a lemezes trafós gép nem szabályozott rendszer, kényes lesz a feszültség változásokra! Ez azt jelenti, hogy ugyanabban a fokozatban, lehet hogy kilukasztja a lemezt, a következő alkalommal meg csak "gilisztát" hegeszt!

Nálam egy Alfaweld kis inverteres volt tesztre, és nagyon meg voltam elégedve a hegesztésével!

A fentebb említett okokból váltam meg az 1f gépemtől, amin majdnem az összes létező tuningot bevetettem, de sose lett jó.
Mivel nekem van 3f, ezért lett egy 400-as gép, aminek van még egy nagy előnye, senki nem akarja kölcsönkérni!!
(#) Istvan791 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 17, 2024 /
 
Jobban bíznék egy trafós gépben hosszú távon. De az sem jó, ha nem fogok tudni hegeszteni vele. Invert milyet ajánlanál ami normális?
(#) dB_Thunder válasza Istvan791 hozzászólására (») Márc 17, 2024 / 1
 
Én nem fogok neked ajánlani, mert nem vagyok hegesztőgép guru!
Amit én használtam az az Alfaweld és ehhez hasonló, de más címkét viselő jószágok!
A mostani AC-DC awi-mon Free TIG felírat van.
Ezekben az a jó, hogy kommersz alkatrészekből van! Se proci, se menü, odanyúlok, és azon tekerek amin akarok, a zongorázás helyett.
(#) Baxi hozzászólása Máj 22, 2024 /
 
Sziasztok.
Kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy güdge mig/mag trafós gép. Anno át lett alakítva, a trafó illetve a házon kívül minden cserelve/fejlesztve lett benne (trafó szekunder oldala is). Most elszállt a primer oldala a trafónak. Újratekertem, de az eredmény elég siralmas lett, (nem megy nekem).
Egy új gép ára most nem fér bele a kassza költségvetésébe. Illetve ahogy elnéztem a piacot van az "olcsó" kinai 100-200e illetve a 500e hufos gépek .
Viszont van egy MMA (pálcás) trafóm.

Azon gondolkoztam hogy a "pálcás" trafóra rakok egy szekunder oldali feszültség szabályzást, járható út lehet? MMA trafó -> egyenirányítás -> pufferelés -> PWM -> "elektróda" ->fojtó.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Máj 22, 2024 /
 
Kipróbáltam szabályzás nélkül, harmat gyenge. Nagy ritkán volt az a jelenség hogy meg olvadt meg a drót, inkább csak izzik. Amikor megolvadt akkor a beeges a vasba nagyabból nulla. Hát maradt az új gép vásárlás.
(#) Remci hozzászólása Vas, 10:57 /
 
Sziasztok!
Lenne egy amatőr kérdésem: ezt a panelt át lehet-e alakítani úgy, vagy mit kell rajta változtatni, hogy 12v-os motort vezéreljen?
A motor kivezetései az "a7" és "b9" számmal jelöltek.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:58
(#) mpisti válasza Remci hozzászólására (») Vas, 12:12 /
 
Nem kell azzal semmit csinálni, az a8-a9 pontra 12V AC megy 24V helyett, szükség esetén az R19 ellenállást kicseréled egy 100 ohm 1-2W-osra és kész.
(#) Remci válasza mpisti hozzászólására (») Vas, 12:27 /
 
Szia!
Csak ennyi? Köszönöm. Ja, a benne lévő 24v-os kis relét is ki kell cserélnem 12v-osra,ugye?
A V16 jelülésű 25v-os zenert nem kell cserélni,
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:29
(#) Remci hozzászólása Vas, 19:52 /
 
Még egy kérdésem lenne. Van nálam egy ilyen gép: Bővebben: Link
Az a hibája,hogy nem vezérli a tolómotort. A képen látható kis vezérlő panel van benne, amire rácsatlakozik a 24v Ac, a pisztoly nyomógomb és a motor. Zárlatos lett benne az 5v-os feszültség stabilizátor és az M110AN tipusú Ic zárlatos lett, mivel a betáp oldalon megkapta a 26-27v-ot. Annyit találtam róla,hogy ez valamilyen programozható kütyü. Kerestem ilyen panelt hogy hol lehetne venni, de csak 1-2 külföldi oldalon láttam, ahonnan nem tudok rendelni. Szerintetek elég ha veszek vagy csinálok egy PWM fordulatszám szabályzót a motorhoz és emezt a panelt kiváltom vele? De ott hová kellene kötnöm a nyomógombot, hogy csak nyomásra működjön? A gépen van egy min-max állító kapcsoló, ami min állásban 17v körül ad feszültséget a panelnak, max állásban pedig 26-27v-ot.
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Vas, 20:46 /
 
Azt kellene kideríteni, hogy a potméter csak az előtolást szabályozza, vagy az áramerősséget is.
Az előbbi esetben kiválthatod egy sima PWM szabályozóval, az utóbbiban keményebb dió lesz.

Ha elég a motor szabályozás, a nyomógombbal pl kapcsolhatod a PWM szabályozó tápfeszültségét.
Viszont elegánsabb megoldás, ha eleve olyan szabályozót használsz, amin van ENABLE bemenet.
(#) Remci válasza Régi motoros hozzászólására (») Vas, 21:11 /
 
Szerintem csak az előtolást. A motor megy rá és a kapcsoló. A panelon van még két led, az egyik akkor világít ha feszültség alatt van, a másik meg biztosíték hibát jelezhet. Van a gépen egy kapcsoló, a már említett min-max állású, az a trafó primer oldalát állítja,gondolom ez lehet az áram erősség szabályzó. Más igazából nincs benne.
(#) mpisti válasza Remci hozzászólására (») Hé, 21:36 / 1
 
Én két zenert látok, a V16-ot és a V17-et. A V16 5,6V-os, a V17 pedig 13V-os, oda jó a 12V-os is,ha esetleg halott lenne. A relét természetesen 12V-osra kell cserélni. Ha a motor egy robosztusabb darab, akkor a tranzisztorok hűtését növelni kell, illetve a bemeneti egyenirányítót is célszerű lenne 8-10A-esre cserélni és egy kis hűtőlappal ellátni .Egyébként ez a rajz tőlem származik én tettem fel ide sok éve.
Következő: »»   276 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem