Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorvezérlés H-híddal
Lapozás: OK   15 / 15
(#) ferci válasza aviator17 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Erről a tesztről írtam. Az ellenállásoknak most nincs jelentősége, ez volt a kezemben éppen.
Ezt így rakd össze - a motort az M1-M2 pontokra ( drainek ) csatlakoztasd és mérj a kapcsain.
Itt nincs mese, Ut-pár tized voltot kell mérned a motoron.
.
Utána kibővítheted a BC tranyókkal is, ha persze be tudod kötni ardu nélkül.

aviator.jpg
    
(#) aviator17 válasza ferci hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Hát nagyjából így csináltam, hétvégén nem tudok vele foglalkozni, legközelebb jövő hét elején, megnézem majd, de nem tűnik űrtechnikának ez a kapcsolás bízom benne hogy sikerült így összekötnöm.

Ami különbség, hogy nálam 10k-sok az ellenállások, bár ez gondolom nem számít sokat, csak felhúzó lehúzó ellenállások, illetve én az egész kapcsolást breadboard-on raktam össze előre szerelt kábelekkel (lásd kép). Arra gondoltam, nem vékonyak-e a kábelek, vagy nem lehet-e vmi érintkezési hiba a breadboard-ban. Bár a vékony kábelek max. az áramfelvételt tudnák korlátozni a feszültséget nem.

Egyébként nagyon köszönöm a kitartó segítségedet
(#) ferci válasza aviator17 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Ebben a "sztatikus" állapotban egyik sem érdekes... kis motorral még hűtés se kell.
"Lehúzó" ellenállás itt nem kell, nem értem, mire gondoltál...- nehogy valami feszültségosztást csinálj és az bekavar nálad.
Ezért kértem a kapcsrajzot, mégis mit alkottál ( NEM breadboard képet..).
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) Kovidivi válasza aviator17 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Ezek a kábelek 50-100mA-ig jók. Ha bárhol ennél nagyobb áram folyik, számíts anomáliákra, megmagyarázhatatlan dolgokat fog a kapcsolásod csinálni. Minden kontaktnak óriási átmeneti ellenállása van.
Nem tduom, mekkora motort kötöttél rá, de akkor máris tudjuk, hova tűnik az a 2-3V!
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2019
(#) davix95 hozzászólása Szept 18, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy nagyobb teljesítményű H hidat készíteni ami idáig rendelkezésemre áll:
IRF3205 N-csatornás FET, tc4420 FET driver, ehhez szükséges zener dióda és ellenállások a kérdésem az volna, hogy a meglévő FET-nek mi a komplementer párja így nem volna szükséges csak ezt megvásárolnom ?
(#) Peter65 válasza davix95 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Szia!
Több adatot kellene megadni. Milyen tápfeszültségen milyen áramterhelésre szeretnéd építeni? Van esetleg valamilyen kapcsolási vázlatod?
A p csatornás fetek lényegesen rosszabb paraméterűek, ezért a hidat lehetőség szerint csak n csatornás fetekből állítják össze olyan félhídmeghajtókkal, amik megoldják (általában "csizmahúzogatósan") a tápfeszültség ellátást, és több típus a dead-time-t is beleteszi. Ha kb. 12-15V-ra és/vagy nem túl nagy áramra tervezed a hidadat, akkor érdemes lehet komplementer elemekből felépíteni a hidat.
(#) Laca13 hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Ezzel a H-híddal
Szeretnék 12V-os motor vezérlést csinálni. Mennyire kell szűrtnek lennie a motor tápfeszültségének?
(#) Peter65 válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
A vezérlő a teljesítmény IC, a BTS7960B az 5,5...30V-os tartományban üzemképes, őt nem fogja zavarni egy kis rippli a 12V-on. Ha fix pwm-mel vezérled, akkor viszont a motorra is ki fog menni a betáp hullámossága, ami bizonyos esetekben akár zavaró is lehet, de általában nem probléma.
A kiválasztott modul kapcsolási rajzát itt találtam meg. Ez viszont elég gyenguska a táp hidegítése szempontjából. Az adatlap 22. oldalán le van írva, hogy egy-egy 470nF-os kerámia kondenzátornak kellene lennie az IC-khez nagyon közel, és ezek úgy látom hiányoznak. Ha ilyen modult veszel, szerintem pótolni kellene.
(#) Laca13 válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Kösz a segítséget! Garázskapu nyitó lesz, nem fix PWM-mel vezérelve.Az AVR (arduino) és ez a motorvezérlő is azért kerül bele, hogy a nyitást/zárást lágyan tudja csinálni. Ahhoz esetleg tudsz tanácsot adni, hogy mivel úgy szeretném működtetni a berendezést, hogy üzemen kívül minél kisebb legyen a fogyasztása, kapcsoló üzemű, vagy trafós táp a jobb? Melyiket tudom biztonságosabban ki-be kapcsolgatni? Relét, vagy szilárdtest relét érdemesebb használni? Ha jó a szilártest akkor ez elég lehetegy 12V max 5A áramfelvételű motor hálózati tápjának ki/be kapcsolásához?
(#) Peter65 válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Nem látom át az egész rendszert, ezért nehéz válaszolni. Inkább csak érveket tudok írni:
A kapcsoló üzemű táp olcsóbb lehet, és stabil 12V-ot kapsz. A trafós táp viszont tovább bírhatja, de ha toroidot használsz nagyon nagy lesz a bekapcsolási áramlökése.
A relé robusztusabb, de rövidebb az élettartama. A kiválasztott szilárdtest relében valószínűleg nincs túlfeszvédelem (RC tag), ha azt választod, akkor azt is mellé kell tenni.
(#) Laca13 válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Nagyjából úgy nézne ki a rendszer, hogy van egy több csatornás távvezérlőm, ami egy arduinot indítana, szolgáltatná a beprogramozott PWM jelet, amihez elegendő egy egészen kis teljesítményű táp, és az állandóan működne. A h-híd és a motor tápja csak akkor kapcsolna be az arduinoval vezérelve, amikor nyitni, vagy zárni próbálom a garázskaput. A motor 12v-os ablakemelő motor, terheletlenül 1,2-1,5A áramfölvétellel, teljesen leblokkolva 5A áramfelvétellel.
Én azt tapasztaltam, hogy a kapcsoló tápoknál is lehet indulási áramlökés, mert amikor pl. bedugom a laptop tápját, minden esetben elég nagy ívet produkál a konnektorban. Az nem vághatja haza a szilárdtest relét?
Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) Peter65 válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
De, a kapcsolóüzemű tápoknál is lehet jelentős bekapcsolási áramlökés. Ha dokumentált típust vásárolsz, akkor az adatlapban meglehet ezt nézni, hogy milyen nagyságú ez, mert nagyon nagy különbségek vannak.
Egy másik ötlet; Lehet ,hogy egy PC táp is jó lehetne neked. Az alap 5V-járól a távvezérlő menne, és ha nyitni kell a garázsajtót, akkor bekapcsolja a tápot, lesz 5 és 12V-od.
(#) Laca13 válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Az ötlet nagyon jó! Már csak azt kell átrágnom, hogy mivel jövök ki olcsóbban és jobban. Mert szerintem egy régi PC táppal sok lesz a készenléti fogyasztásom, mert ha jól tudom, akkor azok között 5-20W-osak is vannak. Az újak és alacsony készenléti fogyasztásúak meg drágábbak. Viszont akkor értelemszerűen megspórolható az SSR Köszi!
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu