Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 63
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Szia.
Mivel szétszedés után olyat is tapasztaltam hogy fordítva volt betéve az egyik műv. erősítő, a rajz alapján szerettem volna megnézni hogy a forgótárcsák jó pozícióban vannak-e egymáshoz képest. Ekkor tapasztaltam hogy itt-ott nem egyezik a rajzzal.
Aztán a következő probléma hogy a mérőműre majdnem a teljes tápfeszültség kimegy, még a mutatót is eltörné.
Az inverter része néha működik, ott van még valami kontakthiba. De én úgy gondoltam hogy először a kohm - részét tenném rendbe. Műv. erősítők lettek cserélve, akkor most nekiállok a kondiknak...
Labortápról hajtom, én is tapasztaltam hogy eléggé éhes...
Azóta kaptam egy jobb minőségű rajzot egy segítőkész kollégától, és igazából nem csak a rajza van meg hanem a komplett szervizkönyve. Jelezd ha érdekel...
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Rajz soha nincs hiába, ezért ha elküldöd megköszönöm. A hozzám hozott példány a hiányos rajz ellenére szerintem bizonyos fokig használható. A beállításnál viszont jól jött volna, hogyan kell hitelesíteni. A tárcsa beállításhoz én azt a "törvényt" használtam, minden méréshatárba kell olyan tárcsapontnak lenni ami zár. Ezt a feltételt szerencsére csak egy pozíció teljesítette. Ha csatlakoztatott mérőpontok nélkül kitér a műszer, az az IC 201 környékén lévő hiba okozza. Fogyasztás 1 skála esetén talán 200mA 2 skála esetén talán 3-500mA volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Privátban kérnék egy emailt és elküldöm.
A műszer kitérés miatt én is a 201 környékét nézegettem, de sajnos a műv. erőssítő nem az erősségem... Áramfelvétel kohm-nál asszem stimmel, de ha beindul az inverter akkor majdnem 1A volt. Holnap megpróbálom a kondikat kiméregetni.
(#) Patópali válasza pana-papa hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Üdvözletem!
Érdekelne a műszer, eljátszanék vele, hátha...
Többit privátban.
Szép estét. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2019
(#) baloghvl válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Elég sok eltérés van a rajzhoz képest, így sajnos még a tárcsák összenézése is problémás...
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Alapban, üres sarkoknál kitér, akkor mérd meg az IC201 2,3,6 lábát. ( Annyira nem nézegettem, de volt olyan IC benne, ami 14 lábú tokban 8 lábú változat volt. A rajz számozása talán a 8 lábúra vonatkozik. Ezt át kell számozni a 14 lábú tokhoz. ( az 1. láb talán a 3. lesz.) 1 skála /100V mérésekor az IC 202 ( alacsony akku feszültség) és az IC 102 ( áramkorlát ) akár ki is vehető. Így biztosan nem zavarnak. Ebben az esetben a nyitott kapcsokon kb 100V ot kell mérned ( az előlapi potival állítgatható) . Az IC201 2,3,6 lábán fél tápfeszültséget. ( áramfelvétel ekkor szerintem 100mA alatt volt nálam. Ha ez rendben van, akkor rövidzárási áramot kell beállítani 1mA értékre az előlapi potival. Szerintem ekkor kellene a műszernek 0 ohmot mutatnia.
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
A tárcsát úgy állítottam be, hogy a méréshatárokon végigmenve, nagyjából értelmes módon érintkezzen valamelyik része. Ha 180 fokkal elforgatva rakod össze, lesz sok pont, amihez sosem jut el, és lesz olyan helyzet, ahol nem zár egyik pontja sem. Ha a lemezkék sem biztos hogy az eredeti helyen vannak, az baj. Az IC202 környékén ne problémázz, vedd ki az IC-t azt kész, majd ha működik rendesen, visszarakod ( addig is egy hibaokkal kevesebb) . Annyi dolga van, hogy kb 7V telepfeszültség környékén letiltja az invertert. A dióda sem zavaró különösebben, mert szerintem a negyedik tárcsa hiánya miatt áttervezték ezt a részt egy kicsit ( legalábbis az általam javítottban) Amikor méregettem olyan álást választottam ahol a ki és bemenetet direkt összeköti, így az eltérés a javítás közbeni mérést nem zavarja. Abban a részben max a helipot lehet gyenge pont. Ha megmozgatod kézzel óvatosan a házát , és leesik, akkor kezdhetsz rá gyanakodni.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Az IC mizérián már túl vagyok. A 7 lábú verziót úgy kell berakni hogy az első lába a 14 lábú foglalat harmadik lábába kerül. Holnap lemérem a 201-est. 202-t és 102-t pedig kiveszem akkor.
(#) vargaf válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Idézet:
„A 7 lábú verziót”

A képen ( és a valóságban is ) még 8 lába van!
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Az IC 201 2-es és 3-as lábán is egyaránt 56mV van. A 6-os on pedig 8,41V, a tápfesz 9V. A műszerre így 8,33V menne, ha ki nem kötöttem volna. A két nem szükséges eősítőt kivettem, az áramfelvétele inverter nélkül majdnem nulla, bekapcsoláskor felugrik egy pillanatra. Inverterrel kb 300mA. Az inverter viszont csak 1300V ot tud csinálni és a 4011 mozgatására indul be. Holnap kicserélem ezeket a régi fajta foglalatokat a paneleken. A forgótárcsák elvileg jól vannak, remélem az érintkezőket sem rakta át senki. Az 5V mérőfesz sincs meg, csak kb 1,5V. Merre lehetne ezzel elindulni?
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Gondolom a telep negatív sarkához képest mértél. Ha igen a rajz bal felső sarkában van három kondenzátor, azoknak mérd meg az ellenállását, illetve van velük párhuzamosan két ellenállás, azoknak a közös pontján hány volt van? ( R101, R102)
Esetleg, ha nem jött be a kondenzátor tippem, szedd ki az összes IC-t, és úgy mérd meg az IC201 2, 3 lábán a feszültséget. ( ott szerintem kb fél elemfeszültségnek kellene lenni, de mindenképpen lényegesen többnek mint 0V) Elvileg ott az R10,R102 által a telepből leosztott feszültségnek kell lennie. Amíg az nincs meg, ne is tedd vissza az IC-ket.
Az inverter feszültségét nem mértem, szerintem te se méregesd, csak ha nem sajnálod a műszered. Ha 100V állásban a kimeneten 100V körüli feszültség van, egyenlőre az elég. Ha sokkal több van, akkor lehet keresni miért, de egyenlőre hagyjuk. Sőt lehet ne is nagyon induljon el, amíg a 2,3 lábon a feszültség valami értelmes értékre nem áll be.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2019
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Rendben, köszi. Holnap végignézem amit írtál és jelentkezem a fejleményekkel...
(#) Massawa hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Egy kérdés. Van valakinek UNI-T 71D müszere. Ki kellene probálni mit mér a 10A-s bemeneten ha az AC vagy DC áram 0,5 A alá esik. Két müszer került a kezembe, mind a kettö abbahagyja a merést kb ilyen áramon, ha az a 10A bemenetbe folyik.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Kicsit megkésve de vannak fejlemények: Csak az IC 202 hiányzik, mérőkapcsok összezárva. A műszer kOhm mérőállásban. A műszerre jutó feszültség: 18,4V (kb 20kOhm-ot mutat). R101: 3,4V, R102: 5,66V. IC 201 2: 3,37V, 3: 3,35V, 6: 3,50V. Nullázni nem tudom semmivel.

Ha visszateszem a 202-t is, akkor a műszerre 1,97V megy és szeretné eltörni a mutatót. Ekkor R100: 6,47V, R102: 2,53V. A 201-es en a 2-es láb: 6,49V, 3: 7,41V, 6: 8,45V. IC 202 2-es:5,79V, 3: 5,86V, 6: 7,88V. (A mérőműszer közben lekötve.)

Itt megint megakadtam, nem tudom ezekből az értékekből jó-e valami. A kapcsolás a nagy panelen sem stimmel a kapcsolási rajzzal...
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Én a Kohm állást nem ismerem, azt én nem méregettem. 100V I skála volt a kedvencem. Üres kapcsoknál kimeneten 100V a műszer meg sem mozdul. előlapi potméterrel kis mértékben ( 5-10V állítható) Én azzal kezdeném, a 100V meg van-e. Ha igen állítható-e az előlapi potival? A belsejében ha lehet egy potit se tekerj el, ha meg lesz a rossz alkatrész, utána is ráérsz. Ez után a mérőpontok összezárása árammérővel, az áram 1mA ( ezt pontosan állítsd be) ezt is az előlapi potméter állítja. ( a műszernek erre kell kitérnie 0 állásba)
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Átálltam a 100V -os méréstartományba. A 202-est is visszaraktam és a hozzá tartozó potival beállítottam hogy ne tiltson. Mérőfesz kb 116V, az 1mA -ert beállítottam az előlapi poti középállásában a P104 -es el. A műszert viszont nem tudom visszakötni mert megy rá vagy 5V.
Mit mérjek meg?
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Mint már írtam, ne tekerj el semmit a belsejében, soha nem fogod tudni visszaállítani normálisan!!! Ha előtted senki sem tekergette, potméter magától el nem tekeredik!!! Az nem segít csak ront. Vedd ki az IC202-t azt kész. Ha az okozta, hogy rossz feszültség volt az IC201 2,3 lábán, akkor a potis tekergetés is csak látszat eredmény, elképzelhető, hogy a kimenetén lévő dióda rossz.
Ha az 1mA stimmel, ( bár jobban örültem volna, ha csak az előlapi potit tekergeted, így egy lehet egy esetleges hibát korrigáltál) az IC201 környékén lehet hiba. Ha a méréshatár váltó biztosan jól van összerakva, akkor ohm mérővel kimérném a C201,C203 kondenzátort és az ic201 3 lábára menő zenert.
(#) vision61 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Szia!
Nem a kérdezett típus, de megnéztem egy UT70B-t, 10 mA-ig (-től) mér ebben a méréshatárban is.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
El volt ezen tekergetve már minden. Le voltak festve valaha a csavarok a helipotokon de már egyik sem úgy áll. A 202-est beállítottam úgy hogy 7,5V tápesznél tiltson, így szerintem ez már nem fogja elvinni a hibakeresést rossz irányba, de kiveszem akkor és megnézem a diódát.

Az 1mA -t nem tudtam csak az előlapi potméterrel beállítani. P104 -el tudtam abba a tartományba állítani amit már az előlapi is befog. Gondolom így kellene eljárnom majd a 250-500 és az 1000V -os méréseknél is.

Holnap megnézem a 201-es alkatrészeit.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
100V-os mérésnél rendesen viselkedik a műszer. Nullázható, mér stb. Szerintem ezzel már sok minden kizárható.

A többi vizsgáló feszültség esetén viszont összezárt mérőkapcsok esetében túl nagy feszültség megy a műszerre. A helipotikkal nem tudom beállítani.
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Nullázni a műszerkönyv szerint is csak minden feszültséghatárban csak az I skála állásban lehet. A következő mérés minden feszültségértéknél I skála és az 1mA kimenő rövidzárási áram beállítása. A műszer beállítása 0 ohm-ra az adott kimenő feszültség állító, és az előlapi potméter segítségével. Ha ez is rendben van, akkor a II skála állásban is beállítod az 5mA rövidzárási áramot. Ehhez viszont vissza kell tenni a hiányzó IC102-t ( ha még nem tetted meg ) Visszatétel után nem történhet változás az eddigi mérésben. Ha történik, akkor az IC környékén kell keresni a hibát. ( a mutató ki fog akadni ennél a mérésnél rendesen, az oszcillátor meg szaggatott hangot ad, de ez ne aggasszon) Az elemfeszültség ellenőrző IC-vel már megismerkedtél, azt is visszateheted. ( alacsony telepfeszültségre nekem is repült a mutató üres sarkoknál, ezen ne lepődj meg, csak ha az egyébként jó méréseket tönkre teszi, akkor van ok aggódni.) A többi hitelesítést rád bízom, nekem szerencsére nem volt eltekergetve, így ezekkel nem foglalkoztam. A II skála különböző állásaiban a P201,P202 potméter is segítségedre lehet a feszültség állítókon kívül a nullázásban.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Már minden vissza volt téve mikor a 100V-os mérőfesznél be lett állítva. Elkerülte a figyelmemet hogy csak az I skála állásban lehet nullázni... De hétfőn akkor tovább folytatom.

Ami még érdekes számomra hogy ha hosszú idő után újra bekapcsolom a műszert akkor nem jól működik. Gyanakszom a nagy panel forgókapcsolójára, ezt megpróbálom majd valahogy jobban a panelre huzatni. Mi okozhat ilyen jelenséget még, kondi?
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Forgókapcsoló szerintem vagy jó, vagy nem. Inkább kondenzátor.
(#) baloghvl válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
A nagy panelnál már tapasztaltam olyat hogyha a panelt rányomom a forgókapcsolóra akkor megváltozik a viselkedése. Eléggé lóg szerintem. De ettől független lehet kondenzátor is. Ha viszont így van akkor melyiknek érdemes nekiesni? Mérésnél nem találtam hibát egyikben sem...
(#) proba válasza baloghvl hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Nem tudom, egyet láttam egy napig...Ebből messzemenő következtetést nem igazán tudok levonni. Mint ahogyan abból sem, hogy nem jól működik...Mit mutat ? 1mA megvan ? 100V megvan.... Ezeket ellenőrizve, ahogyan megjavítottad azon az úton ismét működőképessé kellene tudni varázsolni.
Következő: »»   63 / 63
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu