Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   530 / 577
(#) MakSamu válasza ferci hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Frekvenciamérőm nincs, de van egy RFT EO211 oszcilloszkópom, aminek nem ismerem a frekvenciatartományát, még a kezelését nem ismertem ki.
(#) MakSamu válasza MakSamu hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Annyit még elfelejtettem írni hogy ez a régebbi AT505-011 es típusú Duna ami nem automatás.
(#) ferci válasza MakSamu hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Leválasztó trafó nélkül elég meredek lenne nyúlkálni az ECC82 anódkörében.
Már nem emlékszem, mennyire megközelíthető a tekercs, esetleg egy pici 20-30 menetes tekerccsel ha meg tudnád közelíteni, arra már ráakaszthatnád a szkópot 5-10 mV/div állásban és 20...50 us/div időalappal. Hátha látnál valamit, de csak nagyon röviden a PL miatt..
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020
(#) jani1987 válasza MakSamu hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
A régi Rt-ben volt ilyen probléma. Ott vagy kondi hiba volt vagy ellenállás szakadás. Nem jegyeztem meg mindent.
(#) Gobe54 válasza ferci hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Elég sok csöves TV-t javítottam, még boldogult szűzlány koromban. Sokáig nem volt leválasztó trafóm. Szigorúan csak melegpadlós szobában + száraz szőnyeg dolgoztam, de a legfontosabb, hogy a készülék sasszija a hálózati 0 vezetőn legyen, ne a fázison. Persze amikor lett trafó, akkor már csak azzal....
(#) ferci válasza Gobe54 hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
Dettóóóó...
(#) color hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Engem úgy tanítottak anno a mesterek hogy - háznál - a bal kéz a káva tetején amikor jobb kézzel matatunk a tv-ben. Természetesen előtte teszt fázisceruzával és ha fázis van a vázon dugalj fordítás a konnektor aljzatban.
Aztán a műhelyben meg leválasztó trafó.
(#) lefituta válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Csak gratulálni tudok a munkához, nagyon szépen megcsináltad Talán politúrozva még szebb és eredetibb lett volna. Én ilyenek miatt tanultam meg a politúrozást egy öreg szakitól. Azt mondta: fiam hidd el, egy rosszul sikerült politúrozás is szebb, mint egy remekül sikerült lakkozás! Utána már magam is láttam a különbséget.
De így is nagy munkát fektettél bele és szép lett a rádió.
(#) tiko77 válasza lefituta hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Köszönöm!
Nagy igazságot mondott a szaki akitől tanultál és szerencsésnek mondhatod magad hogy ilyen tudás birtokában vagy. Ma már az alapanyagokat sem egyszerű beszerezni de talán még nehezebb olyan embert találni aki tudja és használja is a politúrozás "tudományát". Bennem is mindig motoszkál a gondolat hogy szép de azért mégsem az igazi. Ahogy mondani szokták: "gyakorlat teszi a mestert", érdekelne hogy mennyi idő alatt sikerült megtanulni a módszert és az anyagok használatát?
(#) HA5AWS hozzászólása Márc 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Ma olvastam: Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) laczika válasza moele hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Köszönöm a csőfelajánlásokat az Orion 332-höz, de ma elkészítettem a 3db "adaptert" az egyenirányításhoz, a végfokhoz, és az oszcillátorhoz. Elsőre megszólalt a rádió, úgyhogy sikerült kompromisszumot elérnem a működőképesség, és a gyári állapot megtartása között, és 3 elfekvő csövem is újrahasznosult. A skálahúr kezdett kirojtosodni a meghajtótengelyen, úgyhogy ezt megfordítottam így a rojtos rész egy kevésbé igénybevett szakaszra került. Még sok munka lesz vele van egy kis forgózárlat is, de a sasszi most már nagyjából rendben van.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2020

Pict7650.jpg
    
(#) tiko77 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Ezt az oldalt ismerem, nagyon jó, részletes leírásokat tartalmaz. Rengeteg videó van politúrozással kapcsolatban, valahogy mégis azt érzem hogy ezek alapján csak próbálkozni lehet, igazi eredményt csak a hosszas gyakorlás hozhat.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2020
(#) granpa válasza laczika hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Küldjek 3 db. oktál fejet? Abba ültetve mégis más.
(#) HA5AWS válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 5, 2020 / 1
 
Szia!
Mint minden szakmát csak hosszú gyakorlással lehet elsajátítani. Ilyen az elektronika is. A "nem értek hozzá de szeretném megcsinálni" ugyan ez a kategória. Meg lehet tanulni, de sokat kell gyakorolni!
Üdv: Gábor
(#) tiko77 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Szia!
Elnézést kérek, az üdvözlés az előbb elmaradt.
Így van, a politúrozás ahogy a videókból és a leírásokból is látszik, és ahogy az elektronikában is, speciális eszközöket és anyagokat igényel a szaktudás mellé. Régebben lehetett előre kevert sellakot kapni, most EU szabályozás miatt már nem forgalmazzák () , pedig kezdetnek nem lenne rossz mondjuk régi dobozokon gyakorolni. Az ára elég borsos de egy próbát megérne. Külön sem biztos hogy olcsóbban kijönnének az összetevők.
http://www.auro.hu/hu/fa-kezelese-belter/felujit-restaural/Nr211-se...u-.php
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Felhívtam a telefonszámukat, mégis rendelhető, csodálkoztam hogy be van árazva és kosárba is lehet rakni. Használt már valaki hasonlót???
(#) Poli válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Szia!

Kb. 25 éve használtam utoljára. Összetétele szerint jól fényezhető az ára viszont riasztó.
Nekem úgy tanították, hogy egyenletes, közepes erővel, szálirányban, teljes hosszban csináljuk a fényezést. Tehát a fényezendő felületen, nem áll meg a labdacs egy pillanatra sem, ha végeztünk nem tesszük rá a labdacsot, mert mindkét esetben foltot hagy és kezdheted elölről az egészet. Ja és ha elkezdted, nem hagyhatod abba amíg el nem készültél, ez általában több óra.
Labdacsot többet kell készíteni, mert felszed némi gyantát, olyankor cserélni kell.
Labdacs: én közepesen keményre tömtem és körülbelül fél öklömnyi volt a mérete, gyakorlás alatt kiderül, hogy neked milyen méretű és keménységű felel meg, a lényeg az egyenletes nyomás.
Anyaga: Külseje valamilyen nem szöszölő puha anyag én anno flanel lepedőt, később póló anyagot használtam (színét nem engedheti, praktikusan fehér), a töltelék vatta.
Vágsz egy négyszöget, közepére teszed a töltő anyagot, felhajtod a sarkait és az oldalát, spárgával megkötöd, mindezt úgy, hogy a hasznos felületen ne legyen gyűrődés. Felteszem most azt gondolod- Könnyű azt mondani.- ne aggódj menni fog.
Hosszú fáradságos munka, ha kétkezes vagy az nagy előny amikor már nagyon zsibbad a kezed, utána egy ideig, ha valamit odébb teszel, pont leköveted a káva formáját.
(#) tiko77 válasza Poli hozzászólására (») Márc 6, 2020 /
 
Szia! Egyszer lehet hogy majd megpróbálom, gondolom hasonló módszerrel javíthatók a sérült felületek? Sokszor elég lenne csak felfrissíteni vagy javítani a hibákat.
(#) Poli válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 6, 2020 / 1
 
Felfrissíteni igen, javítani körülményesebb, a javításnál elüthet a színe, mert a lakkozás idővel úgymond érik, kissé sötétedik, ezért foltos lehet, ezt felhígított vizes fapáccal lehet korrigálni.
Ez olyan jég hátán táncolás, ha túl világos azt még lehet sötétíteni, ha túl sötét fel kell csiszolni praktikusan habkővel, bele kell kalkulálni, hogy a lakk alatt sötétebbnek látszik.
Gyakorlat nélkül, (sokszor még azzal is,) úgy lehet megoldani, hogy készítesz egy a javítandó felülettel megegyező próba darabot, pácolod, lakkozod, politúrozod, összehasonlítod, ha nem jó csiszolod és kezded elölről. Mindig jegyezd fel magadnak: mit használtál, milyen arányban keverted, hány réteget kentél fel.
Gondolom már sejted miért tértek át az oldószeres lakkok használatára.
(#) MiRkoczkii hozzászólása Márc 7, 2020 /
 
Üdv! Régi kékest javítok. De bármivel próbálkozom a sorvégcső anódja izzik a booster cső nem fűt ergo nincs képcső anód. Van esetleg valakinek valami tippje?
(#) jani1987 válasza MiRkoczkii hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Mi a konkrét típus? Gyorsba utána olvastam reggel egy másik típusnak és ott zárlatos kondi okozta a hibát.
(#) MiRkoczkii válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Tb 43 kékes. A konkrét típusa
(#) laczika válasza granpa hozzászólására (») Márc 9, 2020 /
 
Köszönöm a felajánlást, de ez már így marad. Sok meló ment el vele, meg végülis nem a belseje lesz nézegetve.
(#) Karsaypeter válasza laci016 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
HELLÓ! Hogyan sikerült a 100 V-ra illeszteni a hangszórókat? Üdv: Péter
(#) MiRkoczkii hozzászólása Márc 11, 2020 /
 
Üdv! Régi fajta sorkimenő trafót hogy lehet szétkapni? Látszólag a vastag nem bontható. Pedig primert kéne cserélném. Valakinek esetleg van ötlete?
(#) MiRkoczkii hozzászólása Márc 11, 2020 /
 
Elnézést nem vastag hanem vasmag.
(#) jani1987 válasza MiRkoczkii hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Arra a fekete gyantás vagy milyen részre gondolsz? Hőre nem lágyul?
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) kisgeri válasza MiRkoczkii hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Valószínűleg csak összegyógyult kicsit, a vasmag felek között még egy papír rétegnek is lenni kéne.
(#) MiRkoczkii válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Igen. Megvan. Sikerült. Most teremtettek egy szörnyet 3ilyen trafóból, remélem működik, nem szeretnék ilyet guberálni mert szerintem már nem is igen találnék..
(#) küzmös Gergely válasza MiRkoczkii hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Csak össze van gyógyulva, vagy rásült a zárlat miatt. Az a nagyfeszkarika nem túl meggyőzően fest. Amúgy milyen készülékbe lesz?
Következő: »»   530 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem