Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   142 / 233
(#) ronin75 válasza vonaeva hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Laikusként, amíg nem jönnek nálam okosabbak, addig azt mondanám, hogy ez elég kevés adat, hogy meg lehessen válaszolni a kérdésed. Illetve mondhatom azt általánosságban, hogy minnél nagyobb, annál jobb.
A fűtési vagy a használati meleg víz rendszerben lenne a "cekász"? Visszatermelnétek a vllamos hálózatba is?
(#) antikzsolt válasza vonaeva hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Magánszemélyként max 5kw rendszer lehet telepíteni. Én is nemrég jártam ennek utána.
(#) CIROKL válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Tegyük hozzá ,egy fázis esetén.
(#) antikzsolt válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Köszi az emlékeztetőt. Igazad van.
(#) pucuka válasza vonaeva hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
A napelem, és a napkollektor is napos időben teljesít jól. Elektromos fogyasztókhoz napelem, (lehetőleg visszatáplálásos) a melegvízhez napkollektor. A fűtési szezonban általában kevés a napsütés, ezért abba pont télen egyik sem tud sokat besegíteni. A visszatáplálással a napos szezonban nyert felesleges teljesítményt tudod hasznosítani, a napkollektor meg tud annyi melegvizet szolgáltatni, amennyire szükség van, de legalábbis a szükséglet jó részét fedezni tudja. A napelem/"cekaszos" megoldás járulékos veszteséget okoz, ezért a melegvízhez alkalmasabb a napkollektor.
(#) CIROKL válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
A napelem,és napkollektor is napos időben teljesit jól

Ebben kicsit tévedsz.
(#) antikzsolt válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Hmmm újfajta napelem amely éjszaka termel? A napelem akkor teljesít igazán ha alacsony a hőmérséklete és jó szögben éri a nap és tiszta.
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Meglehet, de kifejtenéd bővebben, bizonyára többen kíváncsiak lennének rá, különösen a kérdező.
Igaz, nekem csak napkollektorom volt, de ilyen esős, felhős időben nem teljesít valami jól, csak olyan valami van stílusban. Igaz nem is méricskéltem.
(#) CIROKL válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Ki iírt itt olyat hogy ejszaka?
(#) CIROKL válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Amennyiben volt valaha kollektorod akkor monitorozhattad volna is akár...
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) Bakman válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Amennyi infót megadtál, bármire lehet gondolni.
(#) CIROKL válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Nem kell semmi infó föl kell szerelni oszt ennyi
(#) antikzsolt válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Egy kis szarkazmus is van benne. Sajnos ez nem jön át így írásban.
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Monitorozhattam volna, de csak felszereltem, oszt annyi. A telken volt, tette a dolgát mikor kellett, főleg jó időben, de télen nem jött belőle forróvíz, néha még langyos is alig. Nekünk jó volt így is, nem gondoltam akkor, hogy mérési jegyzőkönyvvel kell bizonygatni állításom.
(#) CIROKL válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
A napkollektor az a kis országunkban úgymond három évszakos csupán ,ezt úgy is kezeljük tehát ne várjunk csodát télen.
A napelem az egészen más ,csodát ettől sem kell télen várni ,főleg éjszaka .
Nos csak annyit mondok ismét, kell telepiteni ezt is azt is oszt nem találgatni kell hogy mikor mi termel a leghatékonyabban.
Mindaddig még csak az interneten keringő irásokat ismétlik addig csupán csak találgatás.
(#) gulyi88 válasza vonaeva hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Vizet melegíteni napelemről csak és kizárólag, ha szigetüzem van (mert ott ez is egy lehetőség az energia tárolására).
Ha visszatáplálsz hálózatra, akkor értelmetlen.
10 forint körül veszed a gázt KWh-ánént, elégeted 85%hatásfokon, akkor is 12-15 forintból kijön egy KWh meleg (víz) gázból. (Ha fa elégetésével állítod elő ugyanezt, az még olcsóbb lehet.)
Ha eladod az áramszolgáltatónak, akkor 1 KWh-áért cserébe kaphatsz olyan 35 forintot.
Tehát lényegében, ha van 1 kWh energiád,
ha elfűtöd gáz helyett, akkor 15 forinttal csökkented a gázszámlád,
ha visszatáplálod áramszolgáltatónak, akkor 35 forinttal csökkented a villanyszámládat.
Gondolom nem kell írjam, hogy melyik a jobb és miért.
(35 forint akkor, ha az elszámolási időszakban nincs túltermelésed, vagyis az összes villamos energia fogyasztásod nagyobb, mint az össz visszatermelésed / elszámolási időszak. Ha van túltermelés, akkor többlet termelésed 20 forint körül megtéríti a szolgáltató neked, még ekkor is jobb visszatermelni, mint elfűteni gáz helyett).
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Pont ezért írtam, hogy sem a napelem, sem a napkollektor télen nem sokat tud a konyhára hozni. Tehát a fűtésben, ami többnyire téli feladat, nem sok haszna van, de a napos időszakokban jól teljesítenek. Ezért is javasoltam a napelem esetén a visszatáplálós megoldást, mert a fel nem használt energiát el lehet adni, ami az éves költségvetésben pozitívumként jelentkezik.
Mit is kéne újragondolnom? Erre még nem válaszoltál.
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 / 1
 
Hát pucuka akkor most én ezt icipicit meg fogom cáfolni. Mert... Nekünk itthon a lapos kis Alföldünkön a ház déli és nyugati tetőjén össz. 18db napelem van 6kW-os három fázisú Fronius inverterrel. A cég aki szerelte négy éve mondta, hogy a leg hatékonyabban a január végi Február havi és kora tavaszi Máercius eleji napos időkben teljesíti! Azért, mertekkor a napelem nem pazarol el tetemes energiát saját maga hűtésére ami nagyon fontos.
Nyáron mikor újabban mifelénk elcseppenő 35-42 fokok is vannak, de már a 30 fokos hőségben is lecsökken a hatásfoka, mert a cucc a saját túlhevűlése ellen fordít sok delejt. A tetőn nyári napokon 70-80 fok simán van már délelőtt 10 órától. Ezt nem árt tudni ezekről. Tehát az ilyen meg bármilyen napelem a leghatékonyabbhasznot a tél végi- tavasz eleji szikrázó napos időben teljesíti. Mi annyit termelünk amennyit el is puszílunk a hálózatból, így nagyon jó. az nem kifizetődő, ha az EON fizet a többletért mert köztudott, hogy nem szeret fizetni a plusszért. Áramszünet esetén nem termel mert lekapcsol, nehogy megcsapja a vellanyszerelőt a bizserefán Ezért nálunk a nyári konyhában a plafonon Infrapanel is van, Késő ősszel tél elején szoktunk fűteni vele, de arra nem fasza, hogy csak infrapanellel fűtsön vele a delikvens. Nem igazán tuti. Gázra, központifűtésre infrával rásegíteni nagyon jó, de csak erre.
Hát ennyi tudok így hirtelen saját tapasznyalatból írni nektek. Arra pedig senki se várjon hogy valaha is 80-90 %-os hatásfokkal üzemel majd a napelemparkja. Sose. Mióta itthon ketyeg az inyó, még négyezer párszáz- ötezer két-háromszáz vattnál többet sose láttunk rajta.
(#) kendre256 válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Nem tudom, hogy mit akartál cáfolni, de én semmit nem látok... Az lehet, sőt biztos, hogy leghatékonyabb tavasszal és ősszel, már ha a hatékony alatt a hatásfokot értjük. De ez csak azt jelenti, hogy a tavaszi, őszi közepes hosszúságú napok napfényéből több százaléknyit hasznosít. A nyári hosszú, meleg napokban tényleg rosszabb a hatásfoka. Viszont ekkor még mindig sokkal többet termel naponta, mint a tavaszi, őszi napokban. Ezek alapján viszont mondhatjuk hatékonyabbnak nyáron, mert akkor meg többet termel naponta.
Itt egy működő rendszer termelési adatait lehet látni, több évre visszamenőleg. A nyári havi termelések fele, harmada érhető el a januári, februári, márciusi hónapokban.
Pucuka jól mondja, fűtésre a napelemet lehet jól használni, mert a megtermelt energiát lényegében az áramszolgáltató "eltárolja" neked nyárról télre, a jelenlegi szabályok szerint költségmentesen.
Közvetlenül felhasználva fűtésre egyik sem igazán használható, mert pont akkor nem süt eleget a nap, mikor fűteni kellene. (Éppen azért kell fűteni, mert nem süt eleget a nap.. ) Közvetlenül tárolni meg csak pár órára lehet (maximum napokra) mind a napelem, mind a napkollektor termelt energiáját.
Nekem napkollektorom van 2008 óta, meleg vizet állítok elő vele. A felhasznált meleg vizünk felét termeli meg a napkollektor éves szinten. Március-áprilistól kb. szeptemberig a napkollektor
termel (néha még így is rá kell segíteni a villanybojlernek). Az év további hónapjaiban pedig vagy segít valamit előmelegíteni, vagy egyáltalán nem. A termelési adatokból és a tapasztalatokból azt szűrtem le, hogy "Télen a nap nem süt".
A honlapomról (elnézést a primitív megoldások miatt, és nem frissítettem már évek óta..) letölthetők a napkollektorom termelési adatai (Havi termelések.xls) 2008-tól 2014-ig:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Azzal tisztában vagyok, hogy nem a melegtől termelnek ezek a "napenergiás művek", de az is tény, hogy sokkal több a napos órák száma nyáron, (tavasz végén, ősz elején), mint télen. Természetesen nyáron attól van a meleg, mert sokat süt a nap. Lehet (biztos) kevesebbet termel melegben, de az még mindig sokkal több, mint borús időben.
Téli szikrázó napsütést utoljára gyerekkoromban láttam, azóta szinte csak az ilyen homályos, borongós idők járnak. (vagy csak én öregszem)
Nézd meg a mai, mostani időjárást, mennyit sütött a nap? Se tegnap, se ma még csak a napot sem láttuk. Ettől persze még valamennyit termel mindkét rendszer, jól megszűrve ugyan, de sokkal kevesebbet, mint a naposabb időszakokban.
De nézd meg egy osztrák településen, 1000 m felett jóval több a napos órák száma még télen is, (felhők felett mindig süt a nap) ott még télen is jelentős energiát lehet kinyerni.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Ma kb. olyan 300W-al pörgött az inverter. Így is nyár végén lecseréltük még a bojlert is gázosról vellanyosra, mert el kell puszilni a többletet ami eddig összejött.
(#) TAttila77 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
A szomszédom infrapanellel és gázkazánnal fűt, de azt akartam mondani, hogy a napelemekkel pl. csak infrapanellel nem igazán jó fűteni. kiszámolták nekünk is, hogy ha a lakás minden helyiségét felszerelnék megfelelő infrapanellel és csak azzal fűtenénk napelem rásegítéses hálózatról, nem járnánk jól, mert igaz modern ,meg praktikus de ha igazán fűteni akarunk vele akkor nem jó,mert úgy már sok kell belőlük és akkor már nagyon fogyaszt. A szerelő cég tulajdonosa a saját lakásában leszedte az összes infrapanelt minden plafonjáról és csinált egy villanykazánt. Azt mondta sokkal jobban fűt így. Az infrapanel az fura. Azt az érzetet kelti, hogy meleg van, közben ha egypillanatrais kikapcsolod a termosztáttal akkor megfagysz azonnal. Nekünk az őszi késő őszi fűtésrásegítésre használva vált be csak.
Azt aláírom, hogy ha a februári naos idők száma sok lenne akkor tuti lenne a termelés. Ez évben azért nálunk volt jó kis termelése koratavasszal, örűltünk is neki.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Szerinted mennyit segít be a fűtésbe az a 300 W? Nem gondolnám, hogy jelentősen, pedig ma még igazán hideg sem volt.
Persze el lehet "puszilni" a felesleges villanyt, de én inkább eladnám, ha már van lehetőség rá.
A melegvizet napkollektorral készíteném a napos időszakokban, és nem terhelném vele az invertert. Így az éves energia mérleg is javulna.
Ha a napelem 300 W -ot produkált, akkor a napkollektor is termelne valamennyit, és az így nyert némileg langyos vizet kéne csak gázzal, villannyal, vegyes kazánnal tovább melegíteni. Ez csak a tervem volt az élet már nem engedte megvalósítani. A napkollektor vizének továbbmelegítésére már be is szereztem egy régi rézhengeres fürdőszoba kályhát, villany bojlert, csak sajnos minden pocsékba ment. Mikor ez aktuális volt, jól körüljártam a témát, bár akkor még nem volt ez a visszatáplálós játék.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Ezt cak most olvastam le ma. Tudom, hogy semmi jelentősége nincs mert már ilyenkor régen átállunk gázra. Ez kicsi is viszont átlagosan jelent valamit mert hozzáadódik a többi termelt villanyhoz. a legjobb az amikor 4-5kW-al pörög sokat.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Nagyon is jó volt, hogy ma leolvastad, ez is alátámasztja azt a mondásom, hogy téli időszakban, mikor igen kevés a napos órák száma, nem teljesítenek valami jól. Persze nekem nincsenek konkrét adataim, csak tapasztalatom alapján mondtam, de Te konkrét adattal támasztottad meg.
Ha kiszámolod, hogy ekkora teljesítmény mennyivel könnyítette a villanyszámlát, nem hiszem hogy jelentős mértékben. Még akkor sem, ha ma kb. 8 órát volt világos (elvileg, napkeltétől napnyugtáig).
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Idézet:
„Ha a napelem 300 W -ot produkált, akkor a napkollektor is termelne valamennyit, és az így nyert némileg langyos vizet kéne csak gázzal, villannyal, vegyes kazánnal tovább melegíteni.”

A napkollektor gyenge napsütésben szerintem rosszabb, mint a napelem. Többször tapasztaltam, hogy valamennyit sütött a nap, de a napkollektor nem termelt semmit. A termelési adataimból is látszik, hogy míg a nyári hónapokban a sugárzott energiának kb. a felét sikerült betermelni, addig a téli hónapokban néha csak a negyedét, ötödét. A rendszeremen nagyjából mérni tudom (egy picike napelemmel) a napsugárzást, és valamivel pontosabban a termelt energiát (előre és visszamenő víz hőmérsékletéből és a folyadékáramból). A napkollektor csak akkor termel, ha a kollektorban lévő víz melegebb, mint a bojlerben lévő, és megindul a keringés. Ha kevés a napsugárzás (vagy periodikusan van napsütés, utána csak hűl a kollektor), akkor a napkollektor veszteségei miatt nem tud akkora hőfokra felmelegedni, hogy elinduljon a keringés. Ha el is indul, a csőrendszer veszteségei lényegében megeszik az energiát.
Cserébe viszont egy vákuumcsöves kollektor hatásfoka jó napsütés esetén 50% körül van, míg a napelemek hatásfoka 15-20% körüli.
(#) ronin75 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Mint ahogy írták is már, a megtermelt energia eladása a leggazdaságtalanabb módszer, és legutolsó tudomásom szerint számlaképesnek kell lenned.
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
De nagyon jól. Még túl sokat is termelt már eddig egész évben. Azért csináltuk a villanybojlert is, hogy el tudjuk használni ami összejött, mert tesóm ithon nem szerelt most a műhelyben, neme esztergált, se nem hegesztett sokat, mióta apu meghalt és nincs fogyasztás annyi. Most pont azon vagyunk, hogy el tudjuk használni a felesleget, mert az EON nem fizet nukut se. Abból még kenyeret se veszel. Úgy kell kijátszani, hogy amit termelsz azt el is fogyaszd, ez a lényeg. Az imént írtam volna még de a többi lemaradt, azt akartam még írni,hogy az a példáúl mai kis nyulfarknyi kis termelés is a sokhoz csak hozzáadódik szépen és a végén csak összejön. Azért mi nagyon örűlünk, hogy mióta nem jön villanyszámla azóta egy csekkel kevesebb. Előtte meg volt még tizen ezres villanyszámla is bőven. Nagyon nem mindegy, egy háztartásban ez ám. Évente egyszer van óraolvasás. Az EON küld egy minimális csekket. Nem érdemes eladásra termelni áramot mert nem adnak érte ló...rt sem. Ez a lényege az egésznek egyenlőre. Lehet, hogy majd előbb utóbb majd lesz némi változás, de egyenőre nem sok remény van rá.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2019
(#) ronin75 válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Az jó, hogy nincs villanyszámla, de mennyi volt a beruházás értéke? Mikor leszel nullszaldós?
(#) TAttila77 válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Írtam neked.
Következő: »»   142 / 233
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem