Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   160 / 234
(#) GPeti1977 válasza cimopata hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Nekem lenne egy ötletem ol villanyvezetékre. Olyan felpattintható optikai szálas egységet lehetne rakni a vezetékre ami miatt nem vet árnyékot, az optikai szálakkal megkerülné a vezetéket, azaz láthatatlaná válna
(#) proba válasza cimopata hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Abszolút árnyékmentes tetőfelületből kevés van, már az is sokat segít, ha panelenként van optimalizáló. A másik amit megfigyeltem, nem mindegy az árnyék iránya. Ha a felfűzés irányával párhuzamos sokkal kisebb a veszteség 10-20% , ha merőleges, akár 30-40% egy egyszerű napelem közelében kihúzott vezeték hatására. ( nagyméretű szolár lámpa töltőáramát méregetve különböző árnyékok esetén.)
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Egy kábel árnyéka is elég a 20 %-os visszaeséshez: EEVBlog.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Én egyszerűbb tesztet csináltam. semmi tető. vannak a nagyméretű kandeláberre szerelhető napelemes lámpák. Annak a töltőáramát mértem eltérő árnyékolással (drót pálca). Nagyon látszott mikor egy sor napelemet takartam ki ( vagy annak egy részét ) a dióda, párhuzamos kötések dolgoztak, a napelem teljesítményéből csak kisebb rész hiányzott. Ha keresztbe takartam ki, akkor a napelembe épített dióda tehetetlen volt, a párhuzamosítás sem igazán segített, a modul teljesítmény drasztikusan visszaesett kb ugyan akkora árnyékolt felület hatására. Ebből számomra az jött le, ha az árnyékolás irányát is figyelembe veszik a telepítéskor, és igyekeznek az árnyékot a napelem hossz tengelyével párhuzamosan tartani, akár 20-30% teljesítménynövekedés is lehet egy modulon belül. Bár egy körívet leíró árnyéknál ez nem biztos hogy lehet.
(#) cimopata válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Nekünk például 2x8 paneles rendszer van és sajnos az egyik 8-as oldal rendszeresen kb 15% al kevesebbet termel. Teljesen tiszta a rálátás tehát árnyékolás mentes. Viszont emlékszem hogy az eéső héten amikor kész lett az egyik panelre egy picit rálógótt egy darab szigetelőanyag gumiszalagja amit később távolítottam el. Ez okozhatott abban az egy panelben egy állandó kérosodást ami miatt az egész sort lehúzza?
(#) pajesz66 hozzászólása Feb 4, 2022 /
 
Sziasztok!

Most települ nálam egy 8kW-os hálózatra tápláló rendszer. Erről az egyik ismerőssel beszélgetve azt hallottam, hogy a szolgáltató képes beavatkozni az inverter működésébe valamilyen módon, így tudja korlátozni a "felfele" irányuló teljesítményt....
Mennyire igaz ez? Nem gondolom életképesnek ezt inverterenként....
(#) proba válasza pajesz66 hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Nem tudom, mikor telepítették nálunk, a kivitelező csak egy korlátozott hozzáférést adott a megjelenítő programhoz. Ébresztésnél a telefonján keresztül állítgatta be a hálózati paramétereket. Volt egy olyan érzésem, hogy az inverter lekapcsolási feszültségét már távolról átállította. Reklamáció után távolról szoftvert frissített. Hogy ezt a lehetőséget a szolgáltató felé továbbadja, műszaki akadálya biztosan nincs. Ahogy a hálózati terhelhetőséget elnézem, hamarosan még kötelezni is fogják rá. Ez ellen leginkább úgy védekezhetsz, lekapcsolni a netről az egészet. Telepítéskor ígértek mindenféle garanciás, egyéb dolgot, ha hiba van hamarabb észre veszik mint én állítólag. ( ami akár igaz is lehet, mert ki nézi egy idő után hetente mennyit termelt.) Azt hogy a net mentesítéshez mit szólnának nem tudom. Amíg az inverterben nem cserélnek szoftvert valami új szabály hatására, addig szerintem büntetlenül net mentesíthető, ezáltal biztosan függetleníthető a szolgáltatótól.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Az én inverterem már elkerülte a 8 évet. Meg is térült azóta a rendszerem. Nincs benne Wifi, nincs hálózati csatlakoztatási lehetősége, kivéve a gyártói RS485-ös csatlakozója, amivel több invertert közösíteni lehet.
Na ebbe nyúljon bele távolról bárki!
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Hamarabb észreveszik de nem foglalkoznak vele. Miért lennének ilyen nagylelkűek? Saját pénztárca ellensége valaki is? Nyomd le a netet ne adj neki. Megmondod nincs neted
(#) DJ Tacki válasza pajesz66 hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Az újabb inverterek tudják/támogatják mint képesség (RS485 és relé kontakt is támogatott), de itthon tudtommal még nincs meg hozzá a elméleti/gyakorlati szabályozási környezet.
Itt egy lista, hogy pl. milyen paraméterekbe lehet belenyúlni.

Az invertered jelenleg (önhibádon kívül) maximum akkor kapcsolhat le, ha túl magas a feszültség a körzetben, ami sajnos több helyen is előfordul.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2022
(#) hzoli2 hozzászólása Feb 11, 2022 /
 
Üdvözlök mindenkit , érdekelne ,hogy tud e valaki olyan kapcsolást , szabályozót ajánlani , amelyet egy tábla napelemhez, (amely 400W) lehetne kötni . A lényeg ,hogy van egy 12V os 400W os ptc-s fűtőm egy 12V os ventillátor van benne , ez keringeti a levegőt, azthiszem ezeket hívják kerámia fűtőtestnek is, alu bordák között vannak ezek a téglalap alakú kerámia darabkák. Szóval ezt szeretném működtetni a napelemmel úgy , hogy a legjobban ki legyen használva a napelem adta energia , értem ez alatt azt ,hogy , olyan feszültség tartomány legyen a fűtőtest számára, ami nem károsítja a 12V os fűtő egységet Nem tudom mennyi feszültséget visel el egy ilyen fűtő alkalmatosság , de talán max.14-15V lehet , ha elviselné a napelem kb.18V os feszültségét az lenne a legjobb , akkor semmit nem kellene közé kötni. A ventillátort 12V os működését meg lehet oldani egy 7812 es stab ic vel , és lehet a stab ic ből nagyobb teljesítményű szabályzót is csinálni , de nem jó a stab ic a fűtőtesthez , mert szükséges a 12V alatti feszültség is , gondoltam nagy teljesítményű diódára is , annyit teszek közé , amely szükséges a feszültség lecsökkentéséhez, viszont ha csökken a napelem feszültsége , akkor ki kellene iktatni a diódákat.
Nem tudom , hogy az autókban lévő tőltés szabályzó nem lenne e jó erre a célra, azt hiszem , hogy a mostani autókban valamilyen gerjesztéses elven müködik ez a töltés szabályzó, gerjeszti a generátort. A sziget üzemű napelem szabályzó sem jó , mert nem akarok aksikkal foglalkozni.
Valami egyszerű megoldás érdekelne, előre is köszönöm a válaszokat .
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
"Egy tábla 400W-os napelem...kb.18V os feszültséggel"
Létezik ilyen is? ...van linked erről a gyártmányról?
(#) Atis57 válasza hzoli2 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Szia!

Ez a napelem nem valószinű,hogy 12V-s (17--22V ) ezen méret már 36V-s álltalában.
Az ehhez való átalakitó ;

https://www.ebay.com/itm/403162205447?hash=item5dde570d07:g:XckAAOS...FhQbWD

De nem sok problémád lessz vele , mivel a 400W helyett jó ha a 10%ával számolsz átlagban.
Persze naponta 4- 12 percig fel szalad a teljesitmény ---de utána ,a pár Wattok!
(#) Atis57 válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Szia!
Eddig ugy tapasztaltam , hogy a 100W 150W nál váltanak feszültséget (12------24V névl.)
(#) bgsf hozzászólása Feb 12, 2022 /
 
"Solyndra solar
A napelemek új generációja

Az újonnan kifejlesztett, Amerikában gyártott Solyndra napelem rendszert elsősorban lapos tetők és fényvisszaverő felületek minél hatékonyabb napenergia-kihasználására tervezték.

A Solyndra napelemek csövekből állnak, melyek az egész felületükön felfogják és hasznosítják a napsugárzást.

A rendszer két legfontosabb előnye:

A Nap teljes napi ciklusát kihasználja, csakúgy, mint a napkövető PV rendszer.
A tetőfelületről visszaverődő sugárzást is elektromos energiává tudja alakítani.
Ebből kifolyólag az optimális megoldás ennek az újonnan kifejlesztett PV rendszernek és a gondosan tesztelt, fehér, vízálló Evalon burkolatnak az együttes használata. Ez utóbbi a tetőfelületet érő sugárzás több, mint 90%-át hasznosítani tudja, ami a rendszer hatékonyságát akár 20%-kal is növelheti.

A Solyndra rendszer optimalizálja a nagy, lapos tetőfelületek kihasználtságát. Szemben a hagyományos technológiával, a Solyndra esetében sokkal hatékonyabb rendszerek telepítése válik lehetővé ilyen felületeken."
Na ezt a rendszert telepítettük Sárospatakon, Csúcsüzemben 42kW/h egy elem kétszázötven wattos 48 Voltos.
(#) Atis57 válasza bgsf hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Szia!

köszi. Ez melyik épület tetején van? (Érdekelne az 1 napi termelése is. )
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Szia!
Sajna ez a cég 2011ben csődbe ment.
Igy már csak kinai klónokkal találkozhatunk....Azért azzal is szivesen találkoznék...itthon is.
(#) uniman válasza bgsf hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Ez itt egy reklám! 8 évvel ezelőtti történéseket minek emlegetni?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2022
(#) proba válasza bgsf hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Mikor nálunk telepítettek hagyományos napelemet, felmerült bennem, ezeket nem párosítják meleg víz előállításával? Bár a víz felhasználása kérdéses, de a napelemet hűtené, és a sötét felületen keletkező extra hő sem veszne kárba. Esetlegesen a folyadékból kinyerni valami okossággal az energiát?
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Két dolgot tudnék elképzelni. Peltier és még van egy gép ami hőből mozgási energiát állít elő, régi találmány csak nem jut eszembe a neve. Azt tudom hogy egy dugattyút mozgatott a kitáguló levegő és ebből lett a forgási mozgás.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 12, 2022 / 1
 
Stirling motor..
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Ott a pont erre gondoltam
(#) bgsf válasza uniman hozzászólására (») Feb 13, 2022 /
 
Szia. Mert a mai napig működik.
(#) bgsf válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 13, 2022 /
 
Szia, Sárospatakon a Kék Kémiai kft tetején ahol dolgozok.
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2022 /
 
Szia!
Van ilyen gyárilag , csak az ára miatt még sehol nem láttam felszerelve.

https://www.nemsemmi.hu/Hybrid-napelem_300W?utm_source=olcsobbat&am...5lQRh8
(#) Lacaboy hozzászólása Márc 4, 2022 /
 
Sziasztok!
Napelemre érdemes nagykapacitású kondenzatort kötni a pwm vezerlő előtt?
(#) Atis57 válasza Lacaboy hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Szia !
nem látszik semmi hatása . 63 000 µF ig próbáltam.
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Pedig lehetne. Hiszen a PWM holtidejében is termel a napelem, ami nem megy sehova. A holtidőben közel üresjárati feszültségre tölthetné a kondit, amiből nagyobb áramot vehetne ki a PWM. Ki kellene számolni, hogy adott PWM frekvencia és napelem belső ellenállás mellett mi lenne az optimális kapacitás. Optimális munkapontnál számítható belső ellenálláshoz.
No persze ehhez ismerni kellene a PWM belső felépítését, hiszen lehet, hogy az optimális értékű kondi már benne van, annál nagyobbnak meg már nincs értékelhető hatása.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2022
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Üdv.

Egy olyan kérdésem van hogy a bojler kb 1200w eszik. Ha nem termel annyit napelem akkor is melegít a bojler?
Jelenleg nem tudok egyszerre annyit rá szánni hogy 1300w legyen legalább a teljesítmény a napelem részéről.
mppt vezérlőről lehet közvetlenül a bojlert üzemeltetni?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Szia!

Természetesen , a viz 1-2-50W hatására is melegszik. (csak gyengén ! ) Nincs értelme ?
talán olyan 400-600W tól felfelé.

Az MPPT kimenetére gondolsz? Onnan nem , közbe kell tenni egy relét ,mágneskapcsolót.
S igy vezérelni a boyler fűtését.
Következő: »»   160 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem