Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemekből hálózati feszültség előállítása
Lapozás: OK   3 / 8
(#) gulyi88 válasza f27 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
csá
12db*12V az még csak
144V (névleges)
173V (max)

sztem itt túl sok lenne a veszteség, amúgyis kicsi hatásfokúak a napelemek!!
(meg ugye ez a fesz már életveszélyes is lehet)
(+ a legkisebb áramot adó napelem behatárolja az öszesen folyó áramot!!! tehát a napelemek kihasználtsága elég rossz lenne)

én úgy csinálnám hogy létrekoznék egy 36V os akkupakkot (3 akku sorba, és sok ilyet párhuzamba)
ugye ez 36V névleges (~42V max)

a napelemek mindegyike külön külön egy elektronikába menne bele, ami egyben az akkupakk töltöje, és figyeli a napelemek feszültségét és áramát, eszerint próbálja a lehető legjoban kihasználni őket, tehát "intelligens"

az akkufeszből pedig egy kapcsolóüzemű DC/AC átalakítót működtetni (szinusszal modulálva.. tehát közel szinuszjel lenne a kimenetén, feszültségvisszacsatolással)

valami ilyesmit kéne szerintem...

ami biztos, hogy a veszteségeket a lehető legjobban minimalizálni kell!!!

csá

(#) f27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
elírtam az akukat 20 db 12V 12A akku lesz rajta!
igy a napelemeket a lehető legjobban használom ki!
a 12-24-48V rendszereket túl vagyok,semmit nem érnek!!!! egy normális rendszernél KW mennek kukába!!!
miért? mert ha a napelemeket párhuzamosan kötöd egy töltésvezérlőbe mikor az akku elkezd pezsegni már veszi is vissza töltőfeszt és kezdi rövidre zárni a napelemeket! pocsékba megy az áramod,viszont ha valamit tudunk az az hogy a feszültséget kis áramal könyebb kezelni kis veszteségel,mint a kis feszültséget hatalmas áramal! vagyis most kiprobálom a közvetlen 220V rendszert! ugyanis 220V 1A beletölteni egy akuba ugye csak 1 orácska és egy 12A akkunak 1 A töltöfesz tökéletes 10% alatt van tehát beharapja azonal!
(#) f27 válasza Topi hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
ez jól hangzik csakhát van egy kis bibi nem?! mondjuk csinálok egy trafót kb kellene csinálnom egy 3000W trafót ez nem zabálná le nyugalmi álapotban is az akukat?
(#) kemenygolya válasza f27 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
szia
leeht hogy hülyeség amit mondok, de egy dióda megfogná
legalábbis sztem
(#) f27 válasza kemenygolya hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
mit fogna meg? a 3KW trafó nyugalmi fogyasztását? :eek2:
(#) gammabuta hozzászólása Jún 20, 2008 /
 
Nem reklamozni akarom azt az oldalt, de ott van napelem is inveter is +minden ami kell.

annak is utanaszamoltam hogy olcsobban jon ki egy elemi cella mint a tormelek ara amennyiert en conradbol hozatom az elvileg olcso napelemdarabokat...

szoval ha az eredeti problemanal marad a kerdezo, akkor erdemes kolteni, foleg mert tamogatas is van rajta, pl. egy 3millios csak 2 millioba kerull...

Szval amit talaltam link:

energiacentrumos link

Persze szerintem meg varni kell vagy 10 evet hogy eleg hatekony es olcso meg kenyelmes legyen a napelemesdi. Pl. a meteorologusok se tudnak ma sem tobbet mondani, csakhogy ejszaka helyenkent felhosodes lehet es a reggeli oraktol napsutes is varhato....
na majd talan 10 ev mulva...
(#) gulyi88 válasza f27 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /
 
teljesen igaz amit mondasz, hogy nagyobb fesszel-kisebb árammal könnyebb dolgozni, sokkal barátibb lesz a trafó is, meg a félvezetők és a hűtés is....
a rendszer, amit megálmodtál is pöpec, egyetlen gyengepontja a sok sorbakötött akku lesz,
elöbb utóbb különböző töltöttségi állapotúak lesznek, vagy cellazárlat lesz, és így a töltés közben túltöltés is létrejöhet, az akkuk elöbbutóbb meghalnak...

mindenképp javaslom, hogy cellaszintű visszacsatolással rendelkező töltőelektronikát tervezz/ünk...

a DC/AC szerintem 2 részegységből lenne érdemes megépíteni:

1. egy DC/DC ami az akkuk feszéből megcsinálja a
-+325V DC-t mert ugye ennyi kell hálózat helyettesítéséhez (galvaniksus elválasztással csakis pussh-pull-ba, véletlenül sem félhíd vagy fullhíd ! legalább 70-100KHz frekin)

2. egy DC/AC ami a +-325V ból megcsinálja az 50Hz szinuszosan változó feszt, 230V effektív értékel.
(itt nincs elválasztás. 2 teljesítménykapcsoló, amit szinusszal+visszacsatolásal modulált PWM jelek hajtanak, tisztességes meghajtóáramkörön keresztül. kimeneten méretezett folytóval ...legalább 1KHz frekin)

ezek persze mind kapcsolóüzemben mennek, visszacsatolásokkal, és minnél nagyobb hatásfokkal
(jól megtekert trafó, litze huzal vagy legalábbis 0,15 körüli szálakból... stb..)

csá


jah és 50Hz es átalakítással fölösleges is foglalkozni, főleg ilyen 3000W körül. A torroid trafók hatásfoka jó, de csak ha rajta van a névleges terhelés! különben meg kis terhelésnél nagyon rossz hatásfokúak, de ez bármelyik trafóra igaz..
emellett megy sok sok menet és marhanagy VAS kellene hozzá, nehéz is lenne. és torz négyszöges kimeneti jele lenne...

(#) f27 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
természetesen fenn áll a veszély hogy akubaj lehet! de valahol a 12V akkuba is 6 kissebb cellák vannak! vagyis ekkora 220V akkut gyárilag is sok kis cellábol álítanák elő nem? a másik meg egy napiszinten kihasznált akkunak az üzemideje ugyis csak 1-2 év enyit meg kibírnak tutira mivel 2 év gari van rájuk ha meg nem akkor viszem visza gariba mivel kimondotam erre a célra tervezték és 5 évet mondanak rá hogy bírni fogja! viszont az elképzelésed egész jó,csak kisé bonyorult már! ha ijen szintem belebonyorolodnék,egyszerüb lenne egy gyári 0-400V 0-100A beálítható töltésvezérlő + invertert megvennem poton 200 lepedőért 10 év garival nem?
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
kicsit jobban számolj utána ha pl a teáltalad belinkelt napelemből tenél össze egy durvám 1.5KW rendszert csekély 1.8millába kerülne
én egy aprolékból összerakott celákból öszeteszem 1.2millából! miért mert nem számolsz azzal az áramal ami huladékba megy neked,nem használod ki a napelemek max tudását amit belinkeltél napelemeket nagyon jók!! de nem mindig hasznosak! pl 37,38V töltőáramot mire tudsz használni?12V-24V rendszerhez! nézük csak a napelem lead 37V 8A ami ugye 296W lenne! LENNE!! fenét nézük a munkapontot!31V 7A 217W alakul! de már a 240W táblák kezd karcsú lenni nem? de menyünk tovább! mire tudod használni ezt a feszültséget? 24V redszerhez igaz? :eek2: 24V 7A 168W fenébe sűlyedünk ám de ne legyünk mohok valójában a töltöfeszt kellene számolnunk igaz? ám legyem két akkut max 28.8V tudod tölteni! jelen esetben 7A áramal igy lesz 200W cellánk 40W a kukába van táblánként ha veszel 6 táblát akkor 240W ment a kukába a másfél KW rendszerednél! ugyan ez az én darabos tábláimbol ami kijöl olcsoban kis áramal nagyobb feszel huladékmentesen tud dolgozni.nagyon utána kell nézni mi a jó nekünk! tudom mert már a te verziodon tul vagyok,és leszedtem majd eladtam a táblákat! arol nem is beszélve hogy ugy sütött a nap mint állat és a 140W tábla alig ment 110W teljesitményen! 12-24-48V rendszer nem jó szerintem,én kiprobáltam! az egy 48V inverter az ami bejött nekem,mivel jelenleg is az viszi az egész házat szünetmentesként bár ez csak azért van meg mert 4kiló volt az ára viszont enél jobat nem találtam még sehol!
(#) f27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
igen ez valóban fontos!
sőt egy müszakban gyártott akkukat kell venni,mivel igy 99,9% azonos anyagból készült minden porcikályúk igy kb 15% jobb ill többet fognak az akkuk bírni
más:
ha valaki jól számolja ki a hatásfokokat ill figyelmes arra hogy ne menjen hulladékba az adott energiája,akkor kb 1000ft/W ra jön ki a napelem vagyis 500.000ft nyi napelemböl napi 4-5KW energia jön ki az az 200ft/napnyi vilany ez haviba akár honan nézük 6000ft villany megtakarítás a mostani villanyárakhoz képest! és valjuk be nem olcsobb hanem drágább lesz a vilany is,és ennek hatására a napelemek sem lesznek kimagaslóan olcsobbak!
(#) gammabuta válasza f27 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
teljesen igazad van f27,
arra akartam ramuatni csak igaz nem pont azon a linken de balra menuben persze (jo dragaert) vannak inverterek meg komplett rendszerek is.

Én arra akartam csak kijukadni, hogy ha megnezed pl. a 160Wattos panelt ami 214e, az 72db olyan 3A 0,5voltos cellából áll, (36sorbakotve majd 2ilyen tömb párhuzamosítva) amiket speciel legutóbb vásároltam a conradból törmelék formában. Nos a törmelékek ára 1700+posta és kb 2adag törmelék kell hogy kijöjjön akkora felület mint egy cella ha az ember párhuzamosan forrasztgatja őket. Ha mondjuk 4eforintnyi darabot használok fel egy cellányi felülethez akkor is 72db kell hogy a 160W-os napelem képén látható panelt összehozzak keserves munkával stb. és 288ezer forintból! Csak utánaszámoltam, hogy ahonnan én szerzem a hulladékdarabokat ott drágábban adják mint egy vadiúj kész táblat ha vennék. Ráadúsul ott a támogatás ha komplet rendszert vesz az ember.

Te honnan szerzed az aprólékcellákat?


Sajna tényleg sok áram megy hulladkba.
Most a kapcsolóüzemű tápommal teszteltem a hatásfokot (én még csak kis panelekkel kisérletezek), 17voltról 5Voltra csak 66%-osra jött ki elég lehangoló, de kb. eztírták a kézikönyvébe is az ICnek, pl. 15Volt outputtal az a kapcsolóüzemű már 80% fölött teljesít!
Tehát a nagyobb kimenő feszkó még a kapcsolós tápoknál is hatékony.
(#) gulyi88 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
na de milyen táp volt az?
buck konverter? flyback?

ide szóba sem jöhetnek ezek, már írtam csakis pussh-pull
(#) gulyi88 válasza f27 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
amit boltba adnak az valszeg sokkal jobb akármelyik házigyártmánynál!!

ha 100 e körül lehetne kapni (persze szinuszos kimenettel rendelkezőt), akkor aztmondanám, hogy jobban megéri megvenni.
az anyagköltsége egy ilyen homemade DC/AC nek 50 e körül lenne + a tervezés, sok munka, vesződés...

ki kellene számolni, h hány év a megtérülése az egész cuccnak és mérlegelni, ha mindent veszel azzal is lesz elég munka...
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
huh várj !
én az aprólékot ugy értettem,hogy több kisméretű táblábol teszem össze a rendszert! vagyis nem 1db 240W táblából hanem 5-6 db 40W táblából!
annó vettem olyan darabokat is amiket te mondasz! 0,5V 7A adott le 1200ft ért megrendeled külföldről bejün 50db dobozkába magyarországra,majd a magyar pósta dobálja mivel nem neki fizetsz a póstadijért igy az 50 db csomagbol boldog vagy ha 35-40 épségbe oda ér hozzád szal ebbe belebuktam annó! tehát két dolgot csinálj ha komolyan akarsz valamit! vegyél amorf napelemeket 40W táblák 45V ad le 1A-on eből össze teszel pl 5db-ot és 225V kapsz 1A tápon,nagyon príma szerintem! semmi veszteség mivel minden milivoltot kihasználsz igaz csak 10 év garit adnak rá nem ugy mint a másikra,de 10 év után tutira lesz prímább napelemek mint most!de pl ha megnézed azt az oldalt amit belinkeltél nézük meg alaposan a dolgokat!
1 példa :
240 W-os napelemmodul
Munkapont: 7,51A/31,95 =305.000ft
2 :Munkapont: 7,24A/27,62V 255.000ft
nézük a hatásfokokat 24V rendszernél max 28V töltöd az akukat igaz?
1 pénda teljesitménye : 210W max!
2 példa : 205W max
50 e ft külömség táblánként
vegyél az olcsobikból 6 táblát! 1.5millio 1260W/h
12KW/nap 360KW/hó
az az 15.000ft/ hó megtakarítás vagyis 10 év a megtérülése a celáknak!
számításom hatásfokilag eből a celákból 48V rendszerel számoltam minimális huladékal!
(#) Novak válasza f27 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
Sosem értettem, hogy miért nem lehet legalább egy kicsit odafigyelni arra, hogy amit ír az ember, azt hogyan írja...
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
másik!
inverterel felesleges házilag bajlódni szerintem! hacsak ingyen be nem tudod szerezni az anyagokat hozzá és baromira vágod a műszaki oldalát is!
nos ha belemélyülsz a dolgokba egy igazán jó inverter gatyatépő! én előszőr vettem egy 275W invertert 24V volt a kicsike,és figyelj...7kilógram volt a súja!! az ára 170e ft volt! profi volt stabil nem csuklot nem adott koszos jeleket,és érdekeség volt benne,hogy még az erősítőm is hangosaban és tisztában szolt inverteről mint hálozatról
nos jelenleg egy MGE PULSAR 22+ (37Kg)invertert használok 1540W vatos halál stabil és megbízható! bár az árát ennek sem a magyar fizukhoz álítoták be a beszerzését nem tudom hogy megy de én otkintről hozatam levolt selejtezve a hibálya az volt hogy a sipolokája néha perceg magátol,de van hogy honapokig semi! szétszetem,de mikor meglátam mi van benne össze is raktam rögtön a plazmatv beljese sima legó ehez képest de a trafója tetszet! kb 20 eres sodrot rézhuzalból van tekercselve természetesen az erek egyenként kb 1 mm huzalokbol ált
(#) f27 válasza Novak hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
elírtam netán valamit,vagy nem tiszta valami?
(#) gammabuta válasza f27 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
hmm,
koszi, sokat tanultam abbol amit irtal.
Az amorf tenyleg jo megoldas lehet ha 10evig birja!

Kicsit lehet felreertettelek az aprolek miatt
En meg kisebb szinten vagyok, magam akartam osszehozni a paneleket olcson...
Eleve torotteket rendeltem kb 2 hasznalhato darab volt benne ime:
_monokristalyos celladarabok_

2x1700+1000 penzembe kerult de rajottem vegul hogy veszodseg es nem is eri meg
(Darabolni rendesen szinte lehetetlen torik mint az uveg, raadasul ahol a tetejen megszakatt a vezetek...)
+Ha kiszamolom mennyi kene belole egy rendes panelhez

konrados link...
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 22, 2008 /
 
ááá ezek a darabok nem érnek 200ft sem szerintem de kb 50db dobozokból 10 igy nézet ki nekem is a posta végett ha csak kísérletezgetsz,akkor az amorf napelem pont neked való a legolcsóbb és kísérletezgetni meg főleg alkalmas
(#) pandras válasza AMD hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Bocs, nem értem -100A-os autógenerátor?
Lehet hogy van , de mihez?
Öninditó. Az igen, de az csak rövid ideig tudja ezt a teljesítményt.
Amit ilyen célra csinálnak ( pl. birja a csapágy a folyamatos terhelést, stb: ) itt van http://www.permanent.hu/napelem.php
Püski
(#) Atis57 válasza pandras hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Szia!
csak a LADA , SKODA korszakban volt 40-50A-s generátor.A maiak a 80-107A tartományban mozognak (OPEL,VW,AUDI?stb)de ezek is 80%ig terhelhetőek állandó üzemben.
Az öninditó az más --ott viszont kicsi a 100A!
(#) radocziandras hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Sziasztok.Belevágok:fater csinálni akar egy napelemet a tetőre, aminek az energiáját hálózati árammá kellene transzformálni.Azt szeretném megkérdezni, hogy ez miből állna össze, mik kellenének hozzá.az anyagi rész most nem lényeg, csak az, hogy mi kell hozzá.
(#) gambler hozzászólása Jún 19, 2009 /
 
Sziasztok! Egy kérdésem lenne egy nálam napelemekhez jobban értőtől, hogy van itthon egy solarex 75w-os napelem, kb mennyit érhet? Tökéletesen működik, 6-12V-ig, de max 17V-ot ad le.
Köszönöm
Szabolcs
(#) gammabuta válasza gambler hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
szia,
szemre a 'nagy' tapasztalapom alapján:
a kép alapján 4x9 db 0.5Volt terheletlen feszkóval monokristályos szilicium a napelem, azaz így jön ki 2x9Volt elméleti érték terheletlenül azaz 18V de ugye van rajta burkolat ami visszafogja tehát helyes a 17Volt mért érték.

Terhelve kb 12Voltos aksit tudsz vele tölteni.
Ha jól látom az amper 1.5-2 A körülire jön ki a cellafelület méretéből saccolva ennél nemigazán lehet több hisz a majdnem négyzet alakú lekerekített cellaszélű eredeti napelem cellák 2.5-3Amperesek röidzárva, ezek meg már ugye téglalap alakúra vannak vágva.

Ha 2 amplerrel számolsz az még 25Watt körül jön ki.
17 Volttal ne számold mert terhelve nemfogja adni azt az ampert, tehát egy 12voltos aksi töltésénél ha merőlegesen süt rá a nap tiszta időben is 25Wattot tudok mondani rá minusz a burkolat amit levisz.

Nehezen hinném 75Wattosnak, vagy a lábad nagy a képen.

Egyébként ezt nem mondják, de ha kiteszed a napra, vársz 10 percet úgy felforrósodik hogy kb 30-50%-ára esik le a teljesítménye a felhevülés miatt....

Mindezen saját bőrömön tapasztaltakat leszámítva ez egy jó napelem panel én megvenném mert méret hatékonyság és időállás szempontjából nagyon jó választás.

Amikor legutóbb nétem a legolcsóbb napelem ár érték arányban az amorf 40Watos volt újonna max 40ezerHUFért. Kb ezzen egyenértékűre tagsálnám a monokristályos napelemed árát.

A méret sokat jelent, a felülete meghatároza a teljesítményét, lásd a 43Watos monokristályos leírását egy weboldalról:
KC-40 T-1
Csúcsteljesítmény: 43W
Névleges feszültség: 12V
Méret: 526 x 652 x 36 mm

ÉS a 65Wattos:
KC-65 T-1
Csúcsteljesítmény: 65W
Névleges feszültség: 12V
Méret: 751 x 652 x 36 mm

ha a tiednek megméred a felületét kb kiszámolhatod hány wattosnak jön ki névlegesen max.
Érdekelne hány cm x hány cm keret nélkül!
ÜDv! GB.
(#) gambler válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia! Köszi az infókat, látom jobban vágod ezt a részét az elektrónak mint én. Megmértem keret nélkül : 50x60cm a cella felülete.
Üdv. Szabi
(#) frissadam hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
Hi!

Lehet olyat hogy van 120W napelmem és az rádolgozik egy 3000W-os UPC-re olyan megoládsaban , hogy közösen dolgozik a hálózattal az aksi töltésben? Tehát max a számlában látni hogy van napelemem. Nem kell várni átkapcsolásra és a napnak sem kell imátkozni hogy süssön. Van erre valami megoldás?
(#) bersgabor hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
Találtam egy olcsó helyet:

Bővebben: Link

Amúgy meg elég elkeserítő,hogy a különböző államok nagykutyái mennyi elromlott műholdat hagytak odafent keringeni,rajtuk a jó kis napelemekkel...
(#) frissadam hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
Akkor senki nem tud segíteni? Vagy csak érthetetlen amit írtam?
(#) bersgabor válasza frissadam hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Nem UPS-t akartál írni?
Egy kapcsüzemű feszcsökkentés a napelem felől és egy dióda.
(#) bersgabor hozzászólása Júl 17, 2009 /
 
Ha már energiatakarékosság,régen olyan rendszert csináltam,hogy a 220-as elosztó egyik ágával sorosan tettem egy Graetz-et,annak kimenetére közvetlenül 12V-os
akksit. Így minden egyes fogyasztó,amit bekapcsoltam,az akksit töltötte.Egy komparátor a megfelelő akksifesz elérésekor egy relével rövidrezárta a Graetz hálózati felét,így normálisan jött a 220. Izzólámpánál jól észrevehető volt a 15V-os ugrás,a többi fogyasztót nem zavarta.
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem