Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 113
(#) Gafly válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Akkor nem megyünk nem segítünk.
Magnómúzeum sincsen már.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2022
(#) compozit válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
" Magnómúzeum sincsen már. "

Ezt hogy kell érteni? Vili bácsi bezárt Terényben?
(#) tiko77 válasza compozit hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Vili bácsi nincs már közöttünk.
(#) compozit válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Ezt nagyon sajnálom. Igaz, legalább 5 éve voltam ott, de akkor nagyon életvidám volt. Nyugodjék békében.
(#) tiko77 válasza compozit hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Én sajnos személyesen már nem ismerhettem meg. Terveztem, tervezek majd egyszer elmenni a múzeumba, a honlap mindenesetre működik és ha jól látom 15-én nyitva is voltak.
...A bemutatkozás első mondatai a weboldalon: "Hogy hogyan is működik a varázslat? Vilivel többször beszélgettünk arról, hogy itt, a múzeumban működik VALAMI, egy megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan csoda, amely rabul ejti és elbűvöli az idelátogatót." Attól tartok ez a "varázslat" maga Nagy Vilmos volt. Nyugodjék békében.
(#) Bobika79 válasza tepege hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Szia
Azokat a fejeket ha nincsenek szarrá kopva ,akkor simán rendbe lehet őket hozni ,hogy megint szép hangja legyen a magnónak.Én rengeteget csiszoltam políroztam ilyen fejeket ,és mindig jó lett az eredmény !
(#) dollerakos válasza bbb hozzászólására (») Ápr 20, 2022 / 2
 
Persze, nyugodtan és köszi. A lényeg, hogy akinek szüksége van rá, minél többen hozzáférjenek Egyébként, akit érdekel, itt a levezetés. Nem voltam sose jó matekos, de ami érdekelt, annak nekiálltam..
(#) dollerakos válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Azt hiszem, az azt csinálja, hogy felvételkor kikapcsolja a törlő fejet, így nem törli az előzőleg felvett műsort, ez benne a trükk
(#) dollerakos válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Vili bácsinál többször is voltam. Szenzációs a gyűjteménye! Remélem, nem fogják széthordani. Ami nem volt kiállítva, abból még több van vagy volt, valami 300-as nagyságrendről tudok.
Szegényt utoljára, amikor voltam, kicsit felbosszantottam. Elkezdtem fotózni egyesével a magnókat és amikor az ötvenedik környékén voltam, rám szólt erélyesen, hogy nem járul hozzá, hogy kirakjam az internetre Mondtam, eszembe sincs, magamnak csináltam. De nem hitte el, így abbahagytam a fényképezést. Aztán... Azért az utolsó szobában nagyon szépen megkértem, hadd csináljak mégis néhány fotót a stúdió gépekről. Jófej volt, megengedte. Úgyhogy ezeket a fotókat hét lakat alatt őrzöm
(#) tomi52 válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
A trükk gomb a számláló alatti nyomógomb, mint az M8-on is. Valahol megvan, hogy mit csinál az a jobb szélső kapcsoló, megpróbálom megkeresni.
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 21, 2022 /
 
Én kétszer jártam Terényben, először talán két hónappal a nyitás után, másodszor néhány hónappal a könyv megjelenése után, meg is vettem. Vili "bácsi" (mondjuk nekem nem volt bácsi, mert már én is az vagyok) zseniális ember volt, jó értelemben vett megszállott. Érezhető volt, hogy ez neki mekkora örömöt okoz.
És a gyűjtemény valóban fantasztikus. Terveztem is, hogy majd valamikor megint elmegyek, mert olvastam, képeket is láttam róla, hogy bővítették a múzeumot. És ide nincs is messze, kb. 30 km. Így már nem tudom, lesz-e belőle valami.
(#) tomi52 válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Megkerestem, mit csinál a kapcsoló. Az elektrotanyáról letölthető egy 7 oldalas pdf, abból vágtam ki. Azt hiszem, ez a 7 oldal valamelyik "kádár könyvből" van kimásolva, rémlik, hogy én is abban olvastam régebben. A leírásban benne van, hogy az M4 és az M10 csak a kivezérlés jelző cső típusában tér el.
(#) Gafly válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 21, 2022 / 2
 
Az utolsó pesti HE találkozón Janó bácsinak (a tornaterem sarkában) szent fogadalmat tettem, hogy elviszem Terénybe, ha Pestig eljön. És akkor már Köbzolit is megnézzük, elhívjuk.
Elő is szedtem az ajándékba szánt IMI külső forgórészes capstain motort, mert ugye üres kézzel nem megyünk látogatóba.
Hát, ígértem már sok mindenkinek sok mindent, ez is azok közé tartozik, amit sajnos nem teljesítettem.
(#) mohinger hozzászólása Ápr 21, 2022 / 1
 
Nekem többször is megadatott, hogy láthassam élőben a gyűjteményt. Minden alkalommal fantasztikus élmény volt, ahogy Vili bácsi körbevezetett. A legutolsó, kibővített gyűjteményt is szerencsém volt látni. Akkor egy ajándékot is vittem neki, aminek nagyon örült.
2017. novemberében Békéscsabán szerveztem egy 3napos retró magnó és rádió kiállítást, ahová Vili bácsit is meghívtuk. Sajnos egyéb okok nem tudott jönni, de utána megmutattam neki a kiállítás képeit, cikkeket, videókat és nagyon gratulált hozzá.
Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem őt és láthattam azt a CSODÁT, amit létrehozott.
(#) tomi52 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Ha összejön, tedd majd közzé itt, én is elmennék ha épp nem ütközik semmivel, de talán még mások is.
(#) Gafly válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Ez ebben a formában már biztosan nem jön össze, mert sajnos egyikük sincsen már közöttünk (és csak Zoli sírjára vittünk virágot).
Abban tudok segíteni, hogy Pestről saját autóval 3...4 fórumtársat elviszek adott időpontra, Terénybe. Ha valaki megszervezi.
(#) rewox válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Nem zárt be működik! Telefonon kell egyeztetni a látogatás időpontjáról.
(#) veroka hozzászólása Ápr 21, 2022 /
 
Én eddig csak egyszer voltam Terényben, kb 2012 körül. Nagy élmény volt Vili bácsival beszélgetni (hétköznap lévén senki sem volt rajtunk kívül), 4 óra úgy elreppent mintha 4 perc lett volna. Nyugodjék békében.
(#) bbb válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 21, 2022 / 3
 
Örömhír!

Hamarosan ki fog kerülni a segédprogram, én már láttam a "bétatesztet" és úgy számol, ahogy az excel is (azt meg összehasonlítottam a feltöltött program eredményével és egyformán számoltak) Utólagos engedelmeddel rajzoltam hozzá egy új magyarázóábrát, szerintem egyértelmű lesz a működése.

A barátodnak, aki elkészítette a programot, szintén köszönöm a munkáját, hiszen így ketten inspiráltatok arra, hogy ide kikerülhessen egy új hasznos segédprogram.

szijhossz.svg
    
(#) dollerakos válasza bbb hozzászólására (») Ápr 21, 2022 /
 
Szuper!

Nagyon kösziii!
(#) MajorosL hozzászólása Ápr 22, 2022 / 1
 
Új segédprogram

Kedves Mindenki!

Először is köszönjük az együttműködéseteket, és hogy megálmodtatok egy új segédprogramot.
Dollerakos felhasználónak a módszer megalkotását,
Bbb fórumtársunknak pedig a közbenjárást és a magyarázó ábra készítést.

Az új segédprogram Ékszíj-hossz számoló néven kikerült publikusan az oldalra.

Köszönjük minden résztvevőnek!
(#) Kinka István válasza MajorosL hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Köszönjük!
Ez jól jöhet a kompresszor építőknek is.
(#) Topi válasza MajorosL hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Örülök, hogy lett egy új számoló progi.

Pusztán érdeklődésből kérdezem: a bordásszíjaknál az erőátviteli középvonalra van megadva mindig a szíjhossz, nem a fogprofil legbelső oldalára (ami érintkezik a kerékkel).
Kör keresztmetszetű szíjnál ha jól tudom a szíjhossz szintén a keresztmetszet középponti hosszra vonatkozik.
Azért nincs szükség itt a szíj átmérővel kompenzálni a kerék átmérőt, mert magnó témában mindig fél szíj átmérő a kerékben az ékszíj pálya mélysége? Vagy gyakorlati szempontból nem lényeges? Csak mert matematikailag beleszólna a számításba, növeli a kerékátmérőt a beszúrás mélység - szíjátmerő közötti különbség.

Ez puszta érdeklődés
(#) dollerakos válasza MajorosL hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Húúú, de jó lett! Köszi a törődést!
(#) dollerakos válasza Topi hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Lehet, valaki jobb választ fog majd adni, de annyit el tudok én is mondani, hogy ez pusztán csak a kerekek kerülete és a távolsága. Tehát ez a képlet nullás szűkítéssel csak arra ad választ, hogyha pl. fognál egy vékony cérnát és körbemérnéd a szíj legbelső felületét a kerekeken.
Egy masszív, vastag szíjas hajtásnál nem is szűkítéssel, hanem bővítéssel kellene számolni. Vagy jobbat mondok: érdemes ilyenkor úgy megadni a kerék méreteket, hogy a szíj vastagságából is valamennyit hozzájuk kell adni. (Ebben nincs gyakorlatom, mert sosem volt ilyen masszív hajtásokkal dolgom.)
(#) Massawa válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Ezt a szija válogatja. Vannak szijak, mint az ékszij vagy a bordás szij, ezek nem nyulnak maximum a gumi felület elaszticitása garantája a tapadást. A magnok többségében a gumik nyulnak, de az esetek 99%-ban nem ismerjük a nyulás paramétereit.
Nem egészen világos ilyen esetekben mi is a mérvado. Valamikor a szij vastagságának középvonalára vonatkoztattuk a kiszámolt hosszértéket, de ez is meglehetösen kétes, mert a gumi lehet puhább meg keményebb is.
Érdekes modon a magnok 99%-ban nincs lehetöség a hajtott kerékdobok/motor mozgatására, és a konstruktör abból indult ki, hogy az adott szerkezethez örökké lesz élérhetö alkatrész (szij), és szinte kizárolag egy forrásbol. Az utángyártott szijak mechanikai kivitele sok esetben köszönöviszonyban sincs az eredetivel.
Sajnos ez igen gyakran jellemzö a legmodernebb gépekre is - a konygépektöl kezdve a különféle szerszámgépekig. Nem egyet kellett már kidobnom, mert nem szabványos a szij és nincs alktrész. ( pl egy bordàsszij 4,17 mm fogtávolsággal. Nem kompatibilis sem az europai metrikus sem az amerikai collos szabványokkal. Érdekes modon ilyen szij volt az egyik szerszámgépben meg ilyen a kenyérsütöben csak a hosszuk más. A szerszámgép kinai volt a konyhagép meg europai gyártmány.( 20 év különbséggel)
(#) veroka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Szerintem itt nekünk értelmetlen a szíj közepvonalára számolni az adatoat. Először is többnyire laposszíjat vagy négyszög keresztmetszetűt használnak. A laposszíj kb 1 mm vastag, tehát fél mm az eltérés a két sugár esetében, és max 1 mm az érintőknél - ennél több a nyúlás.
A négyszög szíjaknál ugyanez, csak kicsivel több a vastagság, de max 2-3 mm lehet az eltérés. Hosszabb szíjaknál persze ez nagyobb, mondjuk lemezjátszóknál, ahol a tányér kerülete már számottevő, de szerintem ott is a nyúlás kompenzálja ezt.
(#) Massawa válasza veroka hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Nyilván, hogy vékony és nyulékony szijaknál nagyobb eltérés is lehet. Amivel viszont egyszer nagyon megszivtam, egy meglehetösen drága gramofonba kellett szij. Amit kaptam az ragasztott volt ( valoszinü az eredeti is, mert nagyon szép volt a szakadás felülete) és kb 1 cm-l volt kisebb a kerülete mint az eredetinek. Puha volt, igy megnyult, azzal nem is volt gond, de a ragasztás a kis motortárcsán huppant egyet ( a tányéron nem, mert annak kb 20 cm volt az átméröje. Hivtam is a céget, nagyon rendesek voltak es ragasztottak egy ujat ingyen, aminek már stimmelt a hossza igy nagyon kicsit nyult, és a ragasztást is máskép csinálták - srégen. Ez a szij évtizedekig hibátlanul müködött, amig el nem adtam a lemezjátszot (kár volt).
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Bár nem ide tartozó tény, de például a gumiszíjak a CD és DVD lejátszókban is (különösen melegebb helyeken, túlfűtött lakásban) elég hamar meg szoktak nyúlni, sokan persze egyből ki is dobják az egészet, mert hogy nem hogy adja ki a lemezt.
Holott - a tálcavezérlő szíj cseréje anyagárban kb. 300 forint.
(#) mohinger hozzászólása Máj 6, 2022 / 2
 
A terényi magnómúzeum 5 perce tette ki az oldalára a hírt. Bemásolom, hátha érdekel valakit:

"Kedves Barátaink! Az időpont nem változott, tehát május 21-én, szombaton ismét várjuk a Látogatóinkat.
Ma már történelem: kereken 20 esztendeje, 2002 májusában nyílt meg a múzeum. A 21-i nap így Vilmos tiszteletére a nosztalgiázás jegyében zajlik. Számtalan megható történet, esemény kapcsolódik az elmúlt két évtizedhez, amit szívesen felidézünk az érdeklődőknek. Bejelentkezést telefonon kérünk: 20/919 9807. Köszönjük!"
Következő: »»   107 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem