Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 25
(#) lazsi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Igen, sejtettem, hogy az én készülékemben "elrontottak" valamit...
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Nekem eddigi életemben két ilyen hűtőtáskával volt dolgom, de egyik sem "termelt" jeget.
Az első, egy Csehszlovák gyártmányú, igen gagyi kivitelű volt, a "hűtése egy modellmotorra ragasztott pille volt, az úgy zúgott, kerepelt, hogy én sem tudtam aludni tőle, egy számítógép táp ventilátora hozott megoldást. Azért kellett cserélni, mert az 1,5 L -es palackok nem fértek bele.
A második egy hiper szuper hőfokszabályozós volt, de állandóan a maximumon járt, és akkor is csak hűtögetett, jégről szó sem volt.
(#) StMiklos válasza lazsi hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Szevasz!

Nem mondom, hogy évek folyamán átalakítás címszó alatt több gyártó kb. 5 féle típusa, úgy 40 darab került
terítékre, egyrészt ezek a hozzá tartozó megadott adatok, másrészt az átalakítást követően a bemérés során
ezeket tapasztaltam.
És azért bocsáss meg, ne keverd a hűtőtest hőmérsékletét, ami a jégből ítélve valóban 0 fok alatt van és a "dobozban" uralkodó hőmérsékletet.
Például a szimpla kombi háztartási hűtőszekrények hűtőtestje, amit Te nem látsz, mert közvetlenül a hátlapra van ragasztva, és a normál hűtő felső harmadában van, annak a hőmérséklete -16C alatt van (elérheti a -25-öt is hőfokszabályzó állásától függően).
Ez látszik is mert deres, zúzmarás lesz azon a 2 tenyérnyi felületen, ahol a hátlap mögött van, de mégis maga a tér jellemzően 2 és 6 fok között van.
És ugye elég nagy az autóhűtő dobozának a felülete, ahol megy befelé a meleg hőátadás folytán, ehhez képest elég kicsi maga a tényleges hűtőfelület.

Üdv: StMiklos
(#) lazsi válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Mint írtam, nem mértem a dobozban lévő hőmérsékletet, sem a kintit, tehát ezek valóban csak tippek a részemről. De volt már olyan is, hogy a benne lévő flakon víz egy része megfagyott, bár nem ez a jellemző...
Igen, a normál háztartási hűtő hátlapja is szokott jegesedni, miközben a belsejében magasabb a hőmérséklet, bár bizonyára az sem mindegy, hogy egy másfél méter magas készülék hátlapjának túloldalán van két tenyérnyi hűtés vagy egy doboz tetején van a teljes felület 1/6-át elfoglaló hűtőborda ventilátorral. A doboz belső felülete kb. 0.4m2, a hűtőborda alapterülete kb. 0.01m2. Viszont a hűtőborda felülete a bordázás miatt sokkal nagyobb (lusta vagyok kimenni megszámolni a lamellák számát és a magasságát...), mondjuk legyen 10 db 2 cm-es lamella, az kb. 0.06m2. Vagyis az aktív rész - passzív rész felület-aránya kb. 1:7, amitől a háztartási hűtők nagyon messze vannak. És akkor még nem beszéltünk a hűtött levegő áramoltatásáról, ami a hűtőszekrényekben konvekcióval valósul meg és nem ventilátorral, mint az én hűtőtáskámban. (És persze a meleg oldalon is megvan ugyanez a konvekció vs. ventilátor különbség...)

Lehet, hogy én vagyok mázlista ezzel a dobozzal, de talán azért nem találkoztál ilyennel, mert ezen semmilyen átalakításra nem volt szükség (leszámítva azt, hogy csináltam hozzá egy "hálózati szivargyújtót"), vagyis gyárilag volt jó.

De felpiszkált ez a dolog, csütörtökön le fogom mérni, hogy hány fokkal lesz hidegebb benne, mint kívül. Üresen mérjem, vagy tegyek bele egy másfél literes ásványvizet?
(#) StMiklos válasza lazsi hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Szevasz!

Ha igazad van mázlista vagy, mindenesetre kíváncsian várom mit mérsz.
Tegyél be egy flakont sokat nem oszt, szoroz.

Üdv: StMiklos
(#) lazsi válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 17, 2021 / 1
 
Nos, a mérés nem erősítette meg, amit mondtam...
Külső hőmérséklet : 27°C (épületen belül, nem volt kitéve közvetlen napsütésnek)
Belső hőmérséklet : 11°C
- Vagyis elértem az általad említett 16°C-os különbséget, de azt nem haladtam meg -> Igazad volt!
- Mindezt másfél napnyi üzem után sikerült elérnem. A végén már néhány óránként ment lejjebb 1 fokkal. A hűtőbordán jég nem jelent meg, de víz kicsapódott. A korábbi tapasztalatomat egyhetes, napi 13-14 órás üzem alapján írtam, és azalatt mindig megjelent jég. -> Lehet, hogy igazam volt, lehet, hogy nem.
(#) scooby_ hozzászólása Máj 10, 2023 /
 
Sziasztok!

Még új vagyok a témában, sosem használtam PELTIER cellát. Mielőtt bele ugranék a sűrűjébe és beszereznék egyet, szeretném körbejárni a témát. Az, hogy a peltier hogyan működik, az nagyjából megvan. Viszont van pár kérdés ami felmerült benne az élettartamával kapcsolatban. Nem titok, hogy egy gázkonvektort szeretnék egy ilyen cellával felokosítani úgy, hogy a cellával a csőtermosztátot hűtöm-fűtöm. Volt, aki azt mondta, hogy a PELTIER cella nem szereti a hőmérséklet különbséget illetve, hogy ez nagyban csökkenti az élettartamukat. Az világos számomra, hogy a cellát PWM-mel, áramgenerátorral kell szabályozni. Ha jól sejtem a hirtelen hőmérsékletkülönbség ellen lassan felfutó PWM-mel lehetne védekezni? Értem ez alatt azt, hogy amikor a PELTIER cellán polaritást váltok, akkor nem azonnal a maximális megengedett névleges árammal bombázom. Illetve egyáltalán ebben az alkalmazásban ahol a maximális hőfok 30-32 °C lenne amikor fűt a PELTIER, és nagyjából szobahőmérsékletre kéne vissza hűteni a cellát akkor, amikor hűti csőtermosztátot (a konvektor ebben az álapotban fűt). Ha így nézzük, akkor a hőmérséklet különbség az 10°C.
Illetve ha csak ilyen alacsony hőmérsékletekről beszélünk, akkor gondolom nincs is értelme névleges árammal járatni a cellát, mert ha jól tudom akkor ezek akár 60-80°C-ra is képesek felmelegedni?
(#) Bakman válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Idézet:
„Volt, aki azt mondta, hogy a PELTIER cella nem szereti a hőmérséklet különbséget”
Vagy nem jól idézel vagy egetverő butaságot hallottál.

Egyik oldala hűtőbordára, a másik mehet a konvektor érzékelőjére. Egyik irányban fűt, a másikban hűt, polaritástól függően. Félvezetőt is tartalmaz, nem kell a széltől is óvni.
(#) scooby_ válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Igen, ezt tudom. Viszont ha bele gondolok: Tegyük fel, hogy fel van fűtve mondjuk 30 fokra a peltier és az alatta lévő hőelvezető felület, majd ezt a 30 fokos felületet egy polaritásváltás után elkezdem a maga intenzitásával hűteni ugyenezzel a peltierrel, akkor ott létre jön ez a hőmérsékletkülönbség. Ami nem is feltétlenül 10 fok lesz eleinte, mert a fémeknek van hőtehetetlenségük, nem azonnal melegszenek fel, vagy hűlnek le. Azaz hiába a vezérlés, mint ahogy a forrasztó pákánál is - itt is lesz túllövés. Ez nem károsítja nagyon a félvezető kristályokat?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2023
(#) lazsi válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Idézet:
„Tegyük fel, hogy fel van fűtve mondjuk 30 fokra a peltier és az alatta lévő hőelvezető felület”

Úgy érted, hogy a Peltier mindkét oldala 30 fokos? Vagy pontosan hogyan érted azt, hogy "fel van fűtve mondjuk 30 fokra a peltier"?

Arra gondolsz, hogy a Peltier két oldala között van 30 fok különbség?
Ebben az esetben a polaritás megfordítása azt eredményezi, hogy előbb elkezdi csökkenteni ezt a különbséget, majd ellentétes irányban növeli.
(#) Bakman válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Nem nagyon lesz túllövés, önszabályzó dolog. Fordított polarintással rákötöd a tápfeszültséget és kész, nem lesz semmi baja.
(#) scooby_ válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Köszi a választ! Akkor valószínűleg nem is kell más csak egy PWM-es áramgenerátor Skoritól és nem fogom túlkomplikálni, köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Nem jól idézi. A peltier hatásfoka a legjobb akkor, ha nincs hőmérséklet-különbség. És rohamosan romlik az az amúgy sem egetverő hatásfoka, ha nő a különbség a két oldal között.
Vagyis a legjobb hőszállításra használni.
(#) lazsi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Csak kíváncsiságból kérdezem (nem kötözködés vagy ilyesmi!):
A hatásfoka egyformán romlik akkor is, ha a hidegtől a melegebb felé, vagy ha a melegebbtől a hidegebb felé szállítja a hőt? Vagyis, ha a hideget próbálja még hidegebbre hűteni, vagy ha a meleget viszi a hidegebb felé (ami egyébként önmagától is valamennyire megtörténne...)?
(#) bbalazs_ válasza lazsi hozzászólására (») Máj 11, 2023 /
 
Lehet, hogy nem jól értem a kérdést, de szerintem a két oldal között csak egyféle különbség lehet. Ha ez nő, a hatásfok romlik. A hőszállítás irányát pedig meghatározza a hőkülönbség polaritása.
Ja, asszem értem
Ha a melegebbtől a hidegebb felé szállítja a hőt, akkor hozzájön a normális (passzív) hőáramlás is. SZERINTEM a saját hatásfoka akkor is kicsi.
Én kísérleteztem ilyenekkel (135W-ossal), eszméletlen mennyiségű hőt termel maga is. Csak akkor érdemes használni, ha jól tudod hűteni a meleg oldalt, különben még vissza is fűtheti a hideg oldalt.
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem