Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   222 / 222
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 / 1
 
Zavart a keletkezési helyén lehet megszüntetni, máshol nem. Ha egyszer kikerült a térbe, attól kezdve pont olyan, mint a hasznos jel. Ha a hálózati vezetékre is kikerül, ugyanaz a végeredmény, egy része a "drótban marad", más részét a hálózati vezeték sugározza ki.
Ez az elektroszmog -nak nevezett jelenség.
Mivel a sugárzás térereje a távolság négyzetével csökken, a megoldás a vevőkészülék antennájának a zavarforrástól minél távolabbi elhelyezése. A zavarforrás árnyékolása. zavarszűrése is, de az meglehet drágább.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Értelek, akkor a forrás megszüntetése mellett nem ördögtől való egy szűrő a rádió elé? Ki tudja alapon nem tudni mit szed össze
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
A szűrést hogyan képzeled a rádió elé? Szegény rádiód nem tudja, hogy a vételi sávjába eső jel hasznos, vagy zavarjel, mindkettőt erősíti, manipulálja, ráadásul, még a nem egészen lineáris tulajdonságai miatt, még kevergeti is a két jelet. A végeredmény a (jel/zaj + zavar) viszony romlása.
(#) Sanyesz5 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Bővebben: Link


A hálózatra gondoltam, amikor azt írtam hogy a rádió elé, itt is hasonló problémát orvosolhatnak ha jól látom

Bővebben: Link

vagy itt
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Azért legtöbbször nem ott "megy be" a zavar, ezen az úton azért van bármelyik vevőnek némi védelme. Egy jól megépített árnyékolásokkal kellően elválasztott fokozatokkal rendelkező professzionális vevőnek elég nagy, hiszen többnyire egy rádió állomás vevője, ahol közvetlen mellette nagyteljesítményű adó is dolgozik.
Egy kommersz vevőnek persze sokkal kisebb a védelme, de annak is van azért valamennyi. A vételi sávba eső komponensek ellen viszont semmi, és ide a hálózati vezetékek vezetett sugárzásaiból a levegőbe is kisugárzódnak zavarjelek.
(#) ha4023 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
igen, vannak gyáriak is, de egyszerű zavarszűrés:

hálózati zsinórra teszel feritgyűrűt, 2-3 menet elég rá.
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Egy adóvevő kimenetein több okból is megjelenhetnek nemkívánatos jelek. Legtöbbször az adó frekvenciáján keletkezettek. Ezeket gyárilag szűrni kell. A belső zavarokat adó-vevő esetén kezelni kell, a két egység nem zavarhatja egymást, mert különben működés képtelen. Egyben a hálózati tápvezetéken kijutó zavarokra nézve is nagyrészt megoldást nyújt. Más a probléma, ha az adóvevőnek külön tápja van. Az első példán a DC táp szűrése a tápegység miatt is fontos, mert a DC táp ha bejut a zavarjel, bizonytalan működést tud okozni.
Ami problémás, az az, hogy az antenna illesztetlenség miatt visszavert sugárzás az antenna árnyékolásán, és az adóvevő házán is megjelenik és "lesugárzódik" a közvetlen környezetbe.
Ez ellen a földelés sem sokat segít, mert a földhöz kötő vezeték is a sugárzó tápvonal része lesz, és ez zavart okozhat más, azonos, vagy a zavar nagyságától függően másik vevőkben is.
A rádióállomás zavarainak helyi kezelése igen fontos dolog. (rádióamatőrök felkészítésének részét képezi(te))
(#) Gyantáscin hozzászólása Csü, 10:36 /
 
Jóurak! Van nekem néhány SI473x bázisú kínai rádióm. Némelyekben abszolút hagyományos 32768Hz-es órakvarc adja az időalapot. Nem ismerem én ennek a chipnek a lelkivilágát, viszont az a jelenség mindegyiknél megvan, hogy SSB módban valamilyen korrekciót kell alkalmazni a BFO frekvencián. Ha LSB módban korrigáltam, akkor USB módban mászik el a frekvencia és viszont. Feltételezem, hogy a kvarc pontatlansága lehet a hiba forrása. Van egy antik, "elegáns" műanyagházas Casio kvarcórám, ami 10 nap alatt sem téved egy másodpercet. Na most, ha ezt transzplantálnám, boldog lennék-e? Érdemes próbálkozni? Attól tartok, hogy a kvarchoz kapcsolódó áramkör - még ha kis mértékben is - elhúzza a kvarc frekvenciáját. Meg persze az is megeshet, hogy a BFO-nál a kvarc nem játszik szerepet.
Hálás lennék, ha valaki megosztaná idevágó tapasztalatait!
(#) sdrlab válasza Gyantáscin hozzászólására (») Csü, 11:24 / 1
 
Anélkül, hogy ismerném az IC-t....
Ha nincs benne más kvarc, akkor bizony ebből van minden származtatva!
Jól gondolod, az a kvarc csak abban a konkrét órában olyan pontos, másikba áttéve, vagy más áramkörbe, ugyanott leszel, ahol most vagy....
Ha jelentős az elcsúszás, akár az is lehet, hogy alapban nem túl jó az a kvarc, mivel filléres tétel, akár 2-3 közül válogathatsz is pontosabbat, vagy a meglévő frekvenciáját állítod be trimmer kondival(vagy fix kondik cseréjével) pontosra! De szokott lenni szoftveres korrekcióra is lehetőség, utána kell nézni....
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Csü, 11:46 / 1
 
Gyakorlati tapasztalatom az nem nagyon van, csak annyi, hogy vásároltam egy "olcsó" zsebrádiót, és az is ilyen DSP alapú szerkezet volt, csak nem kvarcos. Ennek okán kissé beleástam magam a lelkivilágukba.
Jó lenne tudni, milyen IC -k vannak a rádiódban, mert amire hivatkoztál, Si473x, azok csak vevők. Van közöttük AM/FM/SW változat is, de az nem tud SSB üzemmódot.
Bővebben: Link
Létezi adó/vevő is, Si7420 - 21, de azok csak FM üzemmódban dolgoznak.
Bővebben: Link
Mivel ezek a rádiók digitális feldolgozásúak (DSP), mindennek az alapja az alaposzcillátor. Annak a frekvenciáját megváltoztatni, beláthatatlan következményekkel járna.
A vételi frekvenciát viszonylag finom lépéseben lehet változtatni, Az SW módban be lehet állítani az USB, és LSB oldalsávokat is, viszont a BFO -t neked kell a megfelelő helyre hangolni, ami szinte biztosan nem ugyanaz a két oldalon.
Arra figyelj oda, hogy a digitális vezérlés miatt, az LSB (MSB) más értelemben is előfordul, a digitális adatátvitellel kapcsolatban.
(#) Gyantáscin hozzászólása Csü, 17:27 /
 
Köszönöm a válaszaitokat. Műsorszóró adókon próbálgattam 1 KHz- el alá- illetve fölé hangolva az elvárt 1 kHz-es KHz-es frekvenciát megmérni (mobiltelefon "Spectroid" alkalmazás) 1593 és 15610 kHz között mindenütt volt eltérés, de tendenciát nem lehet észrevenni benne.
Frekvencia (kHz) LSB (Hz) USB
15 610 1336 1008
8 840 961 1008
7 300 1148 891
5 830 1266 867
1 593 1090 996
Öröm az ürömben, hogy úton van a Tecsun PL-330 aminél van olyan lehetőség, hogy hullámsávonként lehet kalibrálni a BFO frekvenciát mindkét oldalsávra külön- külön 73!
(#) ha4023 hozzászólása Hé, 13:09 / 5
 
Ezekkel is lehet jókat rádiózni RH-n, hely viszont szükséges hozzájuk 7 MHz, 100W.

Most csináltam egy VK2-est CW-ben. Antenna a faházikómon levő esőcsatorna volt, 5-6m hosszú tábori könnyűvezetékkel összekötve a tunertól
(#) Gobe54 válasza ha4023 hozzászólására (») Kedd, 15:01 /
 
Ez a csodálatos a katonai rádiókban (ereszcsatorna )
(#) mineral hozzászólása 8:00 /
 
Sziasztok! Sajnos nincs semmilyen eszközöm, műszerem , megfelelő szakértelmem a rádiók javításához. Ezért nem is állok neki méricskélni. Viszont érdekelne, hogy szerintetek mi lehet a rádió hibája. A Rádió egy Motorola T62. A mellékelt képen egy jól működő PMR rádió üres vivője látható. A felette pedig a hibás rádióé. Hol lehet a hiba a készülékben. Végfokozat hiba? Vagy már valahol a KF körben megkergül? Valami erős torzítás lehet.
A hozzászólás módosítva: 8:01
(#) Udvari Zsombor válasza mineral hozzászólására (») 8:46 /
 
Nem tudom, hogy ebben milyen alkatrészek vannak, de mindegyik kondenzátor rendben van-e?
(#) dokidoki válasza mineral hozzászólására (») 9:58 /
 
Adás oldalon ezekben a rádiókban nincs un. KF. Egyszerűen direkt VCO - PLL használatával áll elő az adási UHF frekvencia. Kapcsolási rajz és beültetési térkép nélkül nehézkes a vizsgálódás. PLL hibás működését vizsgálhatod vétel esetén is, mert elég szivárgó jele a lokál keverőjelnek, hogy az sdr vegye. Illetve kérdés az, hogy vétele van e? Mert ha igen akkor az elébbivel nem kell vizsgálódni. Én szétszedném, és elsőnek a forrasztások szemrevételezése, javítása ha kell, Mikrofonbetét cseréje, ... ha eddig semmi, akkor a modulációt állító trimer potméter vizsgálata jöhet. Ha ez sem vezet eredményre akkor jön kapcsolási rajz alapján való méregetés. Gerjed-e a tápfeszültség, van e oda nem való jel a hangolófeszültségen a PLL és a moduláció bemenőpontján a VCO-nál. Esetleg a referencia VCTCXO tápfeszültsége vagy a hangolófeszültsége, vagy maga az alkatrész is okoz ilyet. De repedt kerámiakondi vagy forrasztás vagy rossz stabilizátor is okozhatja. Egy fordított vagy túlfeszültség miatt.
Következő: »»   222 / 222
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem