Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   245 / 245
(#) szendi001 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Pé, 21:01 /
 
Egy hetet elmegy a tengeren bármi. Ha hosszabb időre mész, csak iparit vigyél. Léttam olyan antennát, amit elmart a só egy hajón .
(#) D_Zsolt hozzászólása Vas, 7:55 /
 
Köszönöm nektek a javaslatokat/tippeket
A használt piacon szétnézve egész jó áron lehet kapni többsávos neves holmikat, eddig nem is gondoltam erre, mert amikor még aktívan rádióztam egy vagyon + két ház árába került egy kézi mikrofon ha valami név is volt ráírva .
Viszont egy Icom IC-706 (ez most megtetszett) nem tudom mennyire alkalmas tengeri használatra. Nem tervezem felborítani a hajót és a beépítés helye is a zárt térben lenne. Kell illetve illene por/víz/stb. védett készüléket keresnem? Olvasgatom a hajós blogokat és vannak elvétve rádióamatőrök is, de nem jellemző. Inkább csak a szokásos Marine rádiókat látom, amik szintén nincsenek búvárruhába bújtatva.
(#) D_Zsolt válasza szendi001 hozzászólására (») Vas, 7:56 /
 
Igen, láttam én is szétmart hajócsavart ami savállóból volt. Ott a fogyóanód amire nagyon kell figyelni.
(#) D_Zsolt válasza bodgabo hozzászólására (») Vas, 7:58 /
 
A CW jó lenne, de annak idején nem erőltettem a megtanulását. Az engedélyben sem szerepel...
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Vas, 10:50 /
 
Tengeri rádióhoz amúgy is engedély kell, ha leteszed a hajóvezetői vizsgát, megtudod milyen kell. Anélkül el sem indulhatsz a tengeren.
Lehet amatőr rádió is, de az nem elégséges.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 12:17 /
 
Ahhoz nem kell "hajóvezetői vizsga" hogy egy tengerjáró hajón ő legyen a több ezer utas egyike..
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 12:25 /
 
Tudom, ezért újítottam meg az engedélyem, hogy ne kelljen pluszban vizsgáznom, bár ez felvetette, hogy a jelenlegi Class E ugyan elég lenne hozzá, de sok országból csak a Class A-val engednek forgalmazni, így azt hiszem hamarosan megint vizsgázok .
(#) D_Zsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Vas, 12:26 /
 
Ahhoz nem kellene semmi, még rádió sem ha utas vagyok Csak egy jegy
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Vas, 17:13 /
 
Nem tudom mekkora hajón kívánsz tengerészkedni, de a VHF tengeri frekvenciák a 160 MHz -es sávban vannak, hajófedélzeti, és kikötői műveletekhez. Ezek csak partmenti hajókázásoknál használatosak.
Nyílt vízen RH sávban vannak használható frekvenciák. Kell lenni különböző célokra, pl hajóazonosítás, vészhívás, automatikus vészhívó, és persze kommunikációhoz is. UHF frekvenciák a tengerhajózásban nem nagyon használatosak, de 400 MHz -en van tengeri katasztrófa helyét jelző bója számára frekvencia, de ez műholdas tengeri szolgálat része.
Ezekhez több fokozatban rádióállomás kezelői vizsga kell, a rádióknak is engedéllyel kell rendelkezniük.
A rádióállomás kezelői vizsga nem azonos az amatőr vizsgával, annál szigorúbb.
Rádióamatőrködni a nyílt tengeren többnyire csak az RH sávokban, vagy műholdas kapcsolattal lehet. Sem a VHF, sem az UHF földfelszíni sáv nem alkalmas erre.
A hozzászólás módosítva: Vas, 17:15
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 18:00 /
 
A hajó egy 12-3 méteres Twinkieler, de igazából lényegtelen maga a hajó. A V-UHF rádiós kérdésem a mostra vonatkozott. A hajós vizsgával tisztában vagyok, folyamatban van. (A hajó e-fajta felszereltsége pedig másik kérdés, nem ebbe a topikba való.) A rádiós része nem igazán szigorúbb, inkább más (bár kinek mit jelent a szigorú? Egész életemben igyekeztem a maximumra minden vizsgámon, most sem lesz másképpen). Ha az engedélyem megérkezik Magyarországról, akkor honosítanom kell, mint minden más bizonyítványom és amennyiben ez megvan nem kell külön rádiós elméleti vizsgát tennem csak gyakorlatit. A vizsga menete itt található. A többi freki csak hab a tortán, ha már egyszer van lehetőségem, miért ne legyen egy kommunikációs lehetőséggel több?! Így azt hiszem a kikötőkben -ha lesz rajtam kívül valaki más aki használja- egy lehetőség amit nem szeretnék kihagyni. Egész életemben dolgoztam (nem panaszkodom, a hobbijaimnak is éltem), most egy kissé lazábbra veszem és élvezni akarom mindazt amire eddig nem volt időm (ilyen volt a rádiózás is).
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:01
(#) szendi001 hozzászólása Vas, 19:50 /
 
Rádió vétel előtt vagyok. Amikor az FT1000 MP kijött, életem vágya volt. 20 évvel később is 450-600 között mozog. Volt Pannondxc-n egy FTDX1200. Szerintem elvitték előlem. Aniconál van FT710 és FTDX10. Utóbbiak jó rádiók, de az 1200 olcsóbb is volt illetve fizikailag nagyobb. Ha nem pénz kérdése, hogy döntenétek? A vége az lesz keresek egy FT757- et... Mindig volt valami amiért el kellett adnom, volt kettő. Adná még magát az ICOM7300. Úgy vagyok vele, ha veszek egy új rádiót, az már kitart... Az 1000 MP nem nincs elől kis tv és elég dágán adják még mindig. Nyilván magyar mércével egy FT101 irreális kiadás.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:51
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») 11:55 / 1
 
Taknyos kölyökként csorgattam a nyálam HA8KCP, későnn HA8KCK szobában, ahogyan a nagyok QSOztak az FT250-el, én meg csak hallgattam, meg ismerkedtem feliratokkal, mint például "Clarifier".

Szerintem ha megengedheted magadnak, vedd meg ami tetszik/vágytál rá, és élvezd ki amíg tudod.

Amerikában van egy mondás: DINKS. Double Income (még az asszony is keres), No KidS (gyerek nincs, vagy már elköltöztek).
Na azok vesznek Harly-t vasárnaponként fel és alá furikázni.
Mi meg itthonra jó nagy benzines láncfűrészt (mert minden férfinak szüksége van rá), még egy oszcilloszkópot, csöves erősítőt, 3D nyomtatót, esztergapadot, stb...
A hozzászólás módosítva: 11:57
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») 14:46 /
 
Nem elriasztani akartalak, csak azt próbáltam jelezni, hogy az RR (nemzetközi rádiószabályzat) szerint a rádióamatőr szolgálat, és a tengerhajózás rádiószolgálata (belvizi is, ami a tengerhajózás szabályozásából átvett egyszerűbb forma) két külön szolgálat, külön adminisztrációval.
A rádióamatőr vizsga nem helyettesíti a tengerhajózásban használt engedélyeket, de azért van hasonlóság a két vizsga, engedély között. Ettől függetlenül nem keverendő össze.
Idézet:
„Így azt hiszem a kikötőkben -ha lesz rajtam kívül valaki más aki használja-”

Azt azért ne gondold, hogy a tengerhajózási frekvenciákon, ahogyan elvileg az amatőr sávokban sem minden kötöttség nélkül beszélgethetsz bárkivel. Ezeken a frekvenciákon csak a tevékenységgel összefüggő "levelezést" (kommunikációt) lehet folytatni. Ne tévesszen meg, hogy a rádióamatőr sávokban kissé szabadosabb az élet, a kikötőben hamar rádpiríthat a kikötői hatóság.
Magánbeszélgetésekre a CB, és a PMR való, a maga korlátozott lehetőségeivel.
Annakidején, mikor Fa Nándor engedélyeit kellett összeszednünk, jó sokat kellett bíbelődnünk. Neki is külön volt tengerhajózási rádióállomás kezelői, és rádióamatőr engedélye, + a rádiók típusvizsgálati engedélye. Akkor még nem voltak EU harmonizált engedélyek, de ha elhagyod az EU területi felségvizeit, gondolom, ma is kellenek.
Következő: »»   245 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem