Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ROBUR hőlégbefúvós kazán hibakimenet
Lapozás: OK   1 / 1
(#) inferno89 hozzászólása Dec 14, 2020 /
 
Sziasztok!
Adott egy Robur típusú hőlégbefúvós kazán, ami egy hibajelet ad ki, ha valmilyen oknál fogva nem sikerült begyújtania. Én ezt a hibajelet egy riasztó rendszerre szeretném kötni, ami jelez nekem a problémáról. A riasztó rendszerbe egy 230V-os AC relét kellene meghúznia, de a kimeneti hibajelem, olyan gyenge, hogy nem bírja meghúzni a relét. A hibajel kimegy egy nyomógombos kapcsolóra, amin világít egy kis narancssárga izzó ( a gombbal tudom törölni a hibajelet és újraindul a kazán), az izzót meghajtva a feszültsége kb 170V-ra leesik.
3 lehetséges elméleti megoldásom lenne, de a kivitelezéshez már kevés a "barkács" tudásom, szóval ehhez kérnék segítséget. (Bocsánat, ha több kutatással találnék megoldást itt a fórumon, de sürgős a dolog )
Kapcsolási rajzot, alkatrész megnevezést stb stb, hogy pontosan mit is használjak, hogy jó is legyen és persze olcsó is.

1. megoldás: a hibajel áramerősségének erősítése, hogy a relét tudja meghúzni.

2. megoldás: Egy analóg logikai kapcsolás, relézés, mégpedig a termosztát és ventilátor áramát használva. Ha a termosztáttól kap feszültséget, hogy működnie kell és kb 2-3 perc múlva kap feszültséget a ventilátor is, akkor minden rendben van, ellenkező esetben adjon hibajelet.

3. megoldás: a hibajel feszültség csökkentése ellenállás használatával és kisebb kapcsolófeszültségű relé használata. / Nem szerencsés, mivel a 230VAC relé már adott a rendszerben, amit mindenképp meg kell húzni, így eggyel több relé esetén 1gyel több hibalehetőség, ha megállna valamelyik relé/

Természetesen minden más megoldást szívesen veszek, főleg ha a tapasztalatok alapján jobb is.

Segítő szándékot előre is nagyon köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2020
(#) Sebi válasza inferno89 hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 1
 
1. Gázkészülékben barkácsolni enyhén szólva nem szerencsés!
Ez okból a 2. és 3. ötletet nem javasolnám - mivel nem ismerem a felkészültségedet.
2. Gyanítom, hogy a "kis narancssárga izzó" egy glimm, aminek 80V körüli a feszültsége, amit a 0,5...1mA körüli áramfelvételre tekintettel egy 200...700kohm soros ellenállással állítanak elő a 230V-ból. Ez az előtét ellenállás leggyakrabban a foglalatban van elhelyezve - tekintve, hogy hő számottevően nem keletkezik. Ebből az következne, hogy a hibajel 230V-ja kerül a foglalatra, aminek el kellene bírnia a 10mA körüli 230V-os relé tekercsét is - mégsem teszi.
Feltehetőleg az előtét ellenállás két darabból áll, az egyik a panelen lehet - mondjuk zárlatvédelem céljából.
A belső kapcsolás ismerete nélkül meg lehet próbálni egy másik glimm beépítését - 470k soros ellenállással - az eredetivel párhuzamosan. Fényzáró tokba vele szemben egy fényellenállást vagy fotodiódát elhelyezve meghajtható egy másik áramkör.
Ha mechanikailag lehetséges, akár az eredeti glimmet is lehetne figyelni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem