Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   88 / 88
(#) cimopata hozzászólása Júl 15, 2019 /
 
Üdv.

Szerintetek ez paszta nélkül forrasztható? :

Bővebben: Link

Arra gondoltam hogy akármennyire is picike lábai vannak felhevítve hegyes pákával a szélén meg lehetne forrasztani a belső részen ami a jó hőátadáshoz szükséges ott pedig a forraszpadot megfuratoznám hogy a mások oldalról a via-kon keresztül átforrósítva és a via-kon átfolyatva beforradna a közepe is.

Szerintetek?
(#) Tubeamp válasza cimopata hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Ez a tok reflow-ra van kitalálva, de kézzel is ültethető.
A hegyes pákahegyet pont hanyagolnám, széles lapossal ültetném, először felónoznám a thermal pad-jét, és az forrasztanám le elsőnek (pozicionálásra figyelni), utána pedig a 4 különálló pint egyszerre.
Jó minőségű ón, flux, meg jó páka kell hozzá.
(#) elektroncso válasza cimopata hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Minden probléma nélkül forrasztható paszta és hőlégfúvó nélkül. Egy párat beforrasztottam már belőle. A nagy thermal pad-et kell leónozni előre, majd bő folyasztószerrel ellátni. Ezt ha felmelegíted akkor "belökhető" a helyére a folyékony ón felületén az alkatrész. A többi pici lábát meg simán be lehet forrasztani. Persze a siker attól is függ, hogy milyen a NYÁK kialakítása.
De ha te tervezed a panelt akkor inkább egy nagy furatgalvanizált furatot hagyjál alatta, amin keresztül hozzáférsz az alsó pad-hez, majd ezt teljesen feltöltöd ónnal (természetesen folyasztószert bőségesen használva).
Hogy mennyire profi azt nem tudom, de forrasztottam már fel ilyen alkatrészt olyan panelre ami utána röntgenezve volt és megfelelt az elvárásoknak.
(#) Joe_001 válasza cimopata hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Szia!
Nem. Fok flux a lelke. Egyébként ferdén kúpos 3mm körüli fejet használok. A sarkait forraszd le jó pozícióban a többit húzd végig sok fluxxal. Utána fluxot IPÁval,(Izo-Propil-Alkohollal), kefével takarítsd le. (A flux nem a kész forrasztó kötés tartozéka.) A forrasztási hőmérséklet ólom mentes forrasznál 390°C.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2019
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Valahogy így. A felületi feszültség a barátod.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2019
(#) superuser válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
A 390 fok mechanikailag lehet jó, de ami a tokon belül van, az nem biztos, hogy szereti.
Én a magam részéről alámelegítenék a nyáknak, de hát mindenki másképp...
(#) cimopata válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Köszönöm a sok ötletet mindenkinek.
Valúszínű teszek alá viákat. PCBWay nél elég jó/tiszta nyákot csinálnak eddig nemigen kellett folyasztószerezni szerintem is egy jó forró pákahegy megteszi. Magy valami vastagabbal próbálom.

Fontos a jó kontakt mert maga a fet 0,0006Ohm
(#) elektroncso válasza cimopata hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
A folyasztószer nem azért kell, hogy a "koszos" NYÁK-ot is lehessen forrasztani. Nagyban elősegíti az ón jó terülését és nedvesítését. Sokkal könnyebb hidd el.
A forrasztásnál lehetőleg kb. tarts be az adatlapon a szereplő reflow adatokat (hőmérséklet és idő elsősorban).
Nekem a legjobban a 2,8mm széles véső alakú hegy vált be, ami egy ERSA Vario 2 állomásba van befogva (melóhelyen; otthon pedig egy ERSA Pico-ba van befogva). Hegyes pákahegyekkel kár kísérletezni, kicsi a hőkapacitása, odafagy, kínlódás és ráadásul sokkal tovább tart átmelegíteni az alkatrészt ergo nagyobb lesz a hősokk is.
Én pl. a QFN-t úgy ültetem be, hogy egy szép nagy óngolyót görgetek végig a lábakon, ha megfelelően adagoltam a folyasztószert akkor a felületi feszültség éppen a megfelelő mennyiséget hagyja ott. Gyakorlatilag négy húzással be lehet ültetni egy négyoldalú QFN-t (persze előtte egy ideig szórakozni kell a bepozicionálásával).
Következő: »»   88 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu