Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Lapozás: OK   173 / 210
(#) gulyi88 válasza ces98 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Felveszed a kapcsolatot a nyákgyártóval, és elmeséled nekik, hogy te furatba és ovális marásba is galvánt szeretnél (vagy lepattintanak, vagy segítenek. Lényegében a furás után egy marást is be kell tenni a furatgalvánozás elé, ha ugyanazzal a géppel fúrnak és marnak, akkor ez nem nagy macera).
Csinálsz egy külön réteget, amint csak ezek az ovális dolgok vannak (tökmindegy hogy melyik réteg (csak üres legyen, lehet a multilayer közbenső rétege is, azt valószínűleg amúgy sem használod, illetve a furat rétegen az ovál helyeken ne legyen furat, bár ezt a gerberes bűvészemberük ellenőrizni fogja majd)), csinálsz belőle plusz egy gerbertfájlt (elnevezed oválgalvánnnak). Majd átadod a gerbereket a gyártónak egy readme fájl kíéretében, ahol újra leírod, hogy menlyik gerber melyik réteg, valamint hogy a plusz egy gerber ovális marásaiba is furatgalvánt szeretnél...
Kínaival is próbálkozhatsz (bármit megcsinálnak), ha a meg tudod oldani a nylevi akadályokat.
(#) ces98 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) trickentrack hozzászólása Nov 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Szeretnék NYÁK-ot gyartatni a PCBWay nevű oldalon.A Sprint-Layout 6.0 nevű programmal lett tervezve. Tudnátok segíteni, hogy milyen beállításokkal kell kiexportáljam gerber fájlba? A nyák semmi extra 1 oldalas, alkatrész oldal felől tervezve.

Előre is köszönöm!
(#) niedziela válasza trickentrack hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Minden tükrözés nélkül a használt rétegeket jelöld be, ennyi, nem kell piszkálni semmit.
Plusz a furat fájl. (excellon)
(#) pont válasza trickentrack hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Van ahol elfogadják, a lay file-t is, azt küldve kevésbé marad ki valami...
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Ez valóban így van, de lehet buktatója a dolognak. Az egyes rétegeknek alapesetben kötött a funkciója, amit a gyártók szigorúan be is tartanak.
Akkor lehet probléma, ha a panelt tervező eltérően értelmez bizonyos dolgokat. Illetve az is okoz gondokat, ha a gyártó elindítja a DRC-t, ami talál hibákat. Ilyenkor vagy elkezdi javítgatni amit lehet, vagy visszaadja a tervet.
(#) trickentrack válasza niedziela hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Köszönöm mindhármótoknak!
(#) Zsarka hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Szép jó estét kívánok mindenkinek ! azt szeretném megkérdezni , hogyan kell egy lapra kinyomtatni a kétoldali nyák vasalási képét. Tehát az egyik tükrözve ??
(#) niedziela válasza Zsarka hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Top tükrözve, Bottom simán
Persze ez feltételezi, hogy a tervezés top(felülnézetből)történt.
(#) bugyi680 hozzászólása Dec 13, 2018 /
 
Üdv!
Hogyan tudom a padek hosszúságát megváltoztatni mert csak a szélességét és a furatátmérőt tudom megváltoztatni.A 4mm helyett nekem 3mm kéne.
(#) Alkotó válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 13, 2018 / 1
 
Ha ovális vagy tégla PAD-et választasz, akkor a szélesség duplája lesz a hosszúság. Nem kutattam utána, de szerintem ez az arány kötött, nem tudod módosítani.
A mellékleten 0,5 mm-es a raszterháló, amin utána is számolhatsz a dolognak, sorban 2-3-4-5 mm széles PAD-ek vannak a képen.
Ha indokolt, akkor egyedi "PAD"-eket is létre lehet hozni, amihez kell egy kisméretű pad, és köré valamilyen kitöltött "Zóna". Ezeket aztán egymáshoz lehet kötni. Itt lényeges körülmény lehet, hogy automatikusan csak a PAD-en lesz forrasztásgátló maszk, amit egyetlen kattintással a zónára is lehet értelmezni (csak gondolni kell rá, mert kimaradhat).
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
(#) bugyi680 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Én is azt tapasztaltam hogy az az arány kötött.
(#) Alkotó válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Egyediben bármilyen forrasztási pontot ki tudsz alakítani. Az 1-es lábról levettem a maszkot, így látod a zónát, és külön a karika alakú pad-et. Ezeket össze lehet lakatolni, és máris kész az egyedi PAD.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) bugyi680 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Akkor ez lesz a megoldás úgy látom.Köszönöm a segítséget.
(#) zenebolond hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Egy alkatrész paramétereit úgy tudod megváltoztatni, hogy kijelölöd az alkatrészt, és a lakat ikonnal feloldod, és máris szerkeszthető.
(#) (Felhasználó 122012) válasza zenebolond hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz, a csatolt képen látható, hogy hiába jelölöd ki az alkatrészt, a "lakat" ikon nem aktív. Először a "Disintegrate Component" majd leokézni, utána már szabadon szerkeszthető az alkatrész, a "lakat" ikon aktívvá válik.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Amit említesz az egy speciális eset, mert már egy további lépést is tartalmaz. Ha "komponensé" alakítod a lerakott alkatrészt -vagy már eleve így rakod le-, akkor az ő méretei mellett a pozíciószám és az érték is megadásra kerül. Ez így teljesen jó és örvendetes, de ha megszünteted a "komponenséget", akkor el is veszíted a két említett adatot.
Ezt tudva, talán a legcélszerűbb úgy definiálni a makrókat, hogy azokat lehetőleg már ne kelljen módosítgatni, vagy ha ez szükséges, akkor a makróvariálást a komponensé alakítás előtt javasolt megtenni. De tény, a már lerakott és komponensként deklarált alkatrészt is vissza lehet butítani olyan szintig, amikor már makróként szerkeszthető, csak ebből újra fel kell építeni a variálás után a komponenst.
(#) bugyi680 hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Végül össze legóztam,csoportba rendeztem és készenlettek az egyedi 2x3mm-es PAD-ek.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) (Felhasználó 122012) válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ha egy alkatrész kész , és elmented macroként, akkor ez van ... nem kell bonyolítani, mert nem speciális eset. Mint írtam, és így kezdtem: "Ez így ebben a formában nem teljesen igaz..."
innentől kezdve mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja.
És erre válaszoltam: "Egy alkatrész paramétereit úgy tudod megváltoztatni, hogy kijelölöd az alkatrészt, és a lakat ikonnal feloldod, és máris szerkeszthető."
Amúgy vártam a reakciót ...
És olvasd már el légyszíves mit írtam, valamint értelmezd ... nem belekötni mindenbe.
zenebolond hozzászólására válaszoltam!!!
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) (Felhasználó 122012) válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Csak egy kérdés: mihez kellettek pont ekkora méretűek?
(#) bugyi680 válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
A héten kedden egy nyáklaptervező versenyen voltam és a feladatban megvoltak adva egy csatlakozó forrszem átmérői.
(#) Alkotó válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Leírnád nekem hogyan néz ki egy ilyen verseny (erős dilemmáim vannak a téma "mérhetőségével" kapcsolatban).
Megkötik a használt program(ok)-at, vagy ez szabadon választott? A felhasznált alkatrésztokokat a versenyzőknek kell felkutatni, és létrehozni, vagy azok is adottak? Az esetleg indokolt szabványok rendelkezésre állnak? Az időt mérik, vagy az eredményességet? És ha az utóbbit, akkor hogyan dőlhet el két működő panel közül melyik a jobb? És még egy csomó kérdés van, ami alapján szerintem ez a témakör nem versenyeztethető.

Ha megvan a versenyfaladat, vagy elérhető valahol akkor azt is szívesen megnézném. Illetve ha ismert az értékelési rendszer, akkor nagy örömmel tanulmányoznám azokat is.
(#) joci válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Bár nem én lettem megszólítva, de tudok adni egy linket a versenyszabályzatról:
https://www.pagisz.eu/file/pattnap/verseny/Versenyszabályzat_2018.pdf
Az iskola, ahol tanítok általában mindig részt vesz a versenyen. Régebben én is, mint felkészítő-kísérő tanár ott voltam. Akkor még volt ennek beforrasztós, bemérős és működést magyarázó része is. (A tervezési feladattól eltérő áramkörrel.)
(#) joci válasza joci hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
(#) Alkotó válasza joci hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Köszönöm. Belepillantottam. Mint érintett pont Te tudsz nekem információt adni. Az első fél perces vizsgálat közben felmerült gondolataim:
- Úgy értelmezem, hogy a kiiírásban szereplő tokozások a versenyzők rendelkezésére állnak, azokat csak használni kell. De felfigyeltem néhány 2512 es tokozású induktivitásra, amikhez nem találtam makrót.
- Nem kerülte el a figyelmem, hogy a segédleten lévő makrók SprintLayout környezetet sugallnak. Ez akkor egy burkolt ajánlás a versenyzőknek? Egyéb (fejlettebb) paneltervezők is rendelkezésre állnak?
- A működőképesség jelentős súlyt kap a pontozólapon (helyesen). De az SL ezzel kapcsolatban kevés segítséget ad, tehát a bíráló egyesével átnézi a paneltervek kötéseit? Ez azért kényes kérdés, mert az összekötések mindegyikének megléte még nem garancia a helyes működésre, mert egyéb szempontok is felmerülnek.
(#) gulyi88 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Anno kb 12 éve én is részt vettem a versenyen. Én vittem magammal pendrájvnon egy SL4-est (talán akkor még 5-ös nem volt) saját makróimmal könyvtáraimmal stb, és azt használtam.
Hogy a többiek hogyan indították a programjaikat azt nem tudom, mert mondjuk felinstallálni egy komolyabb programot nem emlékszem, hogy lett volna idő.
A versenynek volt egy szakmai számolgatós feladat része, meg a panel tervezés része.
7. helyig jutottam azthiszem. Attila86 is részt vett rajta, talán ha erre jár megosztja élményeit
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) joci válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Szia! A versenyzők saját, magukkal hozott programokkal indulhatnak. Erre kitér a versenyszabályzat is: jogtisztaság stb a versenyzőt küldő intézmény felelőssége. Lehet vinni PC-t vagy laptopot amire már előre installálva van a szoftver. (Nem mindig a legszuperebb programot használó nyer, hiszen a feltételek beállítása sok időt vehet igénybe. A könyvtári elemeket azért küldik meg előre, hogy a versenyző azokat otthon megszerkeszthessék. A fő cél a működőképesség (összeköttetések teljes és helyes megléte), az elrendezés topológiája, esztétika, GND kiképzése stb. Nagyfrekvenciás egymásrahatás, gerjedékenység stb. nem hiszem hogy értékelve van, hiszen 12. 13. osztályosokról van szó, akik sokszor az összes áramköri részlet ismeretével sem rendelkeznek (ezért is nincs ma már az előző hozzászólásomban említett második része a versenynek).
(#) bugyi680 hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Sprint Layout-tal szerintem lehetetlen ezt a verseny feladatot megcsinálni 120 perc alatt.Ott a versenyen is 37 emberből kb. 10-en fejezték be lehet sokat mondtam.
(#) kokozo válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Kb 20 perc megrajzolni a keretét ledekkel foglalattal, marad 100 a többire ami nem kötött.
(#) Ge Lee válasza joci hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
A jogtiszta SL-lel nem tudom hogy van, de a másik szabadon hurcolható. Egyszer kell csak feltelepíteni valahova, onnantól soha többet. A telepített könyvtárat másolgatva egyik PC-ről a másikra ugyanúgy működik, oprendszertől függetlenül is, szóval mindegy hogy xp, 7, vagy 10 van az adott gépen. Bár minden szoftver ilyen lenne, de sajnos pl. egy szimulátor nem működik így hiába van minden egyes bájtja az adott könyvtárba telepítve.
Következő: »»   173 / 210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem