Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   18 / 18
(#) pisti89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Speckó cél IC-re gondoltam...
De ha van mikrokontrolleres megoldás az se gáz.
Addig jó míg vannak elvárások, igenyek...
(#) elektroncso hozzászólása Jan 16, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy kis segítségre volna szükségem. Osztálytársam a suliban nekiállt ennek az audió spektrum analizátor megépítésének. Összeszerelte, de sajnos nem működik. Az érdekelne, hogy az LM3916 melletti 1/2 LM358 mi célt szolgál? Zavar, hogy előttem ez az elektronika, és nem értem teljesen a működési elvét.
Maga a hibajelenség az, hogy a szumma oszlopban az összes LED világít, a többi oszlop pedig egyáltalán nem reagál semmire. Felettébb megkönnyítené a dolgom, ha tudnám hogy az a műveleti erősítő mire szolgál, ilyen bekötésben még nem láttam műveleti erősítőt, hogy az invertáló bemenet és a kimenet össze van kötve.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) Ivan93 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Szia. Ez egy feszültségkövető kapcsolás, a kimeneti feszültség megegyezik a neminvertáló bemenetre kötött feszültséggel. Tehermentesítésre használják például ellenállásosztó vagy passzív szűrő után.
(#) elektroncso válasza Ivan93 hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Köszönöm. Múltkor olvastam az Analaóg áramkörök és rendszerek című könyvet, sok okosság van benne a műveleti erősítőkről, de erre a kapcsolás technikára nem emlékszem. Ebből már ki tudok indulni.
(#) STamás hozzászólása Jan 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Elkészítettem Attila86 Spektrum Analizátor II. kapcsolását, nagyon szépen feladat volt és nagyszerűen állítható a sávszűrője, nagyon élveztem.

-Azonban az első sor led-et (a legfelső sorra gondolok, kapcsolás szerint a 10) nem bírom működésre bírni. A bemenő jelszintet növeltem már, de az sem segített.
Egy módon sikerül, de csak a 30 Hz-es oszlop tetején levő ledet villogtatni: 10 Hz-en de csak 0.02-0.04mA mutat a műszerem. A többi sávban semmi és persze ekkor a 30Hz-es sáv is el van tekerve.
Hogyan tudok több "Ampert" varázsolni a felső sorra?

video

-A másik kérdésem, hogy miért "szellemképeznek" a ledek? pld az 5-ös oszlopban világító 4 led, éppen csak nagyon halványan de ugyan úgy világít a 10 oszlopban. és ez több oszlopban is így van.

Remélem nem kérdeztem nagy hülyeségeket, ha valamilyen paraméter hiányzik a kérdésekből szóljatok!

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) Bakman válasza STamás hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Ugyan más témában, de "szellemképet" okozott a le nem mosott folyasztószer.
(#) STamás válasza Bakman hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Köszönöm a válaszod!

Valami hasonlóra gyanakszom én főleg azért, mert a vezérlőpanelon először próbáltam dolgozni az TN ónozóval. Nem vagyok vele elégedett, biztos nem jól csináltam valamit de ezt már jó párszor átellenőriztem és próbáltam kiszűrni az ebből adódó esetleges hibákat. Azt leszámítva hogy ocsmányra sikerült, jó. Mindenképpen ezt a panelt újra el fogom készíteni de ahogy eddig ónozás nélkül. Ezért ez most a kisebb gond.

A fő gondom az a fránya felső sor, ahol teljesen elakadtam. Alkatrészek rendben vannak, ellenőrizve. Forrasztások kontaktusok szintén. Oszcilloszkóppal kimérve is csak az LM3915-ös 10-es lábánál mérek szinte semmit. A többi rendben.
Megvan a léptetés, látom szépen az impulzusokat is a 4017 felől is.
A jelszintet már növeltem erősítőre téve - a line helyett - de ez is felesleges volt.
Talán az LM3915-ösnél lévő feszültségosztóval (R13-R14) kellene játszanom...?
Az LM adatlapját is néztem és a lépcsőket is értem a kimeneteken de minden a megadott alkatrészekkel készült ezért gyanakszom valami egyedi problémára.

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza STamás hozzászólására (») Jan 28, 2017 / 1
 
Hello! Szerintem jó felé kalandozol. Mivel a TL074-eknek a tápja +-5V, a kimenete nemigen megy feljebb 4V-nál. Ebből a dióda még elvesz vagy 500mV feszültséget, így 3,5V lesz az eredmény. Az LM referenciája meg ezekkel az elemekkel, kb. 4V-on van. Az R14-et csökkentsd le pld. 5kohm-ra és akkor kb. 3V lesz a referencia. És akkor elérheti a bementi feszültsége ezt az értéket.
(#) STamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Nagyon köszönöm!!!

Adatok (R14):
8-as láb: 8,2K-2,43V; 5K-1,52V
6(7) láb 8,2K-3,67V; 5K-2,74V
Számomra külön fejtörést okozott hogy ha minél több ledet gyújt ki egy sor, annál jobban közelít a kimeneti lábakon a feszültség a 0-hoz... Aztán átgondolva arra megértettem hogy a tranzisztor kapcsolása befolyásolja ezt. Az LM-et csak hagyományos kapcsolásában használtam eddig, nem ilyen multipexben.

A következő kérdésem az lenne, hogyan lehetne a torzítását csökkenteni a bemeneten.
A poti középállásától feljebb az R41 kimenetén a következő torz szinusz jelenik meg:
torz-1

valamint ugyan ez a jel a TL074 8-as lábán (innen indul a sávszűrőre a jelszint) már a következőket hozza az alsó részen.
torz-2

Gondolom ez a kijelzett értékekben is megjelenik, én úgy látom mintha "kivastagodnának" a sávok.

Ezen lehet finomítani valamit?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2017
(#) proli007 válasza STamás hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1
 
- Nem írtad, hogy a referencia csökkentése hozott-e eredményt a 10-es sorban. A méréseid a számításaimmal egybe esnek.
- Az "R41 kimenetén" kijelentés nem igazán érthető. Az, az IC3b erősítését álltja be, ahol az Au=P1/R41. Tehát nullára tekerve a potit az erősítés is nulla. 1Mohm véghelyzetben pedig 45-szörös. Ha az R41 job felén mértél, (IC3 6-os láb), az virtuális földpont. Tehát ott nem szabadna feszültségnek lenni. Mind addig, míg az erősítő negatív visszacsatolása él. Vagy is míg nincs az túlvezérelve. Ha túlvezérlés van és a kiment "beleütközik a tápba", akkor a visszacsatolás nem tudja már a feladatát ellátni, hiszen a vezérlés nő, a visszacsatoló jel meg nem képes már növekedni. Ekkor a visszacsatolási hurok felborul, és kezdődik a túlvezérlés és gerjedés. Mint a mellékelt ábrán is látható.
- De ha egy szkóp jelet felteszel, akkor mindig a X eltérítés ms/div értékét és az Y eltérítés V/div értékét meg kell adni. nélküle egy ábra nem értelmezhető, frekvencia nem számolható.
- Egy műveleti erősítő kimenti jele nem éri el a tápfeszültségeket. (Ez alól kivétel a Rail-to-Rail erősítők.) Tehát a kimeneti feszültség sem a plusz tápot, sem a mínusz tápot nem képes megközelíteni. Optimális esetben a két érték legalább azonos nagyságú, így a jel szimmetrikus lesz és a vágás is azonos mértékű túlvezérlés esetén. Nálad nagyon úgy néz ki, hogy a negatív táp nem elegendő nagyságú, mert a negatív oldalon hamarabb limitált a jel. Feltéve ha a szkóp 2V/div állásban volt.
De egy műveleti erősítő terhelhetősége sem biztos hogy azonos plusz és mínusz irányban. Ha pld túl van terhelve, akkor lehet egyik oldalon hamarabb limitál és felszakad a hurok.
- Minden estre ez az egyszerű műveleti erősítő, nem igazán +-5V tápra van készítve. Hiszen a kimenete maximum 1..1,5V-ra tudja megközelíteni a tápot. Így a szinusz két periódusának nem igazán lehet nagyobb a csúcsa, mint 3V. A passzív egyenirányító szilícium dióda ebből még lecsíp kb. 600mV-ot.
- Hogy "kivastagodni" látod a spektrumot, az annak is tudható, hogy egy szűrőnek van sávszélessége. De az a -3dB-es ponton van megadva. Az egy harang alakú görbe. Lentebb nézve szélesedik a harang alja. Tehát ha nagyobb a jelszint, más az oldalsó frekvenciákat is "látja". Vagy ha egy freki van, akkor a mellette lévő sávszűrőben is megjelenik a jel.
- Attól hogy ennek a beceneve "Spektrum analizátor", attól ez még nem az, kizárólag egy látványelem. Egy tényleges analizátor FFT-t számol de az ára is hét számjegyű.

De én csak próbálom számodra értelmezhetővé tenni amit látsz, vagy mérsz..
(#) STamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Köszönöm a kimerítő leírásod, át fogom tanulmányozni este alaposan!
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Sziasztok.
Újra ezzel a rajzzal kapcsolatban volna kérdésem. Most már vannak életjelen, apróbb problémáktól eltekintve már működik.
Szeretném megkérdezni, hogy a tápegységben lévő R25-el lejelölt 33Ω-os ellenállás mi célt szolgál? Nem értem mire jó, hogy az LM3916 és a bemeneti áramkörben lévő összes műveleti erősítől (2xLM324) ezen keresztül kap tápot. Valakinek van ötlete?
Előre is köszönöm.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Ez szerintem egy sima RC szures, (R25, C25), ahogy az a csöves aramkorokben mar megszokkott.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Azert kell ez a szures az analog resz tapjara, mert a multiplexelt LED meghajtas "rangatja" a tapot, amitol az zajos lesz. Az viszont nem jo az analog resznek.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Érthető. Köszönöm.
(#) elektroncso válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Köszönöm a leírásodat, bár nem nekem címezted, nagyon hasznos volt!
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Legyen úgy! Váljék egészségedre..
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Végül is sikerült elindítani (még múlt hét pénteken csak elfelejtettem írni). Hihetetlenül buta hiba volt. Hiányzott egy 3mm hosszú vezetősáv. Vasalással készült a panel, ott meg nem ragadt meg a tinta, olyan pontosan esett le, hogy nem tűnt fel a hiánya egyikünknek sem. Két forrpontot kötött össze és forrpontból sem hiányzott egy darabka sem. Pótolva a vezetősávot már működik. Sajnos előjött egy másik hiba amit Attila86 szépen leírt az Ő cikkében, mégpedig a műveleti erősítők frekvenciafüggő erősítése miatt nem ugyan olyan magasak az oszlopok azonos jelszintnél. Be fog kelleni építeni ebbe is a trimereket. De ezt majd már az osztálytársam.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Nagyon látványos, megtetszett nekem is, de én az Attila86 féle rajzot fogom megépíteni.
(#) szili83 hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Erről a spektrum analizátorról mi a vélemény?
Csatoltam a doksikat is hozzá.
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 24. Sze
11:50:34
Jelenleg 398 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu