Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   56 / 199
(#) remiasa hozzászólása Dec 12, 2017 /
 
Üdv mindenkinek.

Ma reggel megérkezett a három tekercs SUNLU PLA filamentem, neki is láttam tesztelni, tökéletes minőség simán a hotbed-en lévő üveglapra rátapadtt pedig csak papír zsebkendővel töröltem le.
Nyomtatás után is megtartja a színét, jó szilárdságu, PLA-hoz megszokott zsugorodás, 190° fej és 55° munkalappal teszteltem , tökéletes alapanyag megéri az árát.
(#) remiasa hozzászólása Dec 12, 2017 /
 
Még egy aproság amit elfelejtettem , zöld, piros, narancs szineket teszteltem, es azokat a szineket is kaptam ami a bolt képein látni.
(#) bbatka válasza remiasa hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Melyik bolt képein?
(#) remiasa válasza bbatka hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
(#) t4nt1zjeee válasza remiasa hozzászólására (») Dec 12, 2017 / 1
 
De felismeri. Minden oké. Köszi. Jelzek ha van valami.
(#) bbatka válasza remiasa hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Én is innen vásárolok. Korrekt a srác. Tőle vettem a CNC maróm. Megkaptam tőle az összes beállítást. Nekem már nem kellett semmit beállítanom. Nemrég egy 3D-s nyomtatót vettem tőle. Azt mondta, hogy ő meggondolja hogy mit árul. Vackot biztos nem fog.

A PLA anyagok élettartamáról valakinek van valami tapasztalata ? Gondolom a napon nem érdemes sokat kint tartani. Esetleg ha lefestem az segít valamit. Kipróbáltam az akril spray nem oldja. A "művész" tégelyes akril festékekkel is festhető.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2017
(#) remiasa válasza bbatka hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Szerintem a festés nem sokat segít rajta a PLA nem birja a UV sugarakat belső térben viszont jól használható, nekem a 3D nyomtatóm alkatrészei PLA-ból van 100%-os kitöltésell készültek vagy öt hónapja semmi bajuk.
(#) KBal76 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Szerintem ha csak nem éveken át a tetôre kirakott dolgot akarsz nyomtatni, nem lesz gond a PLA-val kültéren. Szabad levegôn nem tud felmelegedni annyira hogy deformálódjon szerintem.
Én épp benne vagyok egy tartós tesztben, mármint direkt a fürdôszobába kitettem egy uv-zöld PLA mintát (fokozott párának kitéve), két éve (pontosabban 25 hónapja, 2015.11.13 óta), semmi nyoma nincs hogy megváltozott volna az ugyanolyan, de szárazon tartott nyomathoz képest. Egy másik mintát kiraktam a telken egy elôtetôre (ugyanebbôl az anyagból) kb egy évre, az összes változás hogy a napnak kitett részén elvesztette az élénk zöld színét, de az anyag alja ugyanolyan fényes (üvegre nyomtattam) és masszív, nem repedezett vagy ilyesmi. Gondolom lefestve az UV védelme még javítható lenne.
(#) bbatka válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Köszi! Ez megnyugtató .
(#) KBal76 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Befotóztam, egykét hete hoztam haza, pont itt volt az asztalon. A lefelé nézô oldala még szép zöld, csak kicsit beszennyezett.
(szerk: ez egy rontott nyomat volt, így nem sorjáztam le, stb)
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2017
(#) bbatka válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Meglepően jól bírta a kiképzést.
(#) KBal76 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Halkan jegyzem meg, a vastag zsinór amivel kikötöztem arra az esetre, ha el akarná fújni egy vihar, az levételkor szétfoszlott/elporladt.
(#) pcsaba89 hozzászólása Jan 4, 2018 / 1
 
Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon, azonban lassan két éve foglalkozom 3D nyomtatással egy Wanhao I3 gép segítségével. Ez idő alatt sok tárgyat sikerült nyomtatnom, amiket a lehetőségeimhez mérten próbáltam minél jobban dokumentálni. A projektek publikálásához létrehoztam egy weboldalt amelynek blogját folyamatosan próbálom majd frissíteni.

Amennyiben megnéznétek az oldalt, a www.solidify.hu címen illetve facebookon is elérhetitek.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Jan 4, 2018 /
 
Hali! Az Arduino Mega 2560 + RAMPS 1.4-nél amikor beüzemelem a rendszert. Nyomtatni karok. Kell az Arduino Mega 2560-nak az USB-n kívül még a jack dugós 12V táp is? Vagy őneki elég az amit az USB-n kap ilyenkor? Mert ugye a RAMPS 1.4 is kap 12V-ot 2x. Tehát ez érdekelne, hogy az Arduino-nak kell e még plusz táp?
(#) HERC válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Hali!
A RAMPS-nak kell tudnia hajtani az arduinot.
(#) t4nt1zjeee válasza HERC hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Oksa. Köszi!
(#) msteve válasza pcsaba89 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Köszi,jó kis összefoglaló,főleg az olyanoknak mint én,akik csak most ismerkednek a technológiával...
(#) bbatka válasza pcsaba89 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Szia !

Tetszik az oldal.
Úgy látom az asztalon nem használsz kapton fóliát. Ez nem okozott problémát? Az asztal felületének kímélésére gondolok itt elsősorban.
(#) pcsaba89 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Szia!

Örülök, hogy tetszik az oldal, a későbbiekben folyamatosan akarok majd posztolni remélhetőleg számodra/számotokra is érdekes dolgokat, eseteket

Ami a tárgyasztalt illeti: elég sok mindent kipróbáltam már...
A gyári buildtak (amin a wanhao grafika is van) jó pár nyomtatás után elvesztette a tapadóképességét, ami után a fórumokat bújva én is rátaláltam a kapton fóliára, kétoldalú ragasztóra meg a hajlakkra (hairspray). Az utóbbi vmiért nem vált be, a kétoldalú ragasztót nagyon macera eltávolítani a kapton fólia meg számomra nehezebben elérhető.

Amit a képeken látsz az nem más mint egy üveglap amire ragasztó van felhordva a következőképpen:
1.Fogsz egy ragasztóstift-et, szépen bekened vele az üveglap felületét
2. Egy előzőleg benedvesített ecsettel simára dolgozod az üveglapon a ragasztót, mivel kicsit darabos az összetétele
3. Az így előállított vékony ragasztó-víz réteget megszárítod hajszárítóval.

Ez az egész kb.5-10 percedbe kerül és nekem ABS nyomtatásánál se volt gondom vele
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Jan 6, 2018 /
 
Miért lett törölve a segítségkérő hozzászólásom? :O
(#) bbatka válasza pcsaba89 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Az üveglap használatán én is gondolkodtam kezdetben. A felfogatási problémák és a nagy hőelvonás miatt döntöttem a kapton fólia mellett. Sikerült is találni, szerintem kedvező árban.
Ezt használom.
A felrakása nem egyszerű. Ha érdekel téged vagy valakit, akkor szívesen leírom a felrakás mikéntjét.
(#) pcsaba89 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Én a felfogatást iratcsipeszekkel oldottam meg, ami nagyon ritkán az extruder útjában lehet de eddigi tapasztalataim alapján ez nem jellemző. Hőelvonás helyett inkább azt mondanám, hogy több ideig tart mire az üveglap átmelegszik de egy idő után az is felveszi az általad beállított hőmérsékletet. Előnyére szóljon még, hogy az üveglap kevésbé hajlítható, mint az alu tárgyasztal ezáltal könnyebb a beszintezés.
Köszönöm azért a kapton szalagos linket, egyszer ki fogom próbálni
(#) bbatka válasza pcsaba89 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Leírom a kapton felrakás módját. A két hozzászólással feljebb belinkelt tekercsben kapható, igen erősen ragadós fóliára vonatkozik.
Kellékek , amelyeket előre ki kell készíteni:
- Vonalzó (erős, lehetőleg nehéz)
- Szivacs bevizezve és szappanozva (enyhén nedves)
- Olló, szike
- műanyag lap, bankkártya, stb.
A kellékeket helyezzük a kezünk ügyébe. A környezetnek tisztának kell lennie, mert ha a fólia ragadós felületére ragad valami, akkor azt a részt már eldobhatjuk. A nyomtató asztalát érdemes zsírtalanítani alkoholos tisztítással.
Fejtsünk le a fóliából egy keveset, lehetőleg minél kevesebbet, amelyet a vonalzóra ragasztunk. A vonalzóra ragasztott rész min.15mm. Nos a vonalzóra, azért van szükség mert így a továbbiakban könnyebben megy a fejtés. A ragasztó olyan erős, hogy a kezdeti fejtés során a fólia több helyen ki fog nyúlni. Miután már a vonalzóval együtt fejtjük a fóliát ez a veszély kisebb. A vonalzót jobbra-balra billegtetve lehet a fejtést végezni. Miután lefejtettük a fóliából a kellő hosszúságú darabot, be kell nedvesíteni a 3D nyomtató tárgyasztalát a szivaccsal. Fektessük rá a fóliát minél egyenletesebben a tárgyasztalra. Vágjuk le a felesleget. A műanyag kártyával simítsuk le a fóliát. A kisebb légbuborékok néhány nap alatt el fognak tűnni maguktól. Abban az esetben, ha nagyon makacs valamelyik, akkor egy tűvel át kell bökni a fóliát hogy a levegő ki tudjon jönni alóla. Nagyon fontos hogy az így felrakott fóliára még ne akarjunk azonnal nyomtatni. Szükség van néhány napra, hogy a fólia alól a nedvesség elpárologjon. Esetleg melegítéssel a folyamatot felgyorsíthatjuk. A használat előtt a fóliát töröljük át alkoholos tisztítószerrel.
kb. ennyi
(#) remiasa hozzászólása Jan 11, 2018 / 1
 
Piezó Auto bed leveling Bővebben: Link
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Jan 12, 2018 /
 
Sziasztok! Sikerült beprogramoznom az Arduino Mega 2560-at RAMPS 1.4 is megy szépen. Viszont annyi bajom lenne, hogy az a fránya "Z" tengely. Azt, hogyan hozhatom működésbe? Mert ha a Repetier-be állítom mondjuk +1mozgás Z tengelyen, akkor ugrik egy mm-t majd semmi. Visszafele már nem is reagál a dolgokra. Jóformán kis nyöszörgésen kívül semmit nem csinál. Cserélgettem már a léptetőszabályzókat is, Mind jó. A motor is ha átdugom X-Y-ra megy ott csak valahogy a "Z" olyan más az nem akar menni. Tudtok valamit tanácsolni? Tehát pozitív irányba ugrik 1-et de tökmindegy, hogy én 1mm-t vagy 1cm-t akarom, hogy menjen az csak ugrik egy parányit és kész. Visszafele egyáltalán nem megy. Persze gondolom a Z tengely az más mert ugye az a függőleges. De annak nem kéne ugyan úgy szépen jönni-menni mint a másik kettőnek?
(#) GPeti1977 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Z tengely végállás kapcsolója jó?
(#) t4nt1zjeee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Nincs végállás kapcsoló egyik tengelyhez sem. Úgy írtam a programot, hogy nincsenek benne végállás kapcsolók mert mm-ben mozog, és gondolkodik a rendszer így tudja mikor-hol van a fej. Ez minden tengelynél működik kivéve valahogy a "Z" tengelyen nem.
(#) remiasa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Azért nem megy mert ninics végállás kapcsoló!!!
(#) t4nt1zjeee válasza remiasa hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
A "Z" tengelyre mindenképp kell végállás kapcsoló?
(#) GPeti1977 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Kell, honnan tudná hogy a fej mikor van az asztal magasságában kezdéskor amit tized mm en jóval belüli pontossággal kell kezdeni?
Következő: »»   56 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem