Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   7 / 199
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Menetes szár. Csak az meg lassú.
Gondolom hidraulika és társai nem játszik
Esetleg ami szerintem még jó lehet, hogy egy huzalt tekercselsz fel egy csévére, és azt hajtja a motor tengelye. A huzalt meg arra alkalmas módon rögzíted az asztalon. A megvezetésre így is szükség lesz. Kb. mint az ablakemelők az autóban.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) Libus válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Bovden?
Valami ilyesmi:KÉP
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) sargarigo válasza Libus hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Igen bowden, de lehet egyszerűbben is. Inkább erre gondolok, vagy egyszerűbben erre.
Ez meg a hajtás.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) KBal76 hozzászólása Jan 17, 2014 /
 
Igen, ez a bowdenes megoldás szerintem is szinte a legjobb, habár ez a mindenfelé tekeredő okozhat gondot, illetve amikor feltekeredik a hengerre, akkor ha egymásra halmozódnak az gond, mert onnantól nem állandó a kerülete. Én eleinte a bringaláncon gondolkodtam el, de nem úgy hogy azt mozgatom, mert az nagyon nehézzé tenné a szánt, hanem vagy le van fektetve és egy fogaskerék (és a motor) szalad rajta végig (a sebváltó kis műanyag kereke), mintha csak egy fogasléc lenne, vagy pedig görgők támasztják meg a fogaskereket körülvevő láncot.
Illetve a fogasléc is egy nagyon ígéretes megoldás lehet. Erre "guberáltam" egy modul-1 fogaslécet 38cm hosszú, olyan görgős motoros hátmasszírozóban volt (azt hiszem). A modul-1 fogaskerekek pont a kaphatóak a HEstore-ban is, illetve a kis-esztergák előtolásához is ilyenek vannak cserekerékként (az enyémhez biztosan). Na szóval viszont nem egy kellene, ezért én arra gondoltam hogy mivel ezt megvenni szintén macera, lehetne műgyantából kiönteni, miután az eredetiről öntőformát veszünk. Vagy pedig kapható ehhez a modul-1 mérethez lánc is, ami pont olyan hogy beleakad a fogaskerék minden második fogába, és az is jó lehetne, bár az nem olcsó annyira.
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Vagy úgy is lehet, hogy a kötél mindkét vége le van kötve, így nincs feltekeredés. A másológépekben használják ezt a módszert. Egyik vég a kereten, másik vége pedig a szkenneren van rögzítve. Próbáltam egy normális képet találni róla, talán látszik a lényeg! Középen az orsón van egy menet, és az húzza az egészet. A kereten a rögzítés rugós feszítésű. Egy cnc maróhoz ez nyilván kevés lenne, de ezt el kellene bírnia.

scanner.jpg
    
(#) KBal76 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Igen ez amennyire felfogom, az egyik oldalról letekeredik a másikról meg fel. De ha pl 20cm elmozdulást akarunk, akkor 6.4cm átmérőjű csévetest már kiadja a kerületével ezt a távot. Tök jó! Vannak építési terveim és ott a minimál-ár is a fô szempontok közt van.
Én a gépemen totál meg vagyok lepve, hogy mekkora sebességgel képes mozgatni az asztalt az a tökmag motor, valahogy sokkal nagyobb motortól várnék ekkora erőt, viszont az extruder motori is ugyanez, és ott már azért egy óra munka alatt langyosodott a moci. A vezérlőre ventit szereltem, mert hûtôborda nem jutott a készletbe. Szerintem valami áttételezés oda még nemártana, a sebesség ott amúgy se szempont. A mocik fél-gőzön sincsenek hivatalosan, mert max 1.25A-t kapnak és 2.5A a max. doksi szerint. A vezérlő képességei korlátozzák leginkább.
(#) Szebence válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Szia!

Ennél pl a bordásszíj mind a két vége le van rögzítve fixen és a motor mozog a tengellyel.

S1010007.jpg
    
(#) KBal76 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Igen, erre a megoldásra gondolva írtam két napja hogy körülgörgőzve (én lánchajtást láttam ilyent). Az én gépemben T2 szíj van, ami a RepRap Wiki szerint pont nem lineáris meghajtásra való, mert nem kerekített a fogazása, arra a GT2 való volna (ebben a méretben), lehet le kéne cserélni, mert ez irányváltáskor kottyanást okoz(-hat). Viszont itthon nem láttam boltot ahol kapni lehetne, marad ismét az ebay.
Lineáris megvezetésben is látni nagyon praktikus megoldásokat, amik nem használnak köszörült rudakat és lin. csapágyakat. Nekem ezek a lin.csapágyak kézközelben amúgy sem tűntek annyira sima futásúnak mint elvárnám (és hangosan is futnak), és nem is olcsóak.
(#) sargarigo válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1
 
Pont ezt a problémát én úgy tervezem megoldani, hogy bontásból kitermelek tengelyeket, amiknek a végein bronz perselyek vannak. A perselyek fogják betölteni a lineáris csapágy szerepét. Ha forogni szépen tud, akkor siklani is fog. Szépen megkenem műszerolajjal, aztán gyí
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) abalazs hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
Egyik kedvenc modellboltom is elkezdi a 3D nyomtató kellékek forgalmazását.

Videó
(#) sargarigo válasza abalazs hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
És hol, mert az oldalukon nem találtam? Bevallom a videót nem néztem meg, mert megyünk el itthonról.
(#) abalazs válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
A videó csak ízelítő, még én sem találtam az oldalukon. De rajta vannak a témán. Remélhetőleg ez is jó árban lesz.
(#) sargarigo válasza abalazs hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Hát én is remélem, mert akkor én is elkezdeném a papír megvalósítását
(#) abalazs válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Megérkezett, de nem vagyok elájulva az áraktól.

Bővebben: Link
(#) sargarigo válasza abalazs hozzászólására (») Jan 24, 2014 / 1
 
Ennyi?!? Azt hittem, legalább a nyomófejet is adják, a motorfelfüggesztésről már nem is beszélve. Pont amit árulnak, azt összerakjuk másból.
(#) tej válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Gondolom a Conradosban is olyan 150 forintos gagyi Kínai Lineáris csapágyak vannak mint amit én rendeltem. Olyan a hangjuk mintha fűrészelnének. Nálam a fa rétegelt-lemez váz meg jól fel is erősíti a zajt.

A kínai motorjaimból az egyik meg van szorulva. Most várom az eladó válaszát, mit szól a videómhoz (azonkívül hogy Kínából nem elérhető a Youtube).
(#) tej válasza tej hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
(#) KBal76 válasza tej hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Mi az a kattanás amitől megszorul a Z motor? És utána megint kattanás, és akkor már megy? Mert ha a táp, vagy valami kiadott vezérlő parancs, akkor az lehet normális jelenség is. Ugyanis a motor vezérlés (pl. mozgatás) után még beállított ideig tartóáramot kap, pont azért hogy ne fordulhasson el (a lendülettől). Ha szorulna akkor minden esetben ugyanott szorulna. Lehet bekötési hiba is, pl. az egyik tekercs nincs bekötve, és akkor sem tud forogni.
A csapágyak származásáról nem sokat tudok, bár sanszos hogy kínai. Nekem a sokból egy vagy kettő darálós, tehát már beszerelés előtt a tengelyeket végigtolva traktor hangot adtak, de mégis beleépítettem merthogy nem volt pluszban. Most az összerakott gép is hülye hangot ad amikor gyorsan mozog. Hibát nem okoz mert amikor épp nyomtat akkor lassabban mozog mint amikor pozicionál. De persze ha tehetem lecserélem, csak akkor lehet mindent újraállítgatni.
(#) KBal76 válasza tej hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Nem vagyok a fának híve, de szépen alakul ez a gép! Már nem kell sok hozzá hogy meginduljon.
Ezeknek a csapágyaknak ilyen hangjuk van, amiről én írtam az nem ez, hanem még ettől is durvább, szó szerint akadás, mintha az egyik csapágygolyó szögletes volna.
(#) tej válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
A motorok nincsenek bekötve, a kattanás mechanikus. Szerintem a csapágy mozdul a csapágyházba.

Bekötöttem az Y meghajtást is tegnap, sokat halkult a zaj tőle, ha kifurkálom majd a tálcát, akkor tovább fog remélem.

A fának én sem vagyok a híve, csak költség csökkentés miatt választottam. Meglepően precíz lett, kellemesen csalódtam és a panel lakás konyhában könnyen megmunkálható.
(#) sargarigo válasza tej hozzászólására (») Jan 27, 2014 / 1
 
Hát barátom, nem tudom ki hogy van vele, én már nagyon várom a videót az első működő munkadarab elkészültéről!
(#) tej válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Munkadarab még odébb van, de megmocorgattam már egy kicsit. Bővebben: Link
(#) KBal76 válasza tej hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Szépen alakulgat Bowden extruderes lesz? Vagy csak még nincs felszerelve a helyére a száltoló?
(#) tej válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Inkább úgy mondanám, hogy játszok a gondolattal. Valószínű bovdenes lesz, meg van már hozzá a bowden, de a motor kábel hosszának is szerepe volt a mostani elhelyezésben.

Nem tudod véletlenül mik ezek a beállításokban?
Hőmérsékleteknél
PID-P
PID-I
PID-D
PID-C

Van még jó pár amit nem tudok, de kezdetnek ennyi.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) KBal76 válasza tej hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Ezek az hotend hófokszabályozásának lehetnek a PID paraméterei. Tehát nem úgy szabályoz az Ardunio hogy ki-be kapcsolgatja két (hô-)határérték között a fűtőszálat mint egy vasaló, hanem attól fûggôen hogy milyen gyorsan változik a hőmérséklet, ad többet a fûtôpatronnak. (keress rá fórumon PID szóra, de szerintem megbánod) Értékeket nem tudok, passz szerintem alapállapotban kell hagyni, esetleg valami nem magyar fórumon nézz utána ini beállításoknak. De szerintem ez önhangoló (remélem), tehát beáll magától is. Én nem csavargattam semmit, nem is raktam fel olyan programot amivel látnám ezeket, gyárilag be volt lőve.

PID picit bôvebben: Ebben a hozzászólásban.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) tej válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Köszi, hagyom én is az alapbeállításokon, biztos jó lesz. Annyira csak nem kell belemélyedni.
Motorok is simán futnak miután belőttem hány lépés egy milliméter.
(#) sargarigo válasza tej hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Nincs már ennek olyan sok híja szerencsére! Meglepően masszívnak tűnik a szerkezet ahhoz képest, hogy fából van
(#) ds9q52 hozzászólása Feb 7, 2014 /
 
Sziasztok, hogy itt milyen nagy élet lett az elmúlt egy évben Gondoltam én is megosztom mire jutottam eddig, igaz elég rég óta nem írtam a fórumra.

Valamikor 2008-ban kezdtem 3D nyomtatókkal foglalkozni, meg az azokban rejlő még kiaknázatlan lehetőségekkel, és gyűjtöttem a tudásom hogy megépíthessek egy megfelelő és esetleg új típusú eszközt. A sok sok kutatás után a célszerű eszközök körvonalazódtak, és úgy döntöttem hogy egy ALL-IN-ONE gép építésébe kezdek amelyen egy speciális fej lesz kiépítve, gravírozó-maró és 3D nyomtató fej valamint egy 3d szkenner. A 3d nyomtató fej pedig fúvókás kiépítésűre tervezem amelyekről mostanában folynak a kutatások. Lényeg a lényeg első körben a legfontosabb a mozgató szerkezet kiépítése volt a cél.

Mivel ALL-IN-ONE gépet akarok ezért a szükséges nyomatékokkal kezdtem a tervezést, és az ehhez szükséges motorok és vezérlők kategórizálásával. Szerettem volna a lehető legköltséghatékonyabban megoldni így idővel eljutottam egy olyan vezérlőhöz amelyet kedvező áron be tudok szerezni, van rajta optoleválasztó, meghajtja a szükséges számú motort. Én a TV6560 V-type vezérlő mellett tettem le a voksom:

http://www.variometrum.com/index.php?route=product/product&prod..._id=57

Ezt Ebayen 15000-ért szereztem be szállítással együtt.
Majd vettem hozzá léptetőmotorokat motorvezérlő nélkül. Konzultáltam sok emberrel és mivel a vezérlőm 3,5 A-ig tudja lekezelni a motorokat így 2,8 A-es motorokat vettem a vezérlőhöz.
Az enyém 1,3 Nm nyomaték leadására képes.
Miután ezek a választások megvoltak jöhetett a hajtástechnika.
Végigbogaráztam a lehetőségeket, mind a fogasléces, menetes száras, fogazott szíjhajtásos, trapézorsós, és golyósorsós verziókat.
Mivel a 3d nyomtatás szemponjából a legideálisabb ha fent a fejet X-Y-ba mozgatjuk és az asztalt csupán Z-ben és legalább egy 40x40x20 cm-es nyomtatási területet tervezek ezért elég nagy tömeget kell az asztalon függőlegesen mozgatnom.
Ott a fogazott szíjtárcsa ki is esett a berágodásra hajlamos menetes szárral együtt.
Mivel szeretnék nagy sebességgel mozogni ha nyomtatok, de szeretnék marni is a géppel, ezért a szíjhajtás azért esett ki mert nagy tehetetlenségű fejegység esetén gyors mozgásnál a szíj előbb utóbb felmelegszik és irányváltáskor foghibát véthet (fórumokból vett info) a trapéz nincsen eléggé előfeszítve a pontossághoz amelyet el akarok érni és a nagy sebességek miatt ha előfeszítek túlságosan felmelegedhetnek a dolgok, így a golyósorsó mellett döntöttem.
Ezeket Ebayről szereztem be. darabja nagyjából 28000 Ft-volt. (650 mm hosszú)
Oh igen és nekem négy tengelyem van amit mozgatok tehát négy motorra és négy orsóra volt szükségem. A motorok ára 12000 Ft volt darabja.
Ha ezek megvoltak akkor a tengelyek tehermentesítése következett amelyekhez megint sok lehetőség volt, mivel nekem nincsenek hatalmas terheim ezért egy jó minőségű lineáris görgőcs megvezető csapágyat választottam, persze kettő tehermentesítő megvezetés minden tengelyen és a befeszülés elkerülése érdekében két-két lineáris csapágy minden vezetésen.
A hiányos alkatrészekből orsók nélkül összeraktam alumíniumprofilokból egy prototípust hogy megnézzem milyen is lenne, elkészítettem a kapcsolószekrényét amely hasonlóan időigényes és költségigényes mint a mechanikai rész.

Szépen elindult már tudtam menetes szárakkal mozgatni a tengelyeket. Először mondjuk nem indult el, sok galiba volt a bekötésekben, és nekem új infó volt hogy miért nem működött az egyik motorom. Mivel nem direktben kötöttem csak csokikkal az egyik csokin volt egy apró ellenállás ami től már nem is működött a léptető motorom, szóval a motorok csatlakoztatása is speckó kötőelemet igényelt vagy direktbe forrasztottam volna, de mivel ez csak prototípus volt ezért csatiztam. Most hogy végre rájöttem sok mindenre a gépépítéssel kapcsolatban készülnek a 3D-s tervek a végleges gépre amelyet nyárig szeretnék összehozni.

Majd ha elkészültek arról is felteszek pár képet.

De az már biztos hogy a közeljövőben végre elkészülhet az első nekem is
(#) ds9q52 hozzászólása Feb 7, 2014 /
 
Ha valaki építésre adja a fejét, és nem teljesen hobbi szintre akar valamit alkotni annak ajánlom az alábbi konstrukciót:

http://blog.fabtotum.com/blog/2013/09/03/heavy-metal/

Nagyon egyszerű és ha megnézitek a honlapon található videót szerintem magáért beszél
(#) Mdavid hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Sziasztok! először is a kedves admin kollégáktól szeretném kérni, hogy - bár valamilyen formában hirdetés a hozzászólásom, de így talán nagyobb valószínűséggel találja meg a célközönséget - ne töröljék ezt a hozzászólást

Egy új projekt fejlesztésén dolgozunk néhányan, és a prototípus legyártásához szükségünk lenne 3D nyomtatásra. Egyetemisták vagyunk, így sajnos a nagy cégek árait nem tudjuk megfizetni, így keresünk olyanokat, akik a mi pénztárcánkhoz mért áron tudnak 3D nyomtatni. A kérdésem az lenne, hogy van-e itt közöttetek olyan, aki tudna nekünk segíteni?
Következő: »»   7 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem